Last news in Fakti

18 Септември, 2023 19:31 4 571 66

Защото са роми: и в Германия се държат зле с тях

  • роми-
  • германия-
  • цигани-
  • малцинство-
  • дискриминация-
  • човешки права-
  • расизъм

Звучи невероятно, но е факт: най-много прояви на расизъм в Германия има в държавните служби

Защото са роми: и в Германия се държат зле с тях - 1
Снимка: БГНЕС

Дали 621 регистрирани антицигански прояви за една година са по-скоро много или малко? Дали насилието срещу синти и роми расте или намалява? Пълният отговор на тези въпроси се очаква най-рано през 2024 година от Документационния център "Антициганизъм". Но данните в последния годишен доклад на центъра дават бегла представа за това.

Синтите и ромите са признато национално малцинство в Германия. Синтите живеят в Германия от 600 години, техният предполагаем брой е между 70 000 и 150 000. Германските роми, които са около 30 000, са дошли в страната през 19 век.

По време на националсоциализма синтите и ромите са подложени на системно преследване и геноцид с цел да бъдат унищожени. Стотици хиляди от тях са избити. Затова спомените за насилието и дискриминацията и до днес са дълбока травма, особено ако прояви от такъв характер има от страна на държавните служби.

Някои случаи са от криминалната статистика

Всички случаи на дискриминация или насилие се анонимизират. Много данни са предоставени пряко от засегнатите, а други са от официални източници като статистиката за политически мотивираната престъпност на Федералната криминална служба.

Сред тях, съгласно годишния доклад на Документационния център "Антициганизъм", единственият случай на прекомерно насилие е от германската провинция Заарланд: "От две преминаващи коли към група хора първо са били отправени антицигански обиди, след което срещу тях е стреляно с въздушна пушка. Има ранени".

Тревожен ръст на десния екстремизъм

Докладът показва ясно опасностите, произтичащи от нарастващия национализъм и екстремизъм, който се изразява в агресия и насилие срещу синтите и ромите, евреите и другите малцинства, отбелязва председателят на Централния съвет на германските синти и роми Романи Розе. Той посочва и, че "в обществото все още липсва разбиране за вида на възможните прояви на антициганизъм и за тяхното отражение".

Тази форма на расизъм е "тъжно ежедневие не само по улиците, но и в администрацията", се казва в доклада на Документационния център. Всеки пети случай касае държавната администрация: "Една от службите по труда изисква неколкократно едни и същи документи и удостоверения, за които засегнатото семейство не разбира защо се изискват. Това дори води до прекратяване на получаваните социални помощи, докато съответните документи не били осигурени. Майката казва, че сътрудничката в службата по труда знаела, че хората са роми и затова се отнасяла така с тях".

Къде започва институционалната дискриминация?

Трудно е да се прецени дали подобни случаи в Германия се дължат на умисъл или не. Ето какво казват по този повод от Документационния център "Антициганизъм": "На базата на отделните съобщения невинаги е възможно да се установи дали дискриминацията се базира на институционални практики и до каква степен индивидуалното действие изглежда дискриминиращо".

Но в един случай от 2021 година няма никакво съмнение по отношение на умишлената дискриминация, както и че става дума за нарушение на действащото право. Тогава в Южна Германия 11-годишен синти бил подложен на проверка от полицията без повод. Намереното у него малко сгъваемо ножче станало причина да му сложат белезници, да го вкарат насилствено в дежурната кола и да го отведат в полицията.

На възрастта на момчето не било обърнато внимание, не му дали право да уведоми родителите си. След половинчасов разпит детето било освободено. Семейството внесло жалба срещу съответните служители и през 2022 година спечелило делото - полицаите били осъдени да платят глоба от 3600 евро за деянието си.

Защо в доклада се говори за цигани?

"В нашия доклад на места използваме понятието "цигани". Това антициганско понятие и до днес причинява много мъка, насилие и говори за изолация. Затова го използваме толкова рядко, колкото е възможно и изключително в кавички", посочват авторите на доклада, обосновавайки своето решение. Самите синти и роми никога не наричат себе си "цигани". Понятието е натоварено с предразсъдъци и расизъм, но същевременно носи и романтични клишета.

"При много от документираните от нас случаи понятието все още се използва и представянето на тези вербални антицигански прояви и нападения за съжаление не е напълно възможно без него", обясняват от Документационния център, като дават конкретен пример: "12-годишна синти била наречена от своя съученичка "мръсна циганка" и била дърпана за косите из училищния двор. Панталоните ѝ се скъсали, коляното ѝ се разранило. Учителката отвърнала поглед и впоследствие казала, че другото момиче не би трябвало да се държи така."

Автор: Марсел Фюрстенау


Поставете оценка:
Оценка 2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитлер

    81 2 Отговор
    При мен нямаше
  • 2 Реалност

    125 3 Отговор
    Германците ревяха срещу България, че не интегрират ромите. Ами сега да ги интегрират те и да реват. По скоро ромите ще интегрират Европа!

    Коментиран от #27

  • 3 просто малко фактология

    133 0 Отговор
    А по точния въпрос е : защо никой не ги харесва и не ги иска никъде по света ..... ами сигурно има защо значи ......
  • 4 Рошав таралеж

    98 1 Отговор
    Защото са нагли, не защото са роми. Имам колеги роми и нямат нищо общо с тия ангали.
  • 5 аве фюрер

    71 0 Отговор
    Жалко за фюрера , вече се върти в гроба , като гледа на какво са превърнали Германия либиралниците ..........
  • 6 Провал

    52 4 Отговор
    Трябвало е всички на сапун
  • 7 инхи

    59 1 Отговор
    В тва Дойчалнд има всякакви ама не и немци в Берлин е пълно с африканци

    Коментиран от #20

  • 8 На сапун

    61 3 Отговор
    Гена им е отврат. Гадове.
  • 9 Един БЪЛГАРИН

    86 3 Отговор
    Цигани,роми,джипси както и да ги наричат по целия свят са едни и същи

    Коментиран от #35

  • 10 такава е истината

    65 4 Отговор
    Щото са същите ,като афроамериканерите в краварника и са също толкова нагли и крадливи .
  • 11 Хохохо

    88 1 Отговор
    Циганите са все дискриминирани а навсякъде където отидат само проблеми.може да стане веднъж два пъти ама то навсякъде.значи проблема не е в другите хора и нации а в циганите.
  • 12 Да ама Не

    88 1 Отговор
    Не е че са роми. Нагли, необразовани, крадливи са. Там е истината
  • 13 Българин

    55 2 Отговор
    ама и те са ора ама е по добре да си идат там в ИНДИА ..... И ТАМ ДА СИ КРАДАТ...............

    Коментиран от #66

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хавана клуб

    42 1 Отговор
    Вече и в Германия ли има "роми"?
  • 16 Българин

    44 1 Отговор
    ХА И ЗАБРАИХ ДА КАЖА РОМА Е НАПИТКА...................... Аа цигата си цинга разбираш ли...................
  • 17 ТУРЧИНА АЛИ

    12 7 Отговор
    Защото това е все едно ломските тъпнари от пропадналият гьол лом да отидат някъде по света ,а не си дават сметка че са ултра глупаци и измекяри ломски ,че дори и в българия са нежелани ,за тях е много това ,но аз се радвам за себе ,поне се осъзнах че съм се махнал от сганта ломска ,и си живея в София дори и към западна европа или Турция ще се изнеса
  • 18 Любопитен

    20 4 Отговор

    До коментар #14 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Ти ломски не просеше ли в Гърция?

    Коментиран от #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Наще ора

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "инхи":

    Те това е реалният проблем, а не циганите.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 инхи

    31 3 Отговор

    До коментар #20 от "Наще ора":

    Имат още афганистанци, пакистанци, занзибарци, сирия, турци, доколкото знам има градове в Дочйланд където немци вече тотално няма.

    Коментиран от #33, #65

  • 23 Боруна Лом

    24 2 Отговор
    ИДИ В ХУМАТА И МЛАДЕНОВО, ОРИНДЖ КАУНТИ! КЪЩИ, КОЛИ ПРИЧЕСКИ НА ВИСОКО НИВО!

    Коментиран от #32

  • 24 Живеят

    47 1 Отговор
    със социални помощи около 500 € на човек + платени наеми , ток , вода , отопление , по 250 евро на дете до 18 години месечно , здравни осигуровки и първокласно лечение , безплатни медикаменти и куп други неща . Като не са доволни да си идват кой от къде е .9
  • 25 Ломския

    54 4 Отговор
    В този край около ЛОМ има три големи гета.В т.н.квартал ,,Хуматаса 100% цигани и всичките къщи са незаконни защото това е обработваема земя и си има собственици.Там е прекарано ток и вода по какъв начин не зная защото една барака да поискам да имам партида за ток и вода трябва да представя нотариален акт.ЗА КАКВА ДИСКРИМИНАЦИЯ ГОВОРИМ ТОГАВА ???
  • 26 Истина

    46 3 Отговор
    Тия дет са писали статията са се объркали нещо. Те тука са като царе. Днеска тоя убития на 18 пт каква раса е според вас? Удряли са с тръби в главата хората.
  • 27 Бъдеще светло

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "Реалност":

    Ромите ще интегрират Европа!
  • 28 ТУРЧИНА АЛИ

    3 15 Отговор

    До коментар #18 от "Любопитен":

    Византия е идиотска държава и византийците са глупаци ,нещо си се объркал ,при глупавите умрели византийци не съм стъпвал никога ,
    Затова предпочитам да се изнеса към Турция ,Западна европа или Англия
  • 29 КИРОШАЙТАНА

    25 1 Отговор
    ма тука имам едни комшии от РОООМАЛЕ отидоа да работат в ЕУРОПАТА ама много бързо се варнаа и казаа че почнали да дигат кръвно ама мислим че тиа ора не са по работата и най вече по ДИСЦИПЛИНАТА ..................
  • 30 Реалист

    52 1 Отговор
    Не е защото са роми , а защото се държат като такива . Тоест не зачитат никакви обществени правила. Шумни , агресивни , диви , невъзпитани и арогантни . Повечето живеещи на гърба на останалото население и общество . Това е положението в БГ и Румъния , но в белите държави това не се търпи .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ломския

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Боруна Лом":

    Градски тук четат цигани и не вярват,че живеят незаконно в ХУМАТА
  • 33 А. Хитлер

    15 0 Отговор

    До коментар #22 от "инхи":

    Май само цървули няма в Дойчланд!
  • 34 Как

    40 0 Отговор
    Че циганин не е обида а етническа принадлежност.
  • 35 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Един БЪЛГАРИН":

    ФАКТ
  • 36 Ромите

    24 1 Отговор
    Са пра3иити
  • 37 Помня те добре

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    С кепето в Атина! Ломския просяк! Беше гордост за България!

    Коментиран от #46, #48

  • 38 БАРС

    44 0 Отговор
    Защо пишете роми.Немците не знаят названието на тоя крадлив народ ром те знаят едно название ЦИГОЙН.Стига сте ги ромили.Те даже имам познати те казват директно че са цигани никога дето ги зная не са казала че са роми а винаги казват че са цигани.
  • 39 НАБЛЮДАТЕЛ

    35 1 Отговор
    A с индийците държат ли се така.? А с негрите които работят държат ли се така? Когато нашенските цветнокожи престанат да крадат и засипват улиците на германските градове с мръсотия и си наложат това като стил на живот - и с тях няма да се държат така. Цивилизацията си има правила, а не е само че журналистите имат мерак да изкарат някой лев
  • 40 Порно

    17 2 Отговор
    Въй, що тъй? То сиганчиту ни е виновно за нищу бе, що ни му давати помощи да турне нещу в уста.
  • 41 Факултета

    39 2 Отговор
    Ромляните са най-паразитното и първобитно племе съществувало някога на планетата Земя
  • 42 Не, не нееееее...

    35 2 Отговор
    Германците се държат зле с тях, не защото са роми, а защото дори и там те се държат както са свикнали тук... Това вбесява германците, които са свикнали на ред. Който не иска да спазва тамошните правила да се връща в кочинката...
  • 43 Къде

    36 0 Отговор
    Хайде сега да погледнем от друг ъгъл. Роми има из цяла Европа, а и в Америка. Що не публикувате статия в която да пише - къде ромите са приети добре, интегрирали са се чудесно и не са непрекъснат източник на конфликти. Хайде де!? А? Що не започнем да се отнасяме с любов и разбиране към кърлежите?
  • 44 ТНТ

    30 1 Отговор
    Хитлер е бил прав. Единствената му грешка само че е скочил на Русия.
  • 45 БАРС

    33 1 Отговор
    Тоя МЪРЗИЛИВ НАРОД ДА СЕ ВРЪЩАТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ.НА ЕВРЕИТЕ ДАДОХА ЕДИН ВИД НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИМ РОДИНА А НА ТИЯ ЗАЩО НЕ ДАДЪТ НА ТЯХНАТА РОДИНА ИНДИЯ.В ГЕРМАНИЯ ИМА НЕ МАЛКО ОТ ТЯХ ОТ РОМЪНИЯ.ЕДИН СИ ПОДАВА РЪКАТА КЪМ МЕН ОКОЛО 45 ГОДИШЕН ПРАВИ СЕ НА НЕЩАСТЕН НИЩО МУ НЯМАШЕ ТА ЗА ТВА ГО ПОПИТАХ ГОВОРИШ ЛИ МАЛКО НЕМСКИ ДА КАЗА ТОГАВА ДАВАЙ С МЕНИ ЩЕ ГОВОРИМ С МОЯ ШЕФ ДА ТЕ ВЗЕМЕ В СТРОИТЕЛСТВОТО НО РАБОТАТА Е ТЕЖКА НЕ НЕ КАЗА И СИ ОБЪРНА ГЛАВАТА НА ДРУГАТА СТРАНА.В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ ПИТА ОТ КЪДЕ ТИЯ ПАЛАТИ КОЛИ ТОЯ ЕТНОС,ИЛИ ГИ ЕСТРАХ ИЛИ ИМАТ НАРЕЖДАНЕ ДА НЕ ГИ ПИПАТ ОТГОРЕ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Алфа херинга

    20 2 Отговор
    Нали преди години ни давайте акъл как да се държим с тях? Айде сега да видите от първа ръка хубаво ли е.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 факуса

    14 0 Отговор
    циганин на луната проблем,всички на луната,решен проблем
  • 51 Циганизация ЕС

    26 0 Отговор
    Да спрат да крадат, мамят, обират и пр. да се пообразоват малко и да се държат, като човеци и почти никой няма да има нищо против тях!
  • 52 Да, бе

    24 2 Отговор
    Хлебарките са си хлебарки... Където и да отидат не могат да избягат от себе си и тва е...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ей ломски

    8 4 Отговор

    До коментар #46 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Тези номера да ги предаваш на тези дето не те знаят и не те виждат IP адреса! Аде БАТЕ!
  • 56 Георги

    19 0 Отговор
    от циганини и от уличните кучета файда няма който разбрал разбрал.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Сталин

    13 0 Отговор
    Евреите/сиганите винаги се оплакват какво им се е случило, но никога не казват защо
  • 59 шопендар

    14 0 Отговор
    ПИШЕЩИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ КОРЕКТНИ.НА РОМИТЕ В ГЕРМАНИЯ СЕ ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА РАБОТЯТ,ЗА ОБУЧЕНИЕ НА НЕМСКИ ЕЗИК,И ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ.ТОВА ЧЕ НЕ ВИНАГИ ИМ МИНАВАТ НОМЕРАТА С КОИТО ИЗТОЧВАТ СОЦИАЛНИТЕ КАСИ,И ПАРАЗИТИРАТ НА ГЪРБА НА РАБОТЕЩИТЕ,НЕ СЕ ХАРЕСВА НА НИКОЙ,И НИКОЙ НЕ ГИ ТЪРПИ БЕЗКРАЙ,КАКТО НИЕ ТУК СМЕ ГИ НАУЧИЛИ.
  • 60 факт

    13 2 Отговор
    След ВСВ всички германци издигнаха разрушените си домове от нищото ! Историята доказва със снимки,камери и разкази,че тия племена през това време са мародерствали и лежали в лагери издигнати от Съюзниците да ядат и сер.т.И това са примати дошли след войната от Изток !
  • 61 Ромб

    11 0 Отговор
    Сиганина си остава сиганин форевър.Само бой и тва е.Оправия няма
  • 62 Бай Мангау

    9 0 Отговор
    В Софето гръмнали един индианец.Добър старт....Амо още доста има
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Баба Меркел

    8 0 Отговор
    Добре сте ни дошли
  • 65 ******'

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "инхи":

    Положението в Швеция е същото.
  • 66 Госта.

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Ама те са ги изгонили от там преди стотици години защо ли???.
Новини по държави: