Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 08:30 3 833 55

Не се очаква пробив по българската позиция за Северна Македония

  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • преговори-
  • рамка

Очаква се България да обяви вето на рамката за Скопие

Не се очаква пробив по българската позиция за Северна Македония - 1
Снимка: Shutterstock

Държавите от Европейския съюз трябва да решат дали одобряват предложените преговорни рамки за присъединяване на Северна Македония и Албания. Темата ще бъде сред обсъжданите на днешната среща на Съвета по общи въпроси, която ще се проведе онлайн.

Очаква се България да обяви вето на рамката за Скопие, прогнозира БНР. Макар вчера дипломатически източници да твърдяха, че все още има възможност преговорните рамки за Северна Македония и Албания да бъдат одобрени до края на годината, днес не се очаква пробив по българската позиция.

Както е известно, страната ни настоява преди да даде зелена светлина, между нас и западната ни съседка да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и езика.

Европейски дипломати обаче настояват първата междуправителствена конференция да бъде свикана възможно най-бързо и допълват, че не се очертават пречки за одобряване на преговорната рамка за Албания. Те подчертават, че на срещата така или иначе не могат да се вземат решения, тъй като заседанието се провежда чрез видеоконференция. Също днес ще бъдат оповестени специфичните препоръки към първите 5 страни членки по азбучен ред, сред които и България, по новия Механизъм за върховенството на закона.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 57 Отговор
    Затвор за Каракачанов и Джамбазки!Убийци!

    Коментиран от #51

  • 2 Маке

    46 5 Отговор
    Много жалко за промитите мозъци на наще братя :\

    Коментиран от #5, #42

  • 3 честен ционист

    28 7 Отговор
    До дни ще пратят в БГ някой петоразряден чиновник на Департамента и Баце ще поддаде, както обикновено. Тия "патриотични" пориви са само за пред избирателя, отдавна са подписали присъединяването на Северна Македония като тил на прифронтоваците България и Румъния.

    Коментиран от #4

  • 4 Хасан

    15 8 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ти пък..ще пратят чиновник за да правят масраф !!?..секретарката на Меркел ще звънне ,ще се скара и хоп ще клекнем

    Коментиран от #6

  • 5 Баро Вкаров

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "Маке":

    Кои са ти братя?
    Лигавите македонци които след 20 години ще са част от Албания?
    😎🐮😎🐮😎🐮😎

    Коментиран от #27, #34

  • 6 честен ционист

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Визитите са винаги за сметка на домакина. Пък и трябва да помага да натоварят на Мустафа дисагите, че скоро си заминава, а както знаем мюсюлманите оътуват с цялата покъщнина. Като нищо следващият посланник на САЩ в БГ ще е някой с македонски/гръцки корени, да ни набива канчето по спорните въпроси.
  • 7 Перо

    25 1 Отговор
    Меркел прави опит да вкара немските фирми в РСМ,без да я интересуват българските интереси.Известно е,че вериги като Лидл,строят типовите си супермаркети,само в страни от ЕС. Правилата за влизане в ЕС са ясни и никои трети страни не могат да се месят в политиката на БГ,в двустранните отношения. БГ трябва да наложи вето и постави на бетонните северно-македонски глави твърди и ясни условия,а до тогава пълно ограничаване на контактите с измислената държава и нация!

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Така де

    17 3 Отговор
    Когато свободата, интересът и парите говорят, националния индетит мълчи и се загубва...!!! Масовото отродяване на българите в Македония от България и съвсем доброволното им посръбчване започва след 1946г по времето на мрaкoбecиeтo нa комунизма в България, когато сравнявайки и виждайки мизерията,бeднoтиятa и робския онеправдан живот на кoйтo ca пoдлoжeни сънародниците им българи под властта на руския сталинизъм и милиционерототалитаризма,caмoрaзпрaвaтa c пoлитичecкитe oпoнeнти, избивaнeтo нa гoрянитe, пoлитичecкитe зaтвoри и лaгeритe, нacилcтвeнaтa кoлeктивизaция и нaциoнaлизaция, тeлeнитe кoнцeнтaрaциoнни зaгрaждeния пo грaницитe и изoлaциятa oт цивилизoвaния cвят, зaпoчвaт дa изпитват истински ужас, презрение и срам oт бългaрcкитe cи кoрeни и нe иcкaт и нe жeлaят да са наричат повече българи и дa имaт нeщo oбщo c Бългaрия и кoмуниcтът и "бългaрcкия ТAТO", a пo млaдитe пoкoлeния се гордеят и рaдвaт че могат да приемат да са по достойни граждани на Cвoбoднa ТИТОва Югославия осигуряваща им огромно самочувствие с човешките права и свободaтa за по голямо материално благополучие и cъc свободни паспорти за пътуване , работа и заселване в целия свят....!!!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 КОТарАК

    22 2 Отговор
    за макетата трябва да се договаряме с Албания , половината там са албанци ,от останалите полвината пък са с бг паспорти или се признават за българи
  • 11 Баро Вкаров

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Така де":

    За всичко е виновна другарката Мария Бойкикиева!
    👩‍⚖️🐷👩‍⚖️🐷👩‍⚖️🐷👩‍⚖️
  • 12 така ли

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Така де":

    лъжеш, къде в света е имало или има комунизъм?

    Коментиран от #14

  • 13 Меркел

    4 12 Отговор
    Айде на бас че няма да има вето.
  • 14 така де

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "така ли":

    В Партийния дом.

    Коментиран от #21

  • 15 Дъгето

    28 3 Отговор
    Така така никакво клякане пред Македония.Вето,вето и нищо друго.Даже трябва всички лицемерни македонски студенти да ги третираме,като чужденци с 10 пъти по високи такси за обучение да ги видим .Идват тука България ги изучва,като български студенти и после всички тия се връщат и почват да плюят България.
  • 16 Перо

    23 0 Отговор
    Заев прави опит да пробие със селски тарикатлъци и да заблуждава,че ако се одобри от всички преговорната рамка и се стартира процедурата за приемане в ЕС,видите ли, БГ може винаги да ги спре с преговорните глави. Това е измишльотина,която никога не трябва да се приеме,защото ще възникнат безброй пречки и натъкмени резултати. Вето и отрицателен вот! Зад това стои цялото БГ население,защото тук стои не формално приемане в ЕС,а да възтържествува една жестока неправда,наложена силово от един подчовешки режим с цената на стотици хиляди българи,избити и изпратени в затвори и лагери.

    Коментиран от #25, #37

  • 17 Мимчят

    10 1 Отговор
    Абе по писанията излиза,че за сега удържаме на натиска за макетата,но все пак нека се случи,да видим,дали ще удържим до край, поне на този етап....
  • 18 по скоро

    3 14 Отговор
    аут за българия.
  • 19 1234

    22 1 Отговор
    Макетата трябва да разберат, че или стават българи в рамките на ЕС,или албанци в рамките на велика албания... Това е дилемата
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 пак грешиш

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "така де":

    в твоята глава.
  • 22 Магелан

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Браво приятел .Напълно споделям твойте виждания за тази измислена държава.Това че са дебели бетонни Македонски глави е ясно,но имат още едно прозвище.Така наречените ограничени македонски рендета.

    Коментиран от #33

  • 23 вулгарите

    4 22 Отговор
    мислят че света съществува от 681г.
  • 24 Войнолюбец

    17 0 Отговор
    Какъв пробив, за какво пробив, кой го иска тоя пробив?!? Позицията на България е принципна - не може да те заливат с помия и да се гаврят с теб, а ти да се бършеш и да даваш заден. Няма краен срок за приемане на комшиите в ЕС - колкото по-късно стане, толкова е по-голяма вероятността ЕС да се е разпаднал вече. Вижте позициите на Унгария и Полша. Да не повлече още някой крак след брекзит...

    Коментиран от #26

  • 25 Магелан

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    Браво Перо.Много си прав.Това е живата реялност.Но много скоро тези македонски рендета ще станат малцинство в измилената си държава.Арнаутите и шиптъри албанци ще ги завладеят по численост и тогава ще имат претенций ?

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 САМО ВЕТО

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Баро Вкаров":

    С днешните македонски "братя", врагове на България не и трябват..!!!
  • 28 до тогава

    1 13 Отговор

    До коментар #25 от "Магелан":

    и тук численото съотношение ще бъде променено и няма да зависи от вулгарите.

    Коментиран от #29, #39

  • 29 Тогава

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "до тогава":

    ще си имате cигани за комшии и ви пожелавам успех в разбирателството с тях
  • 30 Жоро

    16 1 Отговор
    Това е като някаква несподелена любов :D Ние ги наричаме братя, казваме им "един народ сме", благоразположени сме, търсим сътрудничество и помагаме с каквото можем, а те ни наричат татари, фашисти, окупатори и не знам си какви. Всичките им национални герои са се самоопределяли като българи, и в древността, и в по-ново време. Аз с ръка на сърцето си признавам, че никога не съм изучавал македонски език, и дори не съм от западна България, но когато съм разговарял с "македонци", или съм влизал в техни сайтове в нета не съм виждал особено затруднение, за да разбирам, а и те ме разбират. Да, не е едно към едно, но разликата е в рамките на диалект, а не на отделен език.
    Личното ми мнение е, че сега трябва да бъдат спрени, за да се отрезвят. Иначе тази манипулация с историята ще продължи да се развива, защото хората там са оформили друго самосъзнание за последните 50-100 години и то не е българско. За съжаление.
  • 31 Езиковед

    4 16 Отговор
    Политическата ни позиция по отношение на езика е смехотворна. Македонският език е факт - достатъчно е да си пуснете тяхна ТВ и веднага ще го чуете това. Лингвистиката като наука не дефинира разлика между диалект и език. Това е чисто политическо решение и в случая ние сме заели позиция на омразата. Трябва да отстояваме историята си, но за езика - трябва безусловно да приемем, че те имат техен собствен. Просто тук не го говорим, дори в пиринска македония. Това също е осезаемо чуваемо, тъй като тамошния диалект е (вече) доста по-различен дори от този в съседна Струмица.

    Коментиран от #36, #43

  • 32 Тюрк

    1 15 Отговор
    Както Македонците така и Българите са тюрски. Ние сме братовчеди с вас от Азия. И сме вярвали в бог Тенгри/Тангра.
  • 33 Анонимен

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Магелан":

    Това все пък не променя факта, че оставаш най-бедния от всички и захранен само с една тъпа идеология и изпран мозък. Погледни какво се случва в България и след това давай оценки за останалите.

    Коментиран от #40

  • 34 Откак те баннаха в Блиц

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Баро Вкаров":

    Простотията дойде насам!
  • 35 Македонска Луно

    24 0 Отговор
    Една македонка била в България. Прибрала се в Скопие и мъжът я питал:
    - Къде ходиш ма, Атанаске?
    - Епааа... бех у Бугарско.
    - Е, що дири толкоз време у Бугарско?
    - Мани, не питай... един българин кат' ме фана и ме таковаше, таковаше...
    - Ужас! Ке те уморат ма, оуу, шо не му каза да запре?
    - Е па да му кажа, ама като не знам бугарски.
  • 36 Като си купи дипломата

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Езиковед":

    не ти ли обясниха поне че македонците са говорили на старогръцки? Освен това не се пиши езиковед, защото обиждаш останалите от професията! Диалект има във всеки български район! И в Одрин "турците" говорят български, и в Драма "гърците" също го говорят! Подобен диалект говорят и "македонците" във Вардарска околия!
  • 37 Любен Стойков

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Перо":

    Така. Но ако държавата ни и медиите ни не започнат да публикуват документи и факти срещу техните лъжи, вместо както сега само псувни, макетата никога няма да научат истината. А България иска само това - кажете истината и продължаваме заедно в ЕС.
  • 38 решението

    8 0 Отговор
    Както каза Марешки да ги почакаме да дойдат до решението че единствения начин е да се обединим
  • 39 Ще се променя докато сме в Европа

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "до тогава":

    После ще върнем старите традиции и всяка жаба ще си намери гьола! И тогава"малките"с многото пари, дето не могат да докажат откъде са взели парите, ще изхвърчат първи на пътя! Защото като свърши Европа, ще изчезнат и организациите дето ни принудиха да отглеждаме болни дето играят кьочек в болницата! И строителни войски ще заработи с нова скорост!

    Коментиран от #41

  • 40 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Анонимен":

    Кофти език, мен, не заслужаваш внимание... Защо с лични нападки? Или е по-добре да си наистина "анонимен", а?
  • 41 Точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ще се променя докато сме в Европа":

    ще се отприщи бента
  • 42 Диамантената ръка

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Маке":

    А, сега станахме братя, нали фашисти, татари не знам какви. Сърбомани, осъзнайте се...
  • 43 Античното Маке

    14 0 Отговор

    До коментар #31 от "Езиковед":

    Естествено, че макединският език е факт от 1945, както и държавата ви от 1990. Никой не оспорва това, но да се връщате назад, крадете и кичете с българската история, да си преписвате заслуги от българската писменист, от Средновековието, и определяте Българската Охридска школа, Българският цар Самуил, Георги Делчев и др. за македонски е крайни и много долно.
    От вас само лицемерие, лъжи и кражби. Тук правилно някои казаха, поне да отворите и четете Енциклопедия Британика, че даже не осъзнавате колко сте смешни.
  • 44 веселяк

    4 3 Отговор
    Нема да се косите! Ще сдадем багажа! Ама ще е след изборите, за да не събере още негативизъм Тиквун Великолепний! Иначе Щатите и Меркел ще го пуснат по пързалката. Ако след изборите дойдат други (в случай, че Тиквун не "преброи" правилно бюлетините) и тях ще ги натиснат и те ще се здадат! Такива сме си!

    Коментиран от #50

  • 45 Цингумингу

    7 0 Отговор
    Много се бавят дипломатите. Това е решение за няма и 5 минути. Твърдо НЕ за "македонците", защото никога няма да си сменят начина на мислене.
  • 46 Кирилов

    11 0 Отговор
    Какъв пробив бе, какви 5 лева?

    Македонците са българи и опитът им да се отрекат и отцепят от нас и нашата история, и да я припишат за своя - трябва да бъде пресечен и да не се допусне никога!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Античното Маке

    13 0 Отговор

    До коментар #48 от "Историята":

    Абе назнам дали сме татари, монголци, пришъци,или циганска държава, но знам със сигурнист, че в цяла Европа тогава са били Римската Империя и Българската държава. Римската Империя отдавна я няма, а България е тук. И когато България е имала държавност, строяла каменни градове, пътиша, молитвени храмове, книжовни школи, облогородявала е, и просветлявала, другите племена (особенно в З.Европа) са мучали на различни езици без писменност, живяли са в дървени колиби, пещери, землянки и са гледали като теле железница българската култура.
  • 50 SSsss

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "веселяк":

    Определено меразя хора с робско мислене като теб.Това че тиквата е корумпуиран и прави каквото му кажат не означава че следващите ще са същите дупедавци като тези.С какво сме по различни от Унгария,която не се кланя на никой...ами само с корумпираните политици.Ние сме суверенна държава и трябва да си отстояваме националните интереси на първо място а макетата ще чакат 20 години,докато албанците не ги претоопят
  • 51 ГОСТ 1

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Пак бързаш да пишеш глупости,както винаги дори и неграмотно.
  • 52 мак

    0 0 Отговор
    Еу 500 мл.См-ци 1мл половината у странство= 0.1- прцентп -производителност 1/10 от еу =0.01 трябва да си много т.. да се мислиш за фактор.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 херодот

    0 0 Отговор
    Стига с прифронтовата риторика ! Македония държи изпит за прием в евросъюза. България задава въпрос на който македония неможе да отговори . Това е !
Новини по държави: