Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 18:10 6 249 70

Швеция и Дания: Ваксинираните ще имат привилегии

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • икономика

И ЕС предвижда да утвърди единен паспорт за ваксинацията срещу коронавирус

Швеция и Дания: Ваксинираните ще имат привилегии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

До лятото Швеция и Дания смятат да въведат електронен имунизационен паспорт за ваксинираните. Това ще им даде привилегии - право на пътувания, посещения на културни и спортни прояви. И други страни имат сходни планове.

Досега Швеция беше известна с различния си модел в борбата срещу коронавируса. Вместо локдаун и ограничения, шведите отначало разчитаха на колективния имунитет, след което – на здравия разум на населението. Поради това към страната бяха отправени много критики, особено след като броят на случаите скочи рязко.

Сега скандинавската държава за пореден път тръгва по специфичен път на развитие, и то заедно със съседна Дания: до лятото те смятат да въведат дигитален имунизационен паспорт.

Облекчаване на ограниченията

По думите на шведския министър на информационните технологии Андерс Игеман, става дума например за това човек да може лесно да докаже, че се е ваксинирал. Тъй като този вид доказателства могат да се окажат важни в бъдеще – например за да се облекчат пътуванията зад граница, командировките в собствената страна, посещенията на културни и спортни прояви. Дигиталната инфраструктура за имунизационния паспорт трябва да бъде готова до първи юни.

Дания обяви плановете си за въвеждане на подобен паспорт още преди Швеция. Данните за ваксинациите трябва да бъдат достъпни на сайта на датските здравни власти или чрез специално приложение на смартфона.

Засега от електронния паспорт обаче биха могли да се възползват само малцина. До 14 февруари в Дания са били ваксинирани само 6,87 процента от населението, в Швеция – 4,53%. С други думи показателите на тези две страни са сходни с тези на Германия (4,95 процента) и на целия ЕС.

И засега не се знае дали в крайна сметка дали по-голямата част от шведите ще се ваксинират. Страната е критично настроена към имунизациите, след като преди около десет години масовата ваксинация срещу свински грип доведе до неблагоприятни последици за здравето на децата. Стотици се разболяха от нарколепсия - вид патологична, болезнена сънливост. Тогавашната ваксинация се превърна в един от най-големите медицински скандали в страната и хората още не са го забравили.

Какви привилегии и за кого?

Наличието на дигитален имунизационен паспорт ще даде на ваксинираните определени привилегии, но критиците на идеята отбелязват, че тя има и обратна страна - може да доведе до неофициална принуда за ваксинация, особено сред хората, които искат или трябва да пътуват повече или искат отново да участват активно в обществения живот.

Не бива да се забравя и това, че има хора, които по обективни причини не могат да се имунизират – например защото са склонни към тежки алергични реакции. Излиза, че те ще бъдат лишени от предимствата, без да имат вина за това.

Какви са плановете на другите европейски държави?

Гърция, Кипър и Испания призовават за създаването на единен имунизационен паспорт, за да могат ваксинираните отново да пътуват свободно и туризмът да се съживи. Полша и Румъния вече обявиха, че отменят задължителната карантина за пристигащите в страната, ако са ваксинирани срещу коронавирус.

И ЕС предвижда да утвърди единен паспорт за ваксинацията срещу коронавирус. В Германия идеята обаче не се ползва с голяма подкрепа. Съвсем наскоро германският Етичен съвет изрази своите резерви. Според членовете на съвета, все още не е категорично доказано, че ваксинираните не могат разпространяват вируса. За по-голяма свобода би могло да се помисли едва ако се установи със сигурност, че ваксината е в състояние да ограничи разпространението на вируса SARS-CoV-2 и предаването му от човек на човек.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    99 5 Отговор
    Какви привилегии,вероятно безплатна карта за публичен дом

    Коментиран от #38

  • 2 Майна

    142 8 Отговор
    ТОВА НА КАКВО ПРИЛИЧА...?КОЙТО ИМА РОБСКА ПСИХИКА ЩЕ ИМА ...СЕРТИФИКАТ ЗА ТАКАВА...

    Коментиран от #17, #30

  • 3 националист

    139 6 Отговор
    каква подлост и лукавство от тоя сатанински запад и тоя съветски коминтерн в Брюксел. Това не са превилегии а основни човешки права които те отнеха,и разбир всъщност правилното заглавие е: Не ваксинираните ще бъдат жестоко дискриминирани и съгрегирани.....

    Коментиран от #47

  • 4 Criminal

    100 5 Отговор
    Да си набутат паспорта знаят къде.............
  • 5 Овчарник

    93 5 Отговор
    Малоумни диктатори ако ваксинираните имат повече права стачките ще станат опасни и богатите ще бъдат обрани от тълпата.
  • 6 no name no face no number

    64 4 Отговор
    ЕС=Трагедия Трагедия, ако знаех, че сте толкова изчокани щях да се устроя на друго място отдавна сега пак ще го направя, но си загубих времето с вас
  • 7 Верно ли

    89 4 Отговор
    Опаааа, дойдохме си на думата, значи!

    Коментиран от #48

  • 8 Фактъ

    90 4 Отговор
    Това са джендърски държави . Пример , какви не трябва да бъдем .
  • 9 Мдаааа

    62 8 Отговор
    Скоро и у нас, а после и задължителна ваксинация.
  • 10 Усещате ли го

    82 3 Отговор
    вече? Лека полека, ще ви вкарат в кошарата.
  • 11 Зов за завръщане

    44 4 Отговор
    Всички ученици в класните стаи и учителите да започнат да си заработват заплатите
  • 12 Ха сега

    88 3 Отговор
    По този начин ще заробим собствените си Деца. Не се поддавайте на тези Убийци.
  • 13 нашия

    72 4 Отговор
    почна се ...още ли някой има илюзии че има право на избор и равнопоставеност...???!!!
  • 14 Нали тъй

    51 3 Отговор
    От догодина пък само джендъри ще имат право да посещават публични прояви.
  • 15 Шайка

    21 22 Отговор
    Да ви пратим Мангъров да Ви обясняни. Че Вие сте гола вода Явно. Безплатно ви го качваме и го чакайте в скоро време.
  • 16 Лелее

    71 5 Отговор
    Първата публикация която ни казва всичко !!!
    Не е задължително - ма иначе хляб не можеш да си купиш?
    Дигитален паспорт - иначе няма чипосване бе , няма ?
    Страх - защо ? - ми защото след предната не добре тествана Ваксина - децата се раждат с аномалии ?
    Поздравления за автора !ТУК всичко си е написано и обяснено - за нас феновете на “уж конспиративни “ теории !!!

    Коментиран от #51

  • 17 ДА ЖИВЕЕ

    5 35 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    ВАКСИНАТА!!!АНГЕЛОВ ДА ЗАТЯГА КАИША!!!

    Коментиран от #19

  • 18 Случаен

    22 4 Отговор
    Много им е добра идеята за това или да ни затворят или да ни принудят доброволно да изберем да се ваксинираме. Малко трудно за осъществяване, обаче. Ако към февруари са ваксинирали само 4 процента от населението, то юни, юли, онези които са се ваксинирали в началото на годината, ще се наредят за повторно боцкане, тъй като самата ваксина предпазва само половин година. А с толкова много ваксини ЕС няма да разполага, дори и през лятото.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    67 5 Отговор
    Ха, гърците си мислят, че чужденците ще се затичат да се ваксинират, за да се разсъбличат на техните плажове. При тази ситуация спокойно ще се откажа да им стъпя на курортите, въпреки, че от много години ходя там. Изнудването - ваксинирай се, ако искаш да отидеш на почивка е отблъскващо.

    Коментиран от #45

  • 21 гошо

    7 36 Отговор
    Почнаха противниците на ваксините най после да ги цакат. За нас нали все Швеция ни беше за пример - ами сега. То е ясно, иглата в рамото и всички сме спокойни.

    Коментиран от #25

  • 22 Али Раза

    32 1 Отговор
    Караме по същество вече.Но иначе няма да е задължителна дозата отрова с дългосрочни последици.
  • 23 Миновач

    31 1 Отговор
    Запомнете ми думите:
    Свободните хора не след дълго ще живеят на северо -изток
  • 24 upiupi

    19 1 Отговор
    Това са им последните напъни да си пробутат боклуците. До края на лятото никой няма да говори за ваксини. Отдавна шортнах на Файзер, когато една компания разчита изцяло на корупция е добре, но когато се опари и някой даде повече тя фалира. Примери много. Шортвайте хора на Файзер, има го на всички платформи.
  • 25 Абе

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "гошо":

    На дупето “Гошо “ , на дупето ...
    Може малко да заболи обаче ...
  • 26 Обесен Язовец

    42 1 Отговор
    Вие давате ли си сметка, как сатанинското общество е оплело в паяжината си цялата планета! Нямало конспиративни теории, имало конспиративни хипотези.

    Коментиран от #52

  • 27 Е не ама

    38 1 Отговор
    Фашизма се завръща
  • 28 Четете

    28 1 Отговор
    Знакът на звяра!
    Всички прилъстени от лукавия ще го получат. Следва денят на Страшният съд за тях.

    Коментиран от #55

  • 29 Илюминат

    31 1 Отговор
    Привилегии ще имат ако им дават бонус първа класа в самолета или влака , в сегашния случай те няма да имат привилегии ,а ще има ограничения за другите!!! Факти , моля не манипулирайте!!!
  • 30 Ооо

    34 2 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Прилича на чипиране, на кво?
    При животните така почна с имунизационен паспорт, маркери на ушите .. сега директно - подкожен маркер със сериен номер и Айде бегай...
  • 31 Безобразие

    35 1 Отговор
    А бременни, тези които планират това, хора със сериозни алергии и други, които няма да се ваксинират по медицински причини, какво, втори сорт ли ще бъдат? Съд и затвор за тези, които приложат безобразията.
  • 32 А бе

    14 1 Отговор
    То беше ясно че така ще стане. Аз точно затова се каня да ходя на Поморие, щото няма да се ваксинирам!
  • 33 гневна

    17 5 Отговор
    ИДВАТ ИЗБОРИ !!! Партия "Възраждане" е решението за България. Отидете и гласувайте !!!
  • 34 Ъхмм

    16 2 Отговор
    Така значи ставали революциите!? После готините "капиталисти" не били виновни а пролетариата бил прост ,видиш ли?!Ъхмм!
  • 35 someone

    27 1 Отговор
    това си е чист рекет и ограничаване на основни човешки права.Например аз съм алергичен и няма да се ваксинирам и какво трябва да седя заключен вкъщи , не мога да пътувам , нито хляб да си купя ?
  • 36 вагнер

    21 1 Отговор
    каква анормалност:лекарство няма,но има ваксинат.е. политически проект,а не медицински проблем,толкова ли е изпростяло това световно население,за да ни третират по този сатанински способ.след време ще има толкова дълга съдебна скамейка,че не можете да си представите,егати трибунала се очертава.
  • 37 НеЕС

    31 2 Отговор
    Значи ако си преболедувал и имаш антитела,трябва и да си тряскаш ваксини, макар че, не са нужни, само и само да си "свободен "роб -чипиран с паспорт.
    Вън от тоталитарния ес
  • 38 Докторе

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    , след ваксинацията ще мога ли да плувам в закрит басейн?
    - Да , разбира се.
    - Прекрасно. Цял живот не успях да се науча !
  • 39 Михал

    1 0 Отговор
    Аз отивам в Швеция по работа с кутия...
  • 40 111

    17 1 Отговор
    Който сега приеме ваксината така и след някоя година ще приеме белега на звяра. Ваксината е проба дали сте готови за белега на звяра.
  • 41 Комуниста

    23 1 Отговор
    Това е пълзящ фашизъм ограничение на личните свободи!
  • 42 †††

    10 1 Отговор
    Както е написано на американския стоунхендж - човечеството да не е повече от 500 милиона. Ще ни боцкат всяка година докато останат 500 милиона.
  • 43 СПОРЕД КОНВЕНЦИЯТА

    13 2 Отговор
    Е незаконно против човешките основни права да ни ограничават да пътуваме и посещаваме различни спортни, културни.... събираня!
  • 44 СЛОНА

    7 1 Отговор
    НЕИСКА ЕС ,НАТО,НАТО,ОХРАНАТА НА ТАТО ,ТЕЛЕФОННИ БОТОКСИ ,иТЕНОЦИД ПРОТИВ ТЕЗИ КОИТО НЕИСКАТ НИКАКВА ВАКСИНА
    ТОВА Е НАШАТА ВАКСИНА ЗА ВСИЧКИ КОИТО ПРОТИВ НАРОДНАТА ВОЛЯ ВКАРАХТЕ РОДИНАТА МОЯТА РОДНА СТРНА В ЕС НАТО И ПР. ЗА ТОВА НЕКА ЗВУЧИ КАТО НАШИА РЕФЕРЕНДУМ НЕ НА ВСИЧ КИ ЧЛЕНСТВА ШРОТИВ НАРОДНАТА ВОЛЯ
    НЕ НА ВАКСИНТЕ
    МРЕТЕ БЕ ИЗРОДИ
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    17 2 Отговор
    И аз така мисля! Поради тази причина ги отсвирих гърчолята тази година! Като искат да се правят на интересни и да искат "задължително" ваксинирани туристи и тази година, да си... айна! Догодина ще им дойде друг акъл! Ще го преживея две години - баба ми и родителите ми все в Гърция са "плажували"...
  • 47 Borrachinha

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "националист":

    “И той ще накара всички, големи и малки, богати и бедни, свободни и обвързани, да приемат белега на звяра на дясната си ръка или на челото; та никой да не може да купува или продава, ако няма белега, или името на звяра, или числото на неговото име. Тук е мъдростта. Който има ум, нека пресметне числото на звяра,
    понеже е число на човек. И числото му е шестстотин шестдесет и шест.” (Откровение 13:16-18)
  • 48 Иван Демона

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Верно ли":

    “Ние не можем да контролираме, ако не можем да идентифицираме всекиго на Земята”. Хенри Кисинджър
  • 49 😷😷😷

    17 1 Отговор
    Новият Световен Диктат на Ваксинизма се задава със страшна сила ! Интересно, как ще оправдаят сега "равенството" на хората, което проповядват !? Лицемери! Въпрос: Ако един чернокож джендър, мисюлмснин не е ваксиниран, какво правим ?!!?
  • 50 Николай Георгиев

    2 6 Отговор
    Спокойно,в цял свят ще е така.Най много до началото на туристическия сезон може да уктискаме.
  • 51 BeBiNcI_F

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Лелее":

    “Аз съм убеден, че това е белегът на звяра” - д-р Чарлз Сендърз, главен инженер на проекта за оригиналните био-медицински чипове, които да бъдат внедрени в хора по медицински съображения. Патентовано с патент № 5,878,155 в Хюстън, от Томас В. Хийтър, и описано като “Метод за проверка на идентичността при електронните продажби”.
  • 52 Кръгов мост

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "Обесен Язовец":

    „Най-големият трик на дявола“ е да те убеди, че той не съществува - написано от Шарл Бодлер през 1864 г.
  • 53 хзХЗХЗХЗХЗ

    7 1 Отговор
    ВЪПРОСА Е КОЙ КОГО ЩЕ ВАКСИНИРА?!?
  • 54 Дядо бг

    5 0 Отговор
    явно някой не знае какво значи ваксиниране!!! даже някой да е ваксиниран, а другите не!?!?какво се получава?????????? просто няма ваксиниранииииииииии и пак същото!
  • 55 Найлон Гъск

    13 1 Отговор

    До коментар #28 от "Четете":

    Защото всяка война срещу Свободата е опит за възцаряване на тоталитаризъм, при който една идеологическа клика, диктува всичко, независимо от политическа опаковка и прогласени (винаги високо благородни) цели. А истинската цел е една – контрол, т.е. несвобода. Днес една глобална идеологическа Секта, зад
    която стои транснационалния финансов капитал, се опитва да префасонира света в свой интерес.

    Коментиран от #56

  • 56 АНОНИМЕН

    8 1 Отговор

    До коментар #55 от "Найлон Гъск":

    Така е! Пътят към ада е постлан с най-добри намерения/понена думи, не и на дела/!
  • 57 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор
    Копи-пасте: Каквото и да си пишем тук за ваксините - и "коронните" ваксини са за пари, тъй както са противогрипните! С противогрипните не ни зарибиха да се ваксинираме всяка есен-зима масово! Сега ще искат да има сегрегация на база "ваксиниран-неваксиниран" за коронавирус, ама май и коронавируса бил мутирал като грипните вируcи и мутанта от +++++++ ваксината нa ++++++++май не го "хващала"- няма проблем нова ваксина ще ви направим! И ни намериха цаката : след като народонаселението не щe дa дава пари за грипни ваксини - ще плащат държавите от данъците на народонаселението зa "кoрoнни" зaceгa! Зa пo-нaтaтък щe видим! Факт е и, че коронавирусите са много на брой!
    + Нa мяcтoтo нa + вceки кoмeнтaтoр мoжe дa пocтaви прoизвoдитeл нa вaкcинa и мяcтo нa мутирaнe!
  • 58 АНОНИМЕН

    10 0 Отговор
    Още едно копи-пасте: Гърцитe и aмeрикaнцитe вeчe oбмиcлят дa нaдянaт нaмoрдници нa двa кaтa! Ocтaнa caмo и пaмпeрc! Спомням си вица за стария косач в ТКЗС-то : Идва комисия и му закачат на косата още едно косило; втора комисия и търмък на г++а да си сбира накосената трева, а като видял третата комисия избягал да не му закачат и фенер на +++я, та да коси и нощем!
  • 59 АНОНИМЕН

    9 0 Отговор
    И последно : Светът е полудял!
  • 60 киро

    6 1 Отговор
    Не се връзвайте! Това са фалшиви новини,поръчани от нашите власти! Швеция нямаше никакви ограничения,а сега щяла да дава привилегии на ваксинираните!Пълни глупости!
  • 61 Жоро

    6 0 Отговор
    Това е дискриминация и няма да издържи законово.
  • 62 От народа

    0 0 Отговор
    Тука требе да се завъртат едни пари с ваксини и горко на онзи, който се опълчи. Няма дискриминация ще има нов финансов строй....
  • 63 Който плаши

    3 1 Отговор
    С ВИРУС От вирус ще мре и 100 паспорта да има
  • 64 Дамм... - "относно Швеция" 😉

    0 5 Отговор
    Е, най-накрая да се посъбудите малко от розовите сънища за свобода "по шведски". 😆 Какъв ли би бил коментарът на доц. Мангъров по въпроса за любимата му Швеция, която постоянно даваше за пример, защото всичко им било супер и CoviD- ът за шведите било просто "грипче", както му суфлираха и феновете тук. 😄😆 Ами, може пък да допълните информацията с това, че е много вероятно шведите да вкарат първия си локдаун скоро. Няма да ви затормозявам да пишете за другите промени в обществото, негодуванието на народа към досегашното бездействие на правителството и здравните власти. Започват да им тежат дадените жертви на съвестта и да се питат, дали не е можело да бъдат по-малко, ако властите се бяха опитали поне малко да наложат забрани... Дамм...това със свинския грип и нарколепсията - кофти тръпка. Добра предпоставка е, за да се опитат да наложат ваксинирането (но това вече го писах), защото не наложиха ограничителни мерки и изтърваха ситуацията (хм, и това вече го писах още през септември или октомври - "ще се завърти колелото при шведите и то бързо", "оставят се да се носят по течението, но не си правят сметка, че може да има водопад пред тях"). Ами, да се оправят. А дано поне и Мангъров да ги отвори накрая вече тези широко затворени очи, защото шведите, както също вече многократно споменах, явно ще минат от едната крайност в другата.
  • 65 Швеция едно

    1 0 Отговор
    Румъния друго, медии продължавайте в същия дух...!
  • 66 Бай

    4 0 Отговор
    Нали не трябваше да вярваме на конспиративните теории!
  • 67 СЛОНА

    4 0 Отговор
    ЩЕ ПЛАЩАТ ПАК ОТ НАШИЯ ДЖОБ АМА ИМА НАЧИН И ТОЙ Е ЕДИН
    1.НИКОГА С НИЩО И ЗА НИЩО НА ТОЗИ СВЯТ НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ НЕКА ГИ Е ЯТ.МЕН МЕ БОЛИ
    2.ИЗБОРА Е 04.04 2021 Г. ДА ИЗРИНЕМ ШАЙКАТА НЕЗЕМНИ ИЗМАМНИЦИ ДЕТО ЗАТВОРИХА ДЪРЖАВАТА ....
  • 68 незнайко

    4 0 Отговор
    Управлението на овцете се засилва с всеки изминат ден. Предполагаше се, че ваксинирането ще стане задължително а това е първата стъпка към това . Всички страни "плачат", но не се обединиха и да намерят извършителя на това световно начинание наречено КОВИД ! СЪС СИГУРНОСТ РАРАЗАТА Е ИЗКУСТВЕНА И СЕ ПУСКА ПО ВЪЗДУХА !!!

    Коментиран от #69

  • 69 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "незнайко":

    ...ЗАРАЗАТА...
  • 70 Антиваксър

    1 0 Отговор
    Ясно , привилегии няма да имаме , а хляб и кисело млеко ще може ли да купуваме ?!