Last news in Fakti

29 Декември, 2020 12:05 3 245 11

Западна Европа е под ударите на бурята Бела

  • бела-
  • буря

Хиляди домакинства остават без ток в северния френски регион Бретан, а по крайбрежните райони се образува огромно количество морска пяна

Западна Европа е под ударите на бурята Бела  - 1
Снимка: Shutterstock

Лошото време в някои части на Европа остави десетки хиляди домакинства без ток. Най-засегната е Франция. Италия се готви за бури - във Венеция задействаха системата за защита от наводнения.

Във Франция бурята Бела засегна централната и източната част на страната. Близо 34 000 домакинства в тези райони бяха с прекъснато електричество вчера, а днес същата съдба сполетя около 18 000 други. Компанията-доставчик "Енедис" съобщи, че вече е възстановено електроснабдяването на 90% от първоначално засегнатите клиенти.

Властите във Венеция задействаха системата за защита от наводнения заради покачване на равнището на водата. Системата, състояща се от близо 80 прегради, беше изпробвана за първи път по-рано този месец, но градът беше наводнен, след като задействането ѝ се забави заради срив в комуникацията.

Понижаването на температурите в някои части на Италия предизвика сняг, дъжд, както и гръмотевични бури на някои места. Прогнозите са времето да е най-лошо в областите Лигурия, Емилия-Романя, Венето, Тоскана, Умбрия, Лацио и Абруцо.

Бурята Бела предизвика проливни дъждове и бури във Франция, Великобритания и Ирландия, а днес достигна и Северна Испания. А Италия се готви тази седмица за снежни бури.

Хиляди домакинства остават без ток в северния френски регион Бретан, а по крайбрежните райони се образува огромно количество морска пяна.

В Париж на върха на Айфеловата кула скоростта на вятъра беше 145 километра в час.

Бурята Бела предизвика хаос във въздушния трафик във Франция и Великобритания, редица полети са със закъснение на летище „Шарл дьо Гол“ в Париж.

Във Великобритания ураганни ветрове със скорост от 170 километра в час спряха жп превозите и блокираха пътища. Жълт код е в сила за части от Уелс, северозападна Англия, Шотландия и цяла Северна Ирландия.

Проливен дъжд и вятър със скорост от 125 километра в час има и в северна Испания. В Астурия вълните са с височина до 10 метра и властите призоваха хората да стоят далеч от крайбрежните райони.

Междувременно британската неправителствена организация "Крисчън Бейл" пресметна, че десетте най-скъпи природни бедствия през тази година са достигнали близо 150 милиарда евро застрахователни щети, които е много повече, отколкото през 2019 година и отразява нарастващия ефект от глобалното затопляне. При тези 10 бедствия са загинали общо 3500 души, според годишния доклад на организацията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ааххаха

    10 1 Отговор
    Източна под ударите на КироГела

    Коментиран от #7

  • 2 Фирма Белла

    13 3 Отговор
    С Леки ще ваксинираме всеки!
  • 3 Винкело

    10 2 Отговор
    Бурята "Бела"? Летоска сигурна ще има заглавия "Лекият вечерен бриз Гейо снижи жегите с 4 гпадуса".
  • 4 Софийска сган

    12 1 Отговор
    Държавния резерв е празен...маймуните ще останат без банани...и изборите ще бъдат купени....
  • 5 Stéphanie 🎲

    5 0 Отговор
    Много е неприятно от неделя е започнала бурята, за първи път има такъв студ близо втора седмица температурата да падне 0°-2 вечерта не си спомням ,ден два не повече студ.

    Коментиран от #6

  • 6 Шпек Салам Народен

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Stéphanie 🎲":

    Къде?

    Коментиран от #8

  • 7 Бурята Белла

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ааххаха":

    Не Брачед ,
    не си разбрал правилно, Бурята" Белла",
    е всъщност"Кремвиршената буря" ,
    от кремвиршите" Леки",
    която удари Герб, в челото с 200 км. в час, и беше безплатно!?
    Кремвиршите били" леки ",
    ама последствията от бурята тежки , като Ковид-19?

    Коментиран от #9

  • 8 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шпек Салам Народен":

    Във Бордо мина много лошо поне за градината ми 😕 дъждовете и студа не спират не си спомням за първи път ми изгниват и умират цветя .Не ми е жал за парите ще купя други ами си ги обичам като мои деца . Студено през деня 3°-4° абсурт един единствен път падна сняг за няма и ден не се задържя покривка .Спряха движението тук ми беше преди години .Доста дървета има нападали по пътищата много хора не могат да се приберат на тези които родителите са на далеко в по засегнати райони ,още има региони код оранжев наблюдават се реките има и наводнени райони.В Алпите по високите места обилен сняг .На много места няма ток
  • 9 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бурята Белла":

    не се подигравай така какви кренвирши те гонят и корона вирус ,както и по горни коментари видео от вчера на много места е кошмар

    Коментиран от #10

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Това е всяка година по 2пъти начало пролет и по това време.Имате голяма вода ,има гълфстрийм имате нещо,да ви плаши!Тази година бях в Германия,като ревяха за снрашната буря,забравих как я бяха кръстили!Така и не я видях,но мнооого слушах за нея от медиите!

    Коментиран от #11

  • 11 Stéphanie 🎲

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не си спомням и аз мисля че беше Amélie бе страшена работа също ,много са имената на бурите сезон на ураганите....Да не ти се случват такива преживявания има и много починали жертви .
    В началото на XIX век ураганите, които удариха испанските карибски острови, бяха кръстени на светеца-покровител на деня.Така Пуерто Рико, например, преживява урагана Санта Ана, 26 юли 1825 г. или Сан Фелипе, през 1876 г. Последното име ще бъде използвано отново през 1928 г., по време на Големия ураган, опустошително явление, което засегна и Гваделупа, убивайки близо 1300 души в нашия архипелаг.
    В началото на 20-ти век австралийски метеоролог, Клемент Ръдж, избра да назове циклоните, за да назове циклоните в неговия регион, с имена на жени или политически фигури, които не харесва.след това Американската армия назовава циклоните благодарение на международната азбука на предаванията (алфа, браво, Чарли, делта ...). През 1953 г. първите имена са само женски, често в знак на почит към съпруга или приятелка на войници от американските ВВС или флота, които са избрали този начин на назначаване.
    Но през 70-те години феминистки асоциации протестираха срещу този процес, който свързваше трагичните събития с имената на жените. Те печелят делото си. Оттогава се редуват мъжки и женски имена.