Last news in Fakti

6 Март, 2021 10:23 4 330 23

Историческо! Папа Франциск и аятолах Систани разговаряха в Ирак

  • папа франциск-
  • ирак-
  • ватикан-
  • аятолах али ас систани

Това е първата среща между глава на Римокатолическата църква и толкова високопоставен представител на шиитския ислям

Историческо! Папа Франциск и аятолах Систани разговаряха в Ирак - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск се срещна днес с най-висшия шиитски духовник в Ирак, великия аятолах Али ас Систани, съобщи Ройтерс.

Това е първата среща между глава на Римокатолическата църква и толкова високопоставен представител на шиитския ислям - историческо събитие, тълкувано като призив за мирно съжителство между хората от различни вероизповедания в страна, разкъсвана от насилие на верска основа.

Държавната телевизия "Ехбария" излъчи кадри на преминаващата през свещения южен град Наджаф автоколона на папата. Конвоят, предвождан от брониран автомобил, спря на тясната улица "Расул", от двете страни на която има колонади и по която се стига до светилището на имам Али - едно от най-почитаните от шиитите места в света. След това Светият отец извървя пеша няколко метра до скромния дом на Систани, където духовникът живее от десетилетия, предаде "Асошиейтед прес".

Група иракчани, облечени в традиционни дрехи, посрещнаха папата отпред. Когато 84-годишният Франциск прекрачи прага на къщата, няколко бели гълъба бяха пуснати да излетят като знак за мир.

Историческата среща бе подготвяна в продължение на месеци, като всеки детайл бе щателно обсъждан и договарян между Ватикана и службата на аятолаха. За топящото се християнско малцинство всеки жест на солидарност от страна на Систани може да помогне за подобряване на положението му в Ирак след години на гонения и за това да спре тормозът, на който християните са подлагани от шиитските милиции.

Систани е една от най-авторитетните фигури на шиитския ислям в света. Той има голямо влияние върху политиката. Негови фетви доведоха до това иракчаните за пръв път да гласуват свободно през 2005 г., хиляди мъже да тръгнат на война срещу групировката "Ислямска държава" през 2014 г. и да бъде свалено иракското правителство под натиска на уличните протести през 2019 г.

Деветдесетгодишният Систани рядко участва в срещи, отказвал е да разговаря с настоящи и бивши премиери на Ирак. Според източник от президентството в Багдад той се е съгласил да се разговаря с папата, при условие че на срещата присъстват никакви иракски официални представители.

Днес е вторият ден от историческата визита в Ирак на папа Франциск. Той е първият глава на Римокатолическата църква, който посещава страната.

При пристигането си Светият отец заяви, че се чувствал длъжен да посети страната, която страда от войни и терористични нападения години наред. Той призива за край на насилието и на религиозните конфликти. Това е първо чуждестранно посещение на Франциск от началото на пандемията.

Заради противоепидемични съображения - събитията с участието на папата са ограничени за широката божественост заради опасения от масово събиране на хора.
Самият Франциск вече е ваксиниран с 2 дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртият

    27 7 Отговор
    Никога повече ГЕРБ Никога повече ГЕРБ Никога повече.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    8 17 Отговор
    БОЙКО Е ВЕЛИК!

    Коментиран от #5

  • 4 бекането

    16 7 Отговор
    поредната кукла на конци-какво направи тоя римокатолически боклук за хриситяните в Сирия намалели от 3млн на под 1млн, какво направи за тези в ирак избити от ал кайда и другите ненормалници-какво направи за за коптите в египет или каквите са там християните. какво прови за нас - вкарва ни тетористи в европа и слугува на сатаната и юдеите тази кукла на конци. а май сега и гей браковете приема-в пъклото да гори поредния продажен свещеник

    Коментиран от #16, #18

  • 5 хихи

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Царство му небесно! :)
  • 6 К 1929

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "К19":

    ГРЪМНИ СЕ ЗА ДА НЕ СТРАДАШ ПОВЕЧЕ.ТОЗИ ВИРУС Е ИЗМИСЛЕН ИМЕННО ЗА ОЛИГОФРЕНСКАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.
  • 7 сПас

    10 4 Отговор
    Най слабия ,най наведения,най продажния и най безличен папа.Даже и тях вече ги назначават ,а не избират.
  • 8 †††

    5 4 Отговор
    Папата е Антихриста който ще обедини всички религии.
  • 9 ИВАН

    5 3 Отговор
    Какво повече да добавя към коментар - 4 ... не само, че не работи за християнството, ами подмолно съдейства за унищожаване и тормоз на християните по света - западно лицемерие, източно коварство ... май само славяните имат по-човешки черти, все още
  • 10 о богу

    2 1 Отговор
    Събира си воиска за предстоящата воина.
  • 11 🌮🥐🍕🇫🇷

    3 1 Отговор
    И ивляма ще приеме само и само да се отскубне от китайската заплаха.
  • 12 От Чужбина

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дъртият":

    Кой е" по-лошия" , за България ?

    ГЕРБ с крадливия Премиер Бойко Борисов ,

    или Ахмед Доган,

    със Делян Пеевски, като "Офшорен муджахедин"?
  • 13 И папата е усетил накъде духа вятърът

    1 1 Отговор
    И коя е новата господстваща над света религия.

    Коментиран от #15

  • 14 Bon voyage

    1 0 Отговор
    Факти: "събитията са ограничени за широката божественост", поправете това, моля!
  • 15 Комунист

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "И папата е усетил накъде духа вятърът":

    Атеизма е бъдещето на света. Ти аллах виждал ли си го, дали го има? Тези дето са били месии в миналото, днес ги наричаме шизофреници!
  • 16 Бари

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "бекането":

    Само да вметна че са доста под 1млн. Асирийските християни живеещи в Ирак и Сирия от 3млн. в момента са не повече от 300 000 .
  • 17 Аз40🏴‍☠️

    5 0 Отговор
    Ходи да проповядва новия световен ред и депопулацията. Това е новата религия, ако не сте го разбрали вече.
  • 18 А ти какво направи за тези хора там😂

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "бекането":

    Че само питаш другите какво направили
  • 19 селтак

    1 0 Отговор
    Пазговаряли са като глухия и немия!
  • 20 Тиквата

    4 1 Отговор
    Е тия двамата да ме погалят по главата и съм готов!
  • 21 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    И ДВИТИ РЕЛИГИИ СА ИЗПЪРКАНИ ОТ ГЕНИАЛНИЯТ ЗЪЛ НАРОД НА ДЖАНГЪЛИТЕ -СЕМИТИ -ЦИОНИСТИ- ЕВРЕИ !!!!!!!!! ВЯРВАЩИ -ТАКА СА ВИ ГО НАЧУКАЛИ В МОЗЪЧЕТАТА , ЧЕ ЩЕ ВИ Е БА ВАТ ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ !!! ЗА ТОВА НЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДЖИХАДИСТИ И КОНКВИСТАДОРИ !!!!!!!!!!!!!
  • 22 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ДВА ВЪПРОСА : МОЖЕ ЛИ ДА СЕ КРЪСТИТЕ С ЛЯВАТА РЪКА ПРИ САКАТА ДЯСНА И ... КОЙ Е ПО СКЪП НА ГОСПОД - АДАМ ИЛИ ХРИСТОС??? И НА ДВАМАТА ИМ Е "РАЗКАЗАЛ ИГРАТА " - НАПРАВИЛ ЕДИНИЯТ С РЪЦЕ , АДРУГИЯ С ОНАЯ СИ РАБОТА - ДУХ !!!!
  • 23 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    И този папа има фикс идеята да обедини религиите под ръководството на Ватикана,но няма да стане. Нас ни прилапаха бързо като ни смениха календара и ни ликвидираха християнските празници, но Папата не може да посочи нито един мюсюлманин,който да е станал християнин.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания