Last news in Fakti

25 Март, 2021 10:47 2 405 9

Пандемията изостри факторите, водещи до миграция

  • мигранти-
  • африка-
  • пандемия-
  • коронавирус

В Африка има всички съставки за перфектната миграционна буря

Пандемията изостри факторите, водещи до миграция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Миграционният натиск към Европа ще се запази, защото пандемията изостри факторите, водещи до миграция и породи нова категория на така наречените блокирани мигранти. Това е мнението на генералния директор на Международната организация по миграция (МОМ) Антонио Виторино пред комисията по външните работи на френското Национално събрание, предаде АФП, цитирана от БТА.

Като цяло миграционните потоци са намалели, но някои миграционни пътища, по-специално през Централното Средиземноморие, свързващи Северна Африка с Италия, продължават да са по-натоварени, отколкото преди здравната криза, довела до затварянето на външните граници на Европа, каза Виторино.

„Миграционният натиск ще се запази. Факторите, които предизвикват миграциите се обостриха от пандемията. И това поражда у нас безпокойство за бъдещето“, добави той.

Виторино предупреди, че в Сахел има всички съставки за „перфектната миграционна буря“. Към тях се добавя и една нова реалност - на блокираните мигранти, хора, които се опитват да се върнат към страните си на произход, но заради пандемията не са успели да го направят, тъй като някои граници са били затворени, а въздушният трафик - забранен.

МОМ смята, че 3 милиона души по света, сред които 1,2 милиона в Близкия изток и Северна Африка, попадат в групата на „блокираните“ мигранти. Виторино предупреди, че тези хора ще подхранят бъдещи миграционни потоци и ще започнат да се придвижват, прибягвайки до помощта на трафиканти.

Генералният директор на МОМ подчерта, че в някои страни, като Либия, пандемията всъщност изобщо не е променила нещата с трафика на мигранти и трафикантите са прекратили работа само за три седмици през март 2020 г., след което са се завърнали към обичайната си практика.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    13 0 Отговор
    директор на Международната организация по миграция‼‼‼
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор
    Този ли "разпределя порциите" ‼
  • 3 Medal of Honor

    20 0 Отговор
    Арабия са по близо до Африка имат и сухопътна граница, защо богатите персийски държави не приютят тези африканци и така наречен арабски магреб при тях еми се налага да пресичат цяло средиземно море за да се докопат до помощите на Брюксел и да си вземат някоя бяла загубенячка да им лиж,,е задни,,,ка
  • 4 един от многото

    17 1 Отговор
    Потапят няколко лодки и го дават нон стоп медиите и ще им умре мерака! Могат да връщат Румънските и Български цигани , а приемат на поразия незнайни гадини от цял свят. Ето това ако може да ми обясни някой , ще е много добре!
  • 5 Stéphanie 🎲

    9 1 Отговор
    Все си мисля че една от причината за тази корона вирус са и мигрантите.Европа се напълни сухата истина ,няма как да се обяви официално и да кажат КРАЙ .Намериха си извинение ок .супер ,а какво става със тези по улицата в Европа и след като са ги приели защо нямат дом,храна ,работа живеят по улицата и разнасят болести ,насилват ,кражби 😎По този проблем работи ли някой ?

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Medal of Honor

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Stéphanie 🎲":

    Това е чистата истина, имигрантите донесоха китайския коронавирус те се разхождат по улиците на Европа без никой да ги спира все едно са в пустинята а белия европеец си седи кротко и търпи Брюксел
  • 7 Алоо

    4 0 Отговор
    Аз не моага да пътувам в Европа както си искам и спазвам правилата, а някой си занзибарец си плува с лодката към Европа и тя го прегрища без маска! Меркрл да се спре вече!
  • 8 Тези в

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Stéphanie 🎲":

    Брюксел ловят риба в мътна вода. Паника от болести, локдауни и сега пак пълнят с орки територията. Докато скотонаселението се мята в див ужас, прокарват нелицеприятни закони, които не биха били влезли в сила при нормални условия. Европата става на тюрлю гювеч. Докато има скотове, ще има и касапи да, ги обслужват.
  • 9 Бяла Европа

    3 0 Отговор
    Миграцията ще спре когато по границите започне да се стреля по напиращите диваци от Африка и Азия! И когато правителствата на държавите осъзнаят опасността от орките, живеещи там и започнат принудително и силово да ги изселват и депортират там, откъдето са дошли!
Новини по държави: