Last news in Fakti

15 Декември, 2020 14:23 2 569 42

Заради пандемията: вече близо 50 милиона американци гладуват

  • икономика-
  • сащ-
  • пандемия

Американският сенат и Камарата на представителите от седмици се опитват да се споразумеят по нов пакет от помощи за потърпевшите от пандемията

Заради пандемията: вече близо 50 милиона американци гладуват - 1
Снимка: Shutterstock

Заради пандемията от коронавирус милиони американци изпаднаха в тежко икономическо състояние. Вече близо 50 милиона души в САЩ гладуват и са зависими от социалните кухни. С всеки изминал ден бедните стават все повече.

На много места в САЩ се извиват дълги опашки пред социалните кухни. Както в един от кварталите на Ню Орлиънс. От полунощ тук са се наредили между 150 и 200 коли. Много от тях продължават да чакат и през деня - докато им дойде редът да получат храна.

Доходите са спаднали рязко

Подобно на много други американци, на Нормън Бътлър му се наложило да прибегне към храните, отпускани от социалните кухни, за първи път през пандемията. Преди това той се справял добре. Нормън работи като шофьор към "Юбер". Но заради пандемията почти няма клиенти. Поради това няма и доходи. А за съжаление, няма никакви спестявания.

Все повече американци вече изобщо нямат представа как да плащат наема, тока и храната. Още преди кризата с коронавируса 35 милиона едва свързваха двата края. По данни на организацията „Feeding America“ („Нахрани Америка“), междувременно почти 50 милиона американци не разполагат с достатъчно пари за храна. Особено засегнати са семействата с деца, казва Лайза Скейлс от една социална кухня в Питсбърг. През последните девет месеца броят на нуждаещите се е нараснал с точно 50 процента, разказва тя.

„Над половината от хората идват тук за първи път. Всеки ден ни се обаждат нови и нови мъже и жени, които са останали без работа преди броени дни или пък са безработни от месеци. И вече са стигнали до критичната точка, в която нямат пари за храна“, казва Лайла Скейлс.

Малцинствата са най-уязвими

Особено силно засегнати от падемията и произтичащата от нея бедност са афроамериканците и латиносите. Впрочем, те са най-пострадали и в здравословен план. А ситуацията няма да се промени скоро, смята шофьорът Норман Бътлър от Ню Орлиънс.

„Трудно е да си представиш, че имаш бъдеще. Освен ако бъдат отпуснати държавни помощи, чрез които да успеем да се справим с бедата.“

Американският сенат и Камарата на представителите от седмици се опитват да се споразумеят по нов пакет от помощи за потърпевшите от пандемията. Той би трябвало да бъде одобрен още преди Коледа. С предвидените 908 милиарда долара би могло да продължи отпускането на помощите за безработни и да се смекчи затрудненото положение, в което са изпаднали много семейства.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да помогнем

    18 3 Отговор
    ДМС УСА!
  • 3 Скоро

    33 9 Отговор
    и в БеГето ще стане същото. Който има къща не село и стопанство ще се спаси.
  • 4 Не говори глупости

    51 7 Отговор
    Гладен американец..... Ха-ха нали уж само руснаците гладуваха.
  • 5 Ковача

    32 5 Отговор
    За протокола:тези хамериканци бели ли са?

    Коментиран от #7

  • 6 Болшевик

    12 26 Отговор
    Добре че в Русия не гладуват-Успокоих се.

    Коментиран от #9

  • 7 Хо хо хо

    19 10 Отговор

    До коментар #5 от "Ковача":

    Айде пак расиьъм да има и много бели американци ред неци аграри които са и финансово неграмотни.Само азиатоамериканците са добре сред тях няма необразовани като белите трашове.Има израз уайт траш бели жени които освен със свирене на фуфук друг начун нямат да си изкарат пари това е непознато за азиатките а дори и за афроямериканките.Мозъчни способности кво да прайш.

    Коментиран от #20

  • 8 Българин

    12 2 Отговор
    Ще ги нахраня, само да събера малко матерял от хамстера. Да се приготвят
  • 9 Меншевик

    2 13 Отговор

    До коментар #6 от "Болшевик":

    Другаря Путин се грижи за стадото си
  • 10 ТттттТ

    27 10 Отговор
    А Путин нареди поевтиняването на продуктите-схващате ли соросоиди разликата??? И защо точно Путин е най-влиятелният политик в света...
  • 11 Ама как бе

    28 6 Отговор
    Уж най-великите-уж най-богатите,уж най-развитите..-а гладни...И в С.Корея няма толкова гладуващи.
  • 12 8888

    30 4 Отговор
    Нали са най - богатата държава , могъща , държава за пример . Или са обетована земя за този един процент свръхбогати . А останалите икономически заробени , цял живот изплащащи заеми . Но пък ще им обяснят , че за проблемите им са виновни отново руснаците и китайците . Познай кой ще плати накрая сметката .9368
  • 13 Конспиратор

    27 2 Отговор
    Демокрацията е измислена от ЕВРЕИТЕ-диктатурата,СЪЩО......
    Да Ви е честит,НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД!
  • 14 Намаля краденето от другите но...

    19 2 Отговор
    Сега с ваксините ще си наваксат,пък и като купим още някакви нещица,като хартиени подводници,дронове и самолетоносач и в България на сто процента ще има незапомнен глад.То вече се забрави и как се садят и гледат зеленчуци и други нещица...Плейметки,чалга метки и други метки забравиха от къде се раждат хората....
  • 15 Факт

    20 7 Отговор
    Калната кочина затъва яко-скоро сто милиона американци ще са просяци.
  • 16 Шофьор на Юбер

    6 3 Отговор
    Образован има ли?
  • 17 Behemoth

    23 3 Отговор
    Леле а аз си мислех ,че е като по филмите дето ни ги пускат...секси пожарникари и милиционери каращи мустанги и понякога ферарита...
  • 18 7сфд7дф67

    22 6 Отговор
    Не е заради "пандемията". Пандемията е защото гладуват. Оправдание е.
    А, те гладуват от доста години, като всяка година броят им нараства.
    Само гладък мозък, дето се е нагледал на холивудски филмчета, коплко е хубаво в америка, само той се прехласва още по това място.
    Капитализмът е кърлеж. Изсмуква силиците на гостоприемника и го убива. Ако се окаже, няма други гостпоприемници, понеже и тях е убил , умира също.

    Коментиран от #31

  • 19 Хахахаха

    5 20 Отговор
    Ама другаре хибридчици, от две, да не кажа три години се опитвате да прокарате тази кремълска хибридка, за гладуващите 50 милиона американци.Сега стана заради пандемията!?Не ви се получава другаре!Ама никак не ви се получава.Сега си позволихте да го пуснете не като коментар под статия ами като обособена статия.Само да ви кажа другаре, че напролет Рашка ще яде опинци.Само гледайте какво ще стане като бай Дън хване юздите.И без това сега в Рашка цените препускат и Вовачка вкарва държавно регулиране.

    Коментиран от #25

  • 20 бай Спарчу

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хо хо хо":

    Бря бря повярнуф ти! Усобену за афрухамеркити. Точно те и латиносите са най - потърпевши от системата. А колко хора ще се присъединят към тях ако тази престъпна измама на всички времена продължи - ум не го побира. Говоря за всички държави, потвластни на това безумие.

    Коментиран от #24

  • 21 Нямам пари

    12 2 Отговор
    Ето ви капилизъм радвайте му се .. Ние сме модерни роби... Америка е кърлеж в световната икономика и морал.При тази уж пандемия можеха да отворят резев Ковид да се печатат пари за хората но пустата ми алчност икономика и баланс убиха човека .За миг можеха да сабравят за пепалби инфлация и тн и да се пачат колкото искат пари да се оправят по лесно хората Но ЧОвека е алчен
  • 22 Басри Алиев

    12 2 Отговор
    В САЩ всичко е шоу,глада и смърта също.......
  • 23 123

    7 3 Отговор
    Това е целта. Хората да станат зависими. Който не се ваксинира - няма храна. Глобалистите са го измислили.
  • 24 Хо хо хо

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "бай Спарчу":

    Пак расизъм та кипи.Афроамериканки има учени лекари финанстистки полицай военни и тн.Ти гледай европейските уайтрашове като чехкини унгарки и тн свирачки в ЮСА.И какво имаш против латиноските между другото има уайт латиноси същите трашове.А и хиспанотата пак са с европейски корени дошли като наследници на конквистадорите.
    Гнус ме е от такъв примитивен расизъм в България
    Подхора сте.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 7eq7fq7dqf

    13 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хахахаха":

    Господин хибридчик. Ти видя ли, че статията е от Дойчевеле? Или и дойчевеле са хора на Путин?
    Барем да ви избираха по-интелигентни...........
  • 26 Вкаро Баров

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хо хо хо":

    поправка:Бели Латиноамериканци(такива от Европейски произход) са само тези в Аржентина и Уругвай(и до някъде в Бразилия) навсякъде другаде са Метиси или сравнително чисти Индианци(друг е въпроса че голяма част от Метисите са повече Индианци по гени отколкото Европейци) та така с Латиносите.....
  • 27 Вкаро Баров

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хо хо хо":

    хората с доминантен Индиански произход са главно в Централна Америка както и в Перу,Боливия и Еквадор!!!! другаде са Метиси а в Аржентина,Уругвай и части от Бразилия са от Европейски произход да

    Коментиран от #34

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай Манчо

    9 2 Отговор
    Гладуват но са с колите там - дали е преведено правилно ?

    Коментиран от #32

  • 30 Да се помолят на Путин

    4 3 Отговор
    И нас така ни докараха демократите след 89 г на купони и глад с плана Ян Рът. Всичко се връща. Да се помолят на Русия( най-голямия производител на жито) да им изпрати помощ. И после пак да ги оплюват.
  • 31 гостгост

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "7сфд7дф67":

    Американците гладували... Тролче измекярско ,американците са нацията която изхвърля най-много храна на боклука.В цялата руска кочина няма толкова храна ,колкото американеца изхвърля на боклука.В САЩ между другото в пандемията получават по 2400$ на месец помощи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Неразбрал

    9 0 Отговор
    Факти, прекалявате с вашата "политкоректност". Мязате вече на Гьобелсов цензор.
    Ограмотете се малко и вижте в Уикито кои са човешките раси. Вероятно ще се изненадате, че раса "афроамериканци" просто НЯМА! Но пък има Н Е Г Р О И Д Н А раса!

    Коментиран от #35

  • 34 Факт!

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Вкаро Баров":

    И в Мейсико са си от европейски произход

    Коментиран от #38

  • 35 Шопо

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "Неразбрал":

    Я па тоа! В Африка живеят афроафриканци, не знаеш ли?
  • 36 kjl

    1 3 Отговор
    Комунизъм, това им е спасението. Всичко се върти, всичко се обръща.
  • 37 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    КАК ТАКА В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ / ПЕТ ПЪТИ САЩ/ НЯМА ГЛАДУВАЩИ- РАЗЧИТАЩИ НА КУХНЯ СОЦИАЛ ????? ДА СТЕ ЧУЛИ ЗА ГЛАДУВАЩИ РУСНАЦИ ИЛИ КАНАДЦИ ;БЕЛАРУСИ ????? ЗАЩО ИМА ТАКАВА МЪКА В" ДЕМОКРАТИЧНИЯ -ЛИБЕРАЛЕН -РАЗВИТ -ЗАПАДЕН СВЯТ " !?!?!?!?

    Коментиран от #41

  • 38 Вкаро Баров

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Факт!":

    от 140 Милиона Мексиканци(в Мексико ти говоря) само 20 милиона са от Европейски произход!!! останалите 120 милиона са си Метиси и акана Индианци(най-вече тея в Южните щати близо до Гватемала)
  • 39 Псевдо новини

    3 0 Отговор
    Никой от коментиращите не е наясно. Тия уж "гладуващи" са отишли с колите си и чакат авантата, викат му "държавното сирене" тука. Повечето са най обикновени професионални лентяи наркомани цял живот на държавни помощи. От мързел не завършили 8 клас но очакват да ги носят на ръце.
  • 40 123

    3 0 Отговор
    Това е новина с много изопачено съдържание. Тези 50 милиона описани американци не са на социални кухни и чакащи за чиния със супа и парче хляб защото са гладни това си е постоянен сегмент на страната.Това което е описано е че хората които са с ниски доходи има време когато имат непредвидени разходи или намаляли доходи,или просто искат безплатна храна. Отиват нареждат се на опашка ако има такава. Влизат в сградата която е може да е всякъкъв размер но е магазин със щандове със всички хранителни продукти които се продават в супермаркета, записват се,подписват се и си напълнят чанти с храна за колко могат да носят с двете ръце или да напълнят багажника на колата си, и си отиват и това могат да го правят 3 пъти в седмицата.Супите и хляба ги дават по църквите, а понякога и там има храни които раздават.Специално за празниците им се осигурятват в зависимост от празника пуйки,телешко филе и други неща за да си направят пълни празнични вечери, единственно алкохол не се дава. Всеки един може да отиде там дори и да има пари,ако не го е срам да вземе храни които може да си плати и са за тези в нужда с по ниски доходи.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 сноу

    2 0 Отговор
    Хм-м..ами то няма лошо ...И година да гладуват едва ли ще им проличи,най-много да им се изсулят гащите..