Last news in Fakti

3 Януари, 2021 12:12 2 564 16

Шотландия – скоро обратно в ЕС?

  • шотландия-
  • никола стърджън

За да бъде проведен повторен референдум, партията на Никола Стърджън първо трябва да спечели шотландските парламентарни избори през май

Шотландия – скоро обратно в ЕС?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шотландия скоро може да се върне в ЕС, твърди първата министърка на страната Никола Стърджън. Но преди това нейната Шотландска национална партия трябва да преодолее няколко препятствия.

След края на преходния период за Брекзит тревогите в Шотландия растат пропорционално с желанието за завръщането в общото европейско семейство - поне в Шотландската национална партия (ШНП) на първата министърка на Шотландия Никола Стърджън. “Шотландия скоро ще бъде отново в Европа. Оставете лампата включена”, написа Стърджън в Туитър.

Ще има ли втори референдум?

На референдума за Брекзит през 2016 година мнозинството от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз, но тъй като в цяла Великобритания надделяха гласовете за напускане на блока, Единбург също трябваше да се раздели с Брюксел. Според Шотландската национална партия, след Брекзит в Шотландия е необходимо провеждането на нов референдум за независимост от Великобритания.

Допитване за отделяне на Шотландия вече се проведе през 2014 година. Тогава 55 процента от шотландците избраха да останат част от Обединеното кралство. Сега в Шотландската национална партия се надяват, че фрустрацията, която много шотландци изпитват заради Брекзит, би довела до различен резултат. По данни на вестник “Дъ Скотсмън” към декември подкрепата сред шотландците за идеята за независимост е достигнала рекордните 58 процента.

За да бъде проведен повторен референдум, партията на Никола Стърджън първо трябва да спечели шотландските парламентарни избори през май. За момента тя е фаворит. Евентуалната победа на Шотландската национална партия ще увеличи натиска върху британското правителство да проведе втори референдум за независимост. Досега премиерът на Великобритания Борис Джонсън категорично отхвърляше възможността за такъв.

И в Северна Ирландия расте недоволството

Миналата седмица Шотландия, както и Северна Ирландия, отхвърлиха сделката за Брекзит на британското правителство – с 92 на 30 гласа в Единбург и с 47 на 38 в Белфаст. Северна Ирландия също гласува с крехко мнозинство против Брекзит през 2016-а година.

Обединеното кралство напусна единния пазар на ЕС и митническия съюз в началото на годината. По този начин Брекзит най-после беше завършен. Министър-председателят Джонсън определи това като „велик момент“ за страната си. Свободното придвижване между Великобритания и 27 държави от ЕС приключи.

Новата граница

Какво означава това онагледява ситуацията в Кале, където френски служители вече осъществяват митнически контрол на преминаващите стоки. Като цяло обаче, очакваният хаос на границата засега не се сбъдва.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наркос

    11 6 Отговор
    Британските фирми ще си оставят вратичка за безмитен износ ,)
  • 2 Даммммм

    10 3 Отговор
    Тук другото е интересно-ще преглътне ли Англия отделянето на някоя от провинциите си...? Ако това стане-това ще е края на амбициите за връщане на величието на бившата империя наречена Великобритания...

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 3 ммммммммммммммм

    4 2 Отговор
    Чакаме ги:)
  • 4 Лудия

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Добре ще е това
  • 5 Наркос

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Подценяваш ги много. На англичаните не им трябва виза за Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и тн. Кралица Елизабет дори и в момента е официално призната за държавен глава в Канада, Австралия и Нова Зеландия...

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Че визите

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Наркос":

    какво значение имат?
    А това че кралицата е номинално държавен глава, еми то си точно това, номинално.
    Бившите колонии си действат както намерят за добре.

    Коментиран от #10, #13

  • 7 ми ,

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Наркос":

    За Европа вече ще им трябва ...
  • 8 Д-р Менгеме

    8 3 Отговор
    Великобритания е Империя на Злото, но Господ си знае работата - Дните й са преброени.... На кучето-кучешка смррт....

    Коментиран от #11

  • 9 БАЙ Х@Й

    7 3 Отговор
    Още на референдума 2014г искаха да се отделят от GB ‼Но тогава от ЕС играха партия с Великобритания и заявиха, че при отделяне ЕС ще ги третира като външна страна и трябва да кандидатстват по цялата процедура за влизане в ЕС! Така останаха в кралството, а сега пак са извън ЕС ‼

    Коментиран от #14

  • 10 Наркос

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Че визите":

    Който е подценил британците добро не е видял ,) Те и Хонгконг щяха да връщат , но видяхме какво стана , че и Короната се появи точно тогава по време на протестите,) Между Хонгконг и пазарите в Ухан има директна линия с бърз влак 4 часа (G79/80) ,)
  • 11 седящия бик

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Д-р Менгеме":

    Всички империй са на злото г- многознайко, като има и още по зли ...такива дето насила ти сменят религията и ако не искаш дръвника.
  • 12 No Exit

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Шотландия не е провинция, провинция е България. През 17 век Шотландският крал Джеймс се качва на трона в Лондон след смъртта на Елизабет I, и така се създава Обединеното Кралство. Има десетки шотландски премиери, министри и колониални владетели но това не е за твоята балканска чотура. И защо да влизат в един съюз с Бойко Борисов и албанеца, като могат да си останат в един съюз с Канада?
  • 13 No Exit

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Че визите":

    Законите, стандартът на живот, манталитетът, езикът ... всичко това е еднакво между тях. Хората са си избирали Кралицата за държавен глава, и се управляват от назначен от нея генерал-губернатор. Канадецът никога няма да стане Американец например. Затова има повече англичани в Австралия на другия край на света, отколкото във Франция оттатък Канала
  • 14 хахахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й":

    " и заявиха, че при отделяне ЕС ще ги третира като външна страна и трябва да кандидатстват по цялата процедура за влизане в ЕС"

    Хахахахахаха. Мда, заявиха каква е истината и каква ще е процедурата.
    Кухар.
    И сега ще се спазва процедурата по приемане на нови членове.
  • 15 Павел Пенев

    3 1 Отговор
    Обратно в ЕС на кукуво лято!
  • 16 Павел Пенев

    3 0 Отговор
    Обратно в ЕС на кукуво лято!Въпроса е как ние да избягаме от тези алчни,лицемерни и корумпирани западни" демокрации".
Новини по държави: