Last news in Fakti

15 Май, 2021 09:02 2 659 21

Китайски апарат кацна успешно на Марс

  • марс-
  • китай-
  • марсоход

През февруари НАСА примарси успешно марсохода "Упорство"

Китайски апарат кацна успешно на Марс - 1
Снимка: БГНЕС

Китайски безпилотен космически апарат кацна успешно на Марс, съобщават световните агенции като се позовават на китайски медии. Апаратът на име "Тянвън-1"е успял успешно да премине през атмосферата на Червената планета, което досега провали няколко други опита на различни мисии за примарсяване, отбеляза БНР.

Модулът носи марсоход, чиято задача ще е да събира и анализира проби от скалите в продължение на около три месеца. Той ще изследва също йоносферата и климата.

Началото на мисията беше през юли миналата година, като апаратът достигна орбитата на Марс през февруари. Вчера китайските медии обявиха, че той вече е в етапа на кацането - момент, който е оценяван като рисков заради забавеното изпращане на сигнали до Земята.

През февруари НАСА примарси успешно марсохода "Упорство".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И какво

    11 29 Отговор
    Видя американското знаме! Нищо ново !

    Коментиран от #4

  • 2 Майна

    9 5 Отговор
    И там ли китайци, бе..А, НЕЕ..! Мъск ще ни ,,заселва,, там.., стегнал съм си багажа вече

    Коментиран от #8

  • 3 Свобода или Смертъ

    31 10 Отговор
    Разликата е че докато Китай каца с тяхни пари Наса каца с наши.Сащ се бият в гърдите но са най задлъжнялата държава в Света след въюзника си Япония.Тоест кацат за наша сметка а си приписват заслугата.

    Коментиран от #18

  • 4 Смях на марс

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "И какво":

    Вечна, Дружба.........!


    Джо , е "лошо" момче?
  • 5 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    5 11 Отговор
    А РУСКИ....КОГА

    Коментиран от #9

  • 6 препис

    2 1 Отговор
    Perseverance - "Упорство" Упоритост е мейби?
  • 7 мъкаааа

    7 0 Отговор
    Тянвън,нещо като Мутри,вън!
  • 8 Сух

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Е, нали трябва, като се преселиш там вече да е отворен илиенци
  • 9 Сух

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Глупи, хранят те нашите емигрантите, където милия ти ЕС си ги кльопна без да е вложила и стотинка в тяхното образование и съществуване. Аре не благодаря. Скоро ще ви изселваме(изтрелваме) към Марс всички антибългари..

    Коментиран от #10

  • 10 Нали тъй

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Сух":

    Кой ти ходи в ЕС, бе! Всички наши емигранти бягат в Русия!
  • 11 Мииии

    11 2 Отговор
    Без ежечасни брикинг нюз от НАСА, без треперещи от престорено вълнение мисирски гласове, тихо и професионално китайчугите си вършат работата. За което разумният свят им казва браво и им сваля шапка. Това е обобщено от реакциите на световните медии по повод китайският успех.

    Коментиран от #12

  • 12 веселяк

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мииии":

    Еее чакай! Сега ще се почне- ам с к'ва ОС е чайна марсохода, ам чи к'ва са му чиповете? Аууу кЪви кАрадци са жълтите! И се приключва с-Сибир е китайски!

    Коментиран от #13

  • 13 asd

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "веселяк":

    Ами с unix/linux базирани системи. Няма да сложат windows да забие и да се изложат. Тоя мръсник Бил Гейтс изнудва хората с домашните комютри да му пълнят гушата. Създал е един монопол, големите компании като nvidia, пишат качествени драйвъри само за windows щото ония им бута и на тях. Ако линукс имаше качествени драйвъри, щеше много отдавна да е избутал забиващия прозорец. Отделно в училищата учат децата, че едва ли не компютъра е windows. Те не са виждали друго.

    Коментиран от #20

  • 14 Бай Киро

    4 0 Отговор
    Важното е че , апарата е безпилотен , което много ме озадачи !

    Коментиран от #16

  • 15 Гого

    6 2 Отговор
    Сега българските тв медии защо не изпадат в екстаз?? А, да, защото е китайски, не американски..

    Коментиран от #17

  • 16 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Киро":

    При милиарди китайци, толкова не можаха ли да жертват един да пилотира кораба до Марс? 😀😀😀
  • 17 Алекс

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гого":

    Аз бих могъл по същия начин да попитам защо форумните рубладжии не изпадат в подобен див екстаз. Когато НАСА приземи своя роувър имаше какви ли не опорки, че било с парите на данъкоплатците, нямало никакъв смисъл от такива проекти или дори било снимано в някоя пустиня.

    Отделно, Китай винаги са били по-инкогнито с тяхната космическа програма и за разлика от НАСА, ESA, та и Роскосмос, те не споделят много информация и не обичат такава публичност. Кацането на Perseverance и всички полети на хиликоптерчето бяха излъчвани на живо, достъпно да се гледа от абсолютно всеки. И като цяло изобщо не си прав за медиите, доста световни и наши медии отразиха новината.
  • 18 Боже боже

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Свобода или Смертъ":

    Кой пък ти дължи нещо на теб бе клошар ,ти въобще наясно ли си какво е американския дълг и ,че САЩ не ти дължи на теб нищо ? Това което разбираш ти под задлъжняване е много далеч от истината за америианския дълг и същия този дълг не е никаква заплаха за САЩ !
  • 19 ГРЪМ

    1 1 Отговор
    Кацна като муха на л..ино и търси минерални извори да си налее вода, че замърсяват водата на земята със невиждани химични и пластМАСОВИ изделия мейд ин ЧАЙНА.За да видите колко са велики старите Китаици!
  • 20 Боже боже

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "asd":

    Еми направете си друга операционна система бе хаха.Операционната система не е монопол ,защото сферата зависи единствено от това дали можеш да го направиш или не можеш ! Не е като да има голяма конкуренция и монопола да ги убива разбираш ли ? И ти какво очакваш ,системите Windows да спрат да се развиват и да спрат работата на всички компютри по света ,за да може и други да се научат как се правят операционни системи ,защото някакъв си тук във факти.бг мрънкал за монопол ?! Въобще толкова си далеч от реалността в живота ,че дори не ми се коментира.
  • 21 Извънземните що не се намесят

    0 0 Отговор
    Да не се разпростира човешката зараза по космоса
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания