Last news in Fakti

15 Март, 2021 04:38 2 401 19

15 март 1917 г. Абдикира Николай II

  • николай іі-
  • русия-
  • болшевики-
  • революция

Плановете за заточване на царското семейство в Англия са осуетени от местните болшевики

15 март 1917 г. Абдикира Николай II - 1
Снимка: Shutterstock

На 15 март 1917 г. руският цар Николай ІІ абдикира от престола заедно със сина си в полза на брат си.

Николай ІІ е роден на 18 май 1868 г. в Царское село, близо до Санкт Петербург. Син е на Александър ІІІ. Николай ІІ получава военно образование и наследява баща си на царския престол през 1894 г. Въпреки автократорската си нагласа, Николай ІІ е нерешителен владетел и е силно повлиян от съпругата си Александра. Интересът му към Азия довежда до строежа на Транссибирската железница, а също така и до катастрофалната Руско-японска война (1904-05 г.). След Руската революция от 1905 г. с нежелание се съгласява на представителна Дума, но ограничава властта ѝ и прави само символични усилия да прилага предписанията ѝ. Министър-председателят Пьотр Столитин прави опити за реформи, но Николай, все по-повлиян от Александра и Григори Распутин, му се противопоставя.

След като Русия среща спънки по време на Първата световна война, Николай ІІ премахва популярния велик дук Николай от командването и се провъзгласява за командващ по съвет на Александра и Распутин. Отсъствието му от Москва и лошото управление на държавата от Александра причиняват увеличаващо се недоволство, което довежда до кулминация в Руската революция от 1917 г.

През март 1917 г. Николай ІІ абдикира и е задържан заедно със семейството си от сили на временното правителство на Георги Лвов.

Плановете за заточване на царското семейство в Англия са осуетени от местните болшевики.

Вместо това владетелското семейство е изпратено в Екатеринбург, където е екзекутирано през юли 1918 г. С това се слага край на династията Романови.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 9 Отговор
    що за чудовищно варварство да убиваш ХОРА

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Давид

    25 7 Отговор
    Русия тогава е била пропита с шпиони на Ротшилд и Рокфелер . Те са искали да премахнат всички истински царски фамилии и навсякъде да има марионетни правителства . След като екзекутират Романови , докарват откачалката Ленин . Но в Русия номерата не минават . Ето защо сега на власт е цар Владимир ;) прочетох ви статията . Леко не ви се удава пропагандата . Слаби сте .

    Коментиран от #16

  • 3 Сатъра на Хана

    20 2 Отговор
    Русия 1917 е като България 2021 ........
    .......................... ............................... 1% Мутри и Бейове ...... 4 % Репресивен Апарат и Камериерки ................ .......................
    ................. .................... ......и 95 % Роби
  • 4 Сатъра на Хана

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Такива като Маджо , Маргините и Ал Рапоне не са Хора , а Мутри ......
    ................. ................ ..............
    Знаеш ли как тъпо гледа такъв "Безсмъртен" когато гризне куршума .....
  • 5 Леле, леле...

    7 1 Отговор
    "АвтократОРСКА" - тази дума откъде я измислихте? ...демократорска....😆😆😆 АВТОКРАТИЧЕН е прилагателното от "автокрация".
  • 6 Умен по цялата глава

    17 9 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нито дума за Революции,Комунисти,Превратаджии....Убити са Царя и ДЕЦАТА му с изстрел в тила от Комунистите в Русия...После така избиваха и в България когато ни Окупираха....
  • 7 Сатъра на Хана

    9 1 Отговор
    Да съдиш Боцко Ал Рапоне или член на ОПГ СИК–УБО си
    е жива загуба на време и ресурси
    ....................................... Куршума и ако е Праведник , Господ ще го вземе в Рая :))
  • 8 Софиянец

    9 4 Отговор
    Магучая и непобедимая среща спънки псв .... срещу България, благодарение на ген. Колев който избива казаците като пилци, запазваме Добруджа. Това го няма в руските учебници по история. Рассия подписва на трети март унизителний Брест-Литовски договор.

    Коментиран от #19

  • 9 Пламен

    7 6 Отговор
    Защо се обсъжда абдикацията на един пропаднал монарх и българофоб???
    Каквото е търсил - намерил го е, по отношение на политиката.
    Убийството е грозно събитие, разбира се.
  • 10 Лондон

    16 2 Отговор
    Причината за руско-японската война е Британия.след като през 1898 г., Китай дава под аренда на Русия Квантунския п-ов и Порт Артур-обект на японски мечти.
    Русия се сдобива с излаз на Китайско море.
    Китай е грабен от германци, французи, японци, британци
    През 1902 г. Британия и Япония сключват съюз.Британия започва преговори с Франция, за да "уредят" колониалните си придобивки и евентуално да не се присъединят към Русия.
    Японските кораби атакуват руската ескадра в Порт Артур.
    На следващият ден Франция обявява неутралитет.
    За да не се присъедини Германия към Русия САЩ Теодор Рузвелт предупреждава да не се заема страна.
    В навечерието на нападението в Петербург се водят преговори с Япония. Което не удолетворява Британия.
    Англия инициаторката на войната прави всичко възможно да попречи на руският флот да се обедини, една част Балтийско море, друга Дабелечния Изток и го постига чрез натиск върху Испания и Франция.

    За убийството на Николай,Павел, Александър II и III, упорито се говори за дългата ръка на Лондон и подкупити, които е давала.
    целта на Лондон е да няма конкурент по вода, както преди това унищожава флота на Испания, Нидерландия, Португалия.
    Англия прави всичко възможно Русия да се включи към ПСВ.
    Александър III категорично е отказвал Русия да участва във военни действия, заради което е убит, ден след съглашение с Франция.
  • 11 Сандо

    9 1 Отговор
    Толкова постна статия,касаеща събития,определили 20-ти век.Срам за автора и.
  • 12 Дядя

    10 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Плановете за заточване на царското семейство в Англия са осуетени от местните болшевики".Царското семейство е арестувано и изпратено в Екатеринбург не от болшевиките! Домашен арест в Ново село от правителството на Георги Лвов-член на конституционно демократичната партия, родом от Германия, Дрезден. Изпратено е в Екатеринбург от правителството на Александър Керенски, член на трудовата партия. Греха на болшевиките за разстрела е достатъчен, че да им се добавят и други!
  • 13 фен на сидеров

    2 7 Отговор
    този и фамилията му са получили това, което заслужават. българомразец като баща си , но доста по-некадърен !

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Другия с коня

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "фен на сидеров":

    Те са Кобурги - и Николай на Русия и ДжорджV на Англия и нашите царе ...Общо взето Кобургите управлявят почти цяла Европа и са виновни за войните в началото века ...А защо Джордж не спасява братовчед си и семейството му само Той си знае....
  • 16 Не точно

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Давид":

    Ленин е продукт-диверсия на Абвера, за излизане на Русия от ПСВ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Рико

    1 0 Отговор
    Не съм монархист,но я руснаците да се замислят - Романови управляват 300 години. Колко руснаци избиха Романови и колко руснаци изби болшевизмът?
  • 19 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянец":

    Числото е зашеметяващо. Невероятно. Баснословно звучащо. Русия губи повече от 2 милиона кв.км територия. Такава катастрофа историята не познава! Когато се говори за позорна загуба на територии в часовете по история, с това трябва да се започва.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания