Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 14:25 2 987 10

Турция осъди опита за преврат в Армения

  • турция-
  • армения-
  • никол пашинян-
  • нагорни карабах

Арменският премиер от няколко седмици е под натиск от опозицията да подаде оставка заради военното поражение срещу Азербайджан през есента на 2020 г. в конфликта за Нагорни Карабах

Турция осъди опита за преврат в Армения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу осъди строго "опита за преврат в Армения", предаде Анадолската агенция.

Ръководителят на турската дипломация направи този коментар във връзка с отстраняването на началника на генералния щаб на въоръжените сили Армения Оник Гаспарян от премиера Никол Пашинян. До това развитие се стигна, след като въоръжените сили публикуваха изявление, в което призовават за оставката на Пашинян и неговото правителство. Пашинян определи това изявление като опит за военен преврат.

"Твърдо осъждаме опита за преврат в Армения", заяви Чавушоглу. "Ние сме против превратите и опитите за преврат в която и да е част по света", добави турският министър.

Междувременно премиерът Пашинян заяви, че положението в страната е напрегнато, но подлежащо на контрол, след като обвини генералния щаб на армията в опит за държавен преврат и оглави шествие на свои привърженици в Ереван, предаде Франс прес.

"Положението е напрегнато, но всички са съгласни, че не трябва да има сблъсъци. Положението подлежи на контрол", заяви той по мегафон, докато вървеше със стотици свои поддръжници по улиците на столицата.

Няколко часа по-рано 45-годишният премиер обвини генералния щаб в опит за държавен преврат, след като оттам призоваха за оставката му, и уволни началника му Оник Гаспарян.

"Никол - премиер!", скандираха привържениците му, събрали се около Пашинян, сина му и телохранителите му. В един момент шествието мина покрай група поддръжници на опозицията, които нарекоха Пашинян "предател".

Главната опозиционна партия, "Процъфтяваща Армения", призова премиера да използва "последната си възможност" да напусне властта без насилие и да се избегне "гражданска война".

"Трябва да избегнем конфронтациите. В Армения цари братска атмосфера", каза пък Пашинян на шествието днес.

Арменският премиер от няколко седмици е под натиск от опозицията да подаде оставка заради военното поражение на Армения срещу Азербайджан през есента на 2020 г. в конфликта за Нагорни Карабах.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вардят будалата..

    20 1 Отговор
    Щото е изгоден русофоб,като нашата Тиква..

    Коментиран от #3

  • 2 Факт

    4 1 Отговор
    Особенно в Сирия и Либия!?
  • 3 честен ционист

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Вардят будалата..":

    Не, щото без разрешението на Турция от 30г в България и Армения не се назначават министър председатели. Иначе за момента Турция е една от най-русофилските държави, следвана от Израел.

    Коментиран от #4

  • 4 Див сеуанин

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ти па изби рибата с права лопата...Те за това го обичам тоя сайт, всеки коментира всичко както на акъл му дойде. Абе...веселбата е голяма тука.
  • 5 Анджело

    13 2 Отговор
    Скоро Армения ще стане Турция.

    Коментиран от #7

  • 6 случаен

    7 0 Отговор
    как няма да го защитават, толкова територии им хариза, те трябва да го позлатят на този
  • 7 само питам бе

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Анджело":

    Абе, ти не беше ли оня, дето от всичко разбира???
  • 8 big

    5 1 Отговор
    Такъв опит е нямало! Просто сороския Пашинян разкритикувал без да има ни най-малко понятие руските Искандери, а зам.шефа на Ген. щаба е казал, че говори глупости! Пашинян го уволнява, а те му искат оставката и не само те! Де факто Пашинян поради някакви причини направи същото като Сталин преди ВСВ, "обезглави" армията, той сега и на Армения и на НКР. В резултат загуби войната.

    Коментиран от #9

  • 9 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "big":

    А "обезглавената "армия на Сталин не спечели ли войната?Или пак да кажеме,че Англия и Америка спечелиха войната?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: