Last news in Fakti

30 Декември, 2020 09:15 4 328 16

Играта на Русия и Турция в Либия

  • либия-
  • турция-
  • русия

Двете страни планират паралелни действия

Играта на Русия и Турция в Либия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Русия и Турция подготвят свои планове в Либия, съобщи "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

През миналата седмица враждуващите сили в страната размениха затворници. Това е важна част от договореното вече примирие.

Външни фактори използват временното примирие, за да засилят своето влияние. Това са Русия и Турция.

Либийски представители вече се тревожат, че тяхната страна може да бъде разпокъсана.

Турските представители подкрепят правителството в Триполи, докато руските са на страната на Халифа Хафтар. Русия развива своите обекти в района на Ал Джуфра, докато подкрепяните от турските представители правителствени сили планират придвижване на юг.

Конфликтът може да се разпали, но към момента и при двете враждуващи либийски групи няма подкрепа за това. Договорено беше споразумение за избори, но все още няма такова за преходно правителство.

Форумът за политически диалог, който трябваше да излъчи президентски съвет не се състоя, заради ограничено участие, което затруднява промените в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кадафи

    6 11 Отговор
    Кочината е следващата Либия.
  • 2 Тотьо

    31 5 Отговор
    Играта се прави от Играчи,Америка вече е регионален футболист..
  • 3 Последния Софиянец

    13 3 Отговор
    Това укрепление на снимката само араби могат да го сътворят.Трупат вал от чували в дупка ,а не на височина.ха ха ха
  • 4 БАЙ Х@Й

    11 1 Отговор
    ‼На Световната война вече "ИГРА" ли и викат ⁉️

    Коментиран от #6

  • 5 ревизор

    11 2 Отговор
    Това не е наш проблем. Нашият проблем са сыганите,дето западняците си перат парите покрай тях. Ужким да ги интегрират в обществото ни,което е невъзможно. А джофри (Ал Джуфри) си имаме доста.
  • 6 8ер0ге0рг9

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

    Да, в момента се води световна война, но тя не е тази, където се стреля. Това са конфликти за отвличане на вниманието.
    Тази сега война е най-различната до сега война. До сега една държава или коалиция от държави воювапе срещу държава и респективно коалиция. Врагът беше ясен.
    За първи път в нашата история в момента една много малка група, самовъздигнали се на божи пеадестал, воюва срещу НАСЕЛЕНИЕТО на ЗЕМЯТА. Повечето от нас усещат, че става нещо страшно, н о не могат да направят нищо, защото не могат да локализират врага. А скоро ще е късно да се прави каквото и да било.
  • 7 Урко

    21 2 Отговор
    Турците и руснаците си поделят региона биейки шута на меките китки. Поделиха си Сирия, Либия последно и Карабах.
  • 8 Апетита идва с яденето

    21 2 Отговор
    А Франция стои и в ъгъла и чака някоя троха да падне от софрата на която са Турция и Русия 😂😂😂
  • 9 Сандо

    14 1 Отговор
    Няма ли някой автор да си направи труда и да научи малко повече кои са играчите в Либия,кой кого подържа и за какво се бори.Ако го напиша,ще трябва на мен да ми плащат,а журналисти,изхранващи се от повърхностни писания,да останат на улицата.Сринахте я тази професия,и без това доближаваща се до оная,древната.

    Коментиран от #15

  • 10 Info

    8 14 Отговор
    Турция в 10-те най-важни заплахи за света през 2021 г., заедно с глобалния глад, дължащ се на Covid. Според анализа на Mathew J. Burrows and Robert A. Manning за atlanticcouncil.org, Турция е на 10-то място в списъка с най-важните заплахи за стабилността на планетата. Те пишат: „Неоосманската Турция става все по-безмилостна, по-авторитарна, ислямистка и експанзивна. Турция под ръководството на Реджеп Тайип Ердоган или се е намесила военно, или е разположила войски в Сомалия, Катар, Либия, Ирак, Сирия и Балканите. Анкара се изправя срещу Русия в Сирия, Либия и Азербайджан, докато атакува американски съюзници, кюрдите, борещи се с ИДИЛ. Турция разработва руската система С-400, която е заплаха за НАТО и е причинила санкции на САЩ. Тя е извършила военноморски предизвикателства в Източното Средиземноморие, като е нарушила международното морско право и е заплашила Кипър. Много арабски държави виждат Турция като заплаха, докато Ердоган също предизвиква Франция. Военните претенции на Анкара могат да предизвикат сблъсъци и да предизвикат реакции в рамките на НАТО, чийто член е Турция."

    Коментиран от #11, #13, #14

  • 11 Хасан

    15 5 Отговор

    До коментар #10 от "Info":

    Ами Турция си гони националния интерес ..изгражда си своя сфера на влияние ..откъсва парче от сферата на влияние Русия ,Франция ,Англия и САЩ ..приютява бежанци от Сирия ..извършва хуманитарна подкрепа
  • 12 Русофил плюс

    11 2 Отговор
    "Либийски представители вече се тревожат, че тяхната страна може да бъде разпокъсана". О, не знаех, че Либия е обединена и нормална държава след Западното военно нашествие - та сега Русия им виновна....?
  • 13 корморан

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Info":

    И според теб французите какъв чеп дирят в Африка? Значи французите могат да дерибействат в Африка, но турчина не може. А и турците били ислямисти, неоосманци...., и куп глупости. Като дойде ред за Франция, мълчите. Ето това е двойния аршин за който обвинява Ердоган Запада. Виждате Турция какво прави, а другите държави не виждате. Да е жив и здрав Ердоган и още по дълбоко да ви бърка
  • 14 антиглобал

    21 1 Отговор

    До коментар #10 от "Info":

    Я дай малко инфо за геноцида в Алжир, който направи Франция през 1960. Дай инфо и за държавите \около 16 на брой!\ в Африка, които са на "пряко подчинение" на Франция-заграбени пари и подземни богатства \уж парите са във фр. банки-включително на Кадафи!?\, назначени марионетни правителства...В момента Франция има над 10 хиляден военен корпус в Африка...Дай инфо защо военната офанзива срещу Либия бе започната от Франция \без локуми и лакардии за демокрация\.Дай инфо защо Франция подкрепя превратаджията Хафтар, а не официалното признато от ООН правителство?Какъв цинизъм само!
  • 15 антиглобал

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Г-н Р. Стойчев да се разрови из "нета" и да заслужи парите си.Двата лагера от месеци се укрепват и въоръжават, включително самолети Миг29 за Хафтар, платени от ОАЕ...Тук една натовска държава е срещу друга, а именно Франция \с Русия, Израел, ОАЕ, Египет\ срещу Турция\Италия е "разкрачена"\.Да се запитаме защо Франция и Русия са срещу законно и признато от ООН правителство!?
  • 16 НДРУАН

    0 0 Отговор
    Ясно е светът с малко 'с' принадлежи на ПУТИН и ЕРДОГАН