Last news in Fakti

7 Януари, 2021 07:37 5 798 72

Четири жертви на щурма на Капитолия във Вашингтон

  • сащ-
  • доналд тръмп

Демократите ще имат контрол над законодателната власт и ще улеснят Байдън при прокарването на негови политики, след като встъпи в длъжност на 20 януари

Четири жертви на щурма на Капитолия във Вашингтон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските конгресмени продължават сесията по приемане на резултатите от изборите за президент, спечелени убедително от демократа Джо Байдън.

Работата им бе прекъсната от щурм на привърженици на Тръмп, при който загинаха поне 4 души.

Поне 52 са арестуваните във Вашингтон.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари, след щурма на Капитолия.

При обявяване продължаване на сесията на Сената председателстващият вицепрезидент Майк Пенс се обърна към щурмувалите Конгреса с посланието „Вие не победихте. Насилието никога не побеждава, свободата побеждава“. Пенс категорично заклейми нахлулите в Капитолия. Подобни остри критики бяха отправени и от други лица на важни постове. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че щурмувалите сградата са „терористи“ и „не представят Америка.“ Колегата му републиканец Мич Маконъл заяви „Те се опитаха да подринат демокрацията ни и не успяха.“

За други насилието е било „опит за преврат“ подстрекан от Тръмп.

Бившият президент Барак Обама посочи, че историята, че запомни насилието „подстрекано от действащ президент който продължи с безпочвените си лъжи за изхода от едни законни избори.“ Обама също обвини „медийна екосистема“ и „политическа партия“ като добави, че лидерите на Републиканската партия могат да изберат дали да продължат към тъмнината или към „реалността.“

Демонстрантите се насочиха към сградата на конгреса след като по-рано бяха на митинг, по време на който Тръмп ги упъти да се насочат към Капитолия. Президентът даде енергия на протестиращите след което те се насочиха към Капитолия, където се стигна до сблъсъци с охраната и пробив на сигурността.

Хиляди симпатизанти на президента са тук във Вашингтон по негова покана за протест срещу резултатите от изборите, които бяха потвърждавани на няколко инстанции.

На мястото на безредиците видях хиляди привърженици на Тръмп със знамена в негова подкрепа и лозунги. Някои от дошлите бяха гневни, други се провикваха „Това е един добър ден за Америка,“ а трети споделяха с гордост как са пробили сигурността на Капитолия. Имаше и такива, които провеждаха спокойно разговори с противници на Тръмп. Усети се една решителност на дошлите да останат на място възможно най-дълго време, за да покажат недоволството си. В столицата бе въведен полицейски час и по улиците може да се види засилено полицейско присъствие, както и войници на Националната гвардия.

Новоизбраният президент Байдън описа щурма като „въстание“и „бунт,“ докато Тръмп, обвинен в подстрекаването на безредиците, призова дошлите да си отидат по домовете. Въпреки това президентът продължи в Туитър с необоснованите си твърдения. Неговият ъкаунт там бе заключен за 12 часа. Към подобна мярка прибегна и платформата Фейсбук.

Междувременно, станаха ясни резултатите от балотажа в Джорджия, който бе решаващ за контрола на Сената. Двамата кандидати на демократите Джон Ософ и Рафиел Уорнак печелят. Резултатът дава мнозинство на демократите в Сената като те вече имаха мнозинство в Камара на представителите. Така те ще имат контрол над законодателната власт и ще улеснят Байдън при прокарването на негови политики, след като встъпи в длъжност на 20 януари.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичкото нормално американец,

    44 7 Отговор
    било терорист
  • 2 куку руку ку

    62 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Работата им бе прекъсната от щурм на привърженици на Тръмп, при който загинаха поне 4 души."

    А защо тези "привърженици" на Тръмп са с татуировки на Антифа и педофилски знаци? Спретнаха цветна революция и на САЩ.
    Арабската пролет май стигна и до Вашингтон.
  • 3 браво Америка

    64 15 Отговор
    Тръмп е велик уникален дано оцелее.

    Коментиран от #14

  • 4 КОТарАК

    59 6 Отговор
    Тръмп да не се окаже последния президент на тия ЩАТи
  • 5 Тея трябва да бъдат заличени

    29 7 Отговор
    Със всички атомни ракети по света и никво про и бункери нема ги спасат
  • 6 БОЗА

    59 3 Отговор
    Докъде се докараха САМИ..."демокрация ",а...накрая "виновен" ще излезе Путин,китайците и международното положение... ;-)
  • 7 мими

    75 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Неговият ъкаунт там бе заключен за 12 часа. Към подобна мярка прибегна и платформата Фейсбук.
    Това ще да е свобода на словото и изразяването!Да не си помисли някой ,че там има цензура?! Никога!
    Путин е блокирал ъкаунта на Тръмп,да знаете!

    Коментиран от #25

  • 8 ХАХАХА

    62 2 Отговор
    Във ВЕЛИКАТА демокрация дето дава акъл на всякъде нямат време да бият демонстрантите НАПРАВО ГИ ЗАСТРЕЛВАТ :(
  • 9 778

    37 4 Отговор
    Интересуват ме колкото и те се интересуват от нас, т.е. изобщо! Ако ще и война да си причинят! Ако ще да се избият, все ми е тая.
  • 10 ЦИК брои най-добре

    56 6 Отговор
    Това ако е убедително печелене на избори, то аз съм дядо мраз. По-скоро приличаше на скрит преврат чрез фалшификации и добавяне на пощенски гласове в условията на извънредно положение и пандемия.

    Коментиран от #15

  • 11 биби

    39 3 Отговор
    на арабите те докараха арабската пролет.уж демокрация.близкия изток е гърне с барут по тяхна вина.дано това се случи и на тях.
  • 12 233

    53 5 Отговор
    Сорос и компания нагледно демонстрираха кой управлява САЩ и света!? Мултиационалните компании и банките си правят каквото поискат.Впрочем така е било винаги!
  • 13 АмериканскиХой

    43 2 Отговор
    Само мога да ви кажа че
    Българската "робска люлка" е скована по модел на
    Американската "робска люлка"
    ......
    Вече виждам всички медии в България са тръгнали да защитават "правото на депутатите" да ла-ла-ла електората :))
  • 14 Глупакът тръмп

    4 52 Отговор

    До коментар #3 от "браво Америка":

    сам си отряза клона, на който стои. Това беше лебедовата му песен. Започват дела и "жална му майка" (както казва героят на Тодор Колев). Това беше краят не само на "империята" Тръмп, но и бъдещето на децата и внуците му в щатите. Възможно е, неговите близки за да го предпазят от наказателно преследване, да го обявяват за психично болен и да го вкарат в клиника. Яростта на вашингтонския политически елит, ще се излее върху авторитарните режими, които подкопават устоите на демокрацията. Каква я мислиха, каква стана... Да не си на мястото на Путин, Орбан, тиквата...

    Коментиран от #20, #23, #30, #32

  • 15 Изкуфял дядка

    1 31 Отговор

    До коментар #10 от "ЦИК брои най-добре":

    носталгитик си, жалещ и живеещ в миналото, което НИКОГА няма да се върне, а не дядо мраз.

    Коментиран от #38

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Груьо

    43 2 Отговор
    АЛО КАКВО СТАНА С НАЙ-ГОЛАМАТА ДЕМАКРАЦИЯ.МАИ АВТОРИТАРНИЯ РЕЖИМ Е ТАМ В САЩ.РЕЖИМА НА ПАРИТЕ, ЗА КОЙТО ЧОВЕКА Е НИЩО.
  • 18 АмериканскиХой

    31 3 Отговор
    Смятам да подам петиция да ми разрешат да пиша в паспорта че съм негър .... или поне трето-полов
    Вече няма сметка да си бял в Америка :)))
    .....
    Всички реклами в момента са задължително с негри.....
    Срамувам се мойта Българска майка ме е родила бял .... Ако бях мургав като някой от Факултето щеше да е много по-лесно .....
  • 19 Румен Крадев

    2 29 Отговор
    Тоя от мене ли се учи...

    Коментиран от #48

  • 20 Я пак

    33 2 Отговор

    До коментар #14 от "Глупакът тръмп":

    кой им "подкопава устоите" на "демокрацията"?Държава зачената от робовладелци достигна предела си!Това се случва!Сега авторитарните режими им били виновни!
  • 21 дедо Герчо

    24 2 Отговор
    М`ЙНАТА ИМ НА СРАЩ !..
  • 22 АмериканскиХой

    25 4 Отговор
    Фирмaтa кoятo ocигури мaшинитe зa избoритe e cъздaдeнa oт ЦРУ,
    c първoнaчaлнa цeл дa прoдaдe лeкувaни мaшини във Вeнeцуeлa
    кoитo дa ocигурят пoбeдa нa Гувeйдo нaд Мaдурo :))
    ....... ... Това не го пишат в БГ медиите :)
    Мнoгo внимaвaйтe злoтo джуджe Бoцкo дa нe пoръчaл мaшини oт cъщaтa фирмa :))
  • 23 Тръмп сила

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "Глупакът тръмп":

    Демокрация? Къде видя демокрация?

    Коментиран от #28

  • 24 НИК

    18 11 Отговор
    Нещо нашето посолство в Щатите няма ли да излезе з декларация срещу оказаното полицейско насилие, в резултат на което е имало 4 жертви. Няма ли да нахокате Щатите за оказаното полицейско насилие или само ние ще слушане и ще ни набиват канчетата. Ето това е насилие, а не нашето тук. Трябваше лятото по твърдичко да се действа срещу по голяма част от отрепките разплули се на Орлов мост и на други места в Столицата, а не да ги чакат 4 месеца.
  • 25 Путин разбра

    5 23 Отговор

    До коментар #7 от "мими":

    че я закъса след вчерашното развитие на събитията във Уошингтън. Предполагам му се реве, предвид отношението, което ще получи оттук нататък не само той, но и цялата му хунта. (за разлика от глуповатите му фенове). Тиквата да не си прави илюзии. Скоро и на него ще му представят "сметката".
  • 26 Срам и Позор

    2 33 Отговор
    Tези жертви нека да тежат на съвестта на Тръмп който подбуждаше, призоваваше и организираше митингите с безредиците във Вашингтон,като умишлено не засили полицейското присъствие и контрол, А отслаби охраната на Белия дом за да може тълпата от подкрепящи го вандали да извърши размирици и да нахлуе безпрепятствено в Капитолия за да осуети и отложи утвърждаването на Байдън за президент...!!!

    Коментиран от #40

  • 27 АмериканскиХой

    24 1 Отговор
    Интересно как сега посолството ни в София и
    Херо Мусака ще продължат да подкрепят Демократа Рапона
  • 28 Прав си

    7 23 Отговор

    До коментар #23 от "Тръмп сила":

    демокрация има само в Северна Корея, Куба, Венецуела, расия... (и други кочини)

    Коментиран от #35, #42

  • 29 Тръмп

    17 3 Отговор
    Плачкайте български латентни хомосексуалист. демократите ще увиснат по дръвчетата а и вие ако много знаете.
  • 30 д-р Алабала

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Глупакът тръмп":

    Сложи очилата и отвори ушите. Май прекалено много са срещу тази американска Демокрация. И вътре в САЩ и извън нея. Ти война ли искаш? Или много войни?
  • 31 АмериканскиХой

    18 1 Отговор
    И вие си мислите че Лили-то е стара
    ....
    Демократката Председателка на Парламента Нанси Пелози е била вече конгресменка , когато Лилито се е родила :))
  • 32 898

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "Глупакът тръмп":

    На горната картинка. Путен запали вещ на американската "демокрация"!
  • 33 един от многото

    19 3 Отговор
    Като си нямат друга работа , нека си се трепят. Ако не избиват някъде по света невинни хора се мятат по между си. Доказано войнолюбива нация , която обаче не може да воюва , също доказано. Иначе да се блещят по света и да налагат санкции , еша им няма.
  • 34 Факт

    17 2 Отговор
    Ей тоя путин не се спре бе!
  • 35 233

    19 1 Отговор

    До коментар #28 от "Прав си":

    Не виждат само глухите,империята САЩ се цепи по белите шевове!
  • 36 аспирант американец

    17 1 Отговор
    Ето тази Америка ми харесва.
  • 37 ББ ГС

    17 1 Отговор
    Демокрация ?!?!?
    Идва нов световен ред
    Следващото велико преселение на белите ще е на северо изток
  • 38 добър си

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Изкуфял дядка":

    новоизлюпения .А не знам той дали е изкуфял ама и ти си голям наивник или си прекалено млад за да си наясно ,че честни избори няма . Всъщност ако ти вярваш в това то е защото тебе така те устройва !
  • 39 Сойка пресмехулка

    18 1 Отговор
    Игрите на глада започват.
  • 40 Така де

    16 1 Отговор

    До коментар #26 от "Срам и Позор":

    изборите в САЩ ги спечели........пощата!!!От там е цялата работа,сега Тръмп бил крив и диктатор! Ма, той къде е живял ,трябва да завършил курс по марксизъм - лелелизъм в С.Корея да знаеш

    Коментиран от #59

  • 41 Сандра

    19 2 Отговор
    Гражданската война пред вратата им а те тръгнали света да оправят.
  • 42 де юре

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "Прав си":

    Не знам какво има в тия страни ама има най малко Ковид а ти с твоята демокрация скоро и да тоалетната ще ходиш с записване !!!
  • 43 кокалче

    11 3 Отговор
    И това там ако са избори , аз трамвай ще стана. Всичко е едно шоу като кечмания. А перчема забогатя след изборите със стотина милиона. Обама също. Всичките дарения за изборите отиват директно в техния джоб. И ако случайно ги избера - после ще трябва да връщат "услугата".
  • 44 Сандокан

    18 1 Отговор
    Некролога ще получи инфаркт още преди встъпването в длъжност. Трябва спешно за му намерят три- четири двойника в случай че даде фира.
  • 45 инспектор Дюдю

    17 1 Отговор
    И там на изборите броиха гласовете на умрелите , като у нас , но в много по голям мащаб.
  • 46 от пощата

    15 1 Отговор
    Краварите в 18 век ли живеят че да гласуват по пощата ? А уж били високотехнологична нация.
    Хората банковите си сметки управляват през телефона - тия писма пращат по Пейо Пощальона.
  • 47 Д. Димитров

    26 1 Отговор
    Абе дори лошите страшни комунисти 89-та не застреляха хора който щурмуваха и палеха....
    Представяте ли си какво ще стане ако някой представител на закоа не дай си Боже, застреля някой протестиращ. Всички демократични хорица ще извинят като линейки и терористи ще бъдат правоохранителите. Но в случая на ФАЩ, който толкова пламенно прокламира свободата и демокрацията.... толкова пламенно та чак изгарят и убиват в името на тази свобода (за пред хората), там в ФАЩ тези хора изразяващи несъгласието си са терористи! Явно аршина по който се мери е различен.... за ФАЩ и за целия останал свят. Както се е изказал тоя ифантил Буш, "това което се случва в САЩ е присъщо за бананова република", явно тия първенюта, най сетне си признават, че целия свят за тя е бананова република в която само те преценяват кои ще е крив и кой прав. След толкова преврати и убийства в името на фалшивата свобода и фалшивата демокрация, ДАНО И ТЕ ДА УСЕТЯТ ОТ СЪЩОТО И ДОРИ ПОВЕЧЕ... Много милиони хора биха празнували, защото когато тези гадове имат вътрешни проблеми няма да създават външни такива, и много хора няма да бъдат убити в името на наложената и "демокрация", много страни ще запазят поне за още малко ресурсите си и ще спрат да бъдат ограбвани... ДО КОГА?
  • 48 я па тоя

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Румен Крадев":

    Ти па де се слагаш. Нали аз с ЦЦ организирахме Костинброд
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Те и

    5 6 Отговор
    и превратите им едни такиви ... никакви! Я ,виж преврат по руски, как се гърми с танк по парламента!?Те това е преврат!

    Коментиран от #54

  • 51 123

    15 1 Отговор
    Нaпрaвихa тих прeврaт cрeщу зaкoннo избрaния прeзидeнт Тръмп, нa тoвa ca cпocoбни caмo нeoлибeрaлнитe eврeйcки лoбитa.
    Двe чacтни eврeйcки coциaлни мрeжи cпряхa прoфилa нa зaкoнния прeзидeнт. ТOВA E ПРEВРAТ!!!!!!
  • 52 Киро

    3 11 Отговор
    Ако БСП загуби изборите ще щурмуват парламента по подобен начин. Партизанският ген е в тях. Няма нищо по-благородно да стиснеш ръка на този,който те е победил и да признаеш победата.

    Коментиран от #56

  • 53 Жоро

    5 0 Отговор
    Да правят каквото искат само преди това да ни доставят самолетите за които платихме

    Коментиран от #57

  • 54 или

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Те и":

    по турски ,они со аероплана по двореца на агата!
  • 55 Behemoth

    1 9 Отговор
    Уникални тъпаци живеят в България съдейки по коментарите....няма да се справим..

    Коментиран от #58

  • 56 Кирчо тия са

    3 6 Отговор

    До коментар #52 от "Киро":

    най-страхливото племе! Нищо няма да щурмуват,защото я няма красная армия,да ги пази!!! Както до сега ще си плюят по сайтовете,и ще ближат рани след изборите.

    Коментиран от #69

  • 57 233

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Жоро":

    Що Жоре, те нали правели почтен бизнес,съмняваш ли се?!
  • 58 Съдейки

    7 1 Отговор

    До коментар #55 от "Behemoth":

    по теб така е! Мюмюне...
  • 59 Вярвай си

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "Така де":

    Искаш да кажеш че и при вчерашните избори за сенатори и спечелени от демократите,проведени под безпрецедентен изборен контрол и наблюдение са спечелени пак от........пощата!!!

    Коментиран от #63

  • 60 Gen Gurko

    7 2 Отговор
    Страшни изборни уйдурми. Това демократите са се превърнали в голяма опасност вече и за света.
  • 61 Наблюдател

    3 7 Отговор
    Е това са резултатите от управлението на този нагъл егоцентрик:
    1. Президент -демократ;
    2. Мнозинство на демократите в сената;
    3 Мнозинство на демократите в камерата на представителите;
    4. Разединена републиканска партия и Америка;
    5. Опит за въоръжено нахлуване в сената и белия дом;
    Пълна катастрофа! Този човек записа най-срамната страница в американската история.

    Коментиран от #70

  • 62 АМЕРИКАНСКА ПРОЛЕТ

    9 1 Отговор
    06 01 2021 г. е началната дата на Американската пролет и ще продължи с години . Хайде ХАЙИРЛИЯ ДА Е за всички койито искат справедливост , свобода и демокрация .

    Коментиран от #65

  • 63 Моля

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "Вярвай си":

    с решаващия глас на новоизбрания вицепрезидент демократ ,таковата!Не на назе тия байно!
  • 64 Електра

    3 7 Отговор
    Браво на Американците. Нашия Каун обаче не е Тръмп, при него няма идеи, а и той е за обграден само със червена феодална пасмина, или по точно с БСПдирастия , затова и народа ни, не се вдигна както в Америка, така и жалкият му Каунски бунт, приключи безславно...
  • 65 Охо Бохо

    4 0 Отговор

    До коментар #62 от "АМЕРИКАНСКА ПРОЛЕТ":

    Лошото е,, че за да отвлекат вниманието от техните проблеми, може да спретнат една война, която не се знае къде ще я започнат?
  • 66 ЖЕРТВИ

    4 2 Отговор
    САКРАЛНИТЕ ЖЕРТВИ ВЕЧЕ СА ДАДЕНИ ЕЙ СЕГА ШЕ ВИДИТЕ ГЛОБАЛИСТИЧЕСКИ ТЕРОРИСТИ КАКВО СЛЕДВА!
  • 67 Аз40

    6 1 Отговор
    Бяха пуснали антифа сред хората на протеста, има разобличаващ ги материал в интернет.
  • 68 Сигурно

    6 2 Отговор
    пак Путин е виновен.

    Коментиран от #71

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Резултатът

    6 2 Отговор

    До коментар #61 от "Наблюдател":

    е че американците се събудиха от съня си под глобалисткия юрган!
  • 71 Може и да не е

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "Сигурно":

    виновен, но накрая той и олигарсите около него ще операт пешкира... Както винаги, отнася го най-слабия.
  • 72 любопитен

    1 0 Отговор
    Дали няма да сме свидетели на нова Гражданска война в САЩ ???