Last news in Fakti

21 Май, 2021 05:48 2 722 10

Обявиха примирие между Израел и Хамас

  • израел-
  • хамас-
  • примирие

Прекратяването на огъня е в сила от 2:00 часа тази нощ

Обявиха примирие между Израел и Хамас - 1
Снимка: БГНЕС

Израелското правителство реши да обяви примирие с радикалната ислямистка групировка Хамас, контролираща ивицата Газа, съобщи news.bg, позовавайки се на информация на Би Би Си.

"Кабинетът за сигурност на Израел единодушно подкрепи препоръките на всички представители на службите за сигурност (...) да бъде приета инициативата на Египет за обявяване на едностранно и безусловно прекратяване огъня, което да влезе в сила по-късно", се казва в изявление на израелската страна. От правителството отбелязват, че в рамките ва въоръжения конфликт с ислямистите от Газа, Израел е постигнал значителни успехи, някои от които са безпрецедентни.

Според журналистическа информация, прекратяването на огъня е в сила от 2:00 ч. на 21 май местно време. Този час е посочен и в изявление на Хамас. В съобщението на израелското правителство не се уточняваше в колко часа влиза в сила спирането на огъня.

Скоро след обявяването на примирието в южната част на Израел отново бяха пуснати сирени със сигнал за тревога - знак, че от ивицата Газа отново са изстреляни ракети. Палестински медии пишат, че отново са нанесени въздушни удари в Газа.

Ескалацията на напрежението започна преди 11 дни, след като от Газа започна масиран ракетен обстрел срещу цивилно израелско население. Според данни на палестинската страна в Газа са загинали 232-ма мирни жители, сред които около 100 жени и деца. От друга страна Израел посочва, че най-малко 150 от загиналите са терористи от екстремистките групировки Хамас и "Ислямски джихад". Ислямистите в Газа разполагат въоръженията си редом с мирно население, за да го използват като щит, поради което при въоръжени операции цивилните жертви са многобройни.

В Израел загинаха 12 души, сред които две деца. Израелската противовъздушна система "Железен купол" прехвана огромната част от ракетите, изстреляни от Газа и успа да минимизира загубите. Хората остават часове наред в противобомбените укрития. Много от тях няма къде да се върнат защото домовете им са разрушени - въпреки ефикасността на противовъздушната отбрана, част от ракетите успяват да причинят щети. Съобщава се за разрушения в градовете Петах Тиква, Ашдод и Ашкелон, пише още news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Талибаните капитулираха

    9 13 Отговор
    Като свършиха пиратките.
  • 2 mi6osp

    21 7 Отговор
    С тази проверка Иран получи точна информация за максималния капацитет на ПРО " Железен купол", а Израел получи последно предупреждение.

    Коментиран от #3

  • 3 Талибаните се върнаха

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "mi6osp":

    В каменната ера
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Турците също живеят

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    На окупирани гръцки и български територии! А когато са били изгонвани от освободените земи, те са изоставяли ромите за да тежат на на освободените земи!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Хасан

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "Турците също живеят":

    Не е същото ..турчина никога не убива жени и деца ..воюва с армия по рицарски или завладява или отстъпва ..

    Коментиран от #9

  • 7 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Турците също живеят":

    Добре де ..Филипополис или Филибе или Пловдив чия земя е ? Основан е от македонеца Филип Македонски ..дай да им върнем на македонците

    Коментиран от #8

  • 8 Дай да им върнем

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Абе роме, дето имаш една колиба, откога взе да се чувстваш собственик! Искал да връща!😂😂😂😂😂😂! Освен това знаеш ли кои са македонците? Щото тези по Скопие са всичко друго, но не и македонци!
  • 9 Какво каза?

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Две седмици са клали населението на Константинопол, ама много си избирателен! Турчин и рицарство, това да не ти е опиум и "приказки на Шехерезада"!
  • 10 Комбина

    1 4 Отговор
    И все пак добре, че обявиха примирието, че нямаше да остане и една хлебарка от Хамас.
    Забелязвате ли комуниста как си го влече към терориста! Защо ли е така! Защото комунистите са бащите на тероризма и точно те са обучили палестинците на всички терористични похвати!