Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 07:11 1 772 7

Ново начало! САЩ са готови за преки разговори с Иран за ядреното споразумение

  • иран-
  • сащ-
  • ядрена сделка

Властите в Иран поставиха ултиматум на новия президент Джо Байдън до другата седмица да започне да отменя американските санкции срещу Ислямската република

Ново начало! САЩ са готови за преки разговори с Иран за ядреното споразумение  - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати имат готовност да влязат в пряк контакт с Иран за евентуално завръщане на двете страни към споразумението за иранската ядрена програма от 2015 година.

За това съобщава Ройтерс по повод на конференция на първите дипломати на западните страни по споразумението. Американският държавен секретар Антъни Блинкън е разговарял по видео връзка от Вашингтон с външните министри на Франция, Германия и Великобритания - Жан-Ив льо Дриан, Хайко Маас и Доминик Рааб, които са се срещнали в Париж.

В комюникето за разговора им се уточнява, че Вашингтон продължава да настоява Техеран да направи първата крачка - с пълно и безпрекословно спазване на споразумението. Иранската страна започна през 2019 година постепенно да излиза от ограничителните параметри за обогатяването на уран. Това стана след като бившият вече президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля Съединените щати от ядреното споразумение.

Властите в Иран поставиха ултиматум на новия президент Джо Байдън до другата седмица да започне да отменя американските санкции срещу Ислямската република. В противен случай Техеран заплашва да забрани внезапните инспекции от Международната агенция за атомна енергия.

От администрацията на Байдън съобщиха малко по-късно, че няма да настояват за нови санкции пред ООН. Облекчават се и ограниченията за придвижването на ирански дипломати, акредитирани към световната организация.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    8 3 Отговор
    Дааа очаквам от янките новото начало, като с индианците, само преговори договори и накрая изтребени и в резерват,

    Коментиран от #7

  • 2 Сесесере

    3 15 Отговор
    С бухалка по главата, не само за чалмите, а и за комунистите! Така трябва да се преговаря!

    Коментиран от #3

  • 3 А си знаеш

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сесесере":

    Малка им е бухалката вече на САЩисаните-то щом Ким Водородния ги направи диви и щастливи-америте на крака му ходиха--какво остава за другите по-мощни държави....бухалката вече хем им е малка-хем и мека--абе като твойта е....
  • 4 Софиянец

    2 7 Отговор
    Дано ги дръннат и да се свършва с тези напъни за империализъм ватнишки
  • 5 Баи

    2 1 Отговор
    Сащ едностранно се отегли от ядренната сделка , смятам , че - иран ще откаже повторни преговори
  • 6 дсса

    1 0 Отговор
    Янките се научиха да клякат. Сега ще го правят редовно и казват, че това им е гимнастика.
  • 7 Нора

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    От години точно това правят с Иран. Онези как пъй не се усетиха, поне веднъж!