Last news in Fakti

16 Декември, 2020 09:14 2 853 29

Доц. Кайчев: Пуснахме РС Македония в НАТО и започна регресът в историческата комисия

  • наум кайчев-
  • доц. наум кайчев-
  • историческа комисия-
  • българия-
  • северна македония

Според доц. Наум Кайчев историците на РС Македония имат странни аргументи

Доц. Кайчев: Пуснахме РС Македония в НАТО и започна регресът в историческата комисия - 1
Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки застоя в работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, нейният член доц. Наум Кайчев е оптимист, че тя ще успее да постигне поставените ѝ цели.

„Тази година, а и от септември 2020 г. определено има едно буксуване, има един ход на място, но това е винаги в едни дългосрочни процеси, каквито са нашите двустранни отношения, които са свързани и с евроитеграционните процеси на Република Северна Македония“, заяви доц. Кайчев в „Тази сутрин“ по bTV.

„В началото на месец декември бяхме изненадани от колегите от Република Северна Македония. Основно дискутирахме отношението към българската държава по времето на цар Самуил. Един въпрос, който вече бяхме решили през февруари 2019 г., при това с решение на правителствата на двете страни. Тоест от една страна ние бяхме взели решение на ниво комисия и на второ ниво правителствата на двете страни в София и Скопие бяха взели решение, че цар Самуил е фигура от нашата обща история и като владетел на средновековната българска държава, следва да се чества от двете страни“, сподели историкът.

„Сега бяхме изненадани с нови формулировки. Първо не се споменаваше българската държава, а ние знаем, че той е владетел на българите в изворите. Второ се говореше в едни последващи формулировки, че трябва да се допусне различни погледи към историята, той би могъл да бъде свързан с България, но може да бъде владетел на една държава, която да не е нито българска, нито византийска, от страна на други колеги се каза, че има три теории: българска, македонска и държава на някакви неидентифицирани славяни. Ние ги помолихме да дадат доказателства в изворите, но разбира се, доказателства нямаше“, разказа Кайчев.

„Техните аргументи са, че по един начин трябва да се гледа на Самуил, когато има двустранно честване между две страни, и по друг начин, когато се изучава в учебната система на Република Северна Македония. Тоест за учениците цар Самуил трябва да бъде един, а за държавниците друг, което е доста странно“, разкри членът на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси.

„В публичното пространство и по широко по света се лансира тезата, че България пречи на евроинтеграцията на Северна Македония, а истината е, че не се изпълнява договорът да приятелство и добросъседство между двете страни, особено в частта му за историческите въпроси“, смята Кайчев.

„В интерес на истината регресът започна да се забелязва след февруари 2019 г., когато България изпълни важен ангажимент по договора за приятелство и даде зелена светлина на Северна Македония за присъединяване към НАТО. Ние бяхме едни от първите, които ратифицирахме договора“, каза историкът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    36 2 Отговор
    Да почакат, важното е какво мислят българите в Македония, а те смятат че сме на прав път.
  • 2 СТИГА С ТАЯ

    14 19 Отговор
    МАКЕДОНИЯ.ЗАГУБИЛИ СМЕ Я ПРЕДИ 100 ГОДИНИ.И СА ВИНОВНИ ФЕРДИНАНД И КОБУРГСКАТА ДИНАСТИЯ КОИТО ВСЕ НИ ВРЪЗВАТ ЗА ГЕРМАНИЯ И НИ ДОКАРВАТ ТАМАН ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ.А НИЕ СЕГА ИСКАМЕ ДА КАЖАТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ.Е ВЕЧЕ НЕ СА

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дельо Хайдутин

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "СТИГА С ТАЯ":

    Сега Меркел ни докара четвърта национална катастрофа със своя Франкенщайн Борисов.
  • 5 Българка

    28 4 Отговор
    За това, че не сме разбрани в Европа и САЩ какви точно са ни проблемите с РСМакедония, са виновни управляващите, които публично не поставиха в ЕС какво е неприемливо за България в поведението години наред на македонците. България не защити нито историята си, нито икономиката си, а си затвори очите и устата и пусна съседката в НАТО. Сега, който отново клекне пред чужди интереси, ще бъде национален предател

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Бат Бойко нощния бандит

    14 7 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Аз съм чел само историята на Команчите и Апачите.

    Коментиран от #8

  • 7 Софиянец

    22 5 Отговор

    До коментар #2 от "СТИГА С ТАЯ":

    Недей да ръсиш глупости, тарабата Димитров я дари Македония на Тито - подари му я 44-а. А всички българи които мечтаеха за национално обединение на България вкараха по лагери или ги избиха наричайки ги великобългарски шовинисти.

    Коментиран от #24

  • 8 Българка

    17 7 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Съмнявам се, че Баце е чел изобщо някаква история. Дори се съмнявам дали е дочел цялата книга"Винету"

    Коментиран от #9, #23

  • 9 Бат Бойко нощния бандит

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Знам цялото родословие на Винету.Изпитай ме?!

    Коментиран от #26

  • 10 наумче

    5 11 Отговор
    Защо , бре доц. Кайчев , така си мислиш ? Нима , като шпиондер не знаеш , че активното мероприятие се провежда в пълна конспирация в интерес на определени оперативно интересни лица под вещия контрол на службите . Май не си бил на тази лекция в Симеоново , ама в Канада беше . Очаквам и професор да станеш , гледам имаш мерак .

    Коментиран от #28

  • 11 Стоян Георгиев

    9 4 Отговор
    Никакви анекси и договори няма да подпише Македония защото много добре знаят,че Европейския съюз няма повече да се разшерява.А подписаните протоколи и анекси остават.

    Коментиран от #18

  • 12 сбъркана статия

    4 11 Отговор
    В НАТО регреса започна от както бг'то е в него а автора сега видял регреса и го свързва с македония.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Кои управляващи визираш? Нашите управляващи вярваха в това, което е записано в договора за добросъседство! Като европейци! Управляващите в Северна Македония обаче се опитаха за пореден път да ни извръткат по типично техен начин. Вярно е че са българи, но български андрешковци. Трябват им десетилетия да израснат и да станат европейци! Ние не бързаме, ще ги изчакаме да се извисят и когато/ако се случи това, като братя българи ще ги подкрепим. До тогава нека да работят върху себе си! Имат много работа!

    Коментиран от #25

  • 15 Еххххххх

    13 1 Отговор
    Ами защо съдействахте за НАТО и за гърците.без да сте си опекли нещата за България.Толкова ли сте щури а вярвате в песнички и усмивчици и празни думи? България представлявате!Как може да допуснете това нещо? През тези 30 години изобщо какво направи БгчГ срещу промиването на мозъците на македонците????Спяха и крадяха нашите политици некадърни докато там сърбите си действаха здраво и сега Ох.как може да сае отричат .че са българи и в учебниците омраза...вие сте виновни също...с бездействието си

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Павел Пенев

    14 1 Отговор
    Турците имат една поговорка "На простак човек хаир не се прави,защото няма да те разбере". Същото е и с т.нар.македонци. Пуснете ги сега и в ЕС ако искате да ни се качат на главите.
  • 18 Писемист за СМ

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Стоян Георгиев":

    ЕС ще се разширява! Ти как стигна до тия проницателни мисли? Само от макетата зависи дали някога ще станат европейци. Аз лично много се съмнявам те да успеят да се променят и да станат европейци. За сега дори и за ориенталци не станат. Сръбското влияние е пагубно за българите в тази част на България.
  • 19 Перо

    15 0 Отговор
    Тази комисия трябва да бъде закрита,защото от северно-македонска страна не стоят научни работници,а политически удбаши,които не дискутират,а изпълняват заповеди на македонистките политици. Нужно е да се подпише нов междуправителствен документ с конкретни и подробни български искания и да се сложи край на шикалкавенето от страна на РСМ.Много ми е смешно,когато слушам “доводи” от БГ джендърско-соросисткото,глобалистично общество,които казват,че ако БГ не предаде интересите си и РСМ не влезе в ЕС,щяла да попадне в сферата на руските интереси. И как ще стане това,когато е член на НАТО? Само натиска от други страни за изпълнение на договора и предварителните критерии за членство в ЕС може да им помогне,както и вътрешни промени. До тогава ВЕТО!!!

    Коментиран от #20

  • 20 Любен Стойков

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перо":

    Да! Нужна е истинска, а не гузна и вяла образователна кампания на българската държава и общество, каквато е сега. Нужна е настъпателна, постоянна, дългосрочна и всеобхватна образователна кампания, която да стигне до всеки българин, македонец и всеки фактор в ЕС и света! До тогава докато титомакедонизмът и русофилските теории в българската история рухнат пред факти и аргументи! Нужни са десетки милиони държавно финансиране на такава кампания. Всеки българин ще приеме натоварване на бюджета за такова свято дело!

    Коментиран от #22

  • 21 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Еххххххх":

    Признаването им като държава и съгласието за влизането им в НАТО беше голяма грешка на прости “политици”,които не разбираха същността на македонизма и РСМ веднага се възползва от грешката и придоби нова сила,от друго ниво в анти-българската кампания.Имаше интервю във в.Труд с Доц.д-р Йордан Величков,от 10.12. със заглавие “София и Скопие имат нужда от взаимно покаяние”. Потърси го в мрежата,там всичко е казано.
  • 22 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Любен Стойков":

    Така е! Трябва да има дългосрочна политика по македонския въпрос,от всички правителства.
  • 23 rule

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Гледал е филма!:) В главната роля Гойко Митич!:)
  • 24 дончичо

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Софиянец":

    е да ама србия не влезе в сговор с мустачките а нашто борис
    каква македония иснате кат мустачките преди това ни я даде...
    а знаем кой раздава тортата ...ПОБЕДИТЕЛИТЕЕЕ
  • 25 дончичо

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    работих в Македония,да ,не СРМакедония и момчетата говоеха така
    "кога ке стасаме во Европска Уния таа ке се урне" и кьотекот и л@.ната ке ги изедеме ,и накраjот ке си платиме
  • 26 Хитър Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Ок кой е втория братчет на балдъзата на Винету?
  • 27 Чичо

    3 0 Отговор
    Първи ги признахме за държава, сред първите ги ратифицирахме за НАТО, те гледат само изгодата от нас . Който можа взе български паспорт за дапътува, взе. Сърбите направиха магистрала до нас, те нищо- селски път. Нямат история измислят си я. Нямат археология, но имат бутафорни сгради в центъра на Скопие където са снимаш филми. Май няма нужда от толкова братски емоции от наша страна, защото те не гледат към България, а само на запад, от нас не очакват нищо освен за сетен път просълзени от умиление да им дадем братско рамо.
  • 28 СофБелоМорМак

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "наумче":

    Нумето Кайчев е висша номенклатура на Отдел "Пропагандна и агитация" на ЦК на БКП още от ученическите си години! Син е на Ильо Кайчев от с. Ново Кономлади, Петричко - личен помощник на БКП-премиера Георги Атанасов и висша номенклатура на ПолитБюро на ЦК на БКП! Отделно Нумето Кайчев е във функционална връзкан с ДС-службите, и то не само в битността си на БКП-парашутиран генерален консул в Торонто и в Битоля! Така че Кайчев е БКП-пропагандист под "историческо" прикритие! Както са БКП-пропагандисти и останалите членове на прословутата БГ-МК-"историческа" комисия (Гелето, масона Дебилчо, Киро тупалката, ....), с която комисия се правят опити да се наложи на македонците и Македония БКП-пропагандно-манипулативната догма на насилническия "възродителен процес" на идола на днешната БКП+ДС-гарнитура правешкия влашки цигaн Тато, наместо югославската догнма на хърватско-словенския ключар Тито!

    Коментиран от #29

  • 29 Кайметата

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "СофБелоМорМак":

    Баща му Ильо Кайчев трупаше партийни точки, облаги, привилегии, имоти и активи с участието си в македонизацията и колективизацията в Пиринска Македония, а синчето Нумчо трупа "научни" точки, хонорари, облаги, привилегии, ... с насилническа "възродителна" дейност под "историческо" прикритие! Т.е. наследил е фамилния БКП-догатично-идеологически БИЗНЕС, приватизиран след 1990г.!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове