Last news in Fakti

24 Март, 2021 17:26 6 422 22

Скопие взе решение за певеца с български корени, който бе обвинен в „национално предателство”

  • васил гарванлиев-
  • евровизия-
  • северна македония-
  • певец-
  • българин-
  • скандал-
  • ротердам-
  • предателство

Решението е взето от комисия на Македонското радио и телевизия

Скопие взе решение за певеца с български корени, който бе обвинен в „национално предателство” - 1
Снимка: БГНЕС

Васил Гарванлиев ще представлява Република Северна Македония на песенния конкурс Евровизия. Това реши комисия на Македонското радио и телевизия (МРТ), предаде агенция БГНЕС. Според заключението на комисията, процедурата за избор на участник от Северна Македония в Евровизия е спазена изцяло.

По отношение на промяната на рекламния клип, който предизвика обществена реакция, комисията е на мнение, че произведението на Жанета Вангели, което влиза в два кадъра, е предизвикало асоциация с флага на чужда държава. По-късно спотът беше свален и преработен, което показва, че работната група е реагирала незабавно и е предотвратила по-нататъшно подкопаване на доверието към МРТ. Във връзка с втория спорен момент, свързан с изказването на Гарванлиев, че има двойно гражданство, работната група подчертава, че става въпрос за част от интервю, дадено преди повече от една година и станало публично достояние едва сега. Според действащите правила на Европейската мрежа за излъчване - EBU, обществената телевизия няма право да дискриминира никого на основание на верска, национална или друга принадлежност и има пълната свобода да определи за свой представител певец, независимо от неговото гражданство. „Практиката показва, че почти на всички конкурси на Евровизия има такива случаи”, се казва в позицията.

Изборът Васил Гарванлиев да бъде представител на Евровизия 2021 е резултат от приемственост в избора на представител в тази престижна проява миналата година, като за целта е бил организиран дебат, в който са участвали композитори, певци, журналисти, автори и т.н. Обществеността е била информирана за всички решения посредством съобщения. Евентуален отказ от участие в Евровизия би донесъл сериозни финансови и други последствия за МРТ, предупреждават от комисията. В профила си във Фейсбук Васил Гарванлиев написа: "Ще се видим в Ротердам! Благодаря за любовта, подкрепата и позитивната енергия", с което потвърди, че ще пътувам до Нидерландия, която тази година е домакин на Евровизия.

В края на миналата седмица Македонското радио и телевизия съобщи, че вътрешна комисия разглежда участието на страната в Ротердам, като се взимат предвид обществените нагласи. Членовете на комисията трябваше да ще анализират ситуацията от всички аспекти и да вземат окончателно решение относно участието на Гарванлиев в конкурса. Скандалът с певеца започна след излъчването на видеото към песента, в което се появиха кадри, наподобяващи българското знаме. Това предизвика лавина от недоброжелателни коментари, след което създателите на клипа официално съобщиха, че той ще бъде монтиран отново.

Малко по-късно бе разпространено интервю на Гарванлиев отпреди година, в което обявява, че има и български паспорт. Това доведе до допълнителна „патриотична и възмутена кампания”, в която певецът бе обвинен в „провокация", "национално предателство", "унижение", "посягане на идентичността" и т.н. В РС Македония се появи и "онлайн петиция" под мотото "СТОП на пробългарската пропаганда в Македония". През изминалите години РС Македония участва на Евровизия с изпълнители от различна етническа принадлежност като Калиопи /влахкиня/, Тияна Дапчевич /сръбски гражданин/, Адриян Гаджа /албанец/, Есма Реджепова /ромка/, но никога не е имало "патриотична" истерия срещу тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    46 1 Отговор
    На конкурса ще изпее българския химн на македонски език за назидание.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Jofo

    15 4 Отговор
    аз ще подкрепя Васил !

    Коментиран от #8

  • 5 и Стан Бул

    7 8 Отговор
    Гaрвaнлиeв заяви: " Гoрд мaкeдoнeц cъм, нo нe ce oткaзвaм oт кoрeнитe cи.."
    Абе малко ли българи има с чужди корени донесли слава на България, какъвто прeди гoдини бе и cпoртиcтът Нaим Cюлeймaнoглу и дoкaтo ce cъcтeзaвaшe зa Бългaрия бe oпрeдeлян зa щaнгиcт № 1 в cвeтa и също бe гoрд бългaрин, нo нe ce oткaзвaше oт кoрeнитe cи, пoрaди кoeтo пo късно по cъщия нaчин ,кaктo Ceвeрнa Мaкeдoния ceгa cфoрмирa кoмиcия зa рeшeниe дaли Гaрвaнлиeв дa пee нa „Eврoвизия“, НРБ му нaлaгaшe ВEТO зa учacтиятa му в международни турнири...

    Коментиран от #15, #17

  • 6 Думи думи,думи..

    21 5 Отговор
    Аре стига празни приказки,кажете за чекмеджето,Мата Хари и многомилиардния заем на онова тъпоглавото,кой ще го плаща с лихвите?! КОЙ???

    Коментиран от #22

  • 7 гошо

    9 2 Отговор
    Няма такива малоумни тъпунгери! Все едно от Белград/Бълград/са им разменили местата на главите и задниците. Наистина е срам и позор да си макЛайн.
  • 8 Защо

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Jofo":

    И защо ще го подкрепиш ? Онова, което "наподобявало флаг на чужда държава" е премахнато от клипа. Ако "наподобяваше" гръцкия флаг например нямаше да бъде премахнато въпреки че гърците ги направиха на маймуни, и въпреки че кьорав грък нямаше да гласува за тази песен.
    А така бате Васко хем иска българския вот, хем премахна от клипа българската аналогия. Типична македонска "хитринка. Не, определено няма да гласувам за такъв тарикат!
  • 9 Читател

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Крум Страшни":

    Що за неграмотност !
    Свети Василий , на когото са кръстени хората с име Васил е от началото на IV в , а Василий Българоубиец е края на X и началото на XI век .

    Разликата е 700 години !
  • 10 Българин

    9 5 Отговор
    Аз подкрепям Беларус , чиято песен бе забранена от натовските шефове на политическия конкурс "Евровизия" .
  • 11 О. Р. ОФИЦЕР

    3 1 Отговор
    Подгряваме танковете за да дойдем на екскурзия в РСМ. Завинаги.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЕЕЕ

    3 0 Отговор
    Сръбските боклуци вият на умряло....нещастниците коминтерновски. Нека им е и да свикват.
  • 14 разбрали

    0 2 Отговор
    Наистина разбрахме му трика,... ако се правя на българин, виж глупаците от БГ ще гласуват за мен ,...и 2-3 място не му мърда..Ама и другарите от РСМ не спят
  • 15 обаркал си се

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "и Стан Бул":

    България никога не е налагала вето на българомохамеданина (помака) Наим Сюлейманов, с български корени. Просто искаше от турската федерация да си заплати масрафа за подготовката му, както си е по всички световни документи. После, след като си платиха милиона го пусна, а оня за благодарност ги изтропа на антидопинговата комисия. Въобще не го прави на герой тоя продажник, ама Господ си знае работата.
  • 16 Българин

    1 3 Отговор
    Това келеме доста добре отигра топката. Признавам че и аз на моменти му се хванах. С тая дандания досега си осигури не малко гласове от ''братска'' България. А ако вземе първо място съм почти сигурен,че бързо-бързо ще забрави българския си корен. Не гласувайте за тоя тарикат, моля!!! Всичко досега е една пошла реклама.Добре отиграна.

    Коментиран от #21

  • 17 Пурко Папурков

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "и Стан Бул":

    Наум Шаламанов изигра ролята на скъсаната варненска тръба в българския спорт. Най-големия бкук в спорта. Ама цирозата си знае работата . За тоя дори ми се свиди пик..ята....
  • 18 Грогу

    3 0 Отговор
    Момчето има бг. паспоспорт, какво повече да направи...да не пее ,а да декламирв " Аз съм българче " ? Би трябвало да го подкрепим .

    Коментиран от #19

  • 19 Пурко Папурков

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Грогу":

    Еиий..немате свършане това ахмаците бе. Ако си шаран, на бастун шта лОвим бе.
  • 20 Грогу

    3 0 Отговор
    Брей , колко си досетлив . Аз пък се досещам , че само сърбоманите в Скопие искат товаа момче да се провали , защото обяви българския си произход .
  • 21 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Просто е шоумен . И точно от това имаха нужда преди изборите някои " патриоти ' . Македония не бива да бъде приета в ЕС преди Сърбия , защото е в пакет с Албания . А Албания ще затвори пътя на Сърбия .
  • 22 Можеш ли да

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Думи думи,думи..":

    Четеш за какво става въпрос-пълна простотия
Новини по държави: