Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 15:55 1 271 12

В Европа замърсяването на въздуха съкращава средно живота с осем месеца

  • глобалното затопляне-
  • климат

Замърсяването от газ и въглища причинява една пета от смъртните случаи

В Европа замърсяването на въздуха съкращава средно живота с осем месеца - 1
Снимка: Shutterstock

Замърсяването, причинено от изкопаемите източници на енергия, е причинило над 8 милиона случая на преждевременна смърт през 2018 година, предаде Франс прес.

Това прави една пета от възрастните хора, починали по света. Китай и Индия са държавите, които са отговорни за половината от тези числа. Друг един милион смъртни случая се поделят между Бангладеш, Индонезия, Япония и САЩ. Тези данни са били получени от проучване, публикувано в сп."Инвайрънмънт рисърч".

Отровният коктейл, генериран от фините частици при изгарянето на бензина, на газа и най-вече на въглищата, е отговорен за една четвърт от смъртните случаи в половин дузина държави, всички разположени в Азия.

"Често споменаваме за опасността от изгарянето на изкопаемите горива в контекста на емисиите с СО2 и климатичните промени, но неглижираме потенциалното им отражение върху човешкото здраве", изтъква един от авторите на проучването Джоел Шуорц от Харвардския университет, цитиран от БТА.

Според предишно проучване замърсяването на въздуха съкращава средно с две години продължителността на човешкия живот. В Азия намалените години са над 4, като например в Китай.

В Европа замърсяването на въздуха съкращава средно живота с осем месеца.

В новото проучване се увеличават двойно предишни преценки за броя на смъртните случаи, предизвикани от замърсяването, свързано с изкопаемите източници на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евро жей

    3 1 Отговор
    Осем месеца от 100 години живот смешно тоест мръсният въздух не ни вреди
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Holy Shit

    3 0 Отговор
    -Eбимумaкятa
  • 10 Pifff

    3 0 Отговор
    С 8 месеца на година ли?

    Коментиран от #11

  • 11 Евро жей

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Pifff":

    Осем месеца за целия ти живот иначе всички ще умират на по 20 години
  • 12 Дедо Грую

    4 1 Отговор
    Това са пак измишльотини на зелените, финансирани от сороспийския капитал. Грета Тупанберг е лицето на тази простотия. Тя горката сигурно се мрази като се види в огледалото, затова е толкова намръщена. Вредни са стресът ГМО храните и химиите, блъскани навсякъде в природата. Колкото до въглеродния двуокис (така е правилно на български), ако е в повече ще даде бум в развитието на растенията. Питайе всеки акварист да ви каже, че когато иска да засили растенията в даден аквариум, регулярно пуска СО2 във водата. И последно : Като са толкова "загрижени" за чистотата на природата, защо наднационалните компании така безогледно и поголовно изсичат горите по цялата планета?! Нали това са белите й дробове?
Новини по държави: