Last news in Fakti

21 Ноември, 2012 10:51 924 1

Примирието в Газа отложено за неопределено време

  • газа-
  • израел-
  • примирие-
  • обстрел
Примирието в Газа отложено за неопределено време - 1
Разрушеният мост в Газа. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските войски днес нанесоха десетки нови удари по сектора Газа, разрушавайки поредния комплекс от правителствени сгради, полицейско управление и един от главните мостове на крайбрежния анклав, довеждайки общия брой на жертвите до 140 души, сред които трима местни журналисти, съобщи РИА „Новости“.

Размяната на удари, при която от израелска страна загинаха петима души, след като вечерта не бе установено анонсираното от палестинците примирие и в търсене на решение за региона там пристигнаха държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

Една от най-важните цели на нощните бомбардировки бе комплексът учреждения „Абу Хадра“ в центъра на град Газа, където преди войната местните жители си вадеха международни паспорти. По него са пуснати 5 ракети, пострадали са и близките офиси на телевизия „Ал Джазира“ и Иранската информационна агенция. В сводката за хода на военните действия израелското командване нарича сградата един от главните центрове за управление и контрол на управляващото в сектора Газа движение ХАМАС.

Израелската авиация е разрушила мост Аз Захра, съединяващ столицата в северната част на сектора Газа с централната част на анклава. Унищожен е и главният щаб на полицията в Хан Юнис, втория по значимост град на палестинска територия. От началото на операцията миналата сряда досега са загинали 140 палестинци, а над хиляда са ранени.

Днес палестински бойци публично разстреляха 6 души, обвинени в сътрудничество с израелските спецслужби, като влачили тялото на единия с мотоциклеп по илиците, разказват потресени очевидци.

Израелски военни разпръснаха над столицата Газа и пограничните палестински градове Бейт Ханун и Бейт Лахия листовки с призиви до жителите незабавно да напуснат домовете си и да се изтеглят във вътрешността на анклава. Палестинците са възприели това като признак за готвеща се сухопътна атака и разширяване на операцията. Затова подложили Израел на един от най-масираните ракетни обстрели от началото на кампанията, изстрелвайки 198 ракети, при което двама израелски граждани – военен и служител на частна компания, са загинали.

Така решението на въпроса с примирието е отложено на неопределено време, тъй като освен всичко Израел още не е изказал одобрение за съставения в Кайро план за примирие.  Прес-секретарят на израелското правителство Марк Регев по-рано заяви, че на страната му са необходими международни гаранции за изпълнение на договореностите между воюващите страни и че посредничеството на Египет не е достатъчно.

Съглашението, което така и не бе постигнато, включваше точки за пълно прекратяване на огъня от двете страни и сваляне на израелската блокада на сектора Газа.  
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johney

    0 0 Отговор
    Не е добре работата , надявам се , че световните сили и Г7 ще вземат мерки . В 21 век такива конфликти могат да бъдат пагубни .