Last news in Fakti

5 Януари, 2021 09:04 12 231 44

Защо все повече мигранти се провалят на теста по немски?

  • германия-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • тест-
  • немски език

Все повече мигранти се провалят на теста по немски език, необходим за трайното заселване в Германия

Защо все повече мигранти се провалят на теста по немски? - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече чужденци се провалят на теста по немски език, необходим за трайното заселване в Германия. От отговор на германското правителство, изготвен след запитване в Бундестага, става ясно, че през първата половина на 2020 година тестът по немски език е бил успешно положен от по-малко от 60% от участниците в интеграционните курсове. През 2015 този дял е възлизал на 72,6%, а специално сред младежите процентът на успеваемост е спаднал от 83,6% през 2015 година на 63,5% през 2019.

4,6 милиарда евро за интеграционни курсове

Общо милион и двеста хиляди души са преминали през въпросните интеграционни курсове от 2010 година насам. Участниците в тях получават езикови познания и информация за живота в Германия. В периода от 2010 до 2020 година германското правителство е отпуснало общо 4,6 милиарда евро за организирането на тези курсове и обучението на чужденците.

Представителят на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“ Рене Шпрингер, отправил запитването към германското правителство, заяви в тази връзка, че било недопустимо толкова много пари на данъкоплатците да се „хвърлят на вятъра“. Според него, високият брой на неуспешните тестове по немски показва, че „много мигранти нямат необходимата образователна култура или воля за интеграция“.

Противоположна позиция изказват от германското вътрешно министерство. Там отчитат „голям интерес“ към придобиването на познания по немски език. Говорител на министерството обясни, че близо половин милион кандидати за убежище с добри перспективи за оставане в Германия по собствена инициатива са подали молба за участие в интеграционните курсове, без да са били задължени да го правят.

Възможните причини

Според вътрешното министерство, една от причините за високия брой неуспешно положени тестове се крие във факта, че от бежанската криза през 2015/2016 съществено се е променил съставът на участниците в интеграционните курсове. В последно време преобладавали хора „с ниско образование и значителни различия в културно и езиково отношение“.

Експерти обръщат внимание и на други причини за лошия успех на някои от кандидатите за убежище. Много от тях са преживели силни травми от войните и изтезанията в родината им, от трудностите по време на бягството към Европа. Тези фактори също влияят на способността за концентрация и за възприемане на нови познания.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    34 31 Отговор
    Ми защото е като лай на овчарка с есесовец на каишката,не всеки го може..
  • 2 Joro

    79 2 Отговор
    Приятна интеграция на торбестите да им пожелаем. Имали са излишни пари- дали са.
  • 3 Хъш

    50 2 Отговор
    Кръгом, марш!
  • 4 А какво е оправданието

    44 25 Отговор
    на българина за ниското му ниво на владеене на чужди езици? На морето, където се разчиташе много на чуждестранни туристи, ако си поръчаш една бира на английски, я те разберат, я не. За останалата част от менюто туристът има по-добри шансове да разбере нещо, ако говори турски, а не английски.

    Коментиран от #13, #31, #40

  • 5 свидетел

    108 12 Отговор
    време е немците да учат интензивно турски, арабски и всякакви афро-азиатски езици . това е бъдещето на аврупата.......
  • 6 Охо Бохо

    114 1 Отговор
    Що за т. п въпрос? Да не са дошли да работят, та да ви учат езика? Те искат живот на гърба на немците. Кой е луд да работи, след като му се осигурява жилище лапанье и пари, те затова са дошли. Колкото нашите "обгрижвани" се изучиха с милионите, които бяха отпуснати по програмата "мама, тате, баба, деди и чавета та" на училище.
  • 7 За какво им е немски

    94 5 Отговор
    Този език в Германия след някоя година няма да се ползва с тези темпове на ислямизиране.... По скоро немците да учат арабски, за да може да се разбират с мнозинството!
  • 8 В Германия се оправяш ако знаеш турски

    61 5 Отговор
    Веднага си намираш работа. С немския само те мъкнат от институция в институция...
  • 9 хахахахахахахахахахахахахахаха

    57 3 Отговор
    спокойно не се бойте това е временно явление скоро като станат тестовете задължителни за да живеш в германия и са на арабски тогава да му мислят немците ...

    Коментиран от #14

  • 10 Мани го немския

    60 9 Отговор
    Когато в България са говорели на български, в Германия на немски са говорели само на конете си
  • 11 Stéphanie 🎲

    58 2 Отговор
    Защото не учат,калпазани няма труден език ако имаш желание се научава.Нашите мигранти са една идея по добре говорят френският ама ги питай за история на Франция нищо не знае,същата работа много скъсани 😁Да ги връщат от там от където са дошли .Диво животно не се опитомява няма надежда

    Коментиран от #16

  • 12 случаен

    42 1 Отговор
    щот очакват скоро немският език да стане втори след техния
  • 13 РЕАЛИСТ

    39 5 Отговор

    До коментар #4 от "А какво е оправданието":

    Да припомня един виц: В едно наше село спряла кола с чужденци и питали двама нашенци за посока. Ду ю спиик инглиш? Няма отговор. Паркет ви франсе? Нищо Спрехен Зи дойч? Няма отговор от нашенците. Чужденците си тръгнали и единият от нашите рекъл" Ей хубаво е да знаеш езици, за да се оправяш" Приятелят му казал" Е па те като знаеха оправиха ли се?
  • 14 Може,

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "хахахахахахахахахахахахахахаха":

    но за какво му е на немеца да прави такъв тест? Той гражданството си го има по рождение.
  • 15 РЕАЛИСТ

    13 1 Отговор
    Грешката не е моя . Да се чете "Парле ви франсе?
  • 16 А, че то немалко

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    от говорещите арабски като майчин език, говорят и перфектен френски 😉 Аз лично, говоря немски и смятам, че той е една от основните причини да не ми допада френският. Основно като звучене. Въпрос на вкус. Честита Нова година, Stéphanie! Отдавна не бяхте писала.

    Коментиран от #24

  • 17 Очевидец

    56 0 Отговор
    За да взимат помощи тези, са задължени да се запишат на този курс, а колко ходи и дали ще вземе изпита, никой не им държи сметка. Те продължават да бъдат на издръжка от Държавата дори и след не успешен положен изпит,така че докато е така, процента за успешно положен изпит ще пада!

    Коментиран от #20

  • 18 Нона

    55 1 Отговор
    "Големият политик"Меркел направи много по-лошо за Германия от Хитлер!Има немци,които живеят доста трудно,а флюхтлингите си получават големи суми пари,без да работят.Те нямат намерение да се интегрират.Намериха лесния живот,за сметка на немците!
  • 19 Гост

    54 0 Отговор
    Защото Държавата ги издържа, плаща им квартира, сметки, храна и т.н. Една Румънка с 3 деца която познавам, взима всеки месец помощ 1650 Евро,а друг се блъска цял месец за по малко. Ами как да работи такъв човек, е няма да стане!

    Коментиран от #21

  • 20 Друг е въпросът доколко

    27 3 Отговор

    До коментар #17 от "Очевидец":

    можеш да научиш език на такъв курс. Като се замисля, от немска паралелка с 30 души в гимназията, в края на краищата бяхме 3 или 4 човека, които говореха немски на ниво над B1-B2. В България чужд език се учи или с частен учител, или в специализираните езикове гимназии от типа на немската, френската, английската и прочие.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гюнтер Ферхойфен

    34 0 Отговор
    С толкова много неправителствени организации и права на човека, ще се чудят защо толкова немци се провалят на тестовете по арабски
  • 23 Повярвай

    39 3 Отговор

    До коментар #20 от "Друг е въпросът доколко":

    след този курс, можеш да бъдеш на ниво което ще ти помогне за работата, институции, за един старт в живота! След което, лека по-лека учиш и останалото в движение! Човек който не чака на готово като мен, учи се! А тези мерзавци никога няма да го научат, защото изобщо не си дават зор! Лично съм била на такъв курс, издържа го успешно, но това което виждам от тези хора, е никакво желание, ама никакво!

    Коментиран от #25

  • 24 Stéphanie 🎲

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "А, че то немалко":

    Данке ,мон шер ами - Честита Нова година ! Желая ти здраве и късмет
    и да вървиш с успехите напред.Влизам от време на време във инфото за Франция по често .Немският е доста по лесен с падежите писане и говор от личен опит в у-ще .После в Езикова гимназия с френски по избор на мама и тате,благоря велика Франция ,доста по труден .Всеки научен език за мен е богатство ,знанието не се купува с пари -Най-големият враг на знанието не е невежеството, а илюзията за знание."
    Стивън Хокинг

    Коментиран от #26

  • 25 Ами познавам

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Повярвай":

    доста българи в Германия и в Австрия, с ниво на немския " Ich specheN Deutsch gut.". Зависи от човека.

    Коментиран от #28

  • 26 Merci! 😉

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "Stéphanie 🎲":

    И ти, и семейството ти, бъдете съпровождани от здраве и късмет! С много поводи за усмивки и добро настроение през Новата година и поне едно сбъднато желание за всеки! 🙂

    Коментиран от #29

  • 27 Г-жа Откровение

    40 1 Отговор
    Не издържат теста ,защото трябва да започнат работа и кранчето със социалната помощ спира.Това е причината.По лесно е държавата да ги храни и да раждат по 4-5 деца .Така живеят емигрантите в Германия .Да съм им честити .Те първа ще им ядът дървото,понеже са много толерантни.
  • 28 Гост

    24 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ами познавам":

    Това казах и аз, зависи от човека, какво иска да постигне! А тези които чакат само на помощи, те нямат цел в живота, няма за какво да учат! Всеки месец си знаят парите! Те имат връзка само със себеподобните си, така че........!

    Коментиран от #30

  • 29 Stéphanie 🎲

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Merci! 😉":

    Мечтите понякога се сбъдват и именно тогава, когато най-малко очакваш много сбъднати желания да станат реалност за теб и твоите близки.🙂🤗
  • 30 Stéphanie 🎲

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Има една велика книга „Парфюмът” там главният герой е точно такава порода -сравнен е със кърлеж който само пие кръв от някое животно,но не търси а чака сама жертвата да дойде при него , може с години да чака жертвата си....историята на ужасяващото същество Жан-Батист Грьонуй, родено „на дъното”, във Франция през ХVІІІ в.Очевидно в онази епоха финесът, изисканите ухания, хигиената и грижата за себе си е била привилегия само на богатите. И ето един невзрачен, беден младеж, благодарение на своите сетива, създава за себе си шедьовър на уханието – някаква свръхмиризма.Първоначално този бедняк и несретник има желание да аранжира света около себе си по много човешки начин, според своите виждания. Le Parfum (Парфюмът)роман от Patrick Süskind
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост

    6 7 Отговор
    Турският е без родове. Бъ търци перфектно се справят с немския. Не пишете глупости. Друг е въпроса, че, ако си търсиш работа в германия, фирми за почистване са на кюрди, а на титан на роми. Поне турски всеки кой знае може да си намери работа при кюрда. Нашите турци харесват българите, но и там има неща, работиш като техник и всичко на строежа, кюрда не ти дава пари, започваш да го съдиш, губиш делото и се връщаш в България. И тук е същото в България. Целият свят е кълба, кълба. Жал ми става за младите, а вече са над 45, без семейства. Пистроили къщи, в Ямбол, умно момче, но.. С мама, и е красив, но с психика. Но горе са жестоки. Алчни. Само те, а останалите една инжекция от дс, кгб и дим да ги няма. Може и при ваксините да има деление на хора. Кой трябва, 5 доза и няма на кога. Тия ги е страх, а не живковисти и разни техни приближени. Те посегнаха на царя, къде е от род със синя кръв, а какво остава за другите. Бкп, ченгета, както казва една лекарка, със съпруг ченге и уволнен млад, с висше.. Те са Увредени, системата ги е... Не обръщайте внимание
  • 33 Анонимен

    8 3 Отговор
    Тя Баба меркел и тукашните, от де са, източна, ссср. Кво очаквате от тях. Вълкът козината си мени но нрави никога.
  • 34 Читател

    7 0 Отговор
    Напомня ми за приказката за бабата и дядото.. Дърпали, дърпали и не можали да издърпат ряпата, викнали на помощ внучката и т. н. Е с бабата и дядото..... Внучето, бабо, защо мама и тати, като се скарат веднага се сдобряват, а вие с дядо като се скарате не си говоря. Защото имахме, баби, един чичко, той взе че умря
  • 35 112

    11 1 Отговор
    Докато ни управляват деменции, така ще е. При тж на 55 излизаха в оенсия, а днес
  • 36 Баро

    7 0 Отговор
    баш ме брига па за тия
  • 37 Барборино

    19 1 Отговор
    Ако Меркел беше прибрала приматите от джунглата, досега да са научили перфектен немски, а тя тръгнала да опитомява нещо, което няма нищо общо с хомо сапиенс !!!
  • 38 Бойко Борисов

    6 0 Отговор
    Ем чи като им плащаме с данъци,част от данъка - Еврофондове.Другата част немски език.Да им знае устата.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГЕРП КЕ УМРЕ

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "А какво е оправданието":

    А защо трябва да се разбираме на английски. Руски не може ли. Трансатлантиците да се понопънат и да поучат Руски. После ще им е по лесно с останалите Славянски езици.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 сноу

    9 0 Отговор
    А-а..знаят ,знаят...Като им напълнят джоба от социала реват озъбени-ВУНДАБа-а...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: