Last news in Fakti

2 Май, 2021 19:21 2 459 14

ЕК призова страните членки: Следете отпадните води за COVID-19!

  • коронавирус-
  • отпадни води

Препоръчва се пробите да се анализират два пъти месечно в най-големите европейски градове, за да се открие рано присъствието на вируса или да се посочи, че районът е с нисък риск

ЕК призова страните членки: Следете отпадните води за COVID-19! - 1
Снимка: shutterstock

Комисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус призова страните от ЕС да наблюдават отпадните води за COVID-19 през следващите шест месеца, съобщи "Политико", цитиран от БНТ.

"Изключително важно е страните от ЕС да създадат ефективни системи за мониторинг на отпадните води възможно най-бързо и да гарантират, че съответните данни се предоставят незабавно на отговорните здравни органи", каза Синкевичиус за германското издание „Велт ам Зонгат”. Някои държави и градове вече проверяват отпадните води в борбата си срещу пандемията.

Миналата седмица изпълнителният директор на здравната служба на Ирландия заяви, че е разработена програма за наблюдение на отпадните води за проследяване на разпространението на вируса в различни райони.

Във френската Ривиера неотдавнашен анализ на отпадъчните води показа, че COVID-19 намалява в региона.

"Мониторингът на отпадните води трябва да бъде по-систематично интегриран в националните стратегии за тестване за откриване на вируса, заедно със съществуващите подходи за тестване на COVID-19," допълни Синкевичус.

"Това е допълнителен инструмент за проследяване на развитието и подпомагане на процеса на вземане на решения от органите за обществено здраве."

Еврокомисарят препоръча пробите да се анализират два пъти месечно в най-големите европейски градове, за да се открие рано присъствието на вируса или да се посочи, че районът е с нисък риск.

През март миналата година учените откриха следи от вируса в отпадните води на холандски град, преди да бъде потвърден първият случай, припомня Дойче веле.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    17 4 Отговор
    Над 50 процента от новите случаи на koвид са сред хора, които вече са били ваксинирани и с двете дози. Сведението е от епидемиолог на университета „Йейл“. А сега един нов смущаващ доклад, публикуван в изданието Microbiology and Infectious Disease, ни осведомява, че иРНК ваксините могат да отключат Алцхаймер, АЛС (амиотрофична латерална склероза) и други неврологични и когнитивни дегенеративни заболявания.

    Коментиран от #8

  • 2 Ккмаебоуен

    11 1 Отговор
    Сега и у Ла.ната ли ще ровим, за да го открием..

    Коментиран от #7

  • 3 Майна

    16 1 Отговор
    Това ,за което е статията е ,,СЙНДРОМЪТ НА РАЗХЛОПАНАТА ДЪСКА,,...ПОСЛЕДИЦИТЕ СА НЕОБРАТИМИ!
  • 4 Следиме

    10 0 Отговор
    Те нащи улиците не мият, питейната вода не следят, какво остава за отпадни води, плъхове, гълъби, котки,бълхи, кърлежи, тении, бактериални инфекции, чуми.

    Коментиран от #6

  • 5 2222222

    8 0 Отговор
    Смятайте и създателите на вируса го слагат и в водата , сигурно са военни дошли от другаде в Европа .Тези искат да ни довъшат
  • 6 3.14К

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Следиме":

    Ревизоро ако следи отпадните води, трябва да зазида с йотонг Варненското езеро, за да не сменят името на Черно море на Кафяво море.
  • 7 Доротея

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ккмаебоуен":

    Те в Холандия още преди година ровят в канала и откриха, че вируса е бил там, още преди Китай да го обяви! А сега ще ти поставят на тоалетния възел един датчик за вирос, с Vi Fi предавател и щом клекнеш, в НОЩ при доцент Кантарджиев алармата да пищи за тревога! Сетне ще те карантинират с СМС!

    Коментиран от #12

  • 8 Хораа

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Това ли са ти разпоредили от Москва да пишеш? А чете ли интервюто на нашия лекар който казва ,че няма средно или тежко прекарал Ковид и да няма последици за цял живот.Панимаеш тавариш.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 БиБи Кинг

    3 0 Отговор
    Нема ли да е по лесно си мислиме, каде кога кензнеме да си го носиме сами у хеито дее?
  • 10 Влез обратно

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хораа":

    в дупката, от която си изпълзял... Няма необходимост от още лоботомирани.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ша почнем да С. Е. Р. Е. М през

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Доротея":

    Терасите....
  • 13 миро

    0 6 Отговор
    масовата ваксинация ще осигури по добър живот на всички грамотни и интелигентни хора,всичко друго ще изчезне от света.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.