Last news in Fakti

19 Май, 2021 17:07 1 783 6

Ще можем ли скоро да лекуваме диабет и затлъстяване? Тези проучвания вдъхват оптимизъм:

  • диабет-
  • затлъстяване-
  • опитимизъм-
  • лечение-
  • захар-
  • медицина-
  • здраве-
  • инсулин

Препаратът вече е в трета фаза на клиничните изпитания

Ще можем ли скоро да лекуваме диабет и затлъстяване? Тези проучвания вдъхват оптимизъм: - 1
Снимка: Shutterstock

Глюкозависимият инсулинотропен полипептид (GIP) и глюкагоноподобният пептид-1 (GLP-1) се образуват в храносмилателния тракт и играят централна роля в регулирането на теглото и храносмилането. Според публикация в специализираното издание Cell Metabolism те могат да се използват за създаването на лекарства срещу наднормено тегло и захарен диабет тип 2.

GIP понижава кръвната захар

GIP влияе на рецепторите на централната нервна система, съответно на мозъка. Хормонът стимулира отделянето на инсулин и понижава кръвната захар. Как точно се постига това досега не беше ясно.

За да разберат повече за действието на хормона, изследователите са използвали два различни вида мишки: мишки, израснали в естествените условия, както и специално отгледани мишки, в чийто мозък липсва рецептор за хормона GIP. И на двете групи мишки учените са инжектирали хормона GIP.

При нормалните мишки това е довело до загуба на тегло и намален прием на храна - знак за това, че хормонът регулира апетита. При изкуствено отгледаните мишки не се наблюдава никаква промяна в количеството на приеманата храна, а теглото е спаднало незначително.

Учените са наблюдавали също и процесите в мозъка на лабораторните мишки. "Установихме засилена неутронна активност в областта на хипоталамуса (център на вегетативната нервна система - б.р.), който контролира апетита", казва Кристиан Волфрум от Техническия университет в Цюрих.

GLP-1 засилва отделянето на инсулин

Хормонът GLP-1 играе важна роля за лечението на диабет от тип 2. Той засилва отделянето на инсулин от клетките на панкреаса. Диабетиците не произвеждат достатъчно количество инсулин и си го набавят чрез инжектиране. Проблемът с GLP-1 е следният: той се разгражда много бързо в организма и трябва постоянно да се произвежда наново. Решението е налично още от 2005 година с медикамента Exenatid на фармацевтичната компания AstraZeneca. Той съдържа съставка, извличана от слюнката на северноамериканския гущер Гила, чието действие е подобно на това на GLP-1, но не се разтваря толкова бързо в организма. Веществото е един вид агонист - това означава, че копира действието на даден хормон върху рецептор и стимулира въпросния рецептор по същия начин, както го прави и хормонът.

Комбинирането на двата хормона влияе както на кръвната захар, така и на теглото

До подобни изводи стигат също и изследователи от центъра "Хелмхолц" в Мюнхен и техните колеги от университета в Индиана, САЩ. Те са успели да комбинират два хормона в една молекула, която действа както на GIP, така и на GLP-1 рецепторите. Този двоен агонист понижава едновременно теглото и подобрява стойностите на кръвната захар. Резултатите от техните проучвания са публикувани в Science Translational Medicine още през 2013 година. Междувременно изпитанията на активното вещество вече са стигнали до третата фаза на клиничните изпитания. Те са показали, че комбинираният препарат понижава телесното тегло по-силно, отколкото единичната молекула, въздействаща на рецептора GLP-1.

"Изследването показва за първи път, че двойният агонист се нуждае от рецептора GIP в мозъка, за да се понижат телесното тегло и приемът на храна", казва Тимо Мюлер, ръководител на Института за диабет и затлъстяване към Центъра "Хелмхолц" в Мюнхен. На следващия етап от проучването трябва да бъдат открити други вещества, които да подобрят подаването на сигнали към рецепторите, които очевидно са ключът към лечението на двете заболявания.

Автор: Фабиан Шмид


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    5 0 Отговор
    Аз мога да ви кажа как да си лекувате затлъстяването много лесно, но няма да ви хареса. Предпочитате да гълтате някакви боклучиви хапове, вместо да внесете каквато и да е промяна в изгнилия ви начин на живот. Но за да сме в крак с времето, предлагам докато открием "лек" за тези болести да спретнем един локдаун в името на тлъстуишите - за да не се чувстват отритнати и низвергнати, да се изпокрием, за да не ни гледат и да си мислят, че са супер.

    Коментиран от #5

  • 2 требе стригане

    3 0 Отговор
    едно е сигурно няма да станете безсмъртни
  • 3 Ееееее

    4 0 Отговор
    Щом стигнах до астра зенека и слюнка от гущер разбрах, че нищо няма да направят читаво точно тия.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 dfu

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Какъв начин? :) Аз знам само един - ядене само като ти стърже корема и без преяждане. Ако по цял ден си седял на стола или лежал на дивана пред телевизора, естествно, че и 1000 килокалории са много, а в "здравословните" съвременни съвети 2000 килокалории ги смятат за гладуване. Еми няма как да се получат нещата с такова мислене.
  • 6 един от многото

    4 1 Отговор
    Много глад и работа. Някой да е виждал на снимка дебел концлагерист? Съжалявам за гадния пример , но това е истината , глад и труд.