Last news in Fakti

13 Май, 2021 12:18 2 544 9

Влиянието на ЕС на Балканите се свива

  • балкани-
  • влияние-
  • сърбия-
  • русия-
  • ес-
  • европа-
  • сащ

Китай и Русия изграждат нарастващо влияние

Влиянието на ЕС на Балканите се свива - 1
Снимка: Shutterstock

Европа и САЩ вярват, че Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия един ден ще станат членове на Европейския съюз, три десетилетия след войните, довели до разпадането на Югославия, пише белградската „Политика“, предаде агенция "Фокус".

Китай и Русия, които изостават от Европейския съюз в търговията и инвестициите на Балканите, изграждат нарастващо влияние. Това се отразява преди всичко във ваксините, които двете страни предоставиха на Европа по време на пандемията, с което са надхитрили европейския блок. „Трябва да признаем, че въпреки непоклатимия си ангажимент за интеграция в ЕС, регионът е дълбоко разочарован от процеса на разширяване“, се казва в документ на служител на ЕС, изпратен до министерствата на страните членки на ЕС.

В документа, изготвен за срещата на европейските външни министри, на която се обсъждаха Балканите, но не бяха взети официални решения, се посочва, че възприемането на закъсненията в доставката на ваксини срещу Covid-19 са допринесли за това усещане. След години на пренебрегване от региона от страна на ЕС, Хърватия организира срещата на върха на ЕС през май 2020 г., за да даде нов тласък на балканската интеграция. Северна Македония и Албания трябваше да започнат преговори за членство в края на миналата година. България обаче не позволява на Северна Македония да продължи по пътя на европейска интеграция, докато не се откаже от кражбата на история и езика на омразата.

През 2019 г. Франция наложи вето върху началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания, като изрази съмнения относно усилията на двете страни в областта на демокрацията и борбата с корупцията. Европейската комисия обаче настоява, че Албания и Северна Македония трябва да продължат заедно. Дипломати от ЕС оцениха, че предложението на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели, което по-късно беше оттеглено, че само Албания трябва да започне преговори за членство, повишава чувството на неудовлетвореност. Министрите на ЕС на последната си среща в Брюксел не успяха да излязат от задънена улица.

Преговорите за членството на Черна гора и Сърбия, две държави, за които се смята, че са постигнали най-голям напредък в процеса на присъединяване, също се забавят. От друга страна, БиХ и Косово все още не са получили официално статут на кандидат. „В Западните Балкани има широко разпространено схващане, че шансовете за присъединяване към ЕС намаляват и че европейското вдъхновение се губи поради сложния набор от условия и процедури“, се казва във вътрешния доклад. Сега европейският блок изпраща 650 000 дози ваксини, произведени на Запад, до шест балкански страни, но едва след като Китай и Русия разпределиха милиони дози в региона.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Редови Гражданин

    11 1 Отговор
    Заглавието е истина.
  • 2 Европа знае

    11 8 Отговор
    80% от населението на тези страни е с престъпнически мозък! А Европа няма толкова килии за да побере всичкия този контингент който ще тръгне към нея!
  • 3 Марко Кралев

    20 5 Отговор
    А бе ....направо да си ходи ЕС-то!
    Видяхте вече колко им е акъла: Франция пред гражданска война, Германия се тресе от локдауни и проблеми с "различните", Британия офейка, Холандия праска яко проституция и "вещества", Белги пълна с бурки и източни булки, Еспаня се чуди на къде да я хване, Италия се скапа окончателно, Австрия в тотален локдаун....ми...к'о остана от ЕС-то?

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Елемантарно е

    12 1 Отговор
    Европа и САЩ не разбраха ли, че с "вярване" не се получава, а с инвестиции и подобрението жизнения стандарт. Не може да ни измукват и после се чудят, защо допускаме китайско и руско влияние на Балканите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сър Алтън Джон

    3 3 Отговор
    Мда.., Северна Македония настъпва по всички направления
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А в Русия как е

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Марко Кралев":

    🤣🤣🤣🤣
Новини по държави: