Last news in Fakti

7 Май, 2021 16:59 5 261 22

Това е голям шанс за Северна Македония

  • северна македония-
  • буяр османи-
  • ес

Буяр Османи търси подкрепа

Това е голям шанс за Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Следващата среща на върха е възможност, която не бива да се пропуска. Това обяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи, цитиран от Нова Македония.

Македонската дипломатическа мисия ще търси пълния потенциал на подкрепа, която да привлече вниманието на цялата европейска общност. Дипломатът смята, че резултатът от европейската среща не може да се предвиди.

Той вярва, че неговата страна има най-големи шансове да започне преговори именно на предстоящата среща на върха. Македонският външен министър смята, че непредвидимата обстановка в България прави ситуацията по трудна за решаване.

Османи обяви, че предстоящите избори и в двете страни може да стеснят този прозорец. Настоява се, че преговорите по разширяването не трябва да зависят от политическите настроения в една или друга държава.

Дипломатът вярва, че страната му трябва да мобилизира цялата своя енергия за ползотворни преговори през следващия месец. Според него решение ще може да се намери и с българско служебно правителство.

Османи приветства предложението на Австрия да сътрудничи за решаването на въпроса и обяви, че е доволен от заявената подкрепа за региона от САЩ. Според него това може да е важно за преодоляването на двустранните въпроси.

Признава се, че гласът на България по въпроса е решаващ, тъй като ЕС търси одобрение от всички страни, за да позволи стартиране на преговори. Това обаче няма да откаже Северна Македония, тъй като присъединяването към ЕС е основен приоритет, подкрепен от македонските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай стига бе!

    40 3 Отговор
    И албанците и те станаха македонци! Цяла северна Македония, и да не знаят македонски! Или на български или на шиптарски говорят!

    Коментиран от #13

  • 2 dfu

    24 4 Отговор
    " тъй като присъединяването към ЕС е основен приоритет, подкрепен от македонските граждани."

    Тия, ако мислят, че ще цъфнат и вържат като ги преимат, ще останат излъгани, като нас. Само политиците им ще се облажат, а страната им ще стане не само американска, но и западноевропейска колония.

    Коментиран от #5

  • 3 Полковник РУМНО

    50 1 Отговор
    Не на влизането на РСМ във ЕС. Влизането означава край на българската азбука , писменост и история.
  • 4 Ах тия макета

    59 2 Отговор
    Пробват да заобиколят България по всякакъв начин. По Евронюс имаше интервю с президента им и казваше как всичко е македонско, от азбука, революционери и до окупатори. Не каза, че княз Борис кани учениците на Кирил и Методий, и без неговата поръчка за създаване на кирилица, нямаше да съществува. Гоце Делчев с баща и майка българи, не бил българин, въпреки че сам го е написал и Третия райх команда в Македония по времето на окупацията, а България е щяла да я получи при победа, но пак подробности, за които излъга.

    Коментиран от #9

  • 5 Анонимен

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "dfu":

    Ако си вкарат корумпираните политици в затвора като в Румъния ще успеят да напреднат.
  • 6 Павел пенев

    29 0 Отговор
    Г-н Османи работете така,че Албания и Македония да бъдат разделени по пътя им към ЕС. Това е важно защото Сърбия е прикрит враг и на Албания и на България. Така по лесно ще бъде да уредим нашите отношения ако Сърбия бъде изолирана.

    Коментиран от #10

  • 7 Мимчят

    33 0 Отговор
    Абе Осман,той проблема от макетата идва,те сами си пречат.Признават ,това което е в историята и всичко ще си дойде на мястото,а не да ни плюят,хулят и да се молят на европейците да им съдействат.Е това няма как да стане....
  • 8 БЮРМ/FYROM

    36 1 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Крадци на история, език и култура.
  • 9 Jacques Yves Moineau

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "Ах тия макета":

    В последно време има доста медийни изяви на македонски политици пред европейски СМИ. За съжаление няма такива на българските политици. Което е пореден провал на българската външна политика. И ми се струва че ще изгубим в спора с рсм.
  • 10 бай Даньо

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "Павел пенев":

    Не един път съм казвал че българския интерес е да работим за разтегляне на Албания и Македония за ЕС , дори да не го правим открито . Забавянето от наша страна на мънкитата ще даде необходимата инерция и мотивация в Европа за това разделяне. От там Албания в ЕС ще ни реши проблемните със сърби и мънкита, като ги спира тя за ЕС . ( сърбия винаги трябва да бъде държана в противниковия лагер за да може да си оправим сметките някой ден като му дойде времето!) Не един път съм казвал че Албания ни е естествен съюзник срещу сърби , мънкита и гърци. Ако някой си мисли че това с държането на сърбия в противниковия лагер съм го измислил аз се лъже, сърбите са. В преговорите по ВСВ руснаците е трябвало да окажат натиск на сърбите да ни върнат Западните Покрайнини като условие България да влезе на страната на Антантата , но сърбите категорично отказват. Как е възможно васална сърбия да откаже на Русия? Ами възможно е като съвсем премерен ход да се държи България в лагера на германците след като сърбите са избрали с Антантата ... Не накараме ли сърбите да повръщат и дрищаят кръв когато сме в силно положение ( като днес) заради тия Западни Покрайнини и македония, то сърбите ( заедно с гърци) просто ще я закрият България когато са в силно положение те следващия път, ни повече ни по малко.
  • 11 бобо

    23 0 Отговор
    Просто не мога да си представя как служебно правителсто, назначено от Радев, ще вземе решение за начало на преговорите. Тези нямат грам мозък в главите. Дума не обелват за изпълнение на Договора с България.
    Решнието е едно: начало на преговорите с Албания. Много бързо ще премислят поведението си тогава. Това нещо Македония е мъртво родено. Няма смисъл да го мислим и да правим компромиси. Албанците и македонците никога няма да станат един народ. Ние трябва вече да мислим какво ще става и как при разпада на тази втора Босна на Балканите.
  • 12 Ангрлима

    25 0 Отговор
    С Албанците ще се разберем, те уважават България, като древни народи! С македонците, не можем!
  • 13 EU Нанай

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ай стига бе!":

    Арогантни и Нагли северомарсианции ,сръбски Мекерета,я марш на Опашката ! За вас EU НАНАЙ ,чакайте си реда след Турция ,а до тогава си оправете учебниците по история ,ще ни правите мили очи и сфир.....,престанете да. крадете историята ни.Вашата прик на история започва от 2август 1944 година.
  • 14 Тиква

    13 0 Отговор
    Не се пънете повече. След поне 5 години може нещо да се случи. Диво магаре по срутен мост няма как да мине.
  • 15 МЕДИУМ

    11 0 Отговор
    Влизане в еуропската уния само като си сменят името отново на Югозападна българия.
  • 16 Ужас

    13 2 Отговор
    Никакъв ЕС за тия КРАДЦИ КОМУНИСТИЧЕСКИ
  • 17 Българин

    7 5 Отговор
    Пич какъв комунизам те гони за Югославия, те пътуваха навсякаде, за съжаление ние бяхме Северна Корея, без банани и дъвки и дънки.
  • 18 Ахахах

    5 0 Отговор
    Абе от не си евеш макята
  • 19 Пешо от блока

    12 0 Отговор
    Тия така и не разбраха, че трябва да се разберат с нас, а не да търсят помощ насам натам. Не е толкова трудно, признават обща история, признават, че корените на езика им са български, пренаписват учебниците, съгласно историята и хоп процедурата за ЕС тръгва.

    Коментиран от #21

  • 20 ССА

    4 0 Отговор
    Тъп шиптър не разбра ли че преговори само след разбиране с България !!!Ако искате продължавайте да обикаляте Европа и Щатите но ефект никакъв . Стройте се и на килимчето в София
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пешо от блока":

    Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Много от хората там, искат пак да се върне Югославия. Това показва, че авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че в миналото това се е правило може би съзнателно.
  • 22 Напомнително :

    2 3 Отговор
    Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в него и гадните албанци.
    Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.
    Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция, сърбоманските келеши-еничари, албанската мафия и "българските" соросоиди(майкопродавци).

    Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават български паспорти!
Новини по държави: