Last news in Fakti

14 Декември, 2020 14:14 4 963 44

Северна Македония не е отговорна за решението на България

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • българия

Зоран Заев с доклад за правителството

Северна Македония не е отговорна за решението на България - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония няма вина за решението на България. Това обяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от Нова Македония.

Премиерът направи отчет за първите три месеца от работата на правителството. Споразумение с България е приоритет за правителството.

Страната не даде съгласие за започването на европейски преговори с македонското правителство. Българските представители настояват първо да се решат двустранните въпроси.

Заев заяви, че неговото правителство и страната не носят отговорност за това решение. Повтори, че македонската идентичност не може да бъде предмет на преговори.

Припомня се, че правото на самоопределяне е гарантирано от всички международни групи. Очаква се спорът скоро да бъде преодолян.

Кабинетът продължава с реформите в страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладният китаец

    47 2 Отговор
    Моля да спрете да наслагвате едни и същи новини

    Коментиран от #4

  • 2 Значи, тоя запъртък, само едно иска

    36 1 Отговор
    да остане в историята вкарал Вардарска България в Европа! Заради преспанския договор, правителството на Ципрас падна! Тоя ако го ритнат от стола преди да влязат в Европа, помнете ми думата, ще получи инфаркт!
  • 3 Обективно

    53 4 Отговор
    Защо са избивали и гонели хора, определящи се за българи ? Вето до дупка за следващите 20-30 години. Нека се научат малко. Трябва да се забрани издаването на бг паспорти на македонците. Нали се “самоопределят” ? Защо са им бг паспорти ?!

    Коментиран от #5

  • 4 Да наистина

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гладният китаец":

    Време е да игнорираме, всичко с тези българи!
  • 5 Коментатор

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "Обективно":

    Недей че за македонците ние сме фашистички окупатори, ама ако анулираме пашосите 1 милион от тях ще си седят по клозетите
  • 6 Киро питоня

    31 4 Отговор
    Абе Зайооо, абе главо празна...не разбра ли че ЕС ще гледате през крив макрон,а? Ко н'тий ясно, а , кратункьо?

    Коментиран от #10

  • 7 Спасов

    28 1 Отговор
    Слънце пекна, зайче клекна.
    Пушка пукна, зайче хукна!
  • 8 Перински

    5 64 Отговор
    Станахме за смях пред Света. Да оставим македонците на Македония. В руските и сръбските научни издания няма никакви данни, че македонците са българи. Да факт е, че са били окупирани от нас, знае се че у нас има Пиринска македония. Да продължим напред. Да спрем с лъжите и омразата, Русия и Германия ще ни подкрепят.

    Коментиран от #15, #27, #44

  • 9 Хахаха

    30 2 Отговор
    Заев и компания се въртят като шугави, само договора с Бъгария да не спазят.
    Милиони са дали на лобистка компания, за д аочерня България.
    Не така Заев, не така ...
    Както ЮК напусна ЕС, така РСМ може да бъде изритана от НАТО !
    Още се правете на улави

    Коментиран от #12, #18

  • 10 Все пак се притеснявам

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "Киро питоня":

    Зайко прекара гърците на Преспа (а Ципрас въпреки всичко е голям политик), че за нашите будали ли няма да намери лекарство?

    Коментиран от #43

  • 11 Рико

    24 2 Отговор
    "Македонската идентичност" лесно може да се установи. На всеки т.н. македонец влязъл в България да са прави ДНК тест. И установената народност да му се татуира на челото. Вкл. на тоя Зайко. Те от говорене не разбират.
  • 12 Обективно

    24 9 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Има голяма заблуда, че ЕС е скочил срещу нас. Прогандата върви и вкъщи, защото русофилите са все още силни. След като ние престанахме да сме Троянския кон на Ръша в ЕС, трябва да има нов такъв...
  • 13 JY Moineau

    15 2 Отговор
    Каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи.....Заев!
  • 14 ивангеоргиев

    26 1 Отговор
    Насила хубост не става.До като не разберат за какво става дума-ВЕТО.
  • 15 Рико

    21 1 Отговор

    До коментар #8 от "Перински":

    Анри Пози- общественик, журналист и писател. Французин - страна съюзник на Югославия, определящ се като приятел на сърбите, през 30-те години прави анкета. Пише книгата "Войната се завръща". Самият той нарича книгата си анкета,не е -литература-. Македонеещите се е полезно да я прочетат. Излиза през 1934, преведена в България. Има я за свободно сваляне в Мрежата.

    Коментиран от #19

  • 16 Северната мЪкедония е безотговорна

    18 2 Отговор
    По принцип, като мислене на управляващите/сръбски комунисти от службите/, като отношение и като бездействие, да спрат да ни занимават със себе си и да ни облъчват със злоба и наглост
  • 17 Рико

    22 0 Отговор
    D.Leger, професор в College de France, когото учените от цял свят признават за свой учител по славянските въпроси, пише през 1917 в "Панславизмът и френските интереси": Македония е почти изключително населана с българи, въпреки че сърби и гърци настояват за противното. Техните претенции падат след безпристрастните констатации на етнографи като Legeau, Kiepert, Kitich, Grigorowitch, Hilferding, Makenzie .

    Коментиран от #26, #29

  • 18 Рико

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Кой към кого трябва да има претенции? Ние или тези граничещи на запад с нас? Крадецът вика, дръжте крадеца. Ако не ставаше въпрос за България и сънародници щеше да ми е смешно. То ти заграбило част от имота, та и от населението, ама ... претенции към теб има. Българио, стъпвай здраво върху правата си, никой няма да ти ги признае заради черните ти очи!
  • 19 Рико

    22 1 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    Henri Pozzi
    "Скоро ще удари часът, в който ще изгрее над страната ви бляскавото слънце на правдата,когато ще ви се върнат земите,които ви заграбиха. Иде часът в който вашите братя в Македония(чиито непоносими страдания, чиято непобедима любов към родината България видях с очите си, въпреки усилията на потисника да ми попречи) ще се освободят от кървавото иго, което ги смазва!
    Париж, април ,1934 Предговор от автора към първото издание
  • 20 Stormtrooper

    17 3 Отговор
    Старите, мъдри хора са казали : Кой, какво си знае, това си бае. Заев повтаря, че очаква скоро спора да бъде решен, но няма даже и намек какво има в предвид. Изразили сме ясно становище, че не им оспорваме идентитетот и правото на самоопределение, ама он па... Не може идентитетот на една държава да се гради само и единствено на омраза към друга. Историчарите им олита, измислиха, че цар Самуил се направил на българин за да може да бъде приета по някакъв начин македонската държавност. А сега на какви се правят за да влезат в ЕС, оспорвайки българската идентичност, без срам? Правят пе*****и хулигани.

    Коментиран от #24

  • 21 Грогу

    16 1 Отговор
    Много са ми смешни македонците с това право на самоопределение , винаги се сещам за ЛГБТ..... и те така твърдт , ама не са ....
  • 22 историчар

    15 0 Отговор
    8% от населението на северна македония са се самоопределили като Българи и имат български паспорти.Защо е СМ има Албанска а няма Българска партия? Защо оказват натиск на България а никои не се кара на см?
  • 23 Македония е българска, подарена

    18 2 Отговор
    На сърбия 1919г, с неописуема жестокост унижищожават българите, винаги са изпитвали ЗАВИСТ и ОМРАЗА към България, от 2,5 млн., 600 000 са принудени да изоставят земите си, останалите са подложени на геноцид, през войните 1912/13/сърбите се съюзяват с гърци и румънци за нападение едновременно и в гръб срещу БГ, за да си делят Македония, само завист,злоба и омраза от сърбите, долно племе са, сърбоманите от службите днес управляват Македония истината ще излезе, има я в международните архиви, ЛЪЖАТА е основното оръжие на сърбите/македонистите-сръбски комунисти, изповядващи антибългаризъм
  • 24 Те са сърбомани днешните макефонисти

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "Stormtrooper":

    Всичко е насочено срещу БГ, и лъжи лъжи, мнооого лъжи, сръбската дипломация осносно е използвала ЛЪЖИ през балканските войни, за да влияят на Клемансо Уилсън..., македонска история основна лъжи, сръбската злоба и завист, изразяване чрез Македония трябва да се спре, и не бива да ни учудва вече, това Сърбия не трябва да се допуска до ЕС
  • 25 Перо

    13 2 Отговор
    Отново старите лъжи за самоопределение и идентитет. До като не приемат българските условия,не заклеймат геноцида над българското население,не отворят досиетата на УДБАшите,не накажат виновните за това и официално не се извинят,никакво съгласие за ЕС и съд за геноцид в Хага. Не стават за кандидатстване и не са дорасли за ЕС. ВЕТО и никакви контакти!
  • 26 Тия си служат умело с ЛЪЖИ,

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Рико":

    в дипломацията и отношението на други страни, виждаме го пак в тъй наречената македонска история, този БАЛОН трябва да се спуска вече и в Европа да разберат и чуят, от нас си зависи крайно време е стига сме мълчали стъписани от наглостта им
  • 27 Перо

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Перински":

    Перински, ходи се пери,джендър тъп,соросистки,неграмотен!
  • 28 Заев, хитрецо лукав,

    10 2 Отговор
    Кажи как я формирахте македонската идентичност, с геноцид и репресии над българите до изтребление, приложено от сърбоманите, които и днес ви дават наклон.Къде изчезнаха 2,5 мен.българи от Вардарска Македония, къде е българското малцинство, има ли българска етническа партия, или още са в сила репресиите от титово време, когато ще спрете лъжите с историята, искам да ви дават на международен съд за геноцид над българите, не смеят в 21 век да се самоопределят, сръбската тояга играе още
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 На съд за геноцид на 2,5 млн.

    8 2 Отговор
    Българи в Хага, лъжите, злобата,завистта и омразата от сърбите сте ги придобили, сръбската дипломация се основава на ЛЪЖИ, вие подражавате
  • 32 Кака Мара

    3 13 Отговор
    Ама сега сме 2020 бе гусине и те са са омешали веке с другоселци. Аре стига на дебелия каракачан да ходите по лакомото шкембе. Кьорфишек е целия вой оти идат избори
  • 33 Македония е българска,

    8 0 Отговор
    От 1919г е подаренана Сърбия, от тогава сърбите подлагат на геноцид до изтребление само българите в македония, за международен съд сте, след което лъжите с историята, промените в езика и всичките мерзости и гадости, които прилагате, по реда си
  • 34 Търсете вината в Интернационала..

    9 1 Отговор
    Сталин, Тито и Жоро Тарабата са демоните за създаването на Маке Империята....Сега вече никой не може да спре сръбският шовинизъм,който е облякъл македонска кожа...

    Коментиран от #35

  • 35 Очевидно е, сръбски шовинизъм

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Търсете вината в Интернационала..":

    В македонска кожа на път за ЕС, кой още не го е разбрал и усетил по отношението им, кой си въобразява, че бившите сръбски ком.служби са ги оставили ей така, да се развиват, държат ги яко за топ...ките
  • 36 Аз40

    10 1 Отговор
    Докато "македонската идентичност" не престане да си приписва българското оправия с тези промитите няма.
  • 37 До Заьо Заев

    15 1 Отговор
    1.Къде има в миналото документ че точно вие сте наследници на македонската държава някога или вия се припознавате и да ги покажете? 2.Да въстановите всички паметници на културата дето сте заличили думите с България или български. 3.Да признаете за геноцида от "македонски", сръбски и хърватски сатрапи над българското население след 44 г. 4. Да признаете българско малценство в сегашната СМ. И ТОГАВА ЩЕ СЕДНЕМ ДА ГОВОРИМЕ ЗА ЕВРОЧЛЕНСТВО. ПОЛИТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕДСТАВЯТ ТЕЗИ ТОЧКИ В ЕС.

    Коментиран от #38

  • 38 Много отдавна трябваше да го направят

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "До Заьо Заев":

    в някакъв ред, да започнат с геноцида над българите, ще пишат те история с лъжи, починали хора самоопределили се като българи, вкл.с надписи, те ще ги пишат македонци, че така им изнася на сатрапи, ще тръскат костите на умрелите, паметници заличават с надпис български, това знаят ли го в ЕС, и ако не, защо, крайно време е да ги изтъпанчат там, изкарайте им кирливите ризи

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Заю Заев Лъжеца

    10 0 Отговор

    До коментар #38 от "Много отдавна трябваше да го направят":

    Ние сме просръбски лъжци и подмазвачи.
    Българите са горд народ с хилядолетна история и затова ние - сръбските роби и мекерета им завиждаме и крадем тяхната история.
  • 40 sdfd

    10 1 Отговор

    До коментар #38 от "Много отдавна трябваше да го направят":

    Да не забравяме и Българска партия и новини на Български език по националната им телевизия. Турците ни показаха как се прави, не ни беше добре, ама го направихме, значи могат и те!
  • 41 Ивайло

    6 1 Отговор
    Вие сами се спирате, г-н Заев. Измествате важните проблеми, които трябва да решите и заблуждавате цяла Европа, че видите ли, България иска да ни вземе "идентитетот и язикот". А нашаия външен министър изрично ви каза, че вие може да се наричате както си пожелаете, съшо и езика, който си го създадохте изкуствено. Но вие трябва да решите много други здачи за да заприличате на Европейска държава. Да признаете, че на вашата територия живеят 100 000 северомакедонски граждани, които се определят за българи и имат български паспорт. Това да не би да е виновна България. Вие сте си виновни. Защо спирате изграждането на ж.п. линията София - Скопие и транспортния коридор номер 8. Защо не си промените учебниците по история, където българите са назовавани като татари и фашисти. И ред други въпроси трябва да решите г-н Заев. Така, че вие сте си отговорни за спирането на преговорната рамка, а не България. Но в РСМ е усвоена много добре демагогията и международната пропаганда, където се инвестират страхотно много пари за да се заблубдават европейците.
  • 42 ДРЪЖГО_

    5 1 Отговор
    ЗАЯО НЕСТИГА ЧЕНИ ПОТПАЛИ ЗНАМЕТО НЕСТИГА ЧЕНИ ПОТРОШИ ПАМЕТНИЦИТЕ НЕСТИГА ЧЕ ТОЛКОВА ХОРА УДАВИ С ПАРАХДИТЕСИ И ИСКАШ ОДАБРЕНИЕ ЕЕЕ БОЙКО МОЖЕ ДАТИ ИЗГЛЕЖДА КАТО БАЩА АМА МАЙКАТИ ДАЛИ ЩЕТИ ПАЗВОЛИБЕ НАДЕНИЧКЕ БЕЗ ВКУС АААА!?
  • 43 rule

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Все пак се притеснявам":

    Не си прав! Византиец не мож го прекара!:) Тия, с целия си акъл си смениха името на страната и сега се опитват да ни прекарат! Няма да стане! Харизваме ги на албанците! Не ни трябват, а албанците за десетина години ще се оправят с тях! Ако, чакат на сърбите и на русия , много има да чакат!:)
  • 44 историчар

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Перински":

    Явно четеш македонските научни издания!Къде има факти-имало ли е македонска държава?Книги на македонски език?Някакви документи?
Новини по държави: