Last news in Fakti

19 Декември, 2020 11:06 3 401 11

Израел с hi-tech решение срещу COVID-19

  • covid-19-
  • tamar-
  • израел-
  • коронавирус-
  • мерки

Системата TAMAR е за предварителна базова диагностика на здравословното състояние на пациенти в епидемията от коронавирус

Израел с hi-tech решение срещу COVID-19 - 1
Снимки: IAI

Наш екип в Тел Авив

От началото на пандемията с коронавируса Израел преживя два пълни локдауна. Като част от мерките бяха гражданите да не бъдат допускани да излизат на повече от 500 м от домовете си, а ресторантите и местата за отдих, както и частните фирми, бяха изцяло затворени.
Хранителните магазини и аптеките останаха отворени.
Не бяха позволени събирания на закрито на повече от 10 души, а на открито – на повече от 20.

Междувременно Израелската аерокосмическа компания (IAI) създаде системата "Тамар" (TAMAR) за отдалечена базова диагностика на здравословното състояние на пациентите в епидемията от COVID-19.

TAMAR е модулно решение, което дистанционно измерва с прецизност жизнените показатели на хората като телесна температура от ръка, чело, нос, но и данните от работата на сърцето и белите дробове и техните дихателни честоти.

Работейки на разстояние от пациента, системата бързо и надеждно определя дали има риск, показвайки в зелено или червено за предупреждение за някои от показателите.
Показването на допълнителни физиологични параметри е достъпно и за оператора, като температура на различни части на тялото (ръка, чело, нос или уста), сърдечни и дихателни честоти. TAMAR работи като затворена система.

Израел с hi-tech решение срещу COVID-19

Дизайнът на TAMAR е еднакво подходящ за използване на закрито или на открито като летища, гари и автогари, кораби, хотелски курорти, стадиони, мега молове, военни бази, федерални сгради и други големи институции.

Така тези сгради се предпазват от хора, заразени от опасни и заразни вируси.

Това е благодарение, че TAMAR се състои от 24 GHz радарен сензор, система от термокамери и специален разработен софтуер за анализ на данните и показването им в графичен режим. Така дори и лице без специално медицинско образование може да бъде предупреден, че изследвания има повишена температура, учестен пулс и дишане или малък обем на белите дробове. Тези симптоми са най-опасните индикатори за коронавирус.

Ползите от TAMAR са, че апаратът е лесен за използване и не изисква специални умения. Дава бързи резултати за няколко минути. Лек и преносим е, а изследването е много безопасно и при спазването на обикновените противоепидемични мерки не може да доведе до зараза. В същото време може да засече хора с опасни показатели за коронавирус.

От тази неделя израелските поликлиники започват изготвянето на регистрационни списъци за ваксиниране на населението срещу COVID-19. В големите градове ще бъдат разположени специални центрове за регистрация, в малките населени места ще бъдат изпратени специално оборудвани микробуси.

Първите ваксинирани срещу коронавируса в Израел ще бъдат лекари и служители в домовете а възрастни хора, след това ще бъдат ваксинирани хората над 60 години и страдащите от хронични заболявания.

В близо 9-милионния Израел са регистрирани над 370 000 случая на COVID-19, а жертвите са 3070. Досега в страната бяха обявявани две национални карантини.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обикновен овчар

    15 2 Отговор
    Ще има лов на политици- измамници скоро..

    Коментиран от #11

  • 2 Мангъров

    9 16 Отговор
    Абе разберете, че освен липов чай нищо друго не работи! Никакви технологии! Учил съм го още 1972г. в Масква! По-принцип не е ясно все още има ли Ковид.
  • 3 Ако те

    12 4 Отговор
    облъчат с 24 GHz считай , че си пътник при свети Петър.
  • 4 Излиза

    10 0 Отговор
    че да се предпазим от пълен контрол на тялото ни,ще трябва да носим ризници. Напред към времената на Кръстоносните походи!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Aaa

    8 3 Отговор
    Едните ги стерлизират с ваксини, там е по кефещо стерилизация с 24GHz.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Демокрацията е вече инсталирана...

    2 1 Отговор
    Не можеш да пуснеш газ,без централното ръководство да не ти разреши отваряне на клапана🐖🐖🐖
  • 9 ГЕНОЦИД

    7 1 Отговор
    ЦИФОРВИЗАЦИЯ КОНЦЛАГЕР ТЕРОРИЪМ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО УЖ КОНСПИРАЦИЯ А ВСИЧКО НАРИЧАНО КОНСПИРАЦИЯ ВЕЧЕ Е РЕАЛНОСТ!ЩЕ СЕ СЪБУДИТЕ НО КЪСНО!
  • 10 Курнелия

    1 1 Отговор
    Всеки ден самолети летят над нас и пръскат срещу комунисти.
  • 11 пророк Исай

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Обикновен овчар":

    Съмнявам се ! Политиците държат силата и няма да допуснат саморазправа с тях . Най-вероятно , едни ще сменят други , но контролът ще остане в тях ! Припомни си събитията след 10,11,89г. , част от партийния електорат „стана “ за една нощ - син и демократичен ! Поведоха хорското недоволство и назначиха „верни“ хора на ключови места !