Last news in Fakti

25 Март, 2023 17:44 5 355 33

В Германия съвсем не се говори само немски

  • немски език-
  • език-
  • малцинства-
  • роми-
  • германия-
  • датски език-
  • нацисти-
  • история

В Германия наред с немския съществуват седем малцинствени езика, които са под специална защита

В Германия съвсем не се говори само немски - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия живеят четири признати национални малцинства - датското, фризийското, ромското (синти и роми) и сорбите. Наред с шестте езика, на които говорят тези малцинства, във Федералната република под специална защита е и регионалният език долнонемски (Plattdeutsch).

Датският - наследство от викингите

Собствена образователна система, църковна общност и социални институции - чрез тях се опитва да поддържа езика си в Германия датското малцинство. То се идентифицира днес най-вече чрез езика и традициите си, тясно свързани с прародината Дания.

Това малцинство съществува от 1864-а година, когато в рамките на Датско-пруската война независимото херцогство Шлезвиг преминава към Прусия. Така датчаните се превръщат в малцинство в региона, а по-късно Прусия става част от новосъздадената Германска империя.

Корените на датския език са отпреди около 1000 години, от епохата на викингите. В нейния край скандинавските езици започват самостоятелното си развитие. Датският е един от тях наред с норвежкия, шведския, исландския и фарьорския.

Фризийският - под датско и английско влияние

Собствени радио програми, статии в местните вестници, приложение за речник и възможност за изучаване на фризийски от училището до университета - така съхраняват езика си фризийците във Федералната република.

Фризийската народностна група живее от векове по крайбрежието на Северно море в днешна Германия между Нидерландия и датската граница. Фризийските групи в Германия са три: северни фризийци, които говорят севернофризийски; източни фризийци, които не говорят фризийски, а долнонемски (Plattdeutsch); сатерландски фризийци с техния сатерландски фризийски език. Тази е и една от най-малките езикови групи в Европа.

Подобно на английския, нидерландския и немския, фризийският също принадлежи към западногерманската езикова група. Влиянието на английския и датския език върху него е видимо и днес. "Hiir" на фризийски е "hear" на английски. Момче на датски е "dreng", а на фризийски - "dring".

Романи - наследство от индийския санскрит

Синтите и ромите са най-голямото национално признато малцинство в Германия. Те говорят т.нар. ромски език. Синтите живеят в немскоговорящите райони от 15-и век, а ромите - от втората половина на 19-и век. Ромският език е на около 2000 години. Произхожда от индийския санскрит, поради което се и предполага, че синтите и ромите първоначално са емигрирали от Индия. Но твърдението, че те са "номади", е расистки стереотип. Сред историческите причини за миграцията им често са били бедността, войните или гоненията. По-голямата част от тях от векове обитава едно и също място.

Синтите и ромите съхраняват ромския език устно от поколения насам. Той се променя постоянно: има многобройни диалекти, които се оформят в зависимост от региона, в който живеят хората. Нацистите са избили много от възрастните роми, в резултат на което езикът вече не е можел да се предава. Друга причина за западането на ромския е обстоятелството, че езикът на родната страна често заменя този на малцинството. Организациите на синтите и ромите се борят срещу това и се опитват да съхранят езика си чрез ромската литература, музика, поезия и обучение.

Сорбският - един западнославянски език в Германия

Сорбите произхождат от славянски племена, живели на североизток от Карпатите. Те пристигат за пръв път в района между Балтийско море и Рудните планини (Erzgebirge) преди около 1500 години. В Лаузиц/Лужица те и до днес са запазили своите традиционни носии, музика, празници и език. Западнославянскит сорбски език е родствен най-вече с полския, чешкия и словашкия. Съществуват два сорбски езика: горносорбски и долносорбски.

Нацистите не са преследвали сорбите, но са забранили езика и организациите им. В днешно време сорбският е все повече изместен от немския. Малцинството се опитва да съхрани езика си с двуезични детски градини и училища, църковни литургии на сорбски, библии, телевизионни и радиопрограми, езикови уроци и двуезични табели. Долнонемски език (Plattdeutsch) - езикът на моряците

Долнонемският е известен още и като езика на моряците. Ханзата - съюзът на морските търговци - го е използвал като език за преговори. От около 1230-а до 1600-та година търговците в Северна Германия, по бреговете на Балтийско и Северно море, между Лондон, Берген и Новгород говорят долнонемски със своите търговски партньори.

Днес долнонемският език се говори предимно в семеен кръг, с приятели и познати. Той се използва активно от около 16 процента от хората в долнонемската езикова област. Особено разпространен е в селските райони и сред по-възрастните. Долнонемският се предава на следващите поколения чрез преподаване в училище, игри и пеене в детските градини. Няколко университета се занимават с изследователски проекти на долнонемски.

Автор: Надин Михолек


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    53 4 Отговор
    То в Германия съвсем не остана нищо немско - вече електроуредите и колите им се правят в Китай.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    Вярно и е Факт
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 1234

    8 36 Отговор
    Ама руснаците яко засмукахме кожената шпага на германците ,
  • 6 Германия

    43 3 Отговор
    Не е това, което беше — по-старите немци не напразно въздишат по марката.
    Вече започна да става сбирщина, като Белгия и Нидерландия. За Многобритания не коментирам.

    Коментиран от #9

  • 7 Българин

    48 2 Отговор
    В Германия се говори предимно турски. Нещо интересно за Дойчебанк ще споделите ли? А за CBS?

    Коментиран от #17

  • 8 Сск

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Така е из цяла Германия, на големи екрани предават на живо как се гърчат в мъки!
  • 9 Не ми ги хвали

    17 10 Отговор

    До коментар #6 от "Германия":

    По-старите немци си бяха нацистки утрепки
  • 10 да де

    42 2 Отговор
    Споко скоро и джамиите ще станат повече от църквите.
  • 11 Мдааа

    33 5 Отговор
    Сталин безвъзвратно кастрира арийската раса. Краят на Германия ще бъде сложен от мюсюлманите. Жалък край, но по-добър вариант от повсеместното жендерство.
  • 12 Милен

    34 1 Отговор
    То това го знаем и без да сме учени, сигурно една трета от "немците" говорят турски 😂
  • 13 Вашето Мнение

    34 1 Отговор
    Дойче банк фалира, дори напечатаните доларе от фед не могат да спасят ес от мизерията.
  • 14 Георги

    28 2 Отговор
    В Алмания се говори турски.
  • 15 Вашето Мнение

    30 2 Отговор
    Пука ми за жендърите немски. Нито съм им мил, нито ще им мия чиниите.
  • 16 Тодор Димов

    9 0 Отговор
    Сигурно и патагонския е между тях. Е-ех... язък за чистата раса.
  • 17 Токмакти Джун

    26 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Съгласен съм за турския но Дейчебанк фалира от 2019 при нас също си имаме диалект баварски който повечето германци не разбират , а че Германия приключва Сарацин от СПД го написа и каза 2012 . А че немците сами са си виновни защото винаги са били стадо а и днешните политици допринасят пример финансов измамник е канцлер външен министър фитнес инструкторка , икономически бивше надрусано хипи без ден трудов стаж а за земеделския думи нямам.....
  • 18 Тодор Димов

    7 1 Отговор
    Сигурно и патагонския е между тях. Е-ех... язък за чистата раса.
  • 19 БАЦЕ ЕООД

    24 4 Отговор
    за 5 години в германия повече съм говорил Руски от колкото гореизброеното.. А пък немците точно, колко обичат някой да говори на чужд език, по добре да не се споменава.. изключително не гъвкав, полицайско-детективски народ. Щази

    Коментиран от #24

  • 20 Двата полюса

    37 1 Отговор
    Хитлер искаше да ги направи чиста нация, а Меркел пусна ордите от Африка и близкия изток, същата политика продължава и днес. Новодошлите раждат по 7 деца, а германката ражда след 30 по 1-2 деца, след 20 години ще са германски халифат.
  • 21 За протокола

    33 4 Отговор
    Георги Димитров пред Райхстага: „По времето в което германският император Карл V е говорил на немски само с конете си, във „варварска“ България, апостолите Кирил и Методий са създали и разпространили българската писменост“.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 глей ся, баце

    12 7 Отговор

    До коментар #19 от "БАЦЕ ЕООД":

    Ако ще местиш 5 години тухли и строителни разтвори по обектите може и на хинди да общуваш със сънародника си. От това немец няма да станеш.

    Коментиран от #30

  • 25 хххх

    17 0 Отговор
    Особено много силно се говорят турски и арабски.
  • 26 То е ясно

    27 1 Отговор
    Скоро ще се говорят само ,цигански,турски,арабски и афганистански.Немския ще се изучава по желание.

    Коментиран от #27

  • 27 хммм

    14 4 Отговор

    До коментар #26 от "То е ясно":

    Това не е точно така! В Германия немският е задължителен така че всеки го говори. Тези които не го говорят не могат да си купят и кафе даже, защото никой не говори на английски. Друг въпрос е, че всякакви имигранти го говорят отлично. То ест в Германия се говори на немски, но хората там не са немци.
  • 28 Анонимен

    19 3 Отговор
    Защо в Германия всеки може да говори освен на официалния немски и на родния си език а в Окрайна забраниха всички езици освен окраинския(местен руски) език В Окрайна стигнаха дотам че подслушват семетвата дали вкъщи говорят на окраински руски полски български румънски и ако агентите разберат почват да тормозят хората.
  • 29 Ханс

    12 0 Отговор
    А колко "германци" говорят турски и колко говорят арабски?
  • 30 БАЦЕ ЕООД

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "глей ся, баце":

    хахахахахахаха.. който за квото е учил. ти за тухли явно. Не се притеснявай за мен, на времето послушах Жорж Ганчев, спрях да гледам умно и научих езици..
  • 31 Хахаха

    3 4 Отговор
    А в Русия говорят 170 езика.
  • 32 ДФ1

    4 0 Отговор
    Е разсмяхте ме
    "ромската литература, музика, поезия"
  • 33 Съдията Дред

    0 0 Отговор
    След немския, в Германия най много се говори турски и арабски.
Новини по държави: