Last news in Fakti

25 Декември, 2020 17:55 4 767 33

И все пак Брекзит е историческа грешка

  • брекзит-
  • ес-
  • грешка-
  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • търговия

Брекзит беше и си остава една измама и голяма заблуда

И все пак Брекзит е историческа грешка - 1
Снимка: Shutterstock

Британският премиер и главният преговарящ на ЕС очевидно обичат драматизма, стремейки се да докажат на междувременно силно изнервената публика, особено във Великобритания, че до последно са се борили за прокарването на собствените интереси. Сделката, договорена непосредствено преди Бъдни вечер, можеше да бъде сключена и преди шест или седем месеца. С изключение на няколко дребни промени във връзка с риболовните квоти, тя отговаря на това, което ЕС предложи на Великобритания още през лятото.

С комбинация от дързост и наивен популизъм сега британският премиер Борис Джонсън представя на сънародниците си споразумението като голям успех. Всички обещания от предизборната кампания през 2016-а са изпълнени, твърди той. Но това не е точно така. Споразумението е класически компромис, подобно на всички търговски споразумения. Нито една разпоредба не е по-добра от това, което Великобритания имаше като членка на ЕС. Всеобхватното споразумение, което сега може да влезе в сила, е един свит вътрешен пазар, подготвен за по-нататъшното разделение на двете страни в бъдеще. От защитата на климата, през науката, чак до транспорта и борбата срещу тероризма се предвижда сътрудничеството да продължи.

Жертвите на неонационализма

Сред губещите от Брекзит например определено са британските студенти, които вече няма да могат да участват в програмата „Еразъм“ на ЕС, за която британското правителство твърдеше, че му излизала твърде скъпо. За студентите от континента пък ще стане по-трудно да учат в скъпите британски университети. А това ще струва на британското общество повече, отколкото разходите по участието в „Еразъм“.

Тази смислена програма, подобно на много други, бе пожертвана на олтара на твърдоглавия неонационализъм на поддръжниците на Брекзит. Опитният популист Борис Джонсън разигра картата на суверенитета, за да срещне отклик у британците. Той твърди, че Великобритания си е възвърнала контрола, който била предала на Брюксел. А всъщност нито една от държавите членки не е под управлението на някаква дифузна окупационна сила от далечен Брюксел – всички участват при приемането на законите. И всички се подчиняват по един и същи начин на съдебните решения. Никой не е бил принуждаван да става член.

Изкривената представа за суверенитета

Сега Джонсън говори дори за това, че неговата Великобритания наскоро е станала независима. Независима от кого? Премиерът и неговите Брекзит-съмишленици очевидно влагат в това понятие съдържанието от преди две столетия, когато британските кораби са владеели моретата в рамките на почти безкрайната империя. Днес всяка държава, която участва в световната търговия и поддържа международни отношения, трябва да се откаже от малки части от своя суверенитет, за да може да се възползва от предимствата на сътрудничеството. Членството в Световната търговска организация, в ООН, в НАТО, както и в ЕС е свързано с малки или по-големи задължения и права. Но никой не трябва заради това да се отказва от независимостта и държавността.

В същата насока както привържениците на Брекзит действат и популистите от Полша или Унгария, които също се чувстват под опеката на ЕС, чувстват се завладени или подчинени, при положение, че доброволно членуват в организацията.

Насред пандемията, която за втори път тежко засяга Великобритания, Борис Джонсън трябваше да забележи, че има нещо по-важно от преследването на националистически фантазии. Обвързаностите са твърде големи. Затварянето на тунела под Ламанша само за два дни му показа колко уязвима е Великобритания. И вероятно това е накарало Лондон да стане по-сговорчив, а споразумението – възможно. Британската икономика, която и така е затормозена, едва ли би могла да се справи с рязкото излизане от европейския вътрешен пазар в свят, в който важат правилата на Световната търговска организация.

Само празни приказки

Преди година след същинския Брекзит, т.е. след юридическия край на членството в ЕС, Борис Джонсън казваше, че сега оковите на ЕС ще бъдат разкъсани и ще бъдат сключени изгодни търговски договори по цялото земно кълбо. Какво излезе от това? Нищо. С другите големи търговски партньори като САЩ и Китай няма дори проект за споразумение. Има подписани договори с Япония и със Сингапур, но те са почти идентични с договореностите, които и ЕС поддържа с тях. Британците просто са ги копирали. А и стокообменът с тези две страни възлиза само на няколко процента от общия търговски обем.

Под черта: Брекзит беше и си остава празна опаковка. С ЕС на британците щеше да им е по-добре. Както и без популиста Борис Джонсън.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тотьо

    40 16 Отговор
    Тн.европейски ценности са историческата грешка! До степен престъпление спрямо ТОЗИ,когото днес почитаме!
  • 2 реалистъ

    53 31 Отговор
    Никаква грешка не е, напуснаха навреме четвъртия райх.
  • 3 хъхъ

    45 20 Отговор
    Статията е в стил "Сега британците няма да ядат прави краставици, колко много губят"...
  • 4 Ppp

    39 24 Отговор
    Гъпа и злобна статия от германец!
  • 5 празни приказки

    40 16 Отговор
    " Сред губещите от Брекзит например определено са британските студенти, които вече няма да могат да участват в програмата „Еразъм“ на ЕС"

    Ах, каква загуба за британските студенти...няма стипендия от чичко Сорос.
  • 6 Evro5

    38 19 Отговор
    Дойче Веле е евроГейското Работническо дело и Комсомолская правда. Дори там май се стараеха повече, а тук смърди на повръщано от Сорос.
  • 7 Дългият

    27 16 Отговор
    Не пишете глупости,това си беше голяма грешка и след време ще го осъзнаят.Бай Кольо от Манчестър със спомени за младостта си си мислеше че онова време ще се върне..да ..ама ..не.Референдума беше почти на кантар...разлика 3..4 процента.Ами останалите 47...48...процента които гласуваха за оставане,какво да кажат.При решаване на такъв важен проблем в процентите трябваше да има разлика от поне 20...25 процента...за...излизане от Е.С.Макар че ингилизите никога не са били напълно в Евросъюза.
  • 8 Присмехулник

    28 25 Отговор
    Без значение дали статията е писана от Дойчевеле или някой друг,това си беше грешка....Какво ли се радват тук нещастниците ако не беше Е.С.все още щеше да си караме колите по калдаръма...Плюсовете са повече от минусите...
  • 9 Дин

    30 16 Отговор
    Британия НАПРАВИ огромна историческа грешка, която ще и СТРУВА РАЗПАД НА ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО в близките 3 до 5 години, тоест излизане на ШОТЛАНДИЯ!

    Коментиран от #13, #18

  • 10 Кирил

    26 13 Отговор
    Този смешник Борис Джонсън трябва да му скъсат дипломата и да го пратят да чисти тоалетни доживот.Позор и срам за британската политика.Принизи и обезсмисли всички усилия на европейската и британска дипломация през последното десетилетие с опитите си да се прави на модерен Уинстън Чърчил.Поредния пример за политик,който не се интересува от благото на народа си.После защо думата "политик" била нарицателно за мошеник,крадец и пошлост.
  • 11 Глупости

    33 12 Отговор
    Англичаните получиха това което искаха, а именно:
    -контрол над границите си
    -върховенство на британските закони
    -безмитен до пазарите на ЕС
    -могат свободно да сключват търговски споразумения с трети страни
  • 12 Велика Британия

    20 14 Отговор
    Спасихме се от еврогейщината!!!!
  • 13 ти си

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Дин":

    оня дето пише с ник РЗС
  • 14 Хахахахахахаха

    2 0 Отговор
    Глупости говориш.... не е той .
  • 15 Rulgaria bomania

    13 1 Отговор
    Все още помня как бъркаха нас и румънците на картата
  • 16 Четник

    13 11 Отговор
    Соросоидният стенвесник DW в традицията на Гьобелсовата пропаганда започва своят кръстоносен поход срещу волята на Британския народ избрал свободата пред наложените му от 4тия Райх закони.Брекзит е факт и свиквайте с това,Дойчовци.Все пак Великобритания е страна победител във Втората световна.
  • 17 фен на сидеров

    12 4 Отговор
    грешка, ама правилна ! хак им е на мизерните островитяни !
  • 18 Шпек

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Дин":

    Вие резидент в УК ли сте или си пишете колко да не зАспите?

    Коментиран от #19

  • 19 това

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Шпек":

    е един клоун, който във факти бг пише предимно с ник РЗС, а в бгхелп с ника kanarinapred
  • 20 Седесарят..

    8 5 Отговор
    Дойче веле ,е широкоспектърна заблуда..Щом пишат така,значи е наопаки....
  • 21 Врачка

    13 7 Отговор
    Не разбирам защо страните от Евроколхоза не направят референдуми във всяка страна членка за да разберат волята на народите а не на управляващите режими? Никой не иска да рискува,щото всички ще избушат кочината.Толкова пари и време са хвърлени в това обединение.

    Коментиран от #24

  • 22 Тотьо

    13 9 Отговор
    ЕС си е тотална национализация на етнически манталитети и индивидуалности,типичен абсурд,втори СССР. Разпадът на фундаменталните етно-части няма алтернатива..
  • 23 Българин

    10 5 Отговор
    Грешка сте вие дето сте навели страна с 1300г. история на запад! И за пореден път я превърнахте в този път далечна англосаксонска Васална колония!
  • 24 ПУРКО

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Врачка":

    Ще ри го обясня просто: Защото знаят ОТГОВОРА! Същото е и за НАТО!
  • 25 Хехехе

    13 6 Отговор
    Дойче Зеле стига мля овес, ЕС е историческа грешка особено с финансовата, военна, политическа и културна зависимост от САЩ. Германия 75г след 2та световна е окупирана страна без собствена воля вкл. дойче Зеле.
  • 26 Митко

    9 7 Отговор
    Браво на англия избавиха се от Еврогейския съюз. До 2 3 години ще изгонят ненужната пасмина и паунда пак ще стане 3, 4 лева.
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 7 Отговор
    Англия без ЕУ, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна изостанала европейска провинция. Тия главоци още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичат от членството в ЕУ, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.
  • 28 българин

    5 2 Отговор
    dw: Бернд Ригерт

    Иска да каже, че гроздето е кисело, защото е високо.
  • 29 БАЙ Х@Й

    15 0 Отговор
    ‼Великобритания никога не е била в ЕС‼ Не смениха валутата си! Не подчиниха, законите си на ЕС! Не смениха движението си както е в ЕС ! ‼

    Коментиран от #32

  • 30 Никога Света няма да бъде като...

    5 2 Отговор
    Преди!Свободата на хората ще се ограничава с всеки нов ден,а независимостта на малките държави е вече изчезнала за веки веков...
  • 31 не може да бъде

    2 1 Отговор
    Предполагам,че ако сега британците решат да ядат и криви краставици ,това ще ги доведе до пълен крах!Даже може да дръзнат да направят нещастни щастливите кокошки!
  • 32 Банкер

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "БАЙ Х@Й":

    А сега няма да плащат и многомилиардна вноска, за да издържат тарамбуките в ес. Достатъчни са им пакитата и индийците.
  • 33 ДОКО

    2 0 Отговор
    ГРЕШКА Е АКО ГЕНЕРАЛА БОКО ОСВЕН ЧЕКМЕДЖЕТАТА ЗАПОЧНЕ ДА ПЪЛНИ И ГАРДЕРОБА С КИНТИ..
Новини по държави: