Last news in Fakti

16 Април, 2021 23:31 7 968 47

Опасен план: "Етнически чисти" държави на Балканите?

  • балкани-
  • етнос-
  • етнически чисти-
  • европа-
  • сърбия-
  • хърватия-
  • западни балкани-
  • малцинства-
  • словения-
  • мюсюлмани-
  • югославия

Три десетилетия след разпадането на Югославия от Словения долитат идеи за "етнически чисти" държави на Балканите

Опасен план: "Етнически чисти" държави на Балканите? - 1
Снимка: Shutterstock

"Решения" е озаглавена една от главите в документ, който словенският премиер Янез Янша още преди няколко месеца е връчил на избрани свои колеги от ЕС. Написаното прилича на решение от Берлинския конгрес от 1878 година, когато представители на Великите сили прекрояват границите на Балканите и решават съдбата на народите от Югоизточна Европа. На първото предложение в документа - „Обединяването на Косово и Албания“ - са посветени общо четири реда. Другата идея се отнася до „Обединяване на голямата част от Република Сръбска (доминираната от сърбите част от Босна и Херцеговина, бел. ред.) със Сърбия“ – за това има три реда. Следващата подточка в тази глава съдържа вижданията на Янша как да бъде „решен хърватският национален въпрос“: или чрез „обединяване с Хърватия на доминирания от хърватите кантон в Босна и Херцеговина“, или като на района му се даде „специален статут“ по модела на Южен Тирол.

Накрая се отделя внимание и на босненските мюсюлмани, които от 1991 г. се наричат „бошняци“, и които съставляват половината от населението в бившата югославска република Босна. В плана на словенския премиер е предвидено те да получат „независимо функционираща държава“, за която и да „поемат пълната отговорност“. В случай, че не приемат, според Янша, те биха останали без всякаква европейска перспектива: „Те биха могли на един референдум да изберат между бъдеще в ЕС, бъдеще без ЕС или бъдеще с Турция“, е записано по този повод в документа. Според Янша бошняците засега били за членство в ЕС, но ако хаосът, влиянието на Турция и на радикалния ислям продължавали да нарастват, след десетина години ситуацията можела да се влоши драстично.

Поверителният план бе оповестен

Първоначалната идея изглежда е била този план на словенския премиер да бъде държан в тайна, докато не бъде съгласуван с отговорните лица в региона и международната общност. Но дори само споменаването, че съществува такъв документ, предизвиква тежки сътресения. Темата за прокарването на нови граници на територията на бивша Югославия си остава крайно взривоопасна. Хърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман се опита да поуспокои духовете: при посещението си в босненската столица Сараево на 14 април той увери, че Хърватия подкрепя целостта на съседната държава, и че няма „никакви доказателства“ за съществуването на словенския „документ-фантом“.

Един от предполагаемите получатели – председателят на Европейския съвет Шарл Мишел преди това беше заявил, че не може да потвърди нищо, което обаче не означава непременно, че не е получавал такъв документ. В сряда вечерта обаче словенски интернет портал публикува ръкописа под заглавие: „Западните Балкани: пътят напред“. От 30 години насам има две различни концепции за бъдещето на Западните Балкани. Според общоприетата, сегашните граници остават непроменени, като всяка отделна страна трябва да изгражда демократични структури, които дават права и на етническите малцинства. Другата концепция, която е по-скоро негласна, предвижда границите на държавите от бивша Югославия да бъдат прекроени. Нейните привърженици твърдят, че „етнически чистите“ национални държави ще премахнат сегашния "хаос“ около правата на малцинствата, институциите и демократичните методи за гласуване. Словения поема от 1 юни 2021 г. временното председателство на ЕС, а премиерът Янша смята да постави темата за Балканите сред приоритетните. Янез Янша се разбира добре с Виктор Орбан. Унгарският премиер финансира десни, близки до Янша медии в Словения, а по обиколен път (чрез Любляна) – и такива в Северна Македония, чийто бивш премиер Никола Груевски получи убежище в Унгария, независимо, че срещу когото има влязла в сила присъда за корупция.

Подобни идеи е имало и преди

А новият еврокомисар по разширяването Оливер Вархей, предложен от Орбан за поста, се грижи основно за приема на Сърбия в ЕС. Ще рече, че в така създадената мрежа съвсем не потъват незабелязани инициативи, като тази на Янша за прекрояването на Балканите. Въпреки това е твърде малко вероятно словенският премиер да успее да прокара своите мечти за бъдещето на Западните Балкани. Вархей е до голяма степен изолиран в европейските структури, така че и словенското временно председателство едва ли ще успее да нанесе големи вреди на Общността. Но начинания като документа на Янша съвсем не са празни бълнувания. Преди близо три години сръбският президент Александър Вучич огласи искането си за етническо прокарване на границите в региона, което получи неочаквано голям отзвук: тогавашната отговорничка за външната политика Федерика Могерини, бившият еврокомисар по разширяването Йоханес Хан и австрийският президент Александър ван дер Белен тогава коментираха благосклонно идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово.

Автор: Норберт Мапес-Нидек


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ариец

    39 13 Отговор
    В момента само Украйна с помощта на Запада е 100% чиста етническа територия.Там човек от друга националност или малцинство не може да живее.А и никой не иска,в момента Украинците масово се евакуират с оглед предстоящата война .

    Коментиран от #4

  • 2 Амед Азнавур

    19 65 Отговор
    в македония албаниците минаха 52% население скоро албания ше си граничи с турция а до десетина години румъния с турция

    Коментиран от #29, #30

  • 3 ЦРУ

    72 19 Отговор
    Етнически чисти означава на Балканите да има само две държави България и Гърция останалите ще се разпределят между тях

    Коментиран от #13

  • 4 Македонец

    13 28 Отговор

    До коментар #1 от "Ариец":

    Да почти етнически чиста без поляците и руснаците с руски паспорт от Донбас , добре че взеха и Крим там имаше българи турци татари бушмени сега имат един мост много военни струпани там и безводие
  • 5 честен ционист

    26 44 Отговор
    Етнически чисти Балкани, та тука никой не знае на чии ора е. Рядко има българин, който да може да проследи родословието си до пето коляно, да не говорим по-назад. 50% от фамилните имена са турски с едно руско -ов накрая, досущ като на балкарите и черкезите от другата страна на морето. Единствените "чисти" по тия земи са египетските цигани и евреите, щото не се мешат като останалите обитатели.
  • 6 ЦРУ

    32 8 Отговор
    Благодарение на хегемонната политика на Америка спрямо всички части на Европа скоро ще бъдем континент Съединени Арабско турски Африкански федерални щати
  • 7 Бай Ганьо селското магаре

    23 10 Отговор
    А ние кога?
    100% или айде 99% само българи в България? Аз лично съм доволен и на 90% българи и 10% украинско малцинство, 100% от тях жени бежанци от Украйна. Не се знае, може война да има с Русия. България може да приюти поне 200-500 хиляди украинки.
    Еврейте се мешат повече от останалите народи, още с хазарите преди хиляда и косур години.

    Коментиран от #8

  • 8 Вова император

    33 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бай Ганьо селското магаре":

    За какво ти е украйнка, да ти сложи рога с баща ти, или брат ти ли? По-добре си хвани молдовка, само със съседа ще ти изневерява.

    Коментиран от #15

  • 9 И какво му е опасното на този план?!?

    38 2 Отговор
    Не е ли най-естественото нещо един етнос да живее в една държава? Защо трябва постоянно да се насилваш да разбираш и търпиш “другите”, а и те теб? Да поясняваш и убеждаваш християните да зачитат и търпят Рамазан байрям, а мюсюлманите да уважават Великден, като може всяка държава да празнува нейния си празник?
    Разбутали, значи, великите сили целия полуостров, а сега било опасно да се върнат нещата по местата им?!? Опасно за кого? За робовладелците, да не загубят властта над робите си!!!

    Коментиран от #16, #26, #41, #44

  • 10 бай Даньо

    19 8 Отговор
    А в нашето външно калинките люпят семки? Идват интересни времена , а армия няма, няма го и Каракачанов, който за първи път от 30 години се опита да я стегне ... ай хаирлия да е "народе"!

    Коментиран от #12, #42

  • 11 USA

    35 2 Отговор
    Абе защо всички западняци все се опитват да прекрояват Балканите - и при всяко прекрояване от лошо става все по лошо. Ако не бяха ни прекроявали на Берлинския конгрес нямаше нито ние нито гърците да имат проблеми със "северо-македонците".
  • 12 Антигерб

    30 8 Отговор

    До коментар #10 от "бай Даньо":

    Хайде скрий се бе - голямо стягане падна - платиха за самолети модел преди 50 години и със срок на доставка другия век.

    Иначе хубави компютърни графики показаха ама за 3 милиарда народна пара - е имаше и за шкафчето.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе ,

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Вова император":

    Откъде ви намират такива , учили до трето отделение и после хванали гората ? Украйна - украИнка ..
  • 16 София

    8 21 Отговор

    До коментар #9 от "И какво му е опасното на този план?!?":

    Всички държави на Балканския полуостров е редно да се обединят във Балканска федерация със столица София - мое желание . След ВСВ е имало такива планове но Сталин не е одобрил подобни " мечти " Георги Димитров за това свършва преждевременно в мавзолей , който мавзолей е бил планиран още преди смъртта му. Рекорд е че мавзолеят на Георги Димитров е бил построен за 7 дни. Преди СССР е предпочитал Балканския полуостров разкъсан на малки държави, които да не се обичат кой знае колко, въпреки близостта в езика и общите празници и обичаи . Днес това го постигнаха западните сили. Възможно ли е да се реализира някога Балканска Федерация ?

    Коментиран от #28, #36

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 а какво

    4 10 Отговор
    ще кажете сърбохърватите да се изнесат от Босна и да си ходят по домовете
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    14 7 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ОТ ТИРАНА ДО БОСФОРА
    ........................ .................... ............
    И ОБЩА ГРАНИЦА МЕЖДУ РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ ПО ДЕЛТАТА НА ДУНАВ :))
    ....................... АКО ТРЯБВА ЩЕ ВКАРАМЕ ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ ЧАСТ ОТ КОИТО МОЖЕ ДА СА МЮСЛИМАНИ ...... НО СА СИ БЪЛГАРИ
    .............. ..............

    Коментиран от #43

  • 21 GnG

    9 3 Отговор
    Балканите се превръщат в БУРЕ с БАРУТ, при задействуване на подобни планове !
  • 22 мимишко

    12 14 Отговор
    Българските цигани са най чистите българи,поддържат народните традиции и вярвания!
  • 23 бай Ганю

    11 4 Отговор
    Планът е супер! Най-добре да се направи такъв и за Бюрма и за България! Ако римляните се отделят в 20% от територията и ни се махнат от главите веднъж и завинаги, България ще е рай.

    Коментиран от #32

  • 24 Jacques Yves Moineau

    6 2 Отговор
    Прекрояване на граници до етническите е единственото трайно решение , но Бслканите не са готови за него. А и другите страни нямат интерес да се случи , защото ще стане прецедент и други етноси ще искат такова решение.
  • 25 Jacques Yves Moineau

    8 0 Отговор
    Прекрояване на граници до етническите е единственото трайно решение , но Бслканите не са готови за него. А и другите страни нямат интерес да се случи , защото ще стане прецедент и други етноси ще искат такова решение.
  • 26 246

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "И какво му е опасното на този план?!?":

    Какво предлагаш в този случай да направят с българите, живеещи в Украйна ? Да ги изгорят в камерите или насила да ги украинизират? Някога така са се стекли историческите обстоятелства, хората по цял свят са напускали родните си места поради война или по икономически причини. Много от тях са мислили, че това е само временно решение.

    Коментиран от #33, #45

  • 27 Хасан

    7 15 Отговор
    Боли ме като виждам как разпределят бащината ми земя ..Балканите са били цели 500г в мир и разбирателство ..а сега всеки срещу е враг

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Comang

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Амед Азнавур":

    Eeej, дали сте 20%... не летај
  • 30 Ахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Амед Азнавур":

    По скоро еумъния ще си граничи с русия след 10’години ахаха
  • 31 Джипси Хасан

    11 5 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    И до днес кюрдите така- живеят в "мир" с тормоз и стотици хиляди жертви
  • 32 Мехмед

    5 10 Отговор

    До коментар #23 от "бай Ганю":

    Ако "римляните" се отделят от българия, то би трябвало да заемат цялата страна, а за българите да останат 5-6 села населени със старци. Ех, какъв рай нали?
  • 33 българите

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "246":

    в Украйна отдавна се имат за рашки майчин език рашки нито се мислят за българи нито за украинци
  • 34 KARDJALISTAN

    4 5 Отговор
    КАРДЖАЛИСТАН ??????
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Брендица

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "София":

    На прав път си! Балканска Федеративна Република са искали да направят. С тия бг политици от 1989 в конфликт с бившата СФРЮ трудно ще се реализира Балканска Федерация. Зависи от будни хора да събудят народа..
  • 37 5иция

    3 0 Отговор
    Тайа както католиците са изчистили запада и са го направили еднонационален и сега те също са планира пак. А обеиняват източна страна за геноцид.
  • 38 Гост

    4 2 Отговор
    На Балканите етнически чист няма,всичко е мешеница и колкото по-бързо се разбере от някои хора и престанат да се връзват на тези глупусти толкова по-бързо ще се развива региона.Някой пак се чуди как да запали чергата на съседа на такова ми намирисват нещата.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Маке

    4 1 Отговор
    Готвят ни война тука не се ли усещате.
  • 41 требе стригане

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "И какво му е опасното на този план?!?":

    За да се създават конфликти и да се извлича полза от тях бе тпчо балкански
  • 42 Армия ли

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "бай Даньо":

    Без армия мисля че ще е по добре.
    Няма опастост за война.
    Който дойде дойде...
    Ако ли има по мераклии па те да дойдат. Техен проблем.
    За БГ е най рисковано да се управлава от булгари... според мене.
  • 43 така да е

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Искаш България от Тирана до Босфора...
    Хубава идея. Подкрепям те.
    С над 20 милиона турци... малко римляни... и колко българи?
  • 44 Хасан

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "И какво му е опасното на този план?!?":

    Трябва османска толерантност
  • 45 Зафир

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "246":

    А , какви са тези българи в Украйна, къде ги намери?

    Коментиран от #47

  • 46 1122

    1 0 Отговор
    Ахмеде,внимавай какво говориш,да не те приберат в полицията ,и да започнеш веднага да пишеш какво знаеш за това,и кой ти го каза,приготви си и един кат дрехи,по вече няма да ти трябват.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.