1 897 6

Ситуацията с коронавируса на Балканите. Актуална информация!

За пътуване в Кипър се изисква ПСР тест, направен в рамките на 72 часа преди датата на пътуването

Ситуацията с коронавируса на Балканите. Актуална информация!
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През изминалата седмица в балканските страни бе отчетено увеличение на случаите на коронавирус, заради което кризисните щабове в повечето държави препоръчаха затягане на епидемичните мерки. Правителствата на някои от тях обаче предпочетоха да започнат предпазливо да разхлабват мерките, съобщава БТА.

В СЪРБИЯ тази седмица заразените с коронавирус надхвърлиха 3500 души на ден, поради което Кризисният щаб предложи нови ограничителни мерки за уикенда. Те ще бъдат оповестени в петък следобед. В страната са в сила сравнително леки ограничителни мерки. Ресторантите и заведенията за хранене могат да работят до 20.00 часа.

Същевременно ваксинацията върви с бързи темпове и по данни от четвъртък, 25 февруари, Сърбия изпреварва Съединените щати по брой на ваксинираните хора на 100 000 души и е пета в света по този показател. По брой на поставена втора доза Сърбия е първа в Европа и четвърта в света.

По данни на сръбското правителство до 25 февруари в страната са поставени 1 300 330 ваксини срещу коронавирус, като гражданите могат да избират между ваксините на Пфайзер/Бионтех, руската ваксина Спутник V и китайската Синофарм.

Българските граждани не са длъжни да представят отрицателен PCR тест при влизане в страната.

Британският вариант на коронавируса е регистриран в 70 процента от новодиагностицираните случаи в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, по данни на министъра на здравеопазването Венко Филипче. Броят на новозаразените нараства, но за момента не се предвиждат нови ограничителни мерки.

С дарените от Сърбия осем хиляди дози от препарата на Пфайзер/Бионтех се ваксинират здравните работници, близо 1700 по данни от 25 февруари. В близките дни се очаква доставка на 200 000 китайски ваксини, 20-30 000 дози по механизма КОВАКС и е изготвен проектодоговор за доставка на 100 000 дози ваксина от Русия. Обществените заведения работят до 21 часа, с изключение на тези на летищата, бензиностанциите и в хотелите, които работят по редовното работно време.

Няма ограничителни мерки за български граждани при влизане в Република Северна Македония - не се изискват PCR тест, антигенен тест, няма карантина или предварителна онлайн регистрация.

В ХЪРВАТИЯ е регистрирано леко повишение на броя на заразените, като преобладава инфекцията с британския вариант на коронавируса. Въпреки това правителството реши, че от 1 март се отварят терасите на ресторантите и кафенетата и се разрешава консумацията на открито. Ще бъдат разрешени и тренировките на закрито като има специфика при колективните спортове. Забранено остава събирането на повече от 25 души, а на частни събирания - на повече от 10 души. Събирането на публични събития от всякакъв вид е разрешено до 22 часа. Работното време на пекарни и магазини са хляб е до 22 часа.

До 25 февруари в Хърватия са ваксинирани 135 756 души, от които 77 245 с първа доза, а 58 511 с втора доза.

Българските граждани могат да влизат в Хърватия с отрицателен PCR тест, направен 48 часа преди влизането на територията на страната. Задължителна за всички пътуващи е предварителната регистрация на сайта ENTERCROATIA.MUP.HR.

Заради повишаване на броя на новозаразените с коронавирус в ЧЕРНА ГОРА от 25 февруари са затворени заведенията в още три града - Даниловград, Тузи и Бар. По-рано мярката бе въведена в Подгорица, Никшич, Цетине, Херцег Нови, Улцин и Котор. Забранена e работата на автомати за продажба на храна и напитки, както и на увеселителните паркове. Специалните мерки, които бяха в сила в Будва и Тиват, включващи затваряне на заведения и магазини за нехранителни стоки, фитнес центрове и събирания на открито и закрито, вече важат и за Херцег Нови.

За влизане в Черна гора от 25 февруари се изисква PCR тест за пристигащите от България, Люксембург, Ботсвана, Сан Марино и Словакия.

Магазините в СЛОВЕНИЯ отново работят при условие за тестване на служителите и спазване на основните противоепидемични мерки. Премахната бе забраната за преминаване на общинските и регионалните граници, разрешено е събиране на до десет лица на едно място, вместо досегашните шест. Остава в сила обаче полицейският час от 21 до 6 часа сутринта. Учениците се върнаха присъствено в училище.

Българските граждани, пътуващи в Словения, трябва да представят негативен резултат от тест за коронавирус при влизане в страната - PCR тест, не по-стар от 48 часа преди влизане в страната или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа. Влизане без карантина от 25 февруари е възможно и за всички, които представят доказателства, че са ваксинирани с две дози или са преболедували COVID-19 преди не повече от шест месеца.

ТУРЦИЯ започна тази седмица ваксинацията на служителите в сектора на образованието на фона на очакваното поетапно възобновяване на присъствения учебен процес от 1 март. Програмата за имунизация на учителите обхваща над 1,2 милиона души. Ваксинацията на населението се извършва с китайската ваксина КоронаВак. Досега са приложени 8,3 милиона дози ваксина, от които 6,7 милиона са с първа доза, а около 1,5 милиона са втора доза.

В сила до 1 март е изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

В РУМЪНИЯ тази седмица започна ваксинирането на работещите в сферата на образованието. Броят на новите случаи в страната отчита нарастване, а два окръга - Тимиш и Марамуреш - се върнаха в "червената зона" ниво на заболеваемост над 3 на 1000 души от населението. Остава в сила ограничение на движението в интервала между 23.00 часа и 5.00 часа, а повечето училища в страната провеждат присъствени занятия от 8 февруари.

Заведенията на закрито и залите за представления работят с намален капацитет в зависимост от равнището на заболеваемост в съответното населено място. В Букурещ, който остава в "жълтата зона" с 2,42 случая на 1000 души население, ресторантите, баровете, кафенетата, театрите и кината работят с 30 процента от капацитета си.

От началото на ваксинационната кампания в Румъния на 27 декември 2020 г. до 25 февруари са били приложени 1 486 907 дози ваксина на 872 361 души, от които 257 814 души са получили само първата доза, а 614 547 души - и двете дози. Ваксинации се извършват с препаратите на Пфайзер/Бионтех, Модерна и АстраЗенека.

Увеличаването на новите случаи на коронавирус, особено в област Атика, отдалечава очакваното на 1 март постепенно облекчаване на ограничителните мерки в ГЪРЦИЯ, заяви тази седмица премиерът Кириакос Мицотакис, след като броят на новозаразените надхвърли 2000 на ден.

Остават в сила строгите ограничения, които бяха наложени в района на столицата Атина и в други гръцки области - затваряне на търговията на дребно и на училищата, както и полицейски час след 21 ч. вечерта (след 18 ч. през уикендите). В страната обаче бързо напредва процесът на ваксинация и скоро предстои да бъде премината границата от един милион ваксинирани, съобщи премиерът.

Срокът на ограничителните мерки е удължен до 8 март и те се прилагат спрямо всички пътуващи без ограничение. При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, се изисква отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. При влизане гръцките власти могат да поискат по своя преценка на всеки от пътуващите да бъде направен тест - бърз или PCR. Изисква се генериран QR код след попълване на Passenger Lokator Form/PLF на TRAVEL.GOV.GR. Влезлите на територията на страната се поставят и под задължителна 7-дневна карантина.

Частично облекчаване на мерките срещу разпространение на коронавируса обяви министерството на здравеопазването на КИПЪР от 1 март. Възстановява се присъственото обучение в първи и втори гимназиален клас на обществените и частните училища и частично на учебните школи. Отварят врати галериите, фитнесите, школите по танци и други спортни съоръжения на закрито, включително плувните басейни. Позволяват се посещенията в домовете за възрастни хора при спазване на съответните здравни протоколи. Разрешават се груповите тренировки, разширява се кръгът на провежданите състезания в отборните спортове. Разрешава се достъпът до туристическите природни маршрути с цел спорт. Разрешава се амбулантната търговия и пазарите и за други стоки освен хранителни.

За пътуване в Кипър се изисква ПСР тест, направен в рамките на 72 часа преди датата на пътуването.

В понеделник АЛБАНИЯ получи 7020 дози ваксина на Пфайзер/Бионтех и обяви, че очаква партида от 360 000 дози ваксина на АстраЗенека през април. Албания стартира имунизационната си програма в началото на януари с 975 дози на Пфайзер/Бионтех, дарени от страна от ЕС, чието име не беше съобщено.

Комисията от експерти в Тирана продължи за неопределен срок мерките срещу пандемията от коронавирус, които прие преди две седмици. Комисията обяви мерките отново в четвъртък, след като периодът на действие на рестрикциите изтече в сряда. Сред мерките са затваряне на фирми, барове и ресторанти в 20 часа, с изключение на доставките по домовете. В сила е вечерен час, който започва в 20 часа и продължава до 6 сутринта.

Полетите до Великобритания продължават да са спрени. Експертите заявиха, че средната възраст на заразените с коронавирус в Албания е намаляла, като групите на 24-35 годишните и 45-54 годишните съставляват 79 процента от новите случаи на заразени с коронавирус през последните две седмици.

Българските граждани пътуват свободно в Албания.

В КОСОВО е забранено събирането на повече от 30 души в затворени пространства и на над 50 души на открити обществени места. Всички търговски обекти и заведенията работят от 5 до 22.00 часа. Във високорисковите общини гражданите нямат право да се движат свободно в периода от 21.00 до 05.00 часа. Решено бе студентите да се завърнат на лекции в университета. Ваксинацията срещу коронавирус в страната още не е започнала.

Български граждани могат да влязат на територията на Косово след като представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, или да бъдат поставени под задължителна карантина за срок от седем дни.

Лекари и медицински сестри от Република Сръбска в състава на БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА заминаха на имунизация в Сърбия, след като сръбското правителство дари за тях 5000 дози ваксина. Властите в Република Сръбска очакват доставката на до 100 000 дози от руската ваксина Спутник V до края на седмицата.

Властите в другата съставна част на Босна, Мюсюлманско-хърватската федерация още очакват ваксина от западните производители и се надяват, че първите дози от Пфайзер/Бионтек ще пристигнат скоро.

Българските граждани, пътуващи за Босна и Херцеговина, трябва да представят отрицателен ПРС тест, направен до 48 часа преди влизането на територията на страната.

На територията на Мюсюлманско-хърватската федерация е в сила полицейски час от 23.00 до 05.00 часа.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 План

  8 4 Отговор
  Пландемията е с цел налагане на медицинска тоталитарна диктатура.Всичко е коварен план на световния елит,това е нов тип война.Вирус не е изолиран,пср е машина на пандемии,пропаганда и фалшификации по медиите,икономически локдауни,които нямат общо със здравето и за капак ваксина,която е експеримент и променя ДНКто

  Коментиран от #2, #5

 • 2 Гост

  2 4 Отговор

  До коментар #1 от "План":

  Такааа ли, ти да видиш. Малее, какво ще правим сега!?! Аман от тролове в този сайт.
 • 3 Смяяях

  0 0 Отговор
  "Препоръчаха затягане, но предпочетоха разхлабване" -- върха на мисълта на българина.
 • 4 Справка

  0 0 Отговор
  можете да видите на онлайн сайт. Случайте растат с космическа скорост в цял свят. Ако някой си мисли, че ще се спаси е пълен наивник.
 • 5 Ники Драгиев

  0 0 Отговор

  До коментар #1 от "План":

  Постепенно ще го разберат. Извършва се пълно преформатиране на обществото и икономическия модел а самата борба с вируса се превърна в идеология и диктатура.
 • 6 Кси

  5 0 Отговор
  Извод:Страни извън ЕС се справят по-успешно с ваксинацията

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.