Last news in Fakti

21 Ноември, 2012 21:05 954 1

Примирие в Газа!

  • израел-
  • газа-
  • примирие

хххИзраел и палестинското движение ХАМАС постигнаха съгласие за прекратяване на огъня, съобщи „Ройтерс“. Неочакваната след днешните кървави събития новина съобщи външният министър на посредническата страна Египет – Мохамед Камел Амр, по време на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в Кайро.

Примирието влиза в сила в 22.00 ч. българско време, а ръководството на Египет става негов гарант. Египетски източник твърди, че споразумението предвижда „край на целенасочените убийства и нахлуванията", което според агенцията се отнася до обявената от Израел тактика за целенасочени удари срещу видни активисти на екстремистки групировки в Газа.

Представители на Израел в интервю за телевизия „Ал Арабия“ също потвърдиха информацията: Йерусалим се е съгласил да прекрати военната операция, но не и да свали блокадата на сектора Газа. По-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е готов да „даде шанс“ на египетската инициатива за прекратяване на огъня.

„Наскоро Нетаняху говори с президента на САЩ Барак Обама и прие неговата препоръка да даде шанс на предложението на Египет, създавайки по този начин условия за стабилизиране на ситуацията“, казва се в комюнике от канцеларията на премиера.

Обама вече е одобрил решението на Израел да сключи примирие след едноседмичната военна криза, съобщиха от Белия дом. В същото време Вашингтон подчерта, че Израел има пълно право да защити територията си в случай на нападение.

Очаква се по-късно в Кайро и лидерът на палестинската групировка ХАМАС Халед Мешал да даде пресконференция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Димитров

    0 0 Отговор
    Там работата винаги ще бъда в Г..Ъ!