Last news in Fakti

24 Април, 2021 19:00 6 298 92

Подмолно: Как Русия взривява Балканите

  • балкани-
  • балканите-
  • русия-
  • владимир путин-
  • спутник v-
  • ес-
  • политика-
  • подмолно-
  • стратегия

На Балканите Русия действа подмолно, но целенасочено и активно

Подмолно: Как Русия взривява Балканите - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Събирането в босненския Вишеград приличаше на провокация: една дузина мъже се събраха през втората седмица на март 2021 г. в родния град на известния писател Иво Андрич, за да почетат паметта на руските „доброволци“, сражавали се на страната на сръбските чети по времето на войната в Босна от 1992 до 1995 година. Полагането на венци беше организирано от една руско-сръбска организация.

С оглед на многобройните престъпления, извършени от сърбите в Босна, оцелелите от войната местни хора възприеха този акт като нова гавра с паметта на босненските жертви – цели 26 година след края на войната. Вместо да се почитат руските доброволци, да се разследва тяхното участие във военни престъпления, настояха от една женска организация, обединяваща жертви на войната. Но този епизод не е единственият опит за вмешателство на Балканите с руски почерк: Москва целенасочено се опитва да разширява влиянието си там. Тя залага на хибридни методи, като използва нестабилните общества в региона на Западните Балкани, за да печели терен и да поддържа местни играчи, които целенасочено подкопават демократичните процеси.

Една стара мечта

В най-нестабилната страна от региона, Босна и Херцеговина, Русия активно поддържа сърбите и хърватите, които с всички сили се опитват да взривят мирния ред. Сръбският представител в колективното босненско председателство Милорад Додик редовно заплашва с отцепване на босненските сърби. Преди няколко дни Додик направи ново предложение: за „мирно разпускане“ на Босна, в което наблюдателите разчетоха почерка на словенския премиер Янез Янша, обявил се преди това за прекрояване на Балканите на етнически принцип. А е известно, че Янша също поддържа добри отношения с Русия. Оттогава не спират критиките срещу тази идея, която може да подпали нови конфликти в региона. Без никакво съмнение дискусията за прокарване на нови граници на Балканите налива вода в мелницата на онези сили, които с подкрепата на Белград и Москва искат да осъществят една стара своя мечта: обединяването на всички сърби в обща държава. Именно тези идеологии за етнически чисти територии доведоха до кървавите войни в бивша Югославия от 1991 до 1995 година. Москва има пръст в това, че старите идеологии сега изживяват такъв ренесанс, защото именно тя подкрепя екстремисти като Додик. Докато ЕС от години вече се проваля да даде ясна перспектива за членство на страните от региона, Москва изобщо не крие, че целта ѝ е деструктивна.

Грешките на ЕС

При това Русия се възползва от стратегическите грешки на ЕС, който от години залага на политика на абсурдната политика на предпазливост и въздържане спрямо корумпираните корумпираните елити в страните от Западните Балкани. По този начин Брюксел насърчи създаването на „стабилокрации“, ръководени от авторитарни политици, а устойчивите демократични реформи си останаха само пожелание. С малки изключения, страните от Западните Балкани днес са по-скоро Елдорадо за радикални елементи, отколкото за трайни връзки със Запада. Резултатът от това е, че много демократично настроени играчи вече не виждат в Брюксел свой стратегически партньор. Общественици и правозащитници твърдят, че се чувстват изоставени от ЕС в битката срещу криминалните кланове, което още повече уврежда имиджа на Брюксел, а пандемията само допълнително задълбочава това усещане.

"Спутник V" като спасител в пандемията

Не на последно място и лошата ваксинационна политика на ЕС дава на Русия възможност да блесне като силен играч. Авторитарният сръбски президент Александър Вучич използва добрите си контакти с Русия, не само за да ваксинира собственото население, но и да предлага тази услуга на тъй наречените ваксинационни туристи от съседни на Сърбия страни. А това придава на руската ваксина „Спутник V" геостратегическо значение. Но също и Китай Вучич представя демонстративно като верен партньор в нужда, пускайки стрелички към Брюксел. И докато Москва изпраща войски по границата с Украйна, на Западните Балкани тя използва подмолни тактики. Така например черногорското правителство неотдавна предложи промяна в закона за гражданството, така че постоянно пребиваващите в страната чужденци да могат по-бързо да получават черногорски паспорт. Сред тях има много сърби и руснаци. Това ще доведе до масивни промени в структурата на населението и на политическата ориентация на страната, предупреждава по този повод анализаторът Златко Вуйович. Така с един замах ще бъде елиминирано прозападно настроеното черногорско мнозинство, а антизападните и проруските сили в страната съвсем „легално“ ще бъдат заздравени, допълва той. След масови протести срещу това изборно инженерство правителството в Подгорица беше принудени временно да замрази плановете си.

Руските провали

Още през 2016 година Москва се опита да постави всички пред свършени факти: с помощта на специален отряд от командоси дългогодишният президент на страната и горещ застъпник за членството ѝ в НАТО Мило Джуканович трябваше да бъде отстранен от властта. Заговорът с участието на сръбските и руските тайни служби обаче беше разкрит, а Черна гора беше приета за пълноправен член на НАТО – въпреки активната намеса на Москва. Също и в съседна Северна Македония Русия се показа като деструктивна сила: не е тайна, че ВМРО-ДПМНЕ, партията на избягалия в Унгария бивш премиер на страната Никола Груевски, е близка с Кремъл. А това, че през март 2020 г. и Северна Македония беше приета в НАТО, е само още едно поражение за руските амбиции на Балканите.

Неслучайно проруските сили оттогава се опитват с всички средства да отслабват позициите на премиера-социалдемократ Зоран Заев. Инвестиции в медиите се използват целенасочено за разпространяване на проруска и национално шовинистична пропаганда. В пандемията от коронавирус се пускат в обръщение фалшиви новини, които целят да бъде подкопано доверието към правителството на Заев. А общественици, които се застъпват за демократични реформи, стават обект на заплахи. „Тези среди имат интерес да подкопават интеграцията на страната в ЕС“, казва по този повод Абире Дерала от неправителствената организация Civil. Атаките срещу него напоследък са от ново измерение: неговата организация е подложена на масирани кибератаки, за които експертите са категорични, че идват директно от Русия.

Автор: Марион Краске

*Политоложката и журналистка Марион Краске от 2015 до 2021 е ръководила представителството на германската фондация „Хайнрих Бьол“ в Сараево, отговарящо за страните Босна и Херцеговина, Северна Македония и Албания.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    70 15 Отговор
    Дайте и на мен пари ,ще ви драсна статика .После съвеста ми да му мисли.

    Коментиран от #78

  • 2 Badjoto

    88 15 Отговор
    Докато пееееерасите от ЕС са на пеееедал парти руснаците действат. Толкова смотан ЕС че чак жалък. Не е случайно че Великобритания напусна.
  • 3 Врачка

    99 9 Отговор
    Авторката на пасквила Марион Краске от 2015 до 2021 е ръководила представителството на германската фондация „Хайнрих Бьол“ в Сараево

    Все едно Владо Кузов да го направят учител в децка градина.
    “Скучно девочки”

    Коментиран от #34

  • 4 Пропагандистите на сороснята

    96 8 Отговор
    От това DW нищо не става подлеци и профани изкарават по шекели

    Коментиран от #11

  • 5 розово

    47 4 Отговор
    Живеем във време разделно или по точно челен сблъсък на империите.В историята винаги това се е случвало но се га динамиката е много силна.
  • 6 Ха ха ха

    27 5 Отговор
    Тръц
  • 7 Професора

    65 9 Отговор
    Лесбосите на Сорос от Босна били големи русофобки
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Льокрем

    78 9 Отговор
    DW винаги успяват да ме учудят, колко надолу могат да пропаднат...

    Коментиран от #10, #40

  • 10 Професора

    54 6 Отговор

    До коментар #9 от "Льокрем":

    За тех няма долна граница!!!
  • 11 Гюнтер

    68 10 Отговор

    До коментар #4 от "Пропагандистите на сороснята":

    В Русофилска България пропагандната машина бълваща лъжливи новини срещу Русия е на макс.Не случайно Факти.БГ е мястото където DW излива помията си.Тукашните читатели са с промити мозъци от ФБ и мозъчето им попива Гьобелсовата пропаганда.

    Коментиран от #36

  • 12 Стара тактика

    50 5 Отговор
    -порядъчно дискредитирана, но може би все още има кой да й вярва - " Нашите са хуманисти, противниците - зверове". Прилагана и във Виетнам, и на доста други места, нкр. и тук, в тази война, където бяха употребени хуманни муниции с обогатен уран и горди военни пилоти атакуваха победоносно мирни пътнически влакове... Драга ми Марион, кога за последен път бяхте в район на реални военни действия? На война хуманизъм НЯМА. Жпитите да се демонизират сърбите звучи като закъснял опит да се оправдае ТАЗИ война , предизвикана от отвъдокеански "хуманисти" с ясна цел - овладяване на колкото се може повече територии и създаване на плацдарм срещу Русия... Хайде погледнете промяната на географията на Балканите, нещо да ви прави впечатление?
  • 13 Само питам

    61 8 Отговор
    Какви са тия глупости дето сте ги написали ? Ма това е подигравка с читателите ви . Толкова ниско ниво на пропаганда , че даже сороснята умира от срам като чете тия измишльотини.
  • 14 Зеле Зеле

    45 7 Отговор
    Като видиш Дойче Веле и дори не четеш. Или Русия е сгафила, или трябва да има локдауни, ваксинация и рестрикции.
    По изключение може да пише и за това как Беларус не слуша.
    Същото е и когато статията е от Денис Джамбаза.
    Ако си седнал да е храниш- никави четения на подобни автори. Инак ще прецакаш манджата.

    Коментиран от #80

  • 15 дядо Ильо

    43 6 Отговор
    А муджахидини имаше ли в Босна? Нещо за тях?
  • 16 Бардолинов

    41 8 Отговор
    И Иво Инджев би се изчервил ако прочете какви измишльотини скалъпени с бели конци са написани в тая статия. Поне да е нещо по грамотно че да не бие чак толкова на очи.
  • 17 БАЙ Х@Й ‼

    43 4 Отговор
    Друго си е да хвърляш бомби и ракети от високо ‼
  • 18 Бесен Язовец

    38 5 Отговор
    На тези пропаганда им е станала още по евтина от пропагандата дето бълваха преди 1989г!!! Чск президента на Сърбия Вучич стана ТОТАЛИТАРЕН защото не им скача по летвата на соросите и Сърбия е независима!
  • 19 Гост

    35 3 Отговор
    А коя организация наложи паметник на американските бомбардировчици над България?
  • 20 БАЙ Х@Й ‼

    35 5 Отговор
    Друго си е като не успееш да осъдиш лидера Милошевич, да го убиеш с хапче‼ / инфаркт в последната нощ в затвора/
  • 21 Хахаха

    9 31 Отговор
    В кочината само един русофил пише ли пише ,Браво Пррсгрупата Блъсков

    Коментиран от #27

  • 22 Продажни душици

    34 6 Отговор
    Тая пуста русия ви взе съня ей соросня не става само с ксанакси и сънотворни щото после откачате и пръскате цикъла в стената с редовния си пистолет който носите ,за да се пазите от народната "любов".
  • 23 Гост

    32 6 Отговор
    Всичко е вярно, само трябва да се замени "Русия" с "НАТО".
  • 24 ВИЖТЕ

    8 30 Отговор
    ЮМРУЧЕТО,КОПЕЙКИН,ВОЛЕН И КОМПАНИЯ.
  • 25 ДжафДжаф

    29 5 Отговор
    Руските доброволци очевидно са проблем за Европа на фона на няколкото хиляди джихадисти тръгнали именно от Босна и от Косово! После като им организират поредният "Батаклан"......Да не говорим, че така наречените бошнаци всъщност са сръбският аналог на българските помаци. Скоро време очаквам DW да ни обясни коло либирално би било да предоставим независимост на помаците в Родопите например!! Какво пък толкова! Гърците изобретиха помашки ези и азбука, така че работата е опечена почти на 100%!
  • 26 Дамммм

    22 4 Отговор
    Пак ли щуротиите на ДВеле...? Докога ще ни тормозите с тяхната открита и плоска пропаганда..????
  • 27 да питам

    4 16 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаха":

    Кой ? Русоснята ли ?!
  • 28 Болен

    17 6 Отговор
    Извинявам се на всички че закъснях с коментара си но успях да прочета докрай този материал и повърнах
  • 29 ха ха ха

    29 11 Отговор
    Някои олювци, тъпо и упорито отказват да проумеят, че Балканите са с Русия и туй то!

    Коментиран от #37

  • 30 3.14К

    28 6 Отговор
    Трябва да си много тъп, за да се хванеш на такава елементарна пропаганда.
  • 31 Мето

    18 4 Отговор
    Поредната пропагандна и моделиращи съзнанието статия.
  • 32 Матей

    22 5 Отговор
    Поредният мизерабълски пасквил на ДВ.иЗЛИЗА ,ЧЕ СЪРБИТЕ НЯМАТ ПРАВО НА НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ,на обединение.Нищо чудно ,такава е политиката на неолибералите,да се разпарчедосва и настройва едни срещу други.Сърбия беше наистина жестоко окастрена по време на разпадането на бивша Югославия,за капак им отнеха и Косово и го дадоха на албанците.Сърбите традиционно са били върли русофили, защо се чудят че Сърбия е преден руски бастион?
  • 33 4000

    9 19 Отговор
    Ние пък бг русофилистиците сме издигнали 4000 паметника на руските окупатори в територията.
  • 34 деЦка

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Врачка":

    ли бе неграмотник
  • 35 бг Сталин

    26 5 Отговор
    Русия взривявала балканите,Ама вие верно сте били големи тъпоъгълни кратуни.Ами САЩ. кво праи из цял свят,сее лаленца и минзухарчета ли бе кретени.

    Коментиран от #38

  • 36 русофилска.....?

    4 21 Отговор

    До коментар #11 от "Гюнтер":

    при населението над 60 г. Скоро русофилите ще намалеят чувствително, поради естествени причини. Средната продължителност на живота у нас е 72 г.
  • 37 Фантазьорееееее

    10 19 Отговор

    До коментар #29 от "ха ха ха":

    Кое е балканите, бе географиьоооо? Гърция, България, Румъния, Хърватска, Турция-Нато. Всичките,без Турция-Евросъюз. С.Македония кандидат за ЕС, Албания, Сърбия и Косово ли са ти критерия. Само Сърбия развява комунистически лозунги, но това са лозунги развявани от правителството им, защото са продажни като нашите и са на хранилка в Кремъл. Успее ли да ги разкара народа, всичко приключва, дори и там.

    Коментиран от #49, #62

  • 38 ей русначе

    5 16 Отговор

    До коментар #35 от "бг Сталин":

    не забравяй.че дори хитлер се е учил от сталин.за пример вземи концлагерите!

    Коментиран от #90

  • 39 Гост

    14 3 Отговор
    “ една руско-сръбска организация.”, “ настояха от една женска организация” и т.н. Обаче изводите са конкретни! Русия действа на Балканите целенасочено и подмолно! ДВ да се махате от тук със своите манипулации!
  • 40 Грую

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Льокрем":

    Даааа, винаги дълбаят дъното по-дълбоко и по-дълбоко:)))
  • 41 тъпона подметка

    14 4 Отговор
    " дойче умреле" статиите ви са скучни, еднотипни, повърхностни.

    опитвате са да налаганете евтини коментари и анализи, които излагат самите вас чрез начина на ви на изказ с еднотипни, елементарни заключения и лозунги.

    Русия не ни е враг, а това, че вие немците след 1918 и 1945 сте васали на сащ и англия и техните олигарси, ние много добре го знаем на Балканите.

    Гутен нахт майне дойтч дюонер.
  • 42 Ето затова й се отдава що годе демагогията!

    13 3 Отговор
    Авторката била представител на геополитическите инженери от германските фондации?! Нивото можеше да бъде по-добро ако беше спестила някои умозаключения, натрапващи агресивно в съзнанието мисълта, че Русия е по-черна от Сатаната. Не харесвам да ми налагат умозаключения, така че идва ред на въпроса: куи боно(кой има изгода)?

    Коментиран от #46

  • 43 Гост

    9 2 Отговор
    Вие ден след ден от 30+ години взривявате мозъците на хората с тотални г л у п о с т и.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ккк

    5 2 Отговор
    пе..ераси ДВ,ясно
  • 46 ккк

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Ето затова й се отдава що годе демагогията!":

    следвай парите)))))
  • 47 Принтер

    11 3 Отговор
    Коментарите на тази статия са многоооо по-смислен геополитически анализ в сравнение със статията !!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ха ха ха

    5 5 Отговор

    До коментар #37 от "Фантазьорееееее":

    Ти знаеш ли кво е нато?... аз знам, едно голямо НИЩО 🤣

    Айде, ходи да пасеш!

    Коментиран от #60

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Iviviv

    5 5 Отговор
    Тия еврогеове за много тъпи ни мислят. Отвратен съм вече. Смотаняци големи сте ей.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Iviviv

    9 4 Отговор

    До коментар #49 от "ха ха ха":

    Национална Американска Терористична Организация-НАТО
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ивеееее

    6 8 Отговор

    До коментар #62 от "Iviviv":

    що не отидеш да помагаш на джуджака да се оправи с протестиращите. Той с на Навални агитката не може да се оправи, с НАТО как смята.........
  • 67 Коментатор

    7 7 Отговор
    Някои коментатори тук упорито славославят подмолната и анти-ЕС политика на Русия, не само на Балканите, но и в страни от ЕС. Те възприемат ЕС за враг, а Русия като пръв приятел, едва ли не личен. Непрестанните манипулации за соросоиди, педалски ЕС и подобните им са измислица на руснаците, а нашите русофили безплатно или срещу копейки подгласят предателски на руската пропаганда. България е русофилска - е поредната манупулация на читател, привърженик на кремъл. В България не всички са русофили и си дават сметка, че Русия е агресор в преносен и пряк смисъл - Чехия и Украйна с руските войски на границата и са последният пример. А руските ''доброволци'' в Украйна и Западните Балкани са доброволци, но с руска военни чинове. Не за всички българи Русия е като втора родина, както звучат изказваниата тук на нашите русофили. За други тя е примитивна страна, с комплекс за малоценност от останалия нормален свят, към който се отнася враждебно и агресивно. Нашите русофили не сващат, че Русия никога не е била наш приятел. Но наследството от комунизма си казва думата. Русофилщината е израз на изроденото сващане на света, наследено от дъртите комунисти в България, а сега продължено от техните наследници по традиция или заради руски финансови подаяния. Русофилщината по същество е предателска и антибългарска. Не знам за друга страна в света, в която да има праслойка, която мрази съюзниците си и поддържа чужда страна. Това намирисва на комунистическия интернационализъм от мина

    Коментиран от #76

  • 68 Айде, бе

    7 6 Отговор
    Само, че хората не са сляпи:) и като напишете демократични не значи, че са нормални, напротив не и в днешно време, какво нормално има в 32 та пола в САЩ или в новата афро арабска порода на половин Европа, гарнирана с опасен ислям, която се опитват да налагат и на страни като нашата, които нито са имали колонии и роби, че да плащат чужди грехове, нито са си представяли, че така ще се извратят тези от запад и русофили са били и Пустите Клисурци, станали Московци, а панагюрци донски казаци :), и Слава Богу, защото иначе официалния език тук щеше да е турски, а в Македония албанския вече стана официален и кога та се съюзаваме и преди и сега отдавна сме разбрали една максима Винаги с Германия, никога против Русия :), защото иначе си продаваме душата на дявола:)

    Коментиран от #88

  • 69 Ллили

    3 5 Отговор
    Платени демагози! След разпускането на Варшавския договор трябваше и НАТО да си отиде, но мълчат по въпроса! А струпват войски и бази по границата й в заробени територии...
  • 70 Знайко

    0 8 Отговор
    Най чистия вариант е етническо разделение в границите на държавите. В Босна живеят мюсюлмани сърби и хървати. Разделят ги в Сърбия и Хърватска и приключват с този изкуственяк Босна. Но няма интерес , защото винаги може да се разиграе етническата карта.

    Коментиран от #74

  • 71 Аха

    5 5 Отговор
    Русия ни накара да дадем милиард за самолети на чертеж и без построен завод, нали?

    Коментиран от #72, #85

  • 72 Коментатор

    3 6 Отговор

    До коментар #71 от "Аха":

    Русия ни накара да дадем 3 млрд за газопровод, който никаква работа не ни върши, но затова пък обслужва руските интереси...
  • 73 psf

    5 4 Отговор
    Независимо, че Русия разполага с природно-интелигентен човешки потенциал и с най голямата и най богата на природни богатства териториа, тя е една икономически изостанала държава. Това е така, защото тя по-малко се грижи за собственния си напредък а повече, за спиране на напредъка на другите страни. Това обикновенно се постига, чрез вмешателство във вътрешните работи и с помоща, най вероятно на платени предатели от местното население. В числото на такива предатели могат да бъдат включени даже хора от вишият ешалон на властта. У нас, един такъв разкри себе си, като настоя публично, да бъде възприето, изцяло отхвърленото от много други страни електронно гласуване. Главната опасност за нас от такъв вид гласуване е в това, че то предоставя възможност, всяка чужда страна недобросъвестно да се намесва в резултатите от българския вот!

    Коментиран от #77

  • 74 Поназнайко,

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Знайко":

    я помисли малко като фокусът на разсъжденията ти се измести на изток! И какво получаваме... барутен погреб
  • 75 другарят

    4 2 Отговор
    Съдържанието на тази гнусна статиика показва, че Гьобелс не е паднал от Луната на пусто място! Учениците му активно работят и ни облъчват всеки ден!
  • 76 Написаното

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Коментатор":

    е ала Инджев. Ако не си същият, значи си схватлив последовател.

    Коментиран от #79

  • 77 Коментатор

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "psf":

    Доста точно написано. Съгласен съм. Това че Русия наистина има природни ресурси и образован народ, не я прави автоматично силна икономически. Авторитарният посткомунистически режим в Русия не може да създаде нормални обществени и икономически условия. А олигархично-капиталистическият модел, контролиран изкъсо от държавата, подтиска свободното стопанско развитие. Във външнополитически план Русия има амбицията да бъде наследник на Съветския съюз. Като реакция на международната изолация Русия възприема ЕС и останалия нормален свят като врагове. И заради това действа подривно на принципа разделяй и владей. Русия е агресивна страна. Реши, че Крим е руски и не се поколеба да го анексира. Този факт, сам по себе си, достатъчно добре характеризира руската политика. Масираното руско влияние в Сърбия и подклаждатлнето на конфликти в Западните Балкани от Русиаля е пряко насочено срещу европияските интереси. Нашите руски продажници, не си дават сметка или въобще не им дреме, че сериозен нов конфликт на Балканите, поддържат от руснаците, ще повлияе негативно и на България. Но копейките за русофилщината, изглежда, са по-важни от всичко...
  • 78 чичо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Q2z":

    То като се замислим,в България работата на руснаците,никак не е подмолна,а направо,очевадна.Уредиха си президент,той излъга и употреби младите,като си мислеше,че те ще гласуват за Корнелия.Нищо подмолно.
  • 79 Коментатор

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "Написаното":

    Подозирам и съм почти сигурен, че Инджев не е в серизно студио на голяма тв заради директна руска намеса и настояване да бъде отстранен от емисии с голяма аудитория. А пък нашите защитници на свободата на словото в големите тв, които ръководят, само като им свирнеш се напикават, така че ..
  • 80 Стефан

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Зеле Зеле":

    Сега остава да кажеш че истината идва от канал Роосия 1 и Поглед инфо, или от телевизията на Атака, отивате си мурзилки, на ВСИЧКИ червени кхмери децата им учат на запад , А НЕ В МОСКВА, имоти са си купили на запад, а не в Русия, пияни мужици, деградирали политици и журналисти като Соловьов и тем подобни лъжат на поразия, но на този му показаха вилата до езерото Комо в Италия, ВСИЧКИ ЩЕ ИЗБЯГАТ ОТ ДЖУДЖЕТО.

    Коментиран от #83

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 мдааа

    2 3 Отговор
    Е ос-рах-те се с тази поръчкова статия...ПОДМОЛНО НА БАЛКАНИТЕ действат говедата от САЩ!!! Създадоха мюсюлманска държава в Европа- Косово, направиха военни бази в почти всички балкански държави и шпионаж с/у Русия.Задължиха ,насилствено и заплашително да се купуват и използват на втори етап,а не 3ти окончателен,американски ваксини от ЕС със заплахи да не се уповестяват цени и договори, за които се оказва че не може да се съдят пройзводителите дори и при масови смъртни случаи ! Задължиха всяка страна от ЕС предварително да плати милиони $ за не експериментални ваксини,все едно сме им говедата от САЩ...и т.н.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 оооооооо

    3 4 Отговор
    Стефанчо,а българите къде пращат децата си да учат и работят,а?Бок-лук долен,виж си собствената страна надупена на цяла Европа и Сащ,браво на руснаците сами са но не се предават.....дори и да искат да изпратят децата си в Русия да учат или да правят бизнес,САЩ налага санкции на фирмите им и на семействата не виждаш ли бе слепок загубен....затова се ограничени държави и фирми да инвестират или работят с Русия,заради говедата от САЩ....и погледни на какво заприлича България,гей паради начело с такива като тебе и липса на български международен бизнес!

    Коментиран от #87

  • 85 не само ни накара да дадем 3 милиарда

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "Аха":

    за тръба, откоято нищо няма да печелим, само и само да дръпне шалтера на украинците. Винаги така правят с чуди ръце вадят картофите от жарта. Екек не смеят да излязат сега. Нещата са много променени в сравнение с преди 80 години. И аз бях млад, силен, хубав и сприхав, ама сега не се ербабча много, щото не са деветдесетте. Кво е било, БИЛО е.
  • 86 chi

    0 1 Отговор
    Марион Краске ни представя глупости на търкалета...
  • 87 Стефан

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "оооооооо":

    Когато нямате аргументи говорите клиширано и обиждате на поразия, а това за гей парада и аз съм за забрана и то абсолютно, не знам обаче ти защо се правиш на мъж пред човек който не познаваш, колкото за санкциите те са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ мисирче малко, ако утре Турция реши да се връща в границите на османската империя или да завладее територии на които има мюсюлмани май друга песен ще запееш, и да знаеш че Крим е бил български много преди ватниците да идат там, границите са начертани след разпада на кочината СССР и под договора са се подписали и руските представители , трябва да поумнееш малко за да разбереш колко си зле горе в главата.
  • 88 Коментатор

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Айде, бе":

    Хората не са слЕпи, но ти гарантирам, че русофилистиците са поначало заслепени или сериозно мотивирани с копейки...
  • 89 Отговор

    2 3 Отговор
    До къде стигнахме немските фашитите да обвиняват други във фашизъм и убийства
    Това се нарича "Демократична западна цивилизация'
    Това е колониализъм с"човешко лице"
    Има ли някой нормален човек който не знае за престъпленията на Белвгия и Франция в Африка.
    На Холандия и Великобритания в целия свят?
    Милиони убити ,цели етноси унищожени
    Сега те са "най моралните наций в света"
  • 90 Ессерем

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "ей русначе":

    Соросня,винаги ви е куцало образованиетоКъм пролетта на 1901 г. Първите концлагери-британски концентрационни лагери са създадени по цялата окупирана територия на бурските републики – в Барбъртън, Хайдълбърг, Йоханесбург, Клирксдорп, Мидълбърг, Почефстром, Стандъртън, Феринигинг, Фолксрюс, Мафекинг, Айрин и други места. В тях англичаните затварят над 200 хиляди души, основно жени и деца, което е около половината от бялото население на бурските републики. В течение само на една година – от януари 1901 до януари 1902 година – в концлагерите умират от глад и болести около 17 хиляди души, предимно деца. През април 1901 г. в Йоханесбургския лагер умират почти 70% от намиращите се там деца до осемгодишна възраст.

    Немците за първи път използват метода на задържане на мъже, жени и деца в концлагери в Намибия (Юго-Западна Африка) през 1904 г. за борба с въстаниците от племето хереро.

    Чети повечко ето това са атлантическите ценности!Не ни пробутвай глупостите си!Тук не става!
  • 91 Да аас

    1 0 Отговор
    Шпиони по целия свят...
  • 92 ЛилиПутин

    1 0 Отговор
    Накрая ще се самовзривим