Last news in Fakti

7 Декември, 2020 19:44 2 866 4

Социалдемократите първи на вота в Румъния, но Орбан готви коалиция

  • румъния-
  • людовик орбан

Вотът се проведе при рекордно ниска избирателна активност

Социалдемократите първи на вота в Румъния, но Орбан готви коалиция  - 1
Снимка: Shutterstock

Румънските социалдемократи са отново първа политическа сила в северната ни съседка след проведените в неделя (6 декември) парламентарни избори.

Това показват официалните данни при преброени 75 процента от бюлетините. Лидерът на партията Марчел Чолаку нарече резултата "шамар" за либералния президент Клаус Йоханис.

Йоханис, който е дългогодишен противник на социалдемократите, има правото да не се съобразява с крайното подреждане при номинацията на премиер. Държавният глава многократно е казвал, че ще възложи на сегашния министър-председател Людовик Орбан да състави стабилна дясноцентристка коалиция.

Според анализаторите обаче наложените от Орбан фискални ограничения, като забавянето в обещано увеличение на пенсиите, още повече в условията на пандемия, са причината либералите в крайна сметка да останат на второ място. Според временните резултати те получават между 25 и 26 процента от гласовете за двете парламентарни камари.

Социалдемократите, чието правителство беше свалено с вот на недоверие, губят от гласоподавателите в сравнение с предишните избори, но остават първа политическа сила с около 30 процента одобрение.

Вотът се проведе при рекордно ниска избирателна активност. Въпросът е коя от двете политически сили ще успее да изгради мнозинство.

В двете парламентарни камари влизат още центристкият Съюз за спасение на Румъния - ПЛЮС, който е победител във вота на емиграцията и Демократичният съюз на унгарците в Румъния. Лидерът на етническата партия Келемен Хунор обяви, че тя би участвала в правителство на либералите и ПЛЮС.

В парламента влиза и Алианс за единство на румънците - крайнодясна политическа сила, създадена преди по-малко от година.

„Социалдемократите показаха, че излизат от кризата. Двете десни формации искаха да получат ясно мнозинство за провеждане на едни пробизнес политики не успяха напълно. Балансите ще бъдат сравнително изравнени“. Коментарът по темата е на журналиста Владимир Митев, създател на сайта за новини от Румъния и България „Мостът на приятелството“ и редактор в румънската секция на сайта Барикада.

Според него очертанията на коалицията са относително ясни.

„Управлението няма да е съвсем безпроблемно заради крехкото мнозинство. Ниската избирателна активност показва, че голяма част от избирателите остават извън парламента и ако се стигне до вземане на решение, което те не одобряват, може да се стигне до протести... Ако приемем, че румънският избирател е единен, той даде подкрепа за десните партии, които са проевропейски. В този смисъл румънският избирател дава доверие на тези партии. Но румънският избирател отправя и предупреждение - имаше мерки, които предизвикаха съпротива в обществото, тоест, правителството не е съвършено, нито десните партии“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трансилвания

    8 1 Отговор
    Унгарската Македония 😂

    Коментиран от #3

  • 2 28 март 2021

    7 1 Отговор
    Ред е на Бойко
  • 3 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трансилвания":

    По скоро българска. Румъния е като македония само че не на Русия а на Франция проект .Там са влахо българи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: