Last news in Fakti

2 Декември, 2020 16:48 3 145 6

Държава обяви извънредно положение заради климатичните промени

  • нова зеландия-
  • климат-
  • климатични промени-
  • замърсяване на въздуха-
  • въздух-
  • извънредно положение

Страната иска да намали двойно въглеродните емисии до 2030 год.

Държава обяви извънредно положение заради климатичните промени - 1
Снимка: Shutterstock

Нова Зеландия въвежда извънредно положение заради климатичните промени, съобщи местната правителствена пресслужба, предаде bTV.

Страната иска да намали двойно въглеродните емисии до 2030 г. „За последните три години нашето правителство постави Нова Зеландия на една от първите линии за борба с климатичните промени. Обявяването на извънредно климатично положение и преодоляването му с действия за борбата с въглеродните емисии показва, че и занапред сме решени да вървим по този път“, заяви министърът по климата Джеймс Шоу, цитиран от РИА Новости.

Следващата година Нова Зеландия ще предложи три бюджетни плана за замърсяването с вредни емисии, съгласувани със закона за съкращаване на въглеродните емисии до нула. Страната иска и да преразгледа своята роля в съответствие с Парижкото споразумение от 2015 г. и да приеме план за международните климатични задължения от периода 2021 до 2030 г.

Министърът добави, че реализацията на Декларацията за извънредното положение заради климатичните промени и действията в съответствие с препоръките на Комисията за измененията на климата ще позволят на страната да съкрати двойно въглеродните емисии до 2030 г. Нова Зеландия е една от малкото страни, закрепила законово борбата с глобалното затопляне чрез приемане на закон за съкращаване до нула на въглеродните емисии. Миналата година Нова Зеландия е подписала и законопроект за намаляване на емисиите на въглероден диоксид до нула до 2050 г., с което иска да внесе принос във всеобщите усилия за ограничение на повишаването на средната температура с 1,5 градуса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дюбрютрю

    12 2 Отговор
    Има човек има климатични промени освен ако не се храним само от слънцето. Няма такива нешо въглеродно неутрална! Игра на думи и преместване боклука от моя двор в този на съседа но не напуска квартала никога вече и космоса ниска орбита замърсихме.... И всичко заради РЪСТА НА БВП и потреблението. Теорията е сбъркана на обратно е, по малко потребление, по евтин здрав и дълъг живот без катаклизми и болести.

    Коментиран от #3

  • 2 прррц

    5 4 Отговор
    най-големия замърсител е животновъдството. много метан, отпадъци от животните, торове и препарати за храната им...
    а Нова Зеландия и Австралия ги бива в това

    Коментиран от #5

  • 3 Sofia

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дюбрютрю":

    ФАКТ
  • 4 ха ха ха

    2 0 Отговор
    Тия смотани компютърджии там, ако не се осеферят скоро - ще съжаляват жестоко!
  • 5 В грешка си

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "прррц":

    Справка - енергетиката, в частност ТЕЦовете
  • 6 Ахяхяхяхяхахахаха ча па тревога

    1 0 Отговор
    Си купят по ена тесла и готово