Last news in Fakti

8 Май, 2021 16:29 6 564 8

Брад Пит и функционалният алкохолизъм

  • брад пит-
  • алкохолик-
  • алкохол

Как да разпознаем зависимостта

Брад Пит и функционалният алкохолизъм - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Актьорът Брад Пит разкри своята битка с алкохолизма през миналата годината. Той призна, че е усетил, че пие твърде много и че в един момент това се е превърнало в проблем. Актьорът не помни ден, в който да не е пиел, след като е излязъл от университета.

От шест месеца той пази трезвеност и пие само боровинков сок. Това е пример за функционален алкохолик. Тоест човек, за когото много малко хора биха предположили, че има подобен проблем. Това е един от петте подвида алкохолици.

Тези хора могат да поддържат добро ниво в личните си и професионални занимания, продължавайки да употребяват големи количества алкохол. Те могат да се държат отговорно, въпреки своята зависимост. Често техният успех може да накара хората да не забелязват тяхната зависимост.

Функционалните алкохолици отричат своите навици. Те се справят добре в личните си работи и могат да се оправдават. Реално обаче един човек не може да пие като алкохолик и да изпълнява своите задължения за дълъг период от време.

Такъв човек става толерантен към алкохола и пие, докато постигне ефект. Някои от тях дори може да не получат махмурлук, защото са се обучили да преодоляват негативния ефект.

Често фунционарните алкохолици не дават сигналите за пристрастеност като останалите от този тип. Те обаче в даден момент започват да изостават.

Такива хора могат да пият, за да се успокоят психически, пият повече от определена граница, трудно запомнят събития, търсят оправдания за едно питие и често се шегуват с тази тема.

Важно е приятелите и семейството да помогнат на човека да осъзнае, че има проблем. Важно е с него да се говори за това, докато е трезвен. Може да се потърси терапевт.

Той може да помогне за изграждането на план и да организира рехабилитация за човека. Повечето функционални алкохолици постоянно отричат и проблема и им е трудно да го осъзнаят.

Важно е да се намери правилното място за това. Добре е този човек да потърси уединение.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    24 3 Отговор
    Алкохолизмът се дави само с алкохол! Наздраве!:)))
    ...
    Защо трябва да ме интересува житие-битието на всеки американски алкохолик?
  • 2 сила

    37 2 Отговор
    не знам кое е по вредно,да пиеш или да се зобаш и блъскаш като скот по миризливите фитнеси и после да търчиш като изоглавен из парка обут в розов чорапогащник.....
  • 3 Behemoth

    19 5 Отговор
    Е то има ли някой който не пие у кочината?Освен главния лъжец на републиката ...не близвам!
  • 4 Ккк

    4 0 Отговор
    Аз когато знам, че повече за деня няма да шофирам повече, пия между 6 и 10 бири и не усещам никакви признаци на опиянение. Това значи ли, че съм функционален алкохолик. Не пия никакъв друг алкохол освен бира. 1-2 пъти в годината евентуално 100мл. Хубаво уиски.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 сила

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ккк":

    не,просто ти се пие бира....нормално
  • 6 Янко

    3 0 Отговор
    Този алкохолик ли е,или е пияч?Ако го поканя за 2 седмици да ми гостува докато варя ракията дали ще дойде? Ингогнито да ми гостува,ще остане доволен, колкото иска толкова да пие ако иска още докато тече топла в кофата да гребеш с черпака.Кайсиева без овкусители,моя рецепта тайна,излиза мека почти като зехтин много пивка какво слагам вътре аз си знам от баба я знам рецептата
  • 7 Георги

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ккк":

    колегите с които работя като започнат да пият не спират 7,8 часа.талпа знаете ли какво е? падат като талпи и по трезвените ги подреждат по земята.
  • 8 Бай Киро

    1 0 Отговор
    Аман от алкохолици ! Пийте нормално бе хора ! Ето например аз снощи ударих 2 / шишета по 500 мл/ ракий и няколко вискита по 100 и седнах да вечерям като хората със бира! Правете като мен и нема да станете алкохолици !