Last news in Fakti

31 Май, 2021 11:15 2 642 7

Расте броят на европейците, на които им е отказано влизане в Обединеното кралство

  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • европа-
  • граждани-
  • статут-
  • лондон

Това показват данни от Министерството на вътрешните работи

Расте броят на европейците, на които им е отказано влизане в Обединеното кралство - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на гражданите на Европейския съюз, на които е отказано право на влизане в Обединеното кралство, се е увеличил през последните три месеца - въпреки намаляването на пътуванията поради коронавируса. Това показват данни от Министерството на вътрешните работи в Лондон, предаде вестник "Гардиън", цитиран от агенция "Фокус".

От представените данни става ясно, че в разглеждания период общо 3294 граждани на страни-членки на ЕС са получили отказ за влизане във Великобритания, въпреки че имат право, съгласно разпоредбите след Брекзит. За сравнение, през първото тримесечие на миналата година, когато имаше 20 пъти повече пътувания по въздух, само на 493 граждани на ЕС е отказано влизане на Острова.

Гостите на страната обаче може да бъдат спирани, задържани и изгонвани, ако са заподозрени, че са дошли в Обединеното кралство за работа или постоянно пребиваване, без да спазват новите изисквания за виза, подчертава вестникът. Очаква се след пълното премахване на ограниченията за коронавируса пътническият трафик от ЕС отново да се увеличи с почти 20 пъти. В същото време експертите предупреждават, че в резултат на това ще се увеличи и броят на изгонените и задържани граждани.

Както се съобщава в статията, пътниците, пристигащи на летища и пристанища, обикновено се държат в центровете за задържане във Великобритания преди обратното им заминаване. Публикуваните цифри потвърждават тенденция, която шокира някои пътници от ЕС, които наистина са допуснали грешки поради новите правила и са били затворени за няколко дни в арестите. Много други са били принудени да прекарват часове или нощи затворени на летищата, докато не бъдат качени на обратен полет. След като в "Гардиън" и други публикации се появиха доклади за лишаване от свобода на граждани на ЕС, британското министерство на вътрешните работи нареди освобождаването на такива под гаранция, когато това е възможно, за да могат да останат с приятели или роднини, докато се върнат обратно в страната си. Освен това Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство даде ясно да се разбере, че хората, които са задържани за разпит, не трябва да бъдат експулсирани от страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брекзит

    9 1 Отговор
    Европейски граждани от африкански, индийски, арабски и ромски произход (български и румънски граждани) най-вече.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    5 7 Отговор
    Аз ако съм на мястото на някой Ганьовец имал надеждите да роди и отгледа дете в Англия, бих си събрал куфарчето и бих си бил камшика, ако не искам да ми вземат детето, а мен натоварят на ферибота.
  • 5 No Exit

    8 0 Отговор
    За много носители на БГ паспорт краткото пребиваване в британски център за задържане ще си остане най-луксозното нещо в живота им.
  • 6 Още тогава

    6 4 Отговор
    Мене още 2014 година на границата ме душиха 1 час с куче като престъпник и то след като видяха, че колата ми е с български номер. Друг никой не спираха. Отивах на екскурзия, работех в Германия. Разпитваха ме като партизанин къде отивам, искаха да им покажа, че имам пари. И всичко това се случва след като вече бях си платил 220 евро за тунела, иначе щях да се върна.

    Коментиран от #7

  • 7 No Exit

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Още тогава":

    Интересно защо с мен никога не се случва това при безбрoйните ми преминавания през всякакви митници - ферибот, тунел, летища … мургавичък ли си?
Новини по държави: