Last news in Fakti

18 Май, 2021 20:42 4 092 41

Президентът на Чехия се извини на Сърбия за бомбардировките на НАТО през 1999 г.

  • нато-
  • югославия-
  • милош земан-
  • александър вучич

Вучич благодари на Земан за тези думи и каза, че никоя от страните, участвали в ударите, не е направила подобно нещо

Президентът на Чехия се извини на Сърбия за бомбардировките на НАТО през 1999 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Чехия се извини за бомбардировките на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. и помоли сръбския народ за прошка, съобщава сръбската медия "Телеграф".

Президентът на Сърбия Александър Вучич е на официалното си посещение в Чехия. Той е приветстван в Пражкия замък от президента на Чехия Милош Земан.

В началото на обръщение пред медиите, чешкият президент заяви, че иска да се извини на сръбския народ.

"Простете ни, това беше грешка. Като поисках прошка и се извиних, аз го казах и спасих душата си", каза той на пресконференция.

Вучич благодари на Земан за тези думи и каза, че от 1999 г. насам никоя от страните, участвали в бомбардировките, не е направила подобно нещо.

"Извинението на президента Земан са думите на смел човек, който не се прекланя пред никого. Никога няма да забравим тези думи, които никой друг не е произнесъл досега", коментира Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CNN

    40 4 Отговор
    Турски военни са разстрелвали кюрдски девойки и са отрязвали главите на убити кюрдски бойци по време на военната операция през 2017 г. Това показва видео, разпространено от украинския сайт Цензор.нет.

    Видеата от престъпленията на турците са шокиращи.

    В първия клип група турски бойци разстрелват две девойки с автомати. Едната е убита, след като пада от скала, а другата е принудена на коленичи, след като е гръмната в главата с няколко изстрела. 7

    На второто видео турците се забавляват като режат главите на двама убити кюрди. Една част от групичката пуши цигари, а другите снимат.
  • 2 Врачка

    81 5 Отговор
    Помня първият ден на бомбандировките над Сърбия.София беше пуста и тиха като в гробище.ЧДрагалевският Ром даде небето ни на НАТО .Хитрец излезнА.

    Коментиран от #23

  • 3 CNN

    38 6 Отговор
    И ДОКАТО СКОТОВЕТЕ В ТУРЦИЯ РЕЖАТ ГЛАВИ, В ЕС ИМ ОТВАРЯТ НОВИ ГЛАВИ В ПРЕГОВОРНИЯ ПРОЦЕС. Развилняла се мракобесна ислямистка тълпа в Турция реже глави на предали се, напълно безпомощни 20-годишни войничета, чиято вина е, че са длъжни да изпълняват заповеди. Бил съм войник и знам – заповед се изпълнява, не се обяснява и не се коментира. Дори не знаеш къде и за какво отиваш – просто изпълняваш.

    И докато скотовете в Турция режат глави, в ЕС им отварят нови глави в преговорния процес.

    Продължавайте така, вкарайте вълка в кошарата.

    И без това селото отдавна е останало без кучета.Този народ е жаден за кръв и ето, че му се поднесе на тепсия. Ердоган искаше да види на какво са способни ислямистите и го направи. Това е ужасно, да убиваш своя народ, за противопоставят собствения си народ… Тези хора трябва да си останат в своя си свят и никога да не прекрачват границата на Европа. Европейските лидери и тези от ЕС трябва да си направят сериозни изводи, а не да подкрепят Ердоган. Той показа какво може на собствената си територия. Утре това ще направи и европейските държави. Европейци пазете се от този изрод!Това на което учат учениците в Турция, че не те, а народите които са били под тяхно робство са главорези , с тези документални материали, се опроверга. Диваци и варвари са турците, и нямат място на картата на света. Като вреден дивеч трябва да се изтрепват. Всички страни които граничат с тях ги мразят. Армения, Кюрдистан, България, Гърция, Сирия – кой още?

    Коментиран от #24

  • 4 честен ционист

    38 5 Отговор
    Да се извини и на нас, още помним Горна Баня.

    Коментиран от #14, #28

  • 5 00000014

    67 4 Отговор
    НАТО - престъпна организаця от каубой и васали!

    Коментиран от #25

  • 6 Kcanba

    20 1 Отговор
    а компирите, кога????
  • 7 БАЙ Х@Й ‼

    44 5 Отговор
    И като се извини възкреси жертвите или Югославия‼
  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    51 2 Отговор
    И от Англия се извиниха за Ирак , но каква полза ‼
  • 9 Абе

    71 2 Отговор
    Селото на майка ми (вилата - по модерно) е в северозападна България и след 1999та в целия регион се наблюдава бум на раковите заболявания, а също и замърсяване на почвата с обеднен уран. Няма проблеми, всичко е точно.
  • 10 БАЙ Х@Й ‼

    71 3 Отговор
    Между другото бомби хвърляха основно янките, но ТЕ НЕ се извиниха нито за Югославия, нито за Ирак, дори и за Хирошима и Нагасаки не са ‼ Не че би имало полза!
  • 11 Ю.Кортес

    20 11 Отговор
    Сърбия Чехия и Румъния са били малката антанта.Сърбия и Чехия са особено близки и в подкрепа на македонизма
  • 12 Учтив

    26 0 Отговор
    Абе ти дай да те цвъкна аз пък после ще ти се извиня!
  • 13 Скорпион

    51 1 Отговор
    Помня "умните" американски ракети,една с много акъл отнесе покрива на една къща в Банкя.Жалко,че не оцели правилната къща,щеше да ни спести много проблеми и пари.

    Коментиран от #17, #40

  • 14 Крушовица по хамерихански

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Добре им платиха хамериханцоте след падналата ракета там в Горна Баня, само не разбрах, кой прибра парите и цялата сума ли взеха като обезщетение или само част от нея, колкото да го равят къщата?
  • 15 14 88

    37 3 Отговор
    Американските изроди утичат в канала.Скоро ще бъдат само лош спомен
  • 16 Македоноебец

    11 39 Отговор
    Малко ли невинни хора избиха сърбите ? Предимно жени и деца , както винаги . Добре ги очегариха янките , можеше и по добре..............
  • 17 Скорпион

    26 2 Отговор

    До коментар #13 от "Скорпион":

    Грешка Горна Баня, но нямаше да е лошо да беше Банкя и точната къща.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БАЙ КУРТИ

    24 0 Отговор
    Къде са сенас ..ран, умрелия кон, и айде да не ги изброявам .ДА КОМЕНТИРАТ ПУБЛИЧНО РЕШЕНИЕТО НА ЧЕХИЯ . НО ИЗВИНЯТ ЛИ СЕ НА СЪРБИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНЯТ НА , ИРАК, СИРИЯ, ЛИБИЯ, ЯПОНИЯ ....АМИ ТО 50 % ОТ ЗЕМЯТА БЕ .НО ИМА ЕДНА ТЪНКОСТ , НАПРАВЯТ ЛИ ГО , ЩЕ ГИ СЪДЯТ В ХА ГА ЗА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
  • 20 Asterix

    6 22 Отговор
    Милош Земан е верен член на бившите тайни служби на Чехия,идващ на политическия обзор от Чешкия Статистически Устав(заедно със Вацлав Клаус),където е всеизвестна необходимоста от съответна принадлежност,за да можеш да заемаш длъжност “прогностик“във посоченото Уставно учереждение на Чехия.
    Дълги години се прикриваше като председател на Чешката Социално Демократична партия.
    В залеза на своята политическа кариера,той транспарентно показва своята симпатия към путинова Русия,въпреки критиките на останалите партии и недоволството на самите граждани.

    Коментиран от #41

  • 21 СССРБарета

    37 3 Отговор
    Тоест вече имаме първата европейска страна която индиректно обвинява американско тоталитарната организация НАТО в престъпление и агресия! Много точно казано иска да се извини за да спаси душата си!
  • 22 Калмук

    7 29 Отговор
    Само не разбрах от името на кого се извинява Земан ??? И след като е започнал с извиненията да се извини и на косоварите. В една гражданска война омешана с етническо прочистване НЕВИННИ няма. ... И никой не може да каже докъде щеше да стигнат кланетата в Косово, ако НАТО не се беше намесило.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Оли, пий ги тези хапченца

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "CNN":

    Бре, белким ти помогнат
  • 25 Малко сельо

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "00000014":

    Колко каубой?
  • 26 Колев

    15 7 Отговор
    Ние вместо да се извиняваме на Сърбите за тези чудовищни бомбардировки, за които отворихме небето си мълчим като ос..ни. И в момента през небето ни преминават всички разузнавателни американски самолети на път за Русия. Премиерът , министърът на отбраната не чакаха и три дена за да се проснат в краката на Мустафата, т.е. на нашия СТРАТЕГИЧЕСКИ партньор. Желанието ни да се ПОДЛАГАМЕ, да се ПОДМАЗВАМЕ да тъпчем и остатъците от личното и национално достойнство е просто ПОРАЗИТЕЛНО. Ами нормално е Янките да нямат шпиони у нас, ние им поднасяме всичко на тепсия по най-презряния възможен начин. И наш Радев продължава да настоява с лъжата си за икономическите изгоди от триморието. Ами не ги щем тези изгоди бре Радев, нашето човешко достоинство ни е по-скъпо от всичко. Толкова ли сме пропаднали, че около Бойко се натрупаха куп плазмодии, около теб друг състав плазмодии, а ние все чакаме нещо да стане. Хубави лозунги вдига Виденов, ама не за сметка на БСП бе умнико, спа 20 години и те пробудиха изведнъж заедно с много други , щото БСП и Нинова още се борят.

    Коментиран от #33

  • 27 Бах

    15 0 Отговор
    Признат грях половин грях . Но , съмнението винаги остава ,не може да изчукаш жената на приятеля си и да искаш извинение...
  • 28 т 72

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Нали и ние бяхме част от тая свинщина.За какво да ни се извиняват?По-скоро ние трябва да им се извиним за омерзителното си участие едно време в Пражката пролет.
  • 29 баба ти от бг

    6 5 Отговор
    е той и на България трябваше да се извини, че в София всички прозорци трещяха, а в горна баня колко къщи бяха бомбардирани! да не би чехите да са хвърляли над Сърбия и България????????
  • 30 баба ти от бг

    3 5 Отговор
    о Пражка пролет, нали влезохте без изпити във вузовете! 50- 52 г набор! некадърници!
  • 31 дядо бг

    7 1 Отговор
    до ном 9! пътувах със самолет и видях дългите ГЪБИ над Сърбия! Казах на Й. Й. че това е уран ! той, икономист, не му беше ясно!1999 г
  • 32 бай Даньо

    4 10 Отговор
    И аз още съжалявам че не им го на натътрузихме на "братя сърби" до Ниш поне. Между другото Ганчо винаги пикае на грешното дърво докато смята сърбите за братя и братски скърби, то в Косово смятат България за най близката държава след Албания разбира се и ние вместо да кашираме на това сер.ем ... Ганчо при толкова неадекватност ще бъде такован само е въпрос на време да се съюзи с гърци и сърби оти братя ...
  • 33 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Колев":

    Да!!!
  • 34 Нагазаки

    2 9 Отговор
    Този не е добре По зле е от бг комунистите
  • 35 Ляв плюс

    8 1 Отговор
    Чехия, разбира се, не е участвувала е бомбандировките над Югослваия, нито пък над Ирак, Афганистан и Либия. Земан просто казва с това извинение: "Простете ни, че сме член на военно-престъпната организация НАТО !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тоя вкарва клин в отношенията

    1 3 Отговор
    Между Русия и Сърбия!! Троянски кон??
  • 38 big

    4 0 Отговор
    Е и? С това извинение ще върнат ли убитите цивилни или разрушените пътища и заводи? Тук виждам опити да се покрие простотията с взрива и насочи вниманието другаде. В самата Чехия обвиненията срещу Русия не се приемат еднозначно, липсата на доказателства и голословното говорене го доказват!
  • 39 стоян георгиев

    1 8 Отговор
    президента земан е едно недоразумение и срам за чехия.напълно неадекватен.при една покана в русия му обясниха как ссср е освободил чехословакия 1968 година .гледаше като дебил ама акъла не му доиде.сега се извинява на сърбите за бомбандировките на нато без чехия да е участвала в тях и без да осъзнава че именно бомбандировките спасиха хиляди животи .
  • 40 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Скорпион":

    Горна Баня не е Банкя.Явно не познаваш София и региона .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания