Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 15:26 4 909 62

България нямаше да е толкова смела със Северна Македония, ако не беше Германия

  • българия-
  • германия-
  • северна македония

Мнение на Тито Петковски

България нямаше да е толкова смела със Северна Македония, ако не беше Германия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Северна Македония в момента е в трудна ситуация. Това заяви лидерът на Новата социалдемократическа партия Тито Петковски, съобщи МКД.

Известният политик коментира опитите за начало на преговорите за влизане на страната в ЕС. Мнението му е че България не би била толкова силна по темата, ако зад нея не стои Германия.

Българската страна настоява за решаване на двустранните въпроси преди да одобри преговорите. Петковски смята, че тази позиция се подкрепя от Германия и Хърватия, а Франция има резерви по темата за разширяването.

Той смята, че когато българският външен министър Екатерина Захариева твърди, че нейната страна не е сама в исканията си към македонското правителство, се визира подкрепата на Германия. Според него това е опит България да бъде компенсирана за загубата на Македония преди десетилетия.

Петковски смята, че с победата над фашистите, българската страна е загубила позиции, а Македония е утвърдила своите. Посочва, че Германия е имала водеща роля за приемането на страната в ЕС, въпреки че тогава тя не е отговарял на критериите.

България е сред икономически изоставащите в ЕС и без подкрепата на Германия, трудно би демонстрирала подобна позиция. Към момента голяма част от населението на Франция не е позитивно към разширяването на групата, а Северна Македония трябва да търси подкрепа от други държави.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    38 6 Отговор
    С Меркел сме гаджета.
  • 2 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    87 3 Отговор
    Като сте такива гяволи се присъединете към Зап. Африка.

    Коментиран от #6

  • 3 Безнадеждно

    73 2 Отговор
    Тоя се казва Тито! Какво да очакваме от човек с име "Тито"? Тито е жив!

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 селянин

    73 2 Отговор
    Вето до край, щом имат птеренции към наши територии да духат супата. Едно хубаво нещо да направи това правителство!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    68 1 Отговор

    До коментар #3 от "Безнадеждно":

    А те ако не бяха Юго и Сърбия щяха да са си нормални българи, а не самозабравили се и злобни предатели.

    Коментиран от #31

  • 8 смерш

    11 33 Отговор

    До коментар #3 от "Безнадеждно":

    Именно,но човека бърка! Германия е де факто с ограничен от англосаксонците суверенитет! За Франция важна е преди всичко Румъния и след това Сърбия затова нейната позиция е двусмислена!
    В крайна сметка всичко зависи от Чичо Сам и след април ще бъдем свидетели на бърза промяна в нашата позиция в полза на т.нар.Сев.македония!За съжаление!
  • 9 Шайка

    42 2 Отговор
    Тото ли си, тито ли си. Само гълчите и сами се дърпате надолу. Но толкова Ви е акъла. През крив макарон ще гледате към Европа. Дерзайте все така....
  • 10 ДжафДжаф

    38 1 Отговор
    Тъпите разсъждения на македонските политичари са най-доброто доказателство за това, че сме замесени от едно и също тесто. И децата отдавна са разбрали, че членството в ЕС е захапката за привличане на новви членове в НАТО. Македония беше необходима на американците за да затворят обръча около Сърбия! Иначе Македония не е необходима на никой в ЕС, особено пък в комплект с Албания! Проблема не е в това, че Германия подкрепя България, заради минали съюзи, а по-скоро, че Германия и не само са поискали от Бочко Тъпото да наложи вето! Всъщност българското вето е функция на западни искания към България, формален повод да се отложи нещо, което така или иначе никой в Европа не желае! Мюсюлманска държава член на ЕС! Не се случи с Турция, няма да се случи и с Албания!
  • 11 ТИЯ ТЪПИ ЛИ СА

    36 1 Отговор
    Че, то ако ние не сме отговаряли на изискванията за членство 2007, то Македония няма да я приемат и на селски събор, кактвато им е ситуацията в момента.

    Жалко, че изконно има там стотици хиляди българи, иначе заслужават да умрат от глад и да не видят бял ден с тая сръбско-албанска политика!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 джаич

    5 22 Отговор
    На Deutschland дунавските конекрадци не са им приоритет , нито пък на сърце . Интересът клати феса ! ЕС не е солидарен със своята членка държава известна с външните си тоалетни , нисък жизнен стандарт и високо ниво на корупция .

    Коментиран от #27, #42, #47

  • 14 Стефан

    26 2 Отговор
    Признайте историята си до 1944 год и езика на който говорите, един от българските диалекти, НЯМАМЕ ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ, но ако решите може да се присъедините към България , същото се отнася за западните покрайнини и беломорска Тракия, и 80 процента от Северна Добруджа и ЦЯЛА ВЛАХИЯ.
  • 15 Западнопокраинец

    24 6 Отговор
    Македония е обречена кауза!На сила любов не става.Предлагам пълно затваряне на границата с Македония,отнемане на бг гражданството на голяма част от тях и приключване с въпроса Македония.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Моля

    23 1 Отговор
    Какви преговори, какви 5 лева?! Истината е само една. Историята е една. И двете не са въпрос на преговори.
    Македонските братя него го разберат и се примерят. С лъжа, към "светлото бъдеще ЕС" не е хубаво да се тръгва.
  • 18 оня с коня

    9 19 Отговор
    Наистина е Необясним тоя Македонски копнеж към Членство в ЕС,след като БГ е пресен Пример за тотално разбита Икономика!И виждат Приятелите си от Сърбия колко по-напред са от нас,виждат и че Ние правим вече Решителни опити да напуснем ЕС,Неоспорим факт е че много скоро самият ЕС ще се разпадне,ама НЕ - напъват се тия Макета като Бръмбар на Л..но.ЗАПРЕТЕ СЕ БРЕ!

    Коментиран от #21, #30

  • 19 Македония

    14 0 Отговор
    Нямаше да е толкова смела,ако не беше комунистическия интернационал.
  • 20 Вуте

    20 1 Отговор
    Друже Тито, защо забравяш, че победата над "фашистите" е победа над Германия, която е съюзник на България:преди, сега и во веки веков. Амин. И да ти напомня, друже Тито,че един немски лейтенат с шест войника превзе Белград. Седем войника превзеха столицата на братска Сърбия. Без един изстрел. Пеша. Най-големият срам за армията на Сърбия за всички времена. Разчитате ли още на тях? А вие и пушки нямате.

    Коментиран от #61

  • 21 Боо

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Ами македонците ни виждат, като пример, но македонските политици искат в ЕС! Искат, защото ще започнат еврофондовете и ще си почнат едни магистрали, подлези, надлези, околовръстни и яко пълни чекмеджета, кюлчета, офшорки, барселонки!

    Коментиран от #25

  • 22 Обективен

    5 0 Отговор
    Прав си е човекът, но нали ние трябва да сме патриоти- да ни дадат Македония, Беломорска Тракия, Влашко и после ще видим. Разбира се дори една дума няма за Източна Тракия защото...
  • 23 Четник

    13 2 Отговор
    Хитлер ни е дал исконни Български територии,Македония и Беломорска Тракия.Германия няма начин да се отметне от договорите и обещанията на Фюрера.

    Коментиран от #45

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 оня с коня

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Боо":

    Е тия Македонски политици не ги ли избира Македонския Народ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Грогу

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "джаич":

    Mooжеш даюеш отрова , колкото си искаш ...пак си българин. Гордей се , бе човек , имаш голяма и силна държава със силни и доказани царе в историята си .
  • 28 ай де бе

    16 3 Отговор
    Ако не беше Германия ( Берлинския конгрес) Западна България, днес Северна Македония. щеше да си е в България
  • 29 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    И ДА МЕ ТРИЕШ -ВЕЧЕ СИ ПРОЧЕЛ ИСТИНАТА ЗА СЕБЕ СИ РОСКО !!!
  • 30 Ангел

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Само че в тая разбита икономика ВЕЧЕ НЯМА ПОКАЗНИ МАГАЗИНИ ако знаеш какво е това, и защо за Бога не прогледнете вече, разделете се с илюзиите, всичко работеше, а НЕ МОЖЕХМЕ ДА СИ ИЗПЛАЩАМЕ ВНОСКИТЕ ПО ДЪЛГА от западните банки, остаряла технология, работа която могат да я вършат 3 човека я вършат 10, скрита безработица, четри - пет пъти повишаваха цените и партийните секретари ни казваха че това не е повишаване , а коригиране, взеха на селяните земята и добитъка и ги пратиха в заводи и фабрики, нерентабилно селско стопанство ,дефицит на всички стоки, някой пътуваха до Унгария и ГДР и казваха че имат всичко по магазините, а един милиционер е бил в ГФР и като се върнал казал че имало там КОРЕКОМ ДО КОРЕКОМ, а ако не ми вярваш намери в Ютуб словото на Петър Младенов на пленума на който свалиха Тодор Живков.
  • 31 поправи се бе

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Ако не бяха болшевиките. Юго и Сърбия не са проблем за офицерите на Негово Величество Царя.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Стефан

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "поправи се бе":

    И през цялата ни история като държава не са били НИКОГА проблем.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Съдията Дред

    6 0 Отговор
    Е па, що друго да чекаме от Тито . Както се сазваше - "Без Тито - по титовски". В едно е прав - заради Германия загубихме Македония
  • 37 123

    6 0 Отговор
    Ами нека търсят подкрепата на Люксембург , Лихтенщайн и Андора
  • 38 Макарите

    5 0 Отговор
    Ние граничим сами със себе си най-вече заради германосите - Австро-унгария, Германия и Кобурга. Немците ако имат малко съвест,че на три пъти са ни подлъгвали за съюзници,поне сега да си траят. Иначе мачердонците повтарят номерата на франсетата,поляците,сърбите и най-вече на гърците и евреите - тия що пара са измъкнали от следвоенна Германия като с повод и без повод се тръшкаха,че сегашните немци са ....нацисти. Нацист!!! дересе евреят и гъркът и ...бай Дойчо плаща. Хайде холан! Тоя номер си изтърка и мачердонците ще хванат на Макавей макарите.
  • 39 асфсаф

    9 0 Отговор
    сърбите са готови да се бият с България до последния останал "северно-македонец" хахаха! тия номера обаче минаваха преди 70 години, сега ще им бъде набит четвъртития културно и по европейски :):):) ще четат директиви и ще изпълняват препоръки докато свят им се завие!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ЛЛЛ

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "джаич":

    Присмял се хърбел на щърбел, казваше баба ми. В Македония пък се разкарват кокошки по площада

    Коментиран от #43

  • 43 маке

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "ЛЛЛ":

    И това го казвате вие , чийто вашите министри са с фамилии Свинаров , Каракачанов , Овчаров , Кокошкаров , Козаров , Маймунов , Петелов , даже и Лисички , а най - големио бугарски исоричар се кажува проф. Н. Овчаров !
  • 44 Кси

    4 0 Отговор
    А, Македония нямаше да е толкова налудничава, ако не е Сърбия, не ги оставят да са самостоятелни, държат ги, и настройват срещу България чрез политическия им елит УДБаши
  • 45 Кси

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Четник":

    Само южна Добруджа 1940г ни връща Хитлер, другите земи пак ни ги взимат-западни покрайнини, вардарска Македония, беломорска и Одринска тракия, на американеца УИЛСЪН му е станало жал за българите "няма такава несправедливост както са постъпили с българите"

    Коментиран от #46

  • 46 маке

    3 5 Отговор

    До коментар #45 от "Кси":

    Ти си улава татарка , щом не знаеш какво е МАКЕДОНИЯ = Егейска Македония + Вардарска + Пиринска ! Леле , колко си неграмотна кифла на квадрат !

    Коментиран от #48

  • 47 Кси

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "джаич":

    Сръбското племе заселило се с позволение на балканите след 7 век, използвано за плячкосване на римската империя, а в днешно време известни като сатрапи в Европа /масови гробове и кланета в края на 20 век, съдени сърбомани шовинисти в Хага-молошевич, младич, караджич/ са последната крепост на комунизма=сталинизъм/еднакво вредни са с фашизма/ управляват Македония с политически елит УДБаши
  • 48 Кси

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "маке":

    Глупакът си ти на степен n-та, Македония е географско наименование, какво ми сочиш части, които са в различни държави, държава македония-Север, спрямо Гърция има от 1991г, първа призната от България, кифли ще викаш на простакесите у вас

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Кси

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "маке":

    Ей, л@йномет, налягай си жилото, не прави опит да ме натискаш с бос крак, аз хубаво ще ти отговоря, но трият, смешник
  • 52 маке

    2 3 Отговор
    Аjде мир ! Волим те татарке ! Многу се извинувам ! Немоj да се лутиш и секираш ! Се е ова така , е па све смо еуропиани исти бракjа и сестри балканци !
  • 53 Анонимен

    7 0 Отговор
    Не може да се оспори логиката - явно фашистките страни България и Германия са се обединили за да прецакат великата северномакедонци. Щом и Франция има резерви , в кой ЕС мислят че ще влизат .

    Коментиран от #54

  • 54 dfdf

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Анонимен":

    Германия не давала, Франция не искала, ама тия щели да влизат хаха.
    Къде в А група без топка бе?!?!
  • 55 сфд

    6 0 Отговор
    Макетата все влизат, все влизат и накрая все им е влязъл!
  • 56 винкел

    7 0 Отговор
    Много са страшни тия северно македонци,добре че е Германия!
  • 57 Герд Мюлер

    1 0 Отговор
    Хей Джордж, ти знаеш ли какво се върти в болните глави на тия северомакедонци. Че ние германците сме били на страната на България. Разбира се, че я подкрепяме, защото тия северомакедонци, които крадат историята на България, не заслужават да бъдат допуснати до Европейския съюз.
  • 58 Джордж Бест

    1 0 Отговор
    Здравей Герд! Само така! Подкрепяйте България! В Европейския съюз не трябва да влизат държави, които градат своята идентичност и кодифицират насилствено своя език като крадат историята на България. Не ги е срам! Моделираха се след 1944 година, а сега се мислят за древни. Гърците хубаво им натриха носа. Сега и България трябва да ги постави на мястото си!
  • 59 Герд Мюлер

    2 0 Отговор
    Джордж, ти знаеш ли една страхотна новина. Кметът на Скопие сваля имената на улици. Маха имената на български войводи и ги заменя с имената на сръбски партизани и даже на Владимир Илич Ленин!
  • 60 Джордж Бест

    2 0 Отговор
    Какво говориш Герд? Нима това става в 21-ви век? Тоя кмет на Скопие е наистина с промит до болка мозък от този Македонизъм. Тия северомакедонци не стават за нищо. Всичките са с промити мозъци.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Djakiw

    0 0 Отговор
    Който се отрича от майка си остава сирак.
Новини по държави: