Last news in Fakti

22 Ноември, 2012 08:33 1 109 0

Крехко примирие между Израел и Хамас

  • хамас-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • газа
Крехко примирие между Израел и Хамас - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Както вече съобщихме, вчера най-после беше постигнато споразумение за примирие примирие между Израел и палестински ХАМАС. Споразумението влезе в сила вчера в 21.00 часа българско време, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Споразумението за прекратяване на едноседмичното насилие в и около Ивицата Газа бе постигнато с посредничеството на Египет след маратонски преговори. "Египет ще получи гаранции от всички страни, че те се придържат към това, за което са се договорили. Всички страни трябва да се ангажират да не извършват действия, които биха нарушили това разбирателство", се казва в текста.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак обаче заяви днес, че Израел може да възобнови атаките си, ако ХАМАС не спазва примирието в Ивицата Газа.

Примирието "може да трае девет дни, девет седмици или повече, но ако то не издържи, ще знаем какво да направим и, разбира се, ще обмислим възможността да възобновим (военната) си дейност в случай на стрелба или провокации", предупреди Барак в изявление за общественото радио.

Примирието беше спазвано тази сутрин в Ивицата Газа след една седмица въоръжени сблъсъци, които отнеха живота на 155 палестинци и на петима израелци. Спирането на враждебните действия, което беше постигнато с дипломатическите усилия на Египет и САЩ, влезе в сила в 19 ч по Гринуич, съгласно текста на споразумението, обявено в Кайро от египетския външен министър Мохамед Камел Амр.

Барак оправда решението на израелското правителство да се откаже от мащабна сухопътна операция в Ивицата Газа, въпреки мобилизирането на десетки хиляди запасняци. "Подобна операция щеше да създаде положение, при което трябваше да останем с години в Ивицата Газа. Не изпитвам носталгия към Газа, сигурен съм, че ХАМАС също вече не изпитва носталгия към това, което се случи в последните дни", добави Барак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА