Last news in Fakti

14 Декември, 2020 16:02 8 613 167

Пендаровски: Не сме се събудили през 1944 с идеята, че сме македонци

  • северна македония-
  • идентичност-
  • стево пендаровски

Държавният глава отхвърли българската позиция

Пендаровски: Не сме се събудили през 1944 с идеята, че сме македонци - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Основата на нашата идентичност са нашия език, а след това съвместната история с нашите сънародници. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю пред euobserver.

Македонските език и идентичност няма да бъдат обсъждани. Пендаровски заяви, че не е тайна, че правилата на македонския език са оформени през 1945 г.

Той признава, че езикът е много близък до българския. В същото време заявява, че това не е един и същ език.

Според него няма смисъл в твърдението, че македонската история до 1945 г. всъщност е българска. Пендаровски не смята за реално, да се каже, че тогава гражданите са се събудили и са решили, че вече са етнически македонци, като до тогава са били етнически българи.

Според него не е важно какво мисли България по въпроса, ако не стопира европейските преговори. Позицията, че македонски език и идентичност не са съществували до 1944 г., като идеята е да се формира небългарска идентичност, не може да бъде предмет на дискусия.

България настоява, когато Северна Македония се присъедини към ЕС, всяко споразумение на македонски, да се обозначава в документите на общността, като език, конто съществува само в устава на страната. Страната не подкрепя преговорите с македонската държава.

Оттам настояват първо да уточнят двустранните въпроси. Експерти смятат, че премиерът Зоран Заев следва две позиции, една от които пред македонските граждани, а другата пред българите.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    222 9 Отговор
    Няма да има оправия с тези.Толкова жестоко промити юго-комунистически глави.

    Коментиран от #34, #124, #142

  • 2 Смешници

    163 5 Отговор
    Смешници бе! Пълни!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 херодот

    156 5 Отговор
    Още не сте се събудили другарю Пенделски !
  • 5 грешка

    96 4 Отговор
    Българите трябваше да подходят с македонците, както гърците с кипърците, ама е вече много късно. Сърбия отдавна ги е откъснала от родината майка.

    Коментиран от #125

  • 6 Нещастник

    113 3 Отговор
    Никой не казва че не сте, ама български ми кажи от кога говорите?
  • 7 Софиянец

    59 1 Отговор
    Да 45-а стана случката наистина не е 44-а

    Коментиран от #55

  • 8 Иван

    148 2 Отговор
    Точна така Пандуров, сабудиха ви сръбските комунисти през 1944 и ви направиха Македонци а преди това бяхте българи. Твоите родители също. Като нямаш доблест да си го признаеш не ставаш за политик.
  • 9 321

    115 1 Отговор
    Не, не са се събудили и решили, за съжаление. Станало е с много бой и убеждаване с дряновицата. За което сме си виновни ние - Димитров и сърбите - Тито. За съжаление, полза от това са имали само сърбите, а ние както обикновено сме губещи в голямата политика. Толкова си могат нашите политически бай ганьовци.

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    99 2 Отговор
    Няма лошо,като искат да са македонци,нека да са македонци,ако искат и атланти да си се наричат,тяхна работа,но защо мислят,че може те да ни казват как да постъпваме,това вече си е наша работа дори и да ги засяга.Правото да решим ДА или НЕ си е наша работа,а не тяхна.
  • 12 Скоро ще бъдете

    82 0 Отговор
    Етнически албанци-спокойно
  • 13 Аз40

    36 12 Отговор
    Нашите продажници ще се осе-рат при всички случаи. Дори и да си играят сега картата предизборно пак нищо няма да уредят с тези.

    Коментиран от #21

  • 14 хаха

    52 2 Отговор
    Разбира се, че не сте се събудили и хоп македонци, събудили сте се от внезапна болка в задника, и сте започнали да заваляте на сръбски, който са вивкарали натурално отзад, и от там сръпски мекерета, но за пред хората махедонци.

    Не казаха ли западни исторички, че Ал Македонски бил гей, като поради тази причина бил заповядал целиот македонски род да станат Щатсливи! А след като са се ощастливили е изчезнали и макетата, поради невъзможност за размножаване.
  • 15 А защо тогава

    82 2 Отговор
    През 1913 когато ви гонеха гърците от егейска Македония, ви наричаха българи? И защо ви забраняваха да говорите на български, и ви задължиха всички да научите македонски(гръцки)? И това е документирано в Гърция!
  • 16 Ало Пендаровски

    61 1 Отговор
    "Македонците" не са се събудили в 1944 с идеята,че са "македонци"Те всъщност са ЗАСПАЛИ!С приспивната песен нежно нашепвана им от "братска" Сърбия,Коминтерна,великосръбските шовинисти и всичката измет,която много искаше да погребе България.Жалки напъни!
  • 17 хаха

    55 3 Отговор
    Трябва да се разберем с Албания и да направим като с Косово да разделим македония и да пратим сръбските шовинисти за части.
  • 18 Има джендърски дизайн....

    7 18 Отговор

    До коментар #3 от "сърбин е":

    Нашият президент има,, мачо" дизайн..А Тиквун първи,,тиквен дизайн"...толупски.
  • 19 Малко по-рано започнаха да ви

    60 0 Отговор
    Я натрапват тая идея, 1920г сърбите започнаха геноцид на българите, за да няма реванш, никога тази българска земя да не се върне на БГ, българите са писани македонци, иначе физическо изтребление.БГ трябва да започне процедура в Хага за геноцид на българите в северната македония, след това с лъжите в историята и всички останали гадости и мерзости, основани на сръбски ЛЪЖИ
  • 20 Брендолета

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "сърбин е":

    По-скоро на черногорец прилича
  • 21 Много си прав...

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аз40":

    Всичките предатели и продажници са в партийният дом...
  • 22 Испанци сте

    51 0 Отговор
    Македонска крава стъпила на испанска нива и казала:-Ке Паса!

    Коментиран от #26

  • 23 Вуте

    40 1 Отговор
    "Македонски език" е езикът на Александър Македонски.Ама он отдавна е умрел. Ако им е до "умрел език"- да пишат на латински! И да обявят война на Рим! Поне да ги звладее някой, дето и ще ги храни.
  • 24 Сърбоманите с животински методи

    48 0 Отговор

    До коментар #9 от "321":

    Ги направиха македонци.Примери: 1/ за изпята българска песен -гавра с жената,заливат с газ органите и подмишниците и палят,2/ определяш се българин-тръни под ноктите и бой с тояги до ...така са градини македонизъм, сръбските гафове, изтъкани от завист, омраза и нападател в гръб на БГ
  • 25 North

    55 3 Отговор
    Според мен трябва да прекъснем всякакъв контакт със Северна Македония, дори и дипломатически. Да се анулират българските паспорти на над 150 000 македонци, защото е опасно за националната сигурност. Да не се лъжем, това са македонисти, а не българи. Утре ако някой ги активира, какво правим? Та те имат български права, като нас! Не са братя, а диви антибългари и това няма да се промени.
  • 26 Брендолета

    4 24 Отговор

    До коментар #22 от "Испанци сте":

    Счупи тъпомера. Кравите не пасът в нива😂

    Коментиран от #28, #36

  • 27 Знаем, че отхвърля БГ

    32 1 Отговор
    И приема Сърбия, да си правят нова югоСВИНЩИНА и да не ни облъчват повече с омраза и завист, мрете, бе,мрете си от болестта накедонизъм-сръбски антибългарски шовинизъм
  • 28 Испанци сте

    23 1 Отговор

    До коментар #26 от "Брендолета":

    Ами оди да пасеш кравите като толкова ги разбираш и не се прави на умен.

    Коментиран от #33

  • 29 Ю Кортес

    45 0 Отговор
    Умишлено изкривяват нещата.Никой не им оспорва сегашната идентичност и език.Никой не им иска идентичността и езика,да си ги наричат както искат.Те фалшифицират народността на хора които отдавна не са живи.Там е проблема.Зашото ако възрожденците са българи,сегашните македонци няма да могат да претендират за малцинство

    Коментиран от #40

  • 30 Антигерб

    52 0 Отговор
    Не сме се събудили през 1944 с идеята, че сме македонци

    Е не е тогава - тогава още сте били българи (вижте кръщелните на бабите и дядовците си) но промиване на мозъци от тогава до сега (и геноцид срещу българите) и ето ти македонци. Пък език не се създава с правила - трябва да минат стотици години за да се промени езика че да е различен от този от който произлиза.

    То и българския не е същия какъвто е бил преди 100 години но пак е български.

    Македонските език и идентичност няма да бъдат обсъждани - ами и членството ви в ЕС няма да бъде обсъждано а ако продължава така всички "македонци" скоро ще са с български паспорти така че няма да има за какво да претендирате - ще си останете само сръбските мекерета и албанците в Северна македония

    Коментиран от #51

  • 31 А сега

    31 4 Отговор
    Добре , че царете на България са с немски корени . Щяхте да видите тогава кой е истински българин или излени от ньойски договор. Българи сте и това е . Ама на Европа не и утърва и затова приказват врели некипели . Сега , като трябва ще преклони те глава и ще се съобразявате с съседите си . Щом клекнахме на гърчелята , ще клекнете и на нас .
  • 32 Кочо

    23 1 Отговор
    Ами, кога, бе, смърф? Предната 1943г ли?
  • 33 Брендолета

    6 12 Отговор

    До коментар #28 от "Испанци сте":

    Не съм той, а тя. И като дете съм била овчарка, не немска😂

    Коментиран от #39, #42

  • 34 Историк

    6 38 Отговор

    До коментар #1 от "ПСР":

    Българските патриоти са
    кремълски идиоти!

    С промити мозъци!
    ФАКТ!
  • 35 Свещена истина

    43 1 Отговор
    Събудили са ви сърбите и майко продавците. Македонци ли са тези граждани на Охрид, събрали по половин килограм злато за пленени български войниците, избягали от немски плен, през 1944 година. Да не се прави на ударен Пендаровски и да проумее истината, която е безпощадна и да прочете и книгата на Серафим Северняк "Охридска балада", а и кинофилма да види!!!
  • 36 Гледай да не се разплачеш

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Брендолета":

    От смях, важно е да ПАСАТ, на поляна, на ливада, покрай пътя, и в нива може,да отпасат боба, ама няма как да го знаеш, рускините сте много, ама много мързеливи, тъй че за нива, не се изказвай

    Коментиран от #45

  • 37 Прудо

    31 0 Отговор
    Mного внимание обръщаме на РСМ. Казваме им твърдо "НЕ" за ЕС и поддържаме тази политика 10-ина години. Тогава ще видим "кой прав, кой крив".
  • 38 историчар

    43 0 Отговор
    А какви факти има че преди това сте били македонци?Имали ст държава,документи секли сте монети - няма нищо! Селски тарикати празни приказки.
  • 39 Испанци сте

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "Брендолета":

    А краварка?

    Коментиран от #49

  • 40 Брендолета

    2 31 Отговор

    До коментар #29 от "Ю Кортес":

    Напротив! Точно идентичност и език им оспорва убавото Кате Захариево и Кпрасчо Каракачанов

    Коментиран от #46

  • 41 Ко рече

    42 1 Отговор
    Шо зборуваш бре бугарино? Секой чекор шо сториш, иде по бугарска земя, секоя капка млеко, шо си ручал, се е бугарска. Ако сам не знаеш, питай баща си, дедо си, баба си. Да ти хортуват кога им беа истекали бугарската крв и насипали югословенска? Оти моjот прадедо се бил и ратувал за Битола. Дали и моjот дедо е бил македонец, кай го е натерал бугарскиот цар Борис тамо?
    Чети отца Паисиjа:
    "О, неблагоразумний юроде! Поради что се срамиш да се наречеш болгарин? ... Знай своя род и език!"

    Коментиран от #133

  • 42 Испанци сте

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "Брендолета":

    Тогава си била оФчарка,а сега си краварка,посвещавам те в титла.Аве!

    Коментиран от #50

  • 43 Перо

    31 1 Отговор
    “Македонската нация” не се е събудила през 1944г.,а е насилствено създадена от българското население чрез промяна на народността.Това е направено с указ,а езика от комисии.Нека се правят на ударени и да чакат някой да ги “оправи”. Време е да познаят истината и истината да ги направи свободни.До като не изхвърлят македонизма и историческите фалшификации, ВЕТО!!!
  • 44 Пламен

    15 12 Отговор
    80 години Сърбия и Югославия,преди това 500 години османска империя ,още по преди 150 години Сърбия.Преди повече от 700 години са били за кратко в българска държава и то не цялата Македония.
    Грешката ни идва от македонската емиграция в София която въвлича България във войни които не може да спечели.Всичко е за сметка на Тракия и добруджа,които са били напълно изоставени и жертвани.
    Лично мен ми е през к.ра какви са

    Коментиран от #53

  • 45 Брендолета

    4 9 Отговор

    До коментар #36 от "Гледай да не се разплачеш":

    Нищо руско няма у мен. Расла съм 100℅ в България. От дете работя и думата мързел не фигурира. Напротив работохоличка съм. "Бездействието убива" е един от любимите ми изрази. Другият е "Каквото не те убива, те прави по-силен"...
  • 46 Перо

    15 0 Отговор

    До коментар #40 от "Брендолета":

    Така ли те лъжат в РСМ?

    Коментиран от #75

  • 47 име

    20 0 Отговор
    макетата са от проекто партията на слави-няма такъв народ-държава и език....
  • 48 Анджело

    34 1 Отговор
    Mакедонците произлизат от Атлантида. Те са построили и пирамидите. Сфинкса е македонец

    Коментиран от #151

  • 49 Брендолета

    2 4 Отговор

    До коментар #39 от "Испанци сте":

    Не. Тя е в ъгъла на едно немско масло, според една реклама
  • 50 Брендолета

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "Испанци сте":

    Овце и кози беше стадото. Имаше и 1 куче, другото се явявах😂 аз

    Коментиран от #57

  • 51 ИСТИНАТА

    9 21 Отговор

    До коментар #30 от "Антигерб":

    На македонците Комунистическа Сърбия промиваше мозъците.
    На българите в 16-та ССР, Кремъл промиваше мозъците!

    Защо пишман патриотите скачат на македонците,
    а не скочиха на Путин, когато заяви, че писмеността в Русия е дошла от македонските земи?
    Та Киприян Българина е от Търново, от рода на Григорий Цамблак!

    Не скочиха на Путин, защото
    комунистът Борисов и Шкембе войвода
    са български патриоти, но кремълски идиоти!
    ФАКТ!

    И фалшифицират изборите по лукашенковски!
    Изборите у нас са Пунта Мара!
    ФАКТ!

    От държавите в ЕС,
    единствено в България,
    в нарушение на чл.6.ал.2. на Конституцията на РБ,
    изборите са Пунта Мара:

    -С праг на преференциите!
    -Без активна регистрация!
    -Без гласуване по пощата!
    ФАКТ!

    Това е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА
    България да затъва на дъното на ЕС!
    Последна по жизнено равнище!
    Първа по корупция!
    ФАКТ!

    При приемането ни в ЕС,
    Румъния беше след нас, нали?
    Сега Румъния е далеч пред нас!
    По всички положителни показатели!
    ФАКТ!
  • 52 MGewehr

    26 0 Отговор
    Само като им чуе човек фамилните имена и бъртвежа на туземците от скопско-вардарско разбира че те са някакво остатъчно производно на шопите а възможно и на майните!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Spas

    38 2 Отговор
    Ние бърза работа нямаме. Като признаят българско малцинство и Гоце и си оправятт учебниците -тогава ЕС..
  • 55 За македонския език има издадена

    39 1 Отговор

    До коментар #7 от "Софиянец":

    Заповед от кога да се прилага задължително, и кога учителите да научат промените 1944г, като заповедта е написанана българска пишеща машина с българските букви, да покажат пишеща машина с македонските букви от преди 44г, започват да ги прилагат есента на 45г, тия като сърбите си служат с ЛЪЖИ и ИЗМАМИ, никаква милост за управляващите им, тая измет просръбска
  • 56 North

    29 4 Отговор
    Според мен трябва да прекъснем всякакъв контакт със Северна Македония, дори и дипломатически. Да се анулират българските паспорти на над 150 000 македонци, защото е опасно за националната сигурност. Да не се лъжем, това са македонисти, а не българи. Утре ако някой ги активира, какво правим? Та те имат български права, като нас! Не са братя, а диви антибългари и това няма да се промени.

    Коментиран от #61, #65

  • 57 И ти една от бройката на

    7 0 Отговор

    До коментар #50 от "Брендолета":

    Овцете или козите

    Коментиран от #71

  • 58 Диоген

    26 5 Отговор
    Когато гърците хвърлиха условията и удариха с юмрук по масата ние се чудихме какво да правим,вместо да ги подкрепим и да поставим ясни и точни искания заедно с тях.Днес СМ има повече подкрепа в ЕС,отколкото ние.Явно пълзенето по колене не ни е донесло никакъв авторитет.Онези ,оттатък Океана,намекват,че не ни броят в калабалъка .
  • 59 Наблюдател

    36 2 Отговор
    Долу горе така е станало, сега сте северно македонци, преди това бяхте антични македонци, преди 44 г. бяхте южно бановисти, а преди 1918г- чисти българи. Може би след някоя и друга година ще станете велики албанци.
  • 60 Няма смисъл

    7 21 Отговор

    До коментар #53 от "Огън":

    Комунистите не четат, а слушат Гаварит Масква!

    Комунистът Бойко е радиоточка на Кремъл,

    Шкембе войвода е манекен на БИЛА...

    Българските патриоти са идиоти!

    Но колкото и да се пенявят,
    България и Македония ще бъдат заедно в ЕС!
    Помнете ми думата!

    "Не се гаси,
    туй що не гасне!"

    Коментиран от #77, #154

  • 61 Не можем да прекъснем дипломатически,

    18 1 Отговор

    До коментар #56 от "North":

    Нотношения, нали да ги влачим в ЕС сме обещали, ама те се запънали като магарето на мост, сръбските шовинисти,какви мислите че ги управляват
  • 62 Минаващ

    22 0 Отговор
    Нека се поинтересуват какво са отговорили техните дедовци на плебисцита проведен при учредяването на Българската екзархия.
  • 63 Античното Маке

    14 0 Отговор
    Не сте през 1944, това започна след Берлинския конгрес 1878 с идеологията на "Македонизма" от сърбина С.Новакович
  • 64 Петров

    31 3 Отговор
    Ааа, никакъв ЕС за тези. Ще ни ограбят история и няма да спрат да ни плюят пред целия свят. По-нагли и безочливи типове от тези няма.

    Коментиран от #81

  • 65 Перо

    30 2 Отговор

    До коментар #56 от "North":

    Не само ВЕТО за РСМ,анулиране на паспортите,защото нито плащат данъци в БГ,нито живеят тук,нито гласуват,нито ги интересува обществения живот в БГ. Трябва да се въведе визов режим на измислената “нация” и държава. Македонистите да си питат дедите какви са!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 калоян

    39 4 Отговор
    тъпак, и през 1944 бяхте българи, после сърбите смачката всичко прогресивно, унищожиха българщината и ви промиха мозъците, до преди няколко години се величаехте че сте наследници на античните македонци, а сега сте най обикновени северно марсианци тъпако пендаровски. за вас ес точно никога.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Брендолета

    1 33 Отговор

    До коментар #66 от "Не подлежи на обсъждане че :":

    В абсолютна заблуда сте. Дядо ми беше роден 1912 тук в България с македонско име и паспорт. Паспортът му е сменен с български на по-късен етап

    Коментиран от #74, #76, #84, #91, #99, #128

  • 71 Брендолета

    0 11 Отговор

    До коментар #57 от "И ти една от бройката на":

    Пазач на стадото, като кучето. Ратай при майстор овчар бях

    Коментиран от #80

  • 72 Бързопрегряващ

    25 0 Отговор
    Ако не сте забелязали наскоро, така наречените македонци си пишат на чист сръбски из социалните мрежи, а че после нямало сърбоманска пропаганда
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Брендолета

    5 16 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Не съм ходила там. Имам македонци роднини тук в България. Разликата е голяма. Когато ходя при тях, все едно съм в друга държава. Невероятни, прекрасни хора са.
  • 76 Перо

    29 3 Отговор

    До коментар #70 от "Брендолета":

    Не е верно! Никога в БГ не са издавани македонски паспорти,защото никога не е имало македонска държава. Сигурно говориш за сменена народност от Коминтерна,която през 1947-48 г.е била веднага анулирана в БГ и върнат стария статут какъвто си е имал по рождение.

    Коментиран от #83

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Заспивай вечният сън, дотегнахте

    25 1 Отговор
    Със сръбски шовинизъм да ни висите на врата, айде ЧИ-БА

    Коментиран от #97

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Разбрах,

    10 0 Отговор

    До коментар #71 от "Брендолета":

    Краварката дои овца

    Коментиран от #87, #89

  • 81 На македонците трябва да се гледа

    25 0 Отговор

    До коментар #64 от "Петров":

    Като на сърбомани българомразци, само мерзости от тях да се очакват, нищо друго, не си правете илюзии

    Коментиран от #82

  • 82 Това гледа как да ти

    16 0 Отговор

    До коментар #81 от "На македонците трябва да се гледа":

    Забие ница в гърба, дотегнаха много

    Коментиран от #85

  • 83 Брендолета

    2 18 Отговор

    До коментар #76 от "Перо":

    Говоря за македонски паспорт. Родителите му са били преселници от Македония.

    Коментиран от #100, #117, #132

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Ножа

    21 0 Отговор

    До коментар #82 от "Това гледа как да ти":

    Ножа в гърба, те са свикнали задкулусно да играят сърбите, както през войните, таен съюз, сърби и гърци заедно срещу БГ, и насъскват румънците да ни ударят в гръб, и пак БГ не са губили война, пропагандата сръбска плаща месеци преди това на френски вестници, заиграва се с посланици, лъжи после пред Клемансо и Уилсън...и в тоя стил до днес
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Брендолета

    1 13 Отговор

    До коментар #80 от "Разбрах,":

    Това е в миналото преди малко повечко от 31 години...сега е различно. То и светът е доста различен от онова време, но за ужас по-лошо живеем.
  • 88 Тъпи макета

    26 2 Отговор
    Ха-ха -ха ! Езиците нямали нищо общо ! Само си приличали !Скоро ще им се наложи да говорят само албански и недоразумението ще се изглади !
  • 89 Брендолета

    1 9 Отговор

    До коментар #80 от "Разбрах,":

    О, забравих. А като съм цепила с брадва дървета, да не би да съм цепелина?

    Коментиран от #119

  • 90 българин

    18 0 Отговор
    "Не сме се събудили през 1944 с идеята, че сме македонци", вярно, не сте, по това време до вас не беше стигнал идиотизма на коминтерна, но на подобни изявления днес са способни само все още не събудили се българи, особено тези, които от Пендаров са станали пендаровСКИ.
  • 91 Stormtrooper

    19 2 Отговор

    До коментар #70 от "Брендолета":

    Скъпа Брендолета, когато се изфабрикуват факти, се получават само нелепици. Дядо Ви като се е родил 1912г.с коя ръка се е подписал на този паспорт, лявата или дясната? Нека историчарите да покажат един такъв македонски паспорт!

    Коментиран от #93, #96

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Брендолета

    1 13 Отговор

    До коментар #91 от "Stormtrooper":

    Нямам никакво намерение да обиждам или засягам когото и да било. За мен този сайт е място за дискусии. Това което казвам са факти, а защо така се е получило не мога да зная. Не мога и да попитам. Дядо си отиде от този свят м.10.1999. Беше болен от множествена склероза и дори да беше жив пак нищо нямаше да може да каже.

    Коментиран от #108

  • 94 иво

    12 2 Отговор
    е ако трябва , да напуснем този ЕС ако ще ни натискат пряко волята да им угаждаме на мскетата. Ние излизаме пък тях да си ги приемат. Да видите ско така поставим въпроса как бюрократите в Брюксел ще омекнат като празни пишшки.
  • 95 маке заспало

    16 1 Отговор
    Стефчо, вас не са ви събудили през 1944 г. Вас са ви приспали! Със сръбска шумадийска песен. И още не можете да се събудите!
    Срам за вас дето сте се отрекли от корените и езика си!

    Коментиран от #98

  • 96 Брендолета

    5 5 Отговор

    До коментар #91 от "Stormtrooper":

    И още нещо което ме изуми. Дни преди да почине дойде на себе си и каза "Царят ще управлява в България". Това се случва м.10.1999. Е така беше 2001-2005 и какво от това?
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Заспал Ганьо

    2 5 Отговор

    До коментар #95 от "маке заспало":

    А теб се ту приспивали с шумкарски песни!

    Коментиран от #101, #102

  • 99 Знам нещата

    18 2 Отговор

    До коментар #70 от "Брендолета":

    Дядо ви е имал български паспорт щом е роден в България. Македония не е съществува като държава до 1991 г. Така че, е невъзможно да е имал македонски паспорт.
    За малък период 1946-1948 г. българите в Пиринско са били писани македонци като народност. В българските паспорти. След това е било променено.
  • 100 Перо

    15 2 Отговор

    До коментар #83 от "Брендолета":

    “Македонците” от административното образование СРМакедония,никога не са били държава и ползваха паспорти на СФРЮ,както всички други републики във федерацията тогава. Значи си е бил изфабрикуван “македонец”,в сегашната територия на РСМ.

    Коментиран от #109

  • 101 Макето

    9 1 Отговор

    До коментар #98 от "Заспал Ганьо":

    По-добре шумкарски отколкото шумадийски. Под звуците на сръбска чалга продадоха род и език.

    Коментиран от #104

  • 102 Дружна песен

    6 9 Отговор

    До коментар #98 от "Заспал Ганьо":

    Лeжaт в лeглoтo кoмуниcтът Борисов и патриотът Каракачанов.

    - Дaй дa пoчвaмe, a?
    - Пoчaкaй oщe мaлкo, електоратът нe ca зacпaли!
    - Бe тихичкo, тe нямa дa чуят нищo?
    - Нe, нeкa изчaкaмe!
    - Бe тe oщe нищo нe рaзбирaт!
    - Нe, притecнявaм ce.
    Cлeд мaлкo:
    - Дa пoчвaмe, електоратът отдавна cпи...
    - Дoбрe aмa, тихo.
    - Нac чeр-вe-нo-тo знa-мe рo-ди ниии...
  • 103 Чакай малко

    17 1 Отговор
    Пендаровски заяви, че не е тайна, че правилата на македонския език са оформени през 1945 г.

    Той признава, че езикът е много близък до българския. Ти сам си го казваш,ама не било баш така де.
    Айде бегайте при албанците и ще ви претопат по бързо и от сърбето.
  • 104 Заспал Ганьо

    3 5 Отговор

    До коментар #101 от "Макето":

    А най-добре 16-та ССР и старият химн:
    "С нас Москва е в мир и в бой..."

    Ясен си!
    Ти си просто един червен бо.клук!

    Ти си Боко тролче на кремълски щат!
  • 105 ккк

    15 0 Отговор
    Тъпак!!!Родът ми е от Егейска Македония,защо са се изселили в Добруджа ако не са се чувствали Българи!!!
  • 106 Сссссссср

    22 0 Отговор
    500 години турско не прекърши българското. Смятай какво е било 80г сръбско и югославско.

    Коментиран от #121

  • 107 Мим33

    9 1 Отговор
    Явно с тия макета ,ще си вкараме таралеж в гащите....
  • 108 Stormtrooper

    17 1 Отговор

    До коментар #93 от "Брендолета":

    Точно, и аз говоря за факти и дискусии. Любопитен съм как държава, която не съществува издава документи за самоличност? За ваша информация, има запазени паспорти от родените в Османска империя, Царство България, заедно с много други лични документи, но от съществуващи държави. Османската империя е водила една от най-подробните документации още от 15 век. Никой, никога не се е самоопределял като македонец.

    Коментиран от #111

  • 109 Брендолета

    3 10 Отговор

    До коментар #100 от "Перо":

    И така да е както казвате, отново има неясноти. Дядо беше роден 17.04.1912, т.е.Балканската война, а се коментира 1920 в казуса със РСМ. Това са цели 8 години разлика. Не са наясно нашите политически представители с доста неща явно. Един референдум щеше да реши спора още 2017 мисля.

    Коментиран от #112, #140, #146

  • 110 Сфдфдэдфсфзгэзкэзкъцкэзкэ9сф9сф9кф

    17 1 Отговор
    Тия негодници са затрити и семейните албуми и архиви от страх. Смелите са зарязали всичко и са дошли в майка България.
  • 111 Брендолета

    5 3 Отговор

    До коментар #108 от "Stormtrooper":

    Категорично, те османците и сега са подредени и последователни хора. Това много харесвам у тях. И на мен ми е любопитно как се е водел македонец. Бил е и учител в Струмица, изпратен!!! от България. На какъв език ли е преподавал? С мен на чист български разговаряше.
  • 112 Stormtrooper

    13 0 Отговор

    До коментар #109 от "Брендолета":

    Брендолета, първите документи, които се издават са : акт за раждане, кръщелно свидетелство, документи от училище... Паспорти малко по-късно.
  • 113 Бибитко

    8 7 Отговор
    Зоран Заев е хитър и много комбинативен за разлика от нашия пожарникар-премиер, който не е дочел даже единствената книга в живота си - "Винету". Няма съмнение, че тази уж "твърда позиция" на Борисов по отношение на споровете със западните ни съседи е поредният му цирков номер, защото е добре известно как той променя мненията си на 360 градуса, особено ако Херо Мустафа или пък любовната му тръпка Ангела Меркел му дръпнат конците.
  • 114 Иванов

    9 1 Отговор
    Този пишлигарин през 1944 година още не е бил и плануван!
  • 115 абе

    11 0 Отговор
    Шефе?!Ни е македонци от Гърция в Османската Империя сме Българи!
  • 116 Нямам срам

    7 0 Отговор
    Аз днес се събуфих Марсианец и какво правим ...
  • 117 Чичи

    8 0 Отговор

    До коментар #83 от "Брендолета":

    Гръцки паспорт бе момиче
    Не може да има макед.паспорт тьйкато не е имало такава държава. Всяка държава си издава паспортите на гражданите. Унгария си издава унгарски паспорти,Холандия холандсси. Не им ги издават в България. Капиш?!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Може да си въздух

    5 2 Отговор

    До коментар #89 от "Брендолета":

    Под налягане, без да си балон

    Коментиран от #130

  • 120 Чочо

    2 12 Отговор
    Това което казва тоя е вярно.Ние имаме опростенческо вярване,че видите ли ,до 1945 българи,после изведнъж македонци.Тито ги направил.Голям магьосник бил тоя Тито,как е направил македонци в Канада Австралия.

    Коментиран от #122, #162

  • 121 Щом сръбския крал,

    11 0 Отговор

    До коментар #106 от "Сссссссср":

    Пада до ниво на такава низост, представи си каква злоба, завист и омраза, при една от обиколките в Македония пита случайно малко момиченце-ти каква си, отговаря, че е българче, и оня му удря шамар, думата българин там е мръсна дума, на български не се говори, защото има последствия, неприятности с властта до днес
  • 122 Ти за изселници ли говориш, бе глупак

    13 1 Отговор

    До коментар #120 от "Чочо":

    И кво като са македонци в Канада,те са българи, говорещи на български език, правиш ли разлика между шопи, тракийци, добруджанци, балканджии...те етноси ли са, с отделни езици-диалекти, не мога да повярвам, че има такива глупаци като теб, Македония е наименование на географска област, в която живеят българи 2,5 млн са били 1929г когато ги дават на Сърбия да ги смаже, за да няма реванш тази земя да се върне на България
  • 123 патриота

    10 0 Отговор
    ХАХАХА . Тези са големи веселяци.Даже не помнят кога са се събудили.Както се казва-Абе,ей ланколоуууу, до 1944 бяхте българи,защото измислената ви провинция беше българска територия,населена с българи.Даже след 1944 пак няма държава Македония,а някаква провинцийка на г@за на географията в пределите на изкуствено създадената от комунистическата Коминтерна - Югославия .
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 waterwet

    4 1 Отговор
    "Секога сака да стане главниот." Това е синтезирано за всички у Вардаро. 1/3 от населението на София са бежанци от Вардарска Македония. Това лоби съсипа България!
  • 127 Сертаки

    2 9 Отговор
    Не беше ли така .Мурад 1 преди да превземе Адреанопол днешенЕдирне през 1430-те години Сърбия се простираше от Унгария до Селяник днешен Солун.Този район винаги е бил ту под Гръцко чат пат под Българско за последно под Сръпско.Чак след освобождението под Царско.Там сега е пълно с Косовари Сърби Гърци и незначително Българи.Не ми се вярва да се признае нещо за което Българите претендират

    Коментиран от #157

  • 128 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #70 от "Брендолета":

    Би ли споделила македонското име на дядо ти .

    Коментиран от #131

  • 129 байганио

    7 0 Отговор
    на 1944, а 1991. Екстра сте бре, а македноското знаме гордо се вее на луната
  • 130 Брендолета

    0 7 Отговор

    До коментар #119 от "Може да си въздух":

    Правилно. Балоните пълни с въздух гърмят яко. За справка гръмнали балони в държавното управление на България колкото искаш
  • 131 Брендолета

    1 2 Отговор

    До коментар #128 от "Българин":

    Да. Вангел се казваше
  • 132 Българин

    9 1 Отговор

    До коментар #83 от "Брендолета":

    Роден 1912 в България с македонски паспорт . А ти сама вярваш ли си?

    Коментиран от #135

  • 133 Наблюдател

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ко рече":

    От 1016 г. до 1018 г. българският град Битола е бил столица на България.
    Я ми посочи, умнико, някой български град, който е бил столица на БЮРМ?

    Коментиран от #148

  • 134 Стига сте ни занимавали с тия.

    12 1 Отговор
    Изобщо не ми дреме тия как са се събудили-потни, с краставица в задният двор или с 2 пръста в контакта.Такива нямат място в съюз основан на Добро съседство. Иска време тази омраза да поомекне и ферментира.10 години,20 ,колкото е нужно.
  • 135 Брендолета

    1 7 Отговор

    До коментар #132 от "Българин":

    Казах, че негови роднини споделиха за факта, че е имал македонски паспорт сменен с български. Дали те нещо не са разбрали, но паспортът му е сменян. Сега ясно ли се изразих?

    Коментиран от #147

  • 136 Юли

    7 1 Отговор
    Па тия кога въобще са се будили бе🤔 Още си спият у комунизма .Имат си улици и площади кръстени на Тито. ,😁😁😁
  • 137 Сценарист

    10 0 Отговор
    Ще дойде ден в който сърбите ще искат в ЕС, а Русия да не може да предложи нищо в региона. Косоварите скоро ще са мнозинство в РСМ, което прави възможно тяхно дългосрочно управление.
    В случай, че тогава Албания ще е също пълноправен член на ЕС, то останките от днешните "патреоти" в Скопие ще бъдат бързо заличени.
    Така ще приключи магарешката упоритост на българите в Македония.

    Коментиран от #139

  • 138 Кръсте Петков Мисирков

    4 0 Отговор
    Крсте Петков Мисирков "За македонските дела", 1903. София и всичко ще бъде по-ясно (колко и кога македонският народ, езикът и историята са били български).
  • 139 Брендолета

    4 3 Отговор

    До коментар #137 от "Сценарист":

    Косово е още по-измислена държава от Северна Македония и под директно подчинение на ООН. Те се явяват по-европейци от България в ЕС пт 2007 с бг левчета още. Не са в измисления ЕС, а имат валута евро. Сценарият ви напипва посока, но не и развитие. Инатлъка на македонците е пословичен. Българската поговорка "Запрял като магаре на мост" за тези българи се отнася
  • 140 Перо

    8 0 Отговор

    До коментар #109 от "Брендолета":

    Ти си северно-македонска,да не казвам каква! За това боклуците крият УДБАшите и си мислят,че ще влезат в ЕС.Не те ли научиха,че веднага ще лъснеш,каква си “северно-македонка”,поради неграмотност.

    Коментиран от #143

  • 141 АВЕ ПЕ.ЕРА.ОВСКИ МИСЛИШ ЛИ ЧЕ НИ

    8 1 Отговор
    ДРЕ МЕ КАК СТЕ СЕ СЪБУДИЛИ С КАКВО СТЕ СЕ СЪБУДИЛИ ДАУИ СТЕ ТЪПИ ДАЛИ СТЕ ПРОСТИ ДАЛИ СТЕ БЕЗ МОЗЪК И ДАЛИ ВЪОБЩЕ СТЕ НЕЩО КАКВОТО И ДА Е....ИЛИ ДАЛИ НЯКОГА СТЕ СЕ СЪБУЖДАЛИ В ПСИХОДИСПАНСЕРА В КОЙТО ЖИВЕЕТЕ....НИКОЙ НЕ ГО Е ЕНЯ ЗА ВАС....ПОНИМАЕШ ВЛЕЧУГО....
  • 142 Едно от

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "ПСР":

    върховните права е правото на самоопределение. Само припомням - на последното преброяване в България имаше и хора, определящи се като "ескимоси" - и на никого това не му направи впечатление. А че македонците тежнеят към бивша Югославия и Сърбия НЕ Е изненада - едно - че те /македонците -наоила бяха принудени да се откажат от родината си Югославия, разрушена И С НАШЕ ПРЯКО съдействие - и второ - заради олзната за тях политика на покровителствено пренебрежение, демонстрирано от нас - българите - в лицето на русенския "македонец" Каракачанов и неособено компетентната в областта си външна министърка. А твърдението, че гражданите на Северна Македония са "с промити мозъци" илюстрира необяснимата надменност на мнозина наши сънародници...
  • 143 Брендолета

    0 6 Отговор

    До коментар #140 от "Перо":

    Може и да има някоя мозъчна гънка оттам, но в личната ми карта пише "българка" и във всичките ми документи. По-добре гънки от РСМ и характер инатлив, отколкото липса на такива и кратуна като повечето бг политици полуграмотни откакто 2007 сме европейски граждани

    Коментиран от #150

  • 144 В.В.П.

    7 0 Отговор
    Сега е време,да видим,нашите задокеански партньори,и приятели,Как ще ни подкрепят??. България,..Ей сега е момента..Ако мълчат,вс е ок.Ако привикат ТОЛУПА в Ембасадата,и му обяснят нещата,Тогава,ко правим??..Обзалагам се на 20 лв,че след 7,8,10 месеца всички ще притихнат.... Тишина...!!!..Идеята,не е, 40 държави да имат 40 истории.Идеята е,да има 40 държави без история..Взима се за изходна точка разпада на СССР...и на Югославия...От там почва летоброенето....АБЕЕ,ич не ми дреме за Макетата....Да си градят живота...

    Коментиран от #145, #149

  • 145 В.В.П.

    0 1 Отговор

    До коментар #144 от "В.В.П.":

    Иначе тоя ,,Стево,,е голяма стойка..
  • 146 Грогу

    5 0 Отговор

    До коментар #109 от "Брендолета":

    На мой близък , дядото , роден в Ресен и е избягал на кон от там
    в България , защото са го принуждавали да се пише македонец. А той бил много ,серт и инат човек и ....хайде на коня и в София. Но не помня коя година е било . Тук се жени , синът му се жени не п- млад от 30-35 год. ,а внука му е роден 1952 год. .....много трябва да се смята....И други познавам ,но без подробности ,само , че са бягали , заради отказ да се пишат македонци , но те бха възрастни и починаха .
  • 147 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #135 от "Брендолета":

    Ти сега имаш бугарски пасош,защото имаш доказан български произход! Кажи го на твойте началници от РСМ!

    Коментиран от #155

  • 148 И какво от

    0 5 Отговор

    До коментар #133 от "Наблюдател":

    това? Искаш ли да ти посоча МНОГО други случаи в световната история, в която нечия бивша столица ДНЕС е част от друга държава? Било е - днес е друго. Хайде да ми припомниш колко от днешните граждани на САЩ или Австралия имат история на коренно население ? И това означава ли, че тамошният им английски не е легитимен?

    Коментиран от #163, #164

  • 149 Абсолютно

    3 0 Отговор

    До коментар #144 от "В.В.П.":

    си прав. Но си забравил едни кавички... например "приятели"...
  • 150 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #143 от "Брендолета":

    Характера ти не е инатлив,а безмозъчен и зомбиран!
  • 151 минувач

    7 0 Отговор

    До коментар #48 от "Анджело":

    Първите македонци са -Адам и Ева
  • 152 Ивайло

    12 1 Отговор
    Формирането на македонският "идентитет и язик" става постепенно, г-н Пендаровски. По времето на Илинденско-Преображенското въстание във Вардарска Македония населението е имало български "идентитет" и се е борило за автономия, като първа стъпка, и впоследствие присъединяване към Княжество България по примера на Источна Румелия, която първоначално има автономия, но в 1885 г. се присъединява към Княжество България.
    В годините 1918-1941 Сърбия цели да направи местното население "южни сърби" и започва процес на "сърбизация". Този процес се "задъхва" и тогава на помощ идва Коминтерна. В тридесетте години на миналия век се взима решение да се създаде "македонска нация". Този процес е спрян заради Втората световна война. Тогава Вардарска Македония е под българско управление (1941-1944).
    След 1944, в рамките на Титова Югославия, Македонизмът се развива безпрепятствено. С демагогската идея, че хората с български произход са "фашисти" се избиват 20 000 българи без съд, а 100 000 са хвърлени в затворите (и впоследствие загиват там). Ето така се създава вашия "идентитет" и "язик". Така, препоръчвам на г-н Пендаровски да прочете малко история и тогава да манипулира общественото мнения. Но това е присъщо за "дълбоката държава" в РСМ, управлението на която е в ръцете на яростни Македонисти. А каква е основат, върху която се формира новия 'македонски идентитет" и "язик"? Това е яростен антибългаризъм, омраза към България, създване на изкуствен език, който да се отдалечи

    Коментиран от #153

  • 153 Ивайло

    9 1 Отговор

    До коментар #152 от "Ивайло":

    / Продължение на коментар 152 /

    Тoвa e ярocтeн aнтибългaризъм, oмрaзa към Бългaрия, cъздвaнe нa изкуcтвeн eзик, кoйтo дa ce oтдaлeчи кoлкoтo ce мoжe пoвeчe oт бългaрcкия eзик зa дa мoжe eдин дeн (т.e. ceгa) дa ce твърди, чe тoвa e друг eзик. C oткрaднaтa иcтoрия и c измeнeн eзик Мaкeдoниcтитe изгрaждaт нoвaтa мaкeдoнкa нaция нa aнтибългaрcкa ocнoвa. Тaкa нe мoжe дa ce влeзe в Eврoпa. C липca нa ж.п. линия мeжду Coфия и Cкoпиe. C липca нa трaнcпoртeн кoридoр нoмeр 8. C липca нa признaвaнe нa бългaрcкo мaлцинcтвo. A тo e oчeвиднo, тъй кaтo нaд 100 000 грaждaни нa РCМ имaт бългaрcки пacпoрти. A в учeбницитe пo иcтoрия в РCМ бългaритe ce oбиждaт нa тaтaри и фaшиcти. Дaжe в мoмeнтa ce cъздaвaт мaкeдoнcки дeцa, кoитo oщe oт дeтcкaтa грaдинa им ce нacaждa oмрaзa към бългaритe. A нoe ви пoмaгaмe, нaричaмe ви брaтя...

    Коментиран от #158

  • 154 винкел

    7 1 Отговор

    До коментар #60 от "Няма смисъл":

    Когато признаят истината и престанат да хитреят може и да влязат в Европа.
    Чел ли си превод на Вапцаров на македонски? Голем смех!
  • 155 Брендолета

    0 4 Отговор

    До коментар #147 от "Перо":

    Нямам началници в РСМ, нито където и да било другаде.
  • 156 Въпрос

    7 2 Отговор
    Към "великите" български дипломати:Вие,като признахте македонската държава навремето(първи при това!),не се ли поинтересувахте за ЕЛЕМЕНТАРНИ членове от Конституцията на новата държава,като официален език,религия,герб,химн и т.н.?

    Коментиран от #160

  • 157 Абе, ти на кой свят си,

    8 1 Отговор

    До коментар #127 от "Сертаки":

    В ньойски договор от 1919г е записано, че Вардар ска Македония се дава на Сърбия, част от България тогава с извънземни ли е населена, архивите на сръбските служби, ако отворят ще лесно колко българи за закрила, геноцид за изтребление, даже те са искали рвз Македония до бяло море да им дадат, искали са много повече
  • 158 Не са готови за ЕС,

    8 0 Отговор

    До коментар #153 от "Ивайло":

    Промени в конституцията им трябва, те не признават че там има българи, в 21 век разбере, бе хора, това е див сръбски шовинизъм в македонска кожа, трябва нашите политици да претендират за българско малцинство, за неизпълнение на транспортен коридор
  • 159 Аве Майн Кампф

    8 1 Отговор
    Само един скопски комунист може да се заблуждава сам и да си вярва сам, като просръбския болшевик Гей-даровски .....
  • 160 Брендолета

    6 0 Отговор

    До коментар #156 от "Въпрос":

    Няма да ви отговорят. СДСарите и други подобни каши са забъркали. 15.01.1991 признават в 1 ден Босна и Херцеговина и Узбекистан. Разноглед да стане човек от подобна политика?! и ако ги питате защо са го направили естествено не знаят. Много са въпросите. Имало ли е процедура, т.като и други държави са признати от България
  • 161 БЮРМ/FYROM

    3 1 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Промити мозъци. Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 162 историчар

    5 0 Отговор

    До коментар #120 от "Чочо":

    Някакви факти от преди 1945г. Книга на македонски език-няма
    македонски монети-няма, македонска държава-няма, македонци-няма,някакви документи-няма. ??????
  • 163 историчар

    2 0 Отговор

    До коментар #148 от "И какво от":

    Австеалия се управлява от английската кралица.САЩ е бивша английска колония. Много не уместен пример-те не крадът история това е английската история там никои не го отрича.
  • 164 Английски казваш, а не

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "И какво от":

    Американски, ето я разликата
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Преминаващ

    0 0 Отговор
    Не е вярно, че са се събудили и РЕШИЛИ..... една сутрин са се събудили и ТИТО ИМ Е КАЗАЛ, ЧЕ ВЕЧЕ СА МАКЕДОНЦИ...
  • 167 herz

    1 0 Отговор
    Македонците не са се събудили една сутрин с идеята , че са македонци, но са живяли в българска държава, в която има и българи.Много тенденциозно във всички техни документи не се споменава , че в Македония освен всякакви националности има и българи, смешно е да няма.Събудете се ,дали ще сме в ЕС или не ние сме съседи и при това с родниски връзки. За пример мога да кажа, когато минава границата , моята баба се разделя с брат си и той става македонец от едно и също семейство са.
Новини по държави: