Last news in Fakti

1 Юни, 2021 13:25 5 994 155

В руския парламент: Бившите соц. страни са задължени на Русия и трябва да са благодарни

  • русия-
  • съветски съюз-
  • социализъм-
  • държавна дума-
  • вячеслав володин

Бъдете благодарни, гражданите на Руската федерация не поискаха от вас това, което ви дадоха, откъсвайки се от себе си, обяви председателят на Държавната дума

В руския парламент: Бившите соц. страни са задължени на Русия и трябва да са благодарни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страните от бившия социалистически блок, както и Украйна и балтийските държави, са задължени към Русия и трябва да са ѝ благодарни за всичко, което е инвестирано в тях. Това мнение изрази председателят на Държавната дума (долната камара на руския парламент" Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

Той коментира, че "Украйна, страхувайки с, че ще загуби приходи от транзита на руски газ, иска парична компенсация за изграждането на газопровода "Северен поток 2" от руската страна, Чехия иска компенсация от 40 милиона евро за експлозия в склад за оръжия във Врбетица, за която се твърди, че е организирана от руските специални служби.

Балтийските държави, "след като не успяха да решат собствените си икономически проблеми, искат някаква компенсация за съветския период."

"Когато тези държави бяха сред страните от социалистическия лагер, те свикнаха да живеят за сметка на другите. Навикът си остана. Нямаше да остане такъв навик, ако имаха суверенитет и независимост не на думи, а на дела", тези страни са тръгнали по пътя на сателитните държави.

Според Володин "политиката не е социална сигурност", "да получавате пари и да бъдете независими, няма да се получи".

"Да, не Русия ви е длъжна, а вие сте длъжници на Русия. Бъдете благодарни: гражданите на Руската федерация не поискаха от вас това, което ви дадоха, откъсвайки се от себе си", обясни той.

Той обясни, че става въпрос за създадените работни места в тези страни, инвестирането на сили и средства в тяхното развитие, защита от външни предизвикателства и заплахи.

"Не забравяйте, че Русия беше тази, която пое всички задължения за изплащане на дълговете на СССР", добави той.

"Ако нямате съвест, тогава поне трябва да си знаете мярката. Не забравяйте, че на руснакът отнема много време, за да се впрегне, но стане ли, действа бързо. Би било редно да се извините. И започнете отношения, с мисъл за бъдещето".

"Спрете да обвинявате Русия за всичките си проблеми. Започнете от себе си. От 30 години изграждате независими държави. Не се самозаблуждавайте, не заблуждавайте и другите", обяснява Володин.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксините са отрова

    21 12 Отговор
    Не се ваксинирайтвще

    Коментиран от #107

  • 2 гадно

    92 62 Отговор
    Аре малко по-полека за какво точно да сме благодарни, всичко построено у нас е построено с труда и парите на БЪЛГАРИТЕ.

    Коментиран от #24, #29, #49

  • 3 Bai nudals

    32 38 Отговор
    Така е.

    Коментиран от #100

  • 4 Вълко Червенков

    78 73 Отговор
    Ето още една причина да приключиме окончателно отношенията с Недоеволюиралите,Алкохолизирани,Генетичноувредени и Наследственообременени Сибирско-Азиатски Дегенерати.
  • 5 полека бе

    77 56 Отговор
    Орките от Изток са много нагли.

    Коментиран от #25

  • 6 хънта мънта

    59 40 Отговор
    Тук знаят ли колко русофилски слугинаж ги чака и е готов да ги обслужва всякак.

    Коментиран от #125

  • 7 кваус 485

    66 63 Отговор
    заглавието е много точно и вярно, но къде в днешно време благодарност....нали трябва да се харесаме на новия брат....

    Коментиран от #71

  • 8 123

    51 34 Отговор
    Точно казано
  • 9 СДС демократ

    41 73 Отговор
    колкото по-скоро полетят ракетите към русия и я заличим толкова по добре

    Коментиран от #35

  • 10 Ronald Reygon 🚩🏳️💯 Републиканеца

    45 43 Отговор
    Сега дами и господа народни представители ще ви изнеса лекция по съветски социализъм❓❓ какво е руския соц това е дами и господа едни недоносено управление на Хрушчов и сифилисика Ленин и Троцки нямащи нищо общо с великия другар Сталин ,а по скоро синият руския соц е гадно недоносено управление налагано днес и от лилипуткин ботоксовото джудже на токчета ,а Русия е прокълнатата КОЧИНА на злото мракобесието пияндурите и лъжата и всички останали русофилистици са болни от СПИН предаден по хомосексуален път от мъже сини патладжани и меки сини китки.

    Коментиран от #21, #57

  • 11 Олбрайт

    57 32 Отговор
    е тия се самозабравиха. първо превзеха полови европа, после и налагаха руский мир 45г. след това я сдадоха на сащ, защото им било скъпо. сега ама защо сащ се приближавали до техните границ и ново двеста бившите им колонии били на далавера, че са най мизерни в цяла европа, ама и не им дават да се развиват свободно пак... иванушка няма да ти се получи с източна европа отново. глей си шос, там си гоуем играч.
  • 12 Ленин

    29 27 Отговор
    Трябва да правят метани до земята пред късите рахитични крачета на господин Путин,дето никой го няма за жив!
  • 13 2121

    26 46 Отговор
    Така е!Проверете си договорте, които сте подписали.Отнася се за Литва, Латвия ,Естония.Другите страни са изкуствената страна Полша, победена през ВСВ Германия, Румъния, България, Гърция, Югославия.Никой не ви е заставял да ги подписвате.И не се оправдавайте ,че сте клекнали пред руското оръжие и упражнено насилие.Сами се натискахте Съветският Съюз да ви вземе под крилото си ,в противовес на тъпите сащ и алчните евреи.

    Коментиран от #19, #31, #102

  • 14 Анонимен

    33 19 Отговор
    СССР и Соц блок се конкурираше с САЩ и Западна Европа след ВСВ за да осигурява жизнен стандарт на населението и възпроизводство но както е казал Ленин пазете се от червената номенклатура която започна да управлява некадърно и развали соц система докато на запад и в САЩ нещата си вървят и сега целия свят се развива с американски технологии бившите соц страни от Европа са в ЕС и НАТО и не ги интересува Русия
  • 15 интравагинов

    27 20 Отговор
    Таварищ Путин,то и името му едно сбъркано като него,изяли са една буква, но ако кажа,ще ме избришат моментално русофилите.
  • 16 Благодарни

    46 23 Отговор
    Благодарни, че ни окупирахте ?!
  • 17 Вагнеровец

    59 25 Отговор
    Крайно нагли руски отpenки ! Всяка една държава от източния блок,която е била под крилото на русия е съсипана отвсякъде.Покажете една държава,която да е била под крилото на русия и в момента да е развита до нивото на европейските държави...Няма такава ! Ако не бяхме преживели тея 45г. робство и въобще да имаме нещо общо с тези северноазиатски недоносеници ,сега щяхме да сме на нивото на останалите държави в Европа.Шумкарите дойдоха ,наложиха си режима 45г.,окрадоха държавата ни и ни върнаха в каменната ера в която са и те.
  • 18 Джуджета

    47 20 Отговор
    Вие бъдете благодарни че говорите на нашия език пишете и четете на нашите букви молите се на нашия Бог и половината ви владетели са с българско потекло Неблагодарници

    Коментиран от #68, #140

  • 19 Кст

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "2121":

    Хм. тема за размисъл за руснаците е защо китайците повеждат по друг път да построят комунизма си.Ама ако имат мозък де
  • 20 1122333

    22 26 Отговор
    Обърни се към Горбачов и го питай защо продаде родината си и целия соц. лагер?
  • 21 Ленин

    28 19 Отговор

    До коментар #10 от "Ronald Reygon 🚩🏳️💯 Републиканеца":

    Хубав коментар,но ако Сталин беше жив през 80 те години,никак нямаше да се разбере със Рейгън и Маги,Добре,че Горбачов излезе по свестен,разумен,иначе СССР отиваше на кино!!!

    Коментиран от #32

  • 22 РусоРоби

    17 17 Отговор
    целувайте ръка на царя, неблагодарници .........
  • 23 Болен русфилмь

    5 22 Отговор
    Мен най-много ме е яд, че като обявиха война на България на 5 септемви 1944г. Не успяхме някой немец да гръмнем
  • 24 Хахаха

    18 44 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    За всичко трябва да сте благодарни. Русия е вашата майка, която е създала всичко полезно и добро в новата България от и до.

    Коментиран от #33, #46, #59, #154

  • 25 ответ

    16 12 Отговор

    До коментар #5 от "полека бе":

    Но не са по-нагли от анадолците.
  • 26 ПУТИН

    27 9 Отговор
    А БЕ КЪДЕ СА РУСОФИЛИСТИЦИТЕ НЯМА ГИ НА АМБРАЗУРАТА
  • 27 КАКА

    30 36 Отговор
    ДА,ТОЧНО КАЗАНО ТРЯБВА ДА СМЕ БЛАГОДАРНИ. ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА НИЕ ЖИВЕЕХМЕ НА ГЪРБА НА СССР . ДОСТАТЪЧНИ БЯХА САМО ПРЕГРЪДКИТЕ МЕЖДУ ЖИВКОВ И БРЕЖНЕВ , ЗА ДА СЕ НАЛИВАТ ПАРИ В НАШАТА ИКОНОМИКА. ВСИЧКИ В ЕВРОПА ОСЪЗНАВАТ , ЧЕ РУСИЯ ДАДЕ СВОБОДАТА НА СВЕТА И ПАК РУСИЯ СЕ БОРИ ЗА МИРА В СВЕТА .НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЕВРОПА ,,ИГРАЕ ПО ЧУЖДА СВИРКА,,
  • 28 КолЮ

    21 18 Отговор
    Абе те руснаците бягат през глава от Русия, ние да сме благодарни на Русия?!!! Айдеде! Имаме си братска Турция, с която и рашките официално обявиха побратимяване преди няколко години, пък и те ни набутаха на тях!!!!
  • 29 Нямам срам пред вас

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    По скоро от неуморния труд на строителни войски .. Трябва да ги подновят на ново да видят как се гради държава ... Не обществено полезен труд а там да бачка в името на Велика България

    Коментиран от #69

  • 30 Я дружно да се

    16 6 Отговор
    засрамим, че ни победиха други в Студената война. На мен ми е тъга, че вашият елит не удържа и си развалихме хубавите отношения. Новият голям брат алчен, стиснат и не знае къде ходи.

    Коментиран от #70

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Просто

    12 22 Отговор

    До коментар #21 от "Ленин":

    Ако Сталин беше жив до 80-те години , СССР щеше да граничи със Англия -Гърция -Индия , Китай и Австралия.

    Коментиран от #36, #42, #52, #128

  • 33 Ох мале

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Русия и Фащ да разврата на света
  • 34 Признателен

    16 32 Отговор
    България наистина трябва да бъде благодарна на СССР.
    За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропаганда.
    По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).

    Коментиран от #39, #64

  • 35 Bellingcat

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "СДС демократ":

    ха ха ха - Дуда нали и ти ще загинеш в тази клада
  • 36 Ех мечти

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Просто":

    Ако ако ама акото мирише ...

    Коментиран от #44

  • 37 Статистика

    14 15 Отговор
    81% от това, което виждате около себе си е построено по времето на комунизма. Още 15% са от царско време.

    Коментиран от #149

  • 38 666

    27 13 Отговор
    Никой не е питал хората да ли искат да живеят под съветско робство. Сега пък трябва да им благодарим. Все едно Индия да благодари на Англия че са били под робство. Смехория. 🤩🤩🤩🤩

    Коментиран от #61

  • 39 Лелелел

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Признателен":

    Еми нормално като всичко отива на СССР само статистика а народа как е живял е друг въпрос Едно аз да зима като на фирма на месец 10 мил с 9 от мойте по 1000 лв и средно в фирмата зимат по 1 мил заплата

    Коментиран от #43

  • 40 Хр Ботьо

    25 11 Отговор
    Тези освен благодарност и парите ти искат Където мине миризливия им ботуш трева не никне

    Коментиран от #76

  • 41 Биби Кинг

    13 5 Отговор
    Ега за сичко ли треба да сме благодарни на Ромсиа бе? Значи и за нази требе да им благодариме! Тенкйо баце и конграчолешънс,де се вика!
  • 42 Иво

    9 7 Отговор

    До коментар #32 от "Просто":

    Ако беше жив нямаше да има жив руснак💀💀💀💀
  • 43 Признателен

    13 16 Отговор

    До коментар #39 от "Лелелел":

    Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на „съвета за икономическа взаимопомощ“.
    В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия – 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.

    Коментиран от #150

  • 44 Доуточнение

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "Ех мечти":

    И бързо напуска кафявият салон , при вида руски танк, и мирише , мирише , отрови атмосферата .
  • 45 ДаЗдраПерМа

    9 5 Отговор
    Всъщност председателя на Думата Володин резюмира част от изводите които направи Сталин след втората световна. Конкретно Сталин беше много изненадан как някой народности бързо се преметнаха на страната на Хитлер и му помагаха да руши създаденото с много труд глад и кръв. След Победата някой народности бяха масово изселени от родните си места но възстановяването, строенето на заводи фабрики пътища ставаше основно на територията на РСФСРето и по малко на останалата част. След разпада радостните суверени 30г са в ейфория и чак сега разбраха че нямат нищо и дайте да вземем от кого то е ясно.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Благодарен

    17 13 Отговор
    Какво е произвеждала България през 1988 г. Това е последната нормална година, преди да дойде така наречената псевдодемокрация. Сравнявам 1988 г. с миналата 2014 г. И ето какъв е резултата по отрасли:
    Металообработващи машини: През 1988 г. сме произвели 17 440 броя. За сравнение, през цялата 2014 г. сме произвели едва 1930 броя.
    Електрокари: През 1988 г. – 47 400 бр. – През 2014 г. – 180 бр.
    Мотокари: През 1988 г. – 35 100 – През 2014 г. – 210 бр.
    Домашни хладилници: През 1988 г. – 111 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
    Цветни телевизори: През 1988 г. – 124 300 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
    Памучни платове: През 1988 г. – 362 млн. кв. м. – През 2014 г. – 8 млн. кв. м.
    Вълнени платове: През 1988 г. – 45 млн. кв. м – През 2014 г. – 2,4 млн. кв. м.
    Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко
    Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!!
    Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона.

    Коментиран от #53, #56, #63, #151, #152

  • 48 Bellingcat

    16 14 Отговор
    преценете сами - живея в малък град всичко което е направено блокове децка градина училеще цехове всичко е направено при комунистите
    да не успяха да довършат нова болница сега стои кота паметник вече
    30 години всичко останало се руши лака по лека след 15 години ще отчетем успехите на 45 години демокрация
    огледайте вашите населени места дали те са поразлични от моето

    Коментиран от #60

  • 49 Обаче

    16 9 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Не сме плащали милиарди за рисунки на самолети,танкове ,ракети.Имахме пазари за продукцията ни.Имахме достъп в Космоса,Антарктида.Заводи за силициеви платки,запаметяващи устройства,компютри,електрокари,електротелфери,асансьори,автобуси,перални и какво ли още не.А днес защо българите нямат тези заводи и производства?
  • 50 Благодарен

    14 12 Отговор
    Продължавам да сравнявам НРБ (преди 1989 г.) и РБ след 1989 г.
    Електронни калкулатори: През 1988 г. – 46 700 бр. – Сега 2014 г. – 0 бр.
    Електрокари: През 1988 г. – 44 700 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
    Телефонни апарати: През 1988 г. – 630 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
    Радиотелефони: През 1988 г. – 121 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
    Пресни плодове: През 1988 г. – 139 000 тона – През 2014 г. – 7 000 тона.
    Домати: През 1988 г. – 78 900 тона – През 2014 г. – 1 100 тона.
    КОНСУМАЦИЯ НА:
    Прясно мляко – литри на човек за 1 година:
    През 1988 г. сме консумирали 195 литра мляко на година – През 2014 г. – 20 литра
    Месо: През 1988 г. – 75 кг. – През 2014 г. – 32 кг.
    Яйца: През 1988 г. – 263 бр. – През 2014 г. – 143 лв.
    Плодове: През 1988 г. – 109 кг. – През 2014 г. – 50 кг.
    Захар: През 1988 г. – 35 кг. – През 2014 г. – 7 кг.
  • 51 Симо

    14 11 Отговор
    МНОГО ТОЧНО Е КАЗАНО В СТАТИЯТА . ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА МЛАДОТО НИ ПОКОЛЕНИЕ СА ПРОМИТИ МОЗЪЦИТЕ ИМ ТОТАЛНО, ТЕ СА НЕБЛАГОДАРНИЦИТЕ . ЖАЛКО Е ,ЧЕ ПАРАЗИТИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО НИ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ . ДАНО НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО , ЗАПОЧНЕ ДА ГИ ОБРАЗОВА ОЩЕ В УЧИЛИЩЕ .
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 допълнение

    11 4 Отговор

    До коментар #47 от "Благодарен":

    Тютюневи изделия №2 в света , пред нас е само Филип Морис.
  • 54 Признателен

    12 11 Отговор
    Четете и се ограмотявайте!
    Тези данни са жестоки показатели за това как живеят хората и какво потребяват. Разрушителната политика на хората, които управляваха държавата от 89-та година, е само една от причините днес България да е страна от Третия свят. Идеалът на „демократичните“ ни политици след 10-ти ноември беше да се съкращават и разрушават заводите и предприятията, като символ на комунизма. Дори комисиите, специално създадени за ликвидацията на ТКЗС-тата бяха наречени официално с безумното име „Ликвидационни“. Това име е потресаващо.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ДаЗдраПерМа

    10 4 Отговор

    До коментар #47 от "Благодарен":

    ще ти открия една тайна според ФТС (руските митници) през 2020г. Русия е изнесла (експорт) 406 тона вълна от тях 201 тона са купени от България. Няма да се учудя ако почнем да внасяме от Русия кетчуп, зеленчукови консерви и електрокари.
  • 57 ЦЦ каунь

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ronald Reygon 🚩🏳️💯 Републиканеца":

    Много си болен взимай си навреме хапчетата и стой повече на сянка щото много рано си слънчасал...
  • 58 Признателен

    14 12 Отговор
    Четете и се ограмотявайте!
    Промишленост.
    В тези години от 1944 до 1989 г. се изграждат крупни производствени мощности в областта на машиностроенето, хранително-вкусовата, леката, строителната промишленост. Създава се нова материално-техническа база и се развиват отрасли, непознати за България до Втората световна война – нефтопреработваща промишленост, химия, фармацевтика, електроника. На тази база се изменят характерът и структурата на населението. Докато през 1939 г. в промишлеността работят около 105 000 души, то през 1989 година техният брой е вече 1 434 525 души.
    Селско стопанство.
    Едва ли някой може да отрече, че през този период е изградено съвременно, модерно селско стопанство. ТКЗС обединяват разпокъсаните около 20 милиона частни нивички, обработвани по примитивен начин. Построяват се над 2000 язовира, напоява се над 12 млн. декара земя (около 25 на сто от обработваемата площ), повишават се средногодишните добиви около 3 пъти.
    За съжаление една от престъпните грешки след 10 ноември 1989 година е т. нар. връщане на земята в “реални граници”, което довежда до ново раздробяване и неефективен начин на производство. Вероятно ще бъде необходим не по-малко от четвърт до половин век, за да се достигне нивото на 1989 година.
  • 59 Ленин

    4 5 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Мадар Раша,Кого лъжеш,бе безумник???!!!
  • 60 Радомирец

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Bellingcat":

    Си, предполагам, заради болницата , но си пропуснал друг паметник, ЗТМ-то. Сега градът е кукличка....
  • 61 Ха ха

    8 7 Отговор

    До коментар #38 от "666":

    Обаче на афроамериканците благодариш .Даже цветя на паметника им носиш,че са ни бомбардирали.

    Коментиран от #104

  • 62 Признателен

    10 11 Отговор
    Четете и се огрямотявайте!
    Здравеопазване.
    Не могат също да бъдат подценявани постиженията в медицинското обслужване – достатъчно е да се отбележи, че според статистическите данни преди Втората световна война средната продължителност на живота е около 52 години, през 1989 г. тя е 71 години. Няма да посочваме увеличението на броя на работещите лекари и средния медицински персонал, както и изградената огромна мрежа от болници, поликлиники, санаториуми и други здравни заведения.
    Образовние и наука.
    Ликвидирана е неграмотността, младежите получават висока професионална подготовка. И днес България се слави с кадри с изключително високи качества и научна подготовка, получени през този период.
    Жилищен фонд.
    Всяка година се строят около 70 000 жилища.
    Безработица.
    Това е почти непознато явление през периода 1944-1989 г.

    Коментиран от #79

  • 63 ДаЗдраПерМа

    7 4 Отговор

    До коментар #47 от "Благодарен":

    извади от 1988г 30год и виж как е стартирала България и какви резултати е показала за 30г. след това прибави 30г (1988г.+30г) и виж на какво ниво сме. Почти същото както при старта.
  • 64 ихтанмет

    14 9 Отговор

    До коментар #34 от "Признателен":

    По време на 45 годишното рубско робство България има три фалита демагог продажен !

    Коментиран от #85

  • 65 българофил

    12 10 Отговор
    бившите соц страни били задължени на русия!? що за наглост пак от лилипутин,както е казано - насила хубост не става!
  • 66 Признателен

    7 10 Отговор
    Четете и се ограмотявайте!
    Жизнен стандарт.
    Ако индексът на реалните доходи на човек от населението през 1950 г. е сто единици, през 1989 г. той е 5 пъти по-висок.
    Обществен продукт и национален доход.
    От данни на статистиката е известно, че общественият продукт през 1989 г. се увеличава над 25 пъти в сравнение с 1939 г., националният доход – над 15 пъти. Съществено изменено е и мястото на отделните отрасли в създаването на обществения продукт и на националния доход. С предимство нарастват произведеният обществен продукт и националният доход в промишлените отрасли. Оценявайки разходите, трябва да се направи извода, че всичко това е постигнато благодарение на пълната мобилизация и относително правилното използване на финансовите ресури на страната.
  • 67 Признателен

    8 7 Отговор
    Четете и се ограмотявайте!
    Българската енергетика
    До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз. Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център „Енергопроект“. Създаден през 1948, той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика.
    – АЕЦ „Козлодуй“. Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45 % от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света!
    – ПАВЕЦ „Чаира“. По мощност /861 MW/ и по проектно решение /турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК/ няма европейски аналог!
    Каскада „Белмекен-Сестримо“. С трите електроцентрали /първата от които е ПАВЕЦ/, с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!
    Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.
    – Каскада „Арда“ – с обема на трите й язовира 1,15 млрд куб. м, е една от най – големите в Западна и Средна Европа!
    – Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност – 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра – най-високите в Европа!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Боко Биби

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Нямам срам пред вас":

    В кеча да бачка за да имам по-голема пачка.Ще върна аз кеча,само Каракачанката да влезе в НС да ме подкрепи.
  • 70 ив славков

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Я дружно да се":

    Никой не те е победил в Студената война,Само Бай Тодър каза,ХАХАХА,другари да се снишим докато отмине бурята.Хитър ромски трик!!!!
  • 71 Хем сърби,хем боли?

    10 9 Отговор

    До коментар #7 от "кваус 485":

    Ако някой трябва да се извинява,това са твоите работодатели-руснаците.Взимаха парите и научният потенциал от бившите соц.лагер,под претекст интернационална помощ и развиваха собствената си военна индустрия.след това ни караха да им купуваме остарялата пребоядисана военна техника на цените на нова.Заводските им оборудвания в България бяха технологично стари,и за това нямахме конкурентноспособност на запад.Не разрешаваха на нашите работници да работят в Германия,и за това немците взеха Турците.Помня ги как гледаха като животни преминавайки през България 60те години с влаковите.а след 1 година задръстваха пътищата за Одрин карайки чисто нови коли.Това го знаят само хората живели в онези години.Турция дръпна напред с парите на гастерарбаитерите и научният потенциал на немските си възпитаници.Руското робство върху другите държави във времето на научно-техническата революция на света е равностойно на геноцид,и това не може да се навакса още 50 години.Затова трябва да се извинят,но как да го направят с криворазбраната си имперска гордост.А,иначе "Матросовците на руската амбразура нямате свършване,както и глупостта ви да сте слугинаж на Московските "бурлаци"
  • 72 Белене

    13 8 Отговор
    Не съм ви молела,не съм ви искала ни меда ни жилото.Карахте не насила да уча руски и да уча за сифилитика Ленин,не ми давайте да нося дънки,да слушам музика да чета западна литература.Исках да уча английски и да чета Шекспир но ме питаха защо го искам.Чичо ми беше в Белене заради виц срещу бай Тошо,излезе премазан и почина млад
    За какво да съм благодарна гниди такива,нарцистично джудже!
  • 73 Признателен

    8 10 Отговор
    Четете и се ограмотявайте!
    /Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: „… Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век – АЕЦ „Белене“ /започнат преди 89 и спрян след избухването на демокрацията/. Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото антиядрено лоби не само у нас, а и в чужбина.
    – Производството на водни турбини и генератори
    До 1950 у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW.
    В 1960 изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ „ЧАИРА“, всеки с мощност 215 МW по чертежи на „Тошиба“, Япония.
    – Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.
    – Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950 – 1990 България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването! Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 зае 18 % от националните промишлени фондове.
    След 1990 управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:
    – Разруши мозъчния й център „Енергопроект“. Старателно организира националното прес

    Коментиран от #74, #83, #95

  • 74 Признателен

    8 7 Отговор

    До коментар #73 от "Признателен":

    / Продължение /
    – Разруши мозъчния й център „Енергопроект“. Старателно организира националното престъпление – закриване на АЕЦ „Козлодуй“
    – Спря строителството на АЕЦ „Белене“
    – Разпродаде /нацБг – практически на БЕЗЦЕНИЦА/ електроразпределителната система
    – Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата „Горна Арда“, 4 пъти по-малка от каскадата „Арда“, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект!
    Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!
  • 75 Признателен

    8 9 Отговор
    Четете и се ограмотявайте!
    МЕТАЛУРГИЯТА
    До 1950 България няма металургия
    Към 1989 вече произвеждахме 3 милиона и 300 хиляди т стомана и бяхме 27-ата металургична страна в Света.
    „Стомана“ – Перник
    Мощни колективи от специалисти при металургичните комбинати в Перник, Кремиковци, Бургас, Пловдив, Пирдоп даваха живот на техните и на свои нови технологии и продукти:
    – Корабна ламарина. От 1970 българското корабостроене работеше изцяло с местни метали
    – Бронестомани. От 1972 металургията ни осигуряваше нуждите на танкостроенето с наши стомани
    – Студеноогънати олекотени профили
    – Валцовани стомани за транспорта и мините.
    – Студеновалцована ламарина, в т.ч. с метални и пластмасови покрития
    – Щранговани профили за кари и асансьори
    – Радиални профили и тръби вкл. за цеви на стрелково оръжие и стволове на оръдия
    – Центробежно ляти тръби, вкл. неръждаеми, по технология и оборудване на инж. Емил Петков
    – Непрекъсната разливка на стомани.
    – Електрошоково претоплени стомани в сътрудничество с института „ПАТОН“ в Киев
    – Прахова металургия и металокерамика, развивана десетилетия от колектива на проф. Радослав Тодоров
    – Вакуумно леене на качествени отливки.
    – Патентът на инж. Александър Вълчев за специална обмазка на електродите на електродъговите пещи, увеличаваща живота им с 30 %, бе закупен от много фирми, в т.ч. от Канада и Великобритания
    – Изработихме от наша микролегирана с азот стомана 10Г2САФ за металните конструкции на сибирските заводи в зоната

    Коментиран от #77, #81, #97

  • 76 солдат рашафил

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "Хр Ботьо":

    И искаха да чукат български булки гадовете,докато мъжете им бяха мобилизирани на фронта!!!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ВЪЖЕ И САПУН

    12 4 Отговор
    АРЕ ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ ВИ ХРАНЕХМЕ ЗА БЕЗ ПАРИ! И ДО ДНЕС НА ЧУШКИТЕ В русландия ИМ ВИКАТ "БОЛГАРСКИЙ ПЕРЕЦ", А КОГАТО ТУКА НЕ МОЖЕХМЕ И С ВРЪЗКИ ДА СИ КУПИМ БОРМАШИНА ИЛИ ЪГЛОШЛАЙФ, ЩОТ "КАК ТАКА, ТИ ЧАСТНО ШЕ ИСКАШ ДА БАЧКАШ" В пустинята ви ИМ ВИКАТЕ И ДО ДЕН ДНЕШЕН НА ЪГЛОШЛАЙФИТЕ "БОЛГАРКА" НАРИЦАТЕЛНО! В ЗАТВОРНИЦИ НИ ПРЕВЪРНАХТЕ, ПРОСТО НЯКОИ ОТ НАС ТВЪРДЕ КЪСНО ПРОГЛЕДНАХМЕ!
  • 79 Си Си

    7 8 Отговор

    До коментар #62 от "Признателен":

    НЕБЛАГОДАРНИЦИ СА РОЖБИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА СЛЕД 1989 ГОДИНА , ПОВЕЧЕТО МЛАДЕЖИ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ . ТОТАЛНО ОСАКАТЕНИ , УЧИЛИ ОТ ИЗОПАЧЕНИ , ЛЪЖЛИВИ УЧЕБНИЦИ . МЕДИИТЕ ГИ ОБРАБОТВАТ В ЛЪЖИ ДЕНОНОЩНО . НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ОБРЕЧЕНИ. И НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕБОРИ С ЕЛИКИТЕ СИЛИ .
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Ленин

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "пороците ми":

    Мъже,жени или без значение?
  • 83 А помниш ли режимите на тока

    10 4 Отговор

    До коментар #73 от "Признателен":

    2 часа има 2 часа няма. Това беше българската енергетика накратко.

    Коментиран от #89

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Озадачен

    8 4 Отговор

    До коментар #64 от "ихтанмет":

    А през последните 30 години фалитите ни са3333333, докато фалита ни се превърна в постоянна величина.Някога Бай Ви Тошо излизаше по телевизията и обясняваше защо вафлата от 6 стотинки трябва да стане 7 стотинки .В последният месец се вдигнаха железата с 40 процента , тихомълком , ни дума ни вопъл ни стон, но това не е фалит , пазарна икономика било.

    Коментиран от #98

  • 86 С две думи

    9 7 Отговор
    Господ направи така, че Германия беше разделена Източна и Западна. 10г след ВСВ ГФР стана Номер едно а ГДР къде беше? Що народ избяга на Запад... За обратно не съм чул. За това и направиха Берлинската стена. А бе все едно да разделиш близнаци и единия в маалата, другия при някой богаташ! Е кой какъв ще стане?? Благодарни за какво?? Че стояхме 45г в изолация? Благодарим....

    Коментиран от #88

  • 87 Хахаха

    8 8 Отговор
    Това, че част от вас се гневят заради думите на Володин, говори за това, че вие не знаете своята история. Забележете: история! А не митология.
    Премълчават и не ви учат на собственната ви история с русофобски цели. Като пример мога да ви напомня историята на вашата независимост.
    Чуват се предложения на някои русофоби да направят 22 септември нац. Празник , защото своята независимост, уж, българите извоювали сами. Нищо подобно. Пак се намеси Русия, пак плати за вас, пак опрости на България баснословни суми. За сметка на руския народ, естественно.
    Или подаръците на Брежнев по време на лов? Четете, ще разберете, какво дължите ня Русия. Ако имате малко достоинство, естественно. Да не говорим, за пазар, който имахте в лицето на СССР. Сега сте импортьори на селскостопански стоки, нали? Макар, че е разбираемо, че част от слабите хора, не могат да понесат фактите от собственната история, охромнота част от която е изградена от друг народ. Това е факт и няма как да го промените. Лъжите, фалсификации, заедно с псувните ви и ругатни не се зачитат като аргумент.
  • 88 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #86 от "С две думи":

    За това, че ги избави от Хитлер. И че ги обедини.
  • 89 Русофилистик

    13 4 Отговор

    До коментар #83 от "А помниш ли режимите на тока":

    То да беше само режима на тока. Режим и на водата имаше. Често се чуваше фразата "Пуснали са..." за олио, захар, тоалетна хартия и много други стоки и народа се юрваше към мястото да заформи поредната опашка. Опашките пък си бяха ежедневие постоянно и навсякъде, само се питаше "Какво са пуснали?" и чул недочул, веднага се нареждаш, за да не те изпревари някой. За да си купиш телевизор, хладилник или пералня, трябваха връзки. За лек автомобил се чакаше 10-15 години, през които периодично внасяш вноски и можеше въобще да не видиш тая кола, но поне си спокоен, че сина ти или внука ти ще й се радват някой ден. Само от лихвите докато чакаш колата, се печелеха луди пари и то без пръста да си мръднеш. Кеф, а? Абе, идилия си беше под съветското крило.
  • 90 Чавдар войвода

    12 7 Отговор
    Най-големият душманин на България е Русия.
  • 91 А Вие

    6 5 Отговор
    не трябва ли да сте благодарни на страните от Бившия Източен блок след като изсмуквахте всичко ценно от тях и им диктувахте цени,съвсем,съвсем различни от пазарните.Ползите и загубите са взаимни,така че ПИТО - ПЛАТЕНО скъпи Другари!
  • 92 незнайко

    6 5 Отговор
    Прав е сега сме колония на САЩ без да го подозираме !!! Показателен е факта с командосите !!! ИЗВИНЕНИЯТА СА ЗА ПАРЛАМА !!!
  • 93 човек

    3 5 Отговор
    Идеален строй няма !Видяхме какво е социализма ,виждаме какво е демокрацията,но всичко е някак субективно.Зависи от държавата която ги прилага ,от манталитета на народа и от ред други фактори ,които са различни за всяка страна.Не съм русофил,нито русофоб ,но според мен Русия е по-малкото "зло" ,което трябва да изберем .Помагала ни е и пак би го направила за разлика от онея зад океана ,които пет пари недават за нас .Азатова дали трябва да сме благодарни и за какво ,няма нужда да ни се напомня ние им го казваме и показваме без това да се изисква от нас.
  • 94 Малеее

    5 1 Отговор
    Е чак пък благодарни! Може да сме благодарни, че изнесоха на плещите си втората световна с гибелта на 20 милиона руснаци. Но за ботуша след това над цяла източна еропа, без право на самоопределение на страните, си е малко нагло да се иска благодарност!

    Коментиран от #103

  • 95 Брато,

    6 3 Отговор

    До коментар #73 от "Признателен":

    не се хаби да постваш опорки, защото с тия данни можеш да лъжеш младежите, които не знаят нищо за времето до 1989 г., но нас, старите кучета, няма как да излъжеш. Всичките тия групости, които си постнал чрез копи/пейст, ако бяха истина, нямаше изобщо да има режими на тока и водата, а режимите ги имаше, за да се изнася за долари, в резултат на което нямаше мощности, за да има едновременно и за износ, и за българския народ. Тия долари щеше да ги има, ако всичко, за което си писал, беше вярно, ама не е вярно и за това имаше режим на тока. Преди 80-та година имахме в къщи една елка (калькулятор), на която пишеше сделано в СССР (може да сме произвеждали елки, но българска такава никога не съм виждал през живота си) и най-интересното на тая елка бяха светещите цифри, които приличаха на жички на ел. крушка, но много фино навити и оформяха числата, разположени на няколко нива. Но до тук с интересната част. Самата елка беше с размерите на половината на съвременен 15-инчов лаптоп, с дебелина около 3 см, захранваше се с ток от ел. мрежата и тежеше доста, а клавишите щракаха и се кривяха на всички страни - още малко и ще изкочат. Това чудо на техниката само изваждаше, събираше, умножаваше и делеше. А, имаше и коренуване. Не много време след това баща ми домъкна от чужбина един калкулатор CASIO (made in Japan), с дебелина 5 мм, който се побираше в дланта и беше лек като перце. Дисплея му беше LCD, захранваше се с батерия тип копче, а самия корпус беше алуминиев, с безш

    Коментиран от #106

  • 96 Павел пенев

    1 6 Отговор
    Да,благодарен съм на СССР за всичко което е направил за България, но не и на Русия,която ни натрапи дивия и варварски капитализъм под формата на перестройка посредством предателя Горбачов.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 анти комунист

    7 2 Отговор

    До коментар #85 от "Озадачен":

    Да ми хвалиш време където бяхме изолирани от света мизерни отцепници и лишени от всичко трябва да си пълен кретен.Хората седяха само по витрините да гледат скъпите западни неща и лукса които никога няма да имат и то не само в България ,ами и в самата с 100 години изоставаща и бедна Русия !

    Коментиран от #99

  • 99 Хахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #98 от "анти комунист":

    Мноого си заблуден относно Русия и лукса. Обикновен супермаркет в средния по големина град бие по всичко западните. За бг магазини няма и да говоря.
  • 100 Bai Nudals

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Bai nudals":

    Защо с минусите моля. Че аз ли съм виновен,че те ни дадоха всичко,след 09.09.44. Какво имахме бе ей наивници трактори ли,заводи ли ми АЕЦ кой го построи невежи. Военна техника ни дадоха,търговски кораби ни дадоха е вие кво сега.
  • 101 Другия с коня

    3 1 Отговор
    Гнусни Комунистически Окупатори!!!!
  • 102 Косе Босе

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "2121":

    Ако ти опра пистолета в главата ще подпишеш всичко,а специално ти меришеш на руска подлога,или си от третата им колона,другарю Матросов.Терминал 2 и билета за русия-еднопосочен!!!
  • 103 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "Малеее":

    Пълно падение е. Ето това е служението на Сатаната.
  • 104 Хем сърби,хем боли?

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Ха ха":

    А,ти благодари ли на руснаците който бомбандираха Варна и Бургас през 1та св.воина от руските крайцери.А,благодари ли им на руските казаци който съвместно с румънската кавалерия нахлуват в Добруджа пак през първата Св.война.А ще благодариш ли на ген.Колев който с 30%по малочислена армия ги разбива и изхвърля обратно в Румъния,и разбива на прах мита за "непобедимите "казаци".На кой ще благодариш най напред.Чакам ти отговора,за да знам къде да ти запазя место:при "Матросовците"или при българските патриоти.останалото е фалшиви новини.
  • 105 РОвч

    0 0 Отговор
    Е па задължени са, вижте мен колко време ме дондуркаха руснаците. Как да не са "всички" задължени за моето благосъстояние?
  • 106 Благодарник

    2 2 Отговор

    До коментар #95 от "Брато,":

    Когато IBM произведе първият персонален компютър Народна Република Бълагрия започна да произвежда компщтрите "Правец" и "Изот" (единствени в социалисти1ческия лагер) само 10 месеца по-късно. Заинтересувана, идва американска делегация на посещения да види това. Бай ти Тошо ги разхожда до завода в Правец, а те не могат да повярват на очите си? Нимя е възможно българският персонален компютър да е със същите възможности като оригиналния IBM. Народна Република България "пращеше" от "мозъци" създаден в СОЦА. Сега Демокрацията ражда само келнери, хотелиери, продавач-консълтанти и шофьори. То няма и кой да учи, понеже от тия 6 милион и 700 хиляди души, половината са неграмотни и една молба до общината не могат да напишат. Това роди демокрацията. Колониялна и робска държава. Само, че сега робовладелеца не си поплюва, а влиза с автомати в предприятията.

    Коментиран от #155

  • 107 АУУУУУ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ваксините са отрова":

    ОТЧАЯН АНТИВАКСЪРСКИ ВОПЪЛ ;-))))))))
  • 108 Историк

    2 1 Отговор
    Имам един Правец 16 на части при мен.Та както и да и аз си мислех преди че би се превърнал в конкурент на западни корпорации.В един от специализираните форуми на хардуер бг- където пишат специалисти и съвременници на тези социалистически творения бях попаднал на мнение на такъв професор.Та човекът си беше написал, че нещата не са точно такива каквито пропагандата ги представя.Има редица несъвършества конкретно за Изот, сериите Правец 8 и 16 и се е наложило в последните модели да се внасят американски XT motherboard, основно от Тайван, но по американски лиценз.Те американците, действително са се опасявали, че биха им били конкуренти, и действително са направили проучване за потенциала на Правец 8 и 16, но в крайна сметка са установили, че имат редица технологични слабости.Дето се казва успокоили са се.Друг е въпросът защо е позволено да се затрие перспективен сектор и техническото изоставене да се усили и оттам да не можем да не се превърнем в директни конкуренти.Системата на планова икономика фалира заради системните дотации в губещи сектори и накрая се разпадна.Западният модел приложи системата на консуматорското общество и т.н система за пределно изкуствено остаряване на уреди, прибори или всичко онова, което човек ползва в битието за срок от 5години.Т.е нещо като социалистическата петилетка.На това темпо соца не издържа и изостана технически и в състояние на дефицити, които дефиците секторно се покриваха от партията или заеми

    Коментиран от #124

  • 109 Историк

    2 0 Отговор
    По отношение на мотокарите.Действително е имало интерес от Япония, Южна Корея и други страни само, че партията не разрешава да се изнасят.Разбирай СССР ги е посъветвал другарите, че не трябва да се търгува с тях.По отношение на селското стопанство бяха ми попаднали данни, че ръководството на тогавашното СССР също ограничава дажв някои български управителу дават фира за опити на търговия извън соц. групата.Специално бг. краставиците са купувани от СССР на трикратно занижавани цени от световните цени....и т.н тютюн .Срещу това СССР изпраща петрол на стйност около 500 млн.лева годишно.От друга страна, и по соц. време селското стопанство е губещ сектор от по 100-150млн. лв.Между другото баба ми и баща ми са работили в ТКЗС за сумата от 1.80лв дневна надница.Та тезата какво сте строили в соца е едно, а друго е като се разпадна системата кой го окраде.Със сигурност не са изкупили или разколачили стопанствата Сорос и американците.Така че, докато не се отстранят всички пребоядисани пак ще си продължават тези неща

    Коментиран от #111

  • 110 Олга

    1 4 Отговор
    Що касае благодарност.Ще напомня на тези,който имат съвест.:
    “Монитор” 14 май 2002 г. Интервю на Костадин Чакъров от апарата на Живков (починал преди години).
    ”Брежнев ни даде изключителен статут - стотици
    милиони долари ежегодна безвъзмездна помощ.И до ден днешен България живее благодарение на индустриалната база изградена от ежегодни доставки - милиони тонове черни и цветни менали,11 млн.т. нефт, целулоза, хартия, каучук и т.н. да не говорим за необятен пазар на нашата продукция.”

    Коментиран от #112, #114

  • 111 Непризнателен

    2 3 Отговор

    До коментар #109 от "Историк":

    Така или иначе, брутният вътрешен продукт на глава от близо 9 милионното българско население отрежда БГ на 24-то място в света. Сега, с 6 милиона и 700 хил. население (което се топи всеки ден със от 100 до 150 дъши) сме на 80-то място в света. Да ни е честита новата ДЕМОКРАЦИЯ. Поколения напред, ноне 50 години, българите ще са най-бедните в ЕС (деца, вници и правнуци ще са беднички...)
  • 112 Трезвеник

    2 2 Отговор

    До коментар #110 от "Олга":

    Да, хитрият Бай ТОШО (при него никак не беше ЛОЩО), само с една братска целувка на Брежнев докарваше тонове петрол, дървен материал, газ.... Ферибота "Варна-Иличовск" донасяше от СССР всичко. БГ беше "галеното дете" на СССР. А когато бай Тошо ги "бъзна" за 16-та република, ферибота щеше да се "подпали" от доставки. До 1982 година, когато почина Брешнев, Народна РБ беше чиста, спретната, с работещо селко стопанство, хубави пътища (без никакви дупки) до най отдалечните селца и паланки. Райска градина! Е, да, след Брежнев, от 1982 до 1989 г. (за седем години) всичко рухна. Горбачов, бавно и постепенно разгради всичко. Доставките от СССР намаляха. БГ започна да "мисли" и се "ориентира" към ДЕМОКРАЦИЯТА. Ето вижте докъде стигнахме. Всичко се изнася и граби от БГ. Колониялна държава в действие!
  • 113 ИСКАМЕ СВОБОДА

    4 2 Отговор
    "Другаря" Володин, да не ни обяснява колко много сме задължени, и да не забравя най-важното: СССР създаде много проблеми - заби прят-спирачка за развитието на държавите членки от соц-блока - проблеми от социален, икономически и политически характер! Какви работни места, какво развитие - от това 45-годишно "развитие", и до ден днешен сме на
    опашката на развитите държави и се питаме защо сме бедни ?! Соц-блока беше като крепостничеството в древна Русия. - За това ли трябва да им бъдем благодарни до гроб?! Отново ли трябва да се връщаме там зад желязнана завеса, зад крепостните стени - категорично не, " другарю" Володин ! -" Никой роб не е благодарен на робовладелеца си!"

    Коментиран от #115

  • 114 БЕГАЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #110 от "Олга":

    Олга, хайде оди да се поисплискаш малко на р. Волга и ми се обади, ще те чакам

    Коментиран от #116

  • 115 реалист

    2 5 Отговор

    До коментар #113 от "ИСКАМЕ СВОБОДА":

    А като имаш "свободата" сега си най-бедният в ЕС. САЩ не само, че замества СССР, ами ограбва три пъти повече. Той ОГРАБВА, докато СССР ДАВАШЕ. Сега сме типична колоноичлна държва. Всичко е дадено на концесия за 30 до 50 години. Хайде сега радвай се на своята свобода.
  • 116 Ога

    2 4 Отговор

    До коментар #114 от "БЕГАЙ":

    Да, ще отида във Волгоград (прекрасен град), ще отида в Саратов (прекрасен град), ще отида в Казан (прекрасен град) и куп хубави градчета по река Волга. Па нека да ми е лошо.
  • 117 НАИВНИЦИ

    5 0 Отговор
    До № 110 ; 111 ; 112 ! ХЕЙ, малки, новоизлюпени червенотиквиничковчета - като ви "гледа" човек с жълто на устата и ви "слуша"- в действие чете недодяланата ви фалшива комунистическа пропаганда, насочена към други жълтурчета като вас, не мога да не си призная - всички в къщи се попикахме от смях! Много сте забавни - без вас ще да ни бъде много скучно в това ограничено време на пандемия! Много сте талантливи - без да сте живяли в тово мракобесническо време на политически репресии и упадък - нарисувахте една въображаема на хоризонта картина с пастелни от злато бои, златното 45-годишно управление на комунизма - България втората Швейцария на Балканите! Браво, заслугата е само на великото социалистическо развитие - браво! Жълтурчета, забравихте реките от пчелен мед потекъл към България! Сещам се за една народна мъдрост която гласи: "Бяга ли мухата от меда?!". Отговора е: " Мухата не бягя от меда, но не бяга и от фъшкията!" "Мухата, просто си е муха!". "Скъпи" ми, смехурчета!

    Коментиран от #118

  • 118 Кратунковци

    2 2 Отговор

    До коментар #117 от "НАИВНИЦИ":

    Наивници, тези 45 години се делят на няколко етапа. Всеки етап се храктеризира със своите особености.
    Първи етап: 1944-1947 г. (национализацията).
    Втори етап: 1947-1953 г. (Сталин почива).
    Трети етап: 1953-1556 г. (Априлският пленум, бай Тошо идва на власт)
    Четвърти етап: !956-1982 г. (истинския социализъм, който тряе 26 години). Тогава Мухата смуче от меда.
    Пети етап: 1982-1989 г. (медът е изяден и Мухата започва да каца на ла@ната)
    А след 1989 г. до 2021 г. Мухата не си и помисля да напусне ла@ната.
    Така, че мили ми наивници, малко помислете с главите си, преди да се смеете.
  • 119 Климент Охридски

    3 1 Отговор
    Алооо Кремъл Вие кандисване нямате бре Като ви подадем пръста вие ще ни изядете ръката И да знаете че вие на нас повече трябва да сте благодарни

    Коментиран от #120, #121

  • 120 Засрамисе

    1 6 Отговор

    До коментар #119 от "Климент Охридски":

    Ало, и ти трябва да почетеш малко. Сега е Крамъл и Путин. Тогава командваще КПСС. И не бъркай сегашната Руска Федерация с тогавашния Съветски съюз (СССР). Народна Република България СМУЧЕШЕ от СССР. Дова го доказват фактите и цифрите. Това е ИСТОРИЯ и тя не може да се ПРЕНАПИШЕ. Омразата, срещу политическата система тогава не може да прераства в омраза срещу руския народ, който ти е дал свободата в 1878 г. Иначе сега щеше да носиш чалма и фес. Малко благодарност трябва да има у всеки българин. Ако искаш да си бълагрин и да се биеш в гърдите, че си патриот, то трябва да си и русофил. Защото наред с другото, руската армия през 1877-1878 година буквално е направила ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ на цяла България. Милиони турци се изселват за да живееш ти сега на опразнената земя. Руската армия освен, че разгромява турските табори, но ИЗТЛАСКВА башибозука и черкезите в Анадола. Цели турски села на територията на България се обезлюдават за да се развият с нашенци. Засрами се да пл@еш против Русия. Малко почтеност.
  • 121 ДаЗдраПерМа

    0 3 Отговор

    До коментар #119 от "Климент Охридски":

    голямо виме имаше кравата и много сучеха от нея трябва да благодари че изплюхме сукалото
  • 122 КозакМамай

    1 6 Отговор
    Хайде, "братя" българи, не вземайте ... в ... глава ... вземете в устата си ..) В по-голямата си част руснаците са абсолютно безразлични към това, което мислят някои българи ... кой е изобщо ... 70% от тях дори не знаят за вашето съществуване ... може би са чували, че някъде близо до Турция, техните бивши роби ... и повярвайте ми, само малцина знаят за това ... И фактът, че СССР инвестира трилиони в Източна Европа ... на които е интересно днес .. Онези малко от нас, които разбират какво е България, знаят, че това е една от най-бедните страни в Европейския съюз, където жителите на цялата страна могат да си позволят купете нова кола по-малко, отколкото в град като Санкт Петербург. Известно е, че от индустриално-аграрна сила, вие се превърнахте в субсидирана държава, живееща на подавки от Европейския съюз, известно е, че 60% от младите хора при първата успешна възможност се стремят да напуснат страната си ..... Добре късмет за вас "не братя"))
  • 123 КозакМамай

    2 4 Отговор
    Известно е, че от индустриално-аграрна сила, вие се превърнахте в субсидирана държава, живееща на подавки от Европейския съюз, известно е, че 60% от младите хора при първата успешна възможност се стремят да напуснат страната си ..... Добре късмет за вас "не братя"))
  • 124 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #108 от "Историк":

    България развиваше електрониката въпреки СЭВ. Е кат` си толку вещ "историк", що не припомниш за бастисването на българската електроника с "братска помощ" на СССР и лакейската им организация СЭВ ???
    Старите компютърджии помнят, как с престъпно решение на СЭВ (СИВ) електронната промишленост бе насилствено иззета от БЪЛГАРИЯ и прехвърлена да се развива от ГДР, които тогава дори и калкулатори не правеха. На нас ни оставиха само електронното оборудване за коли, а това, преди 40 години, - означаваше автомобилните аларми.
    COPY-PASTE: ......След 1985 г. обаче общата ефективност от износа на българска електроника в СИВ започва да спада. СССР прави откази на българската електроника, поради прекалено завишената й цена, като я замества с внос от ГДР или Чехословакия.... Източник: сайтът Държавна сигурност.com
    /Все още ни се налага да четем между редовете...../

    Коментиран от #127

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Приветы из Сибири

    0 6 Отговор
    Да, трябва да сте благодарни на Русия, че на вас, българите, съюзниците на Хитлер, не върнахте злото, което вашите съюзници нацистите вършеха на територията на СССР. Ако бяха върнати справедливо, българите като народ вече нямаше да съществуват. Преди са ви простили като предатели славяни, но не сте го оценили. Сега времената са се променили и в случай на нова война ще трябва да отговори с пълна мярка.

    Да, Вы должны быть благодарны России, что вам, болгарам, союзникам Гитлера, не вернули то зло что ваши союзники нацисты творили на территории СССР. Если бы вернули по справедливости то болгар как народа больше бы не было. Вас, раньше, как предателей славян простили, но вы это не оценили. Теперь времена изменились и в случае новой войны вам придётся отвечать полной мерой.

    Коментиран от #132, #133, #137

  • 127 Коментатор

    1 6 Отговор

    До коментар #124 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Прочети коментара 118.
    Това, което говориш става в Пети етап на социализма (1982-1989 г.). Брежнев е починал. Следва Андропов, Черненко (за кратко време) и после - Горбачов. Започва Перестройката. Бай Тошо "заигра" с ФРГ (по-точно Бавария). Горбачов започна да му "връща" и това, кето разказваш (1985 г.) се случи тогава. Но много умници и коментатори на СОЦА още не знаят за тези периоди на ВЪЗХОД и ПАДЕНИЯ. За тях СОЦА е само ПАДЕНИЕ. А истината е, че много неща в СОЦА бяха перфектни и вече никога няма да се върнат. В общи линии, като се сложат на масата плщасовете и минусите (за всички периоди) ще се окаже, че плюсовете са МНОГО ПОВЕЧЕ. И това го признават много светли умове, и то чужденци от ЗАПАДНИЯ СВЯТ.

    Коментиран от #129

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Да бе,

    5 0 Отговор

    До коментар #127 от "Коментатор":

    Затова ли тъй наречения социализъм фалира, и чак Дянков плати последният милиард, който дължахме от времето на соца?

    Коментиран от #131

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Благодарен

    1 3 Отговор

    До коментар #129 от "Да бе,":

    Точно така. Това става в Пети етап от СОЦА (1982-1989 г.), когато се вижда, че Студената война ще бъде загубена от Източния блок, когато Горбачов започва престройката, и когато НЯКОИ ХИТРИ елементи от номенклатурата на БКП се стягат и подготвят (предусещайки, че системата ще рухне) своето БЯГСТВО на другия полюас. Но това бягство, естествено, беше съпроводено с КРАЖБА и ИЗНАСЯНЕ в чужди банки. Това беше ПЪРВОТО ОГРАБВАНЕ. Но после, след 1989 г., по време на ДЕМОКЕАЦИТА име още ТРИ КРУПНИ ОГРАБВАНИЯ, последователно разпределени в годините. За да се стигне до сегашното състояние на КОРУПЦИЯ на всички нива. Много недоволници от днешното състояние обвиняват СОЦА и СССР. А не знаят, че СССР толкова много ни даваше, че българина от работлив човек (преди 1944 г.) стана мързелив. Защо? Защот и да работи, и да не работи, братският СССР изкупуваше всичко, и даваше, даваше, даваше... Е-хе!
  • 132 Внимателно

    2 1 Отговор

    До коментар #126 от "Приветы из Сибири":

    Да, трябва да сме благодарни. Но мнението на много руснаци за БГ е погрешно. България формално е съюзник на нацистка Германия. Но тя не изпраща нито един войник на източния фронт (за разлика от другите страни от Източния блок, например Румъния, Унгария, Словакия..). А след 9-ти септември 1944 г. новото правителство на България обявява война на Нацистка Германия. Новосформираната българска армия (220 000 души, бронирани войски, парашутни, артилерия, пехота), с командир ген. Бладимие Стойчев, вощва с отстъпващите нечски елитни дивизии (СС дивизията "Принц Ойген"). Българската армия покрива южния сектор на Трети украински фрон, командван от маршал Толбухин. Българската армия достига до Глагенфурт (Австрия) през май 1945 г. и се среша с американската армия. Бълагрия дава 30 000 убити млади бойци. Единственият генерал, марширувал на Червеният площад по време на историческия парад в чест на Велоката победа, е генарал Владимир Стойчев. Сталин не разрешава да се отнеме дори един квадратен метър от територията на България, макар БГ да се води от страната на победените държави. Така, че много млади руснаци трябва да си корегират мнението за БГ, а не да говорят против нашия народ.
  • 133 БЛАГОДАРНИЯ

    3 2 Отговор

    До коментар #126 от "Приветы из Сибири":

    Българино, защо не отидеш да си поизкъпеш задните части на река Волга и да се наведеш от голяма благодарност на Червения площад, да те поздравят всички минаващи братя руси?!

    Коментиран от #134

  • 134 Внимателно

    1 1 Отговор

    До коментар #133 от "БЛАГОДАРНИЯ":

    Глупав комнтар от твоя страна.
    Първо, коментаторът от номер е 126 е руснак (или рускиня).
    Второ, виж ка му (й) отговарям аз, и се учи как да пишеш коментари.
    Защото младото поколение на БГ става все по-неграмотно. Просто ДЕМОКРАЦИЯТА ражда само необразовани и неграмотни хора. Малциан успяват да получат ОБЩА КУЛТУРА. Повечето само сърфират в телефоните си "заболи" галави цял ден и стават от тъпи по-тъпи.
  • 135 РеалНо

    3 1 Отговор
    Да сме благодарни за окупацията, избиването на елитите ни, особено в България, затварянето на народите ни зад телени огради и превръщането им в концентрационни лагери под управлението на селяндури и простаци ли? За това, че заедно с Хитлер подпалихте Втората световна война ли да съм ви благодарен? Не само, че не съм ви благодарен, а ви ОБВИНЯВАМ за милионите жертви, които оставихте след себе си.

    Коментиран от #136

  • 136 Корегирайсе

    1 3 Отговор

    До коментар #135 от "РеалНо":

    Отново простоъия. Не СССР разпалва Втората световна война, а Хитлер, след като нахлува в Полша през 1939-та, след като напада Франция, аншлусира Австрия, присъединява Чехия, и на 22. юни напада вероломно (без предупреждение) СССР. И нацистка Германия като изтреби в концлагерите милиони евреи, сега е най-добричката. А СССР даде от себе си, за да спаси човечеството от "кафявата чума" 22 милиона жертви. А в годините 1941-1944 г. Монархическото правителство на България реже главите на 50 000 паризани. Естествено, след като се сменя властта, новата власт да си отмъсти. Няма как да се съъздава нов строй, без да се отреже "крилата" на стария. Да, така не трабва. Но, в ония военни години, така е било. "Зъб за зъб, око за око". Това е история. Но после се успокояват нещата. Едните са убивали, и другите са убивали. И ти трябва да обвиняваш Германия а не Русия.
  • 137 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #126 от "Приветы из Сибири":

    Всъщност съюзниците на Хитлер бяхте вие, което ви прави и съпричинители на Втората световна война. С "Договор о ненападении между Германией и Советским Союзом" започна тази кървава война, така че не ми вменявай вашия грях. А и вашите представители притискаха България да влезем в Тристранният пакт. Български войници не участваха на ваша територия, но вашите въшливи орди окупираха България и унищожиха Царство България. И единствените жертви, които дадохте на българска територия бяха отровилите се руснаци с откраднат метилов алкохол, а днес дори паметник имат тези нещастници. А масовите кражби, изнасилвания и убийства, които извършиха руските войници в България? Достатъчно много документи излязоха на бял свят и книги бяха написани по темата от руски автори, така че вземи се просвети малко, а не ми бълвай опорките на поредния ви диктатор.
  • 138 Виктор Суворов

    2 0 Отговор
    "Дайте да погледнем с какво започва всичко. В Кремъл идва г-н Рибентроп, министър на външните работи на Хитлерова Германия. Хитлер го няма там, там са Молотов и Рибентроп, а отзад е другаря Сталин. И те подписват пакта Рибентроп-Молотов. Формално това е пакт за ненападение, но всъщност това е ПАКТ ЗА НАЧАЛОТО НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.Те подписват този пакт и след седмица започва Втората световна война. Така че, започва тази Втора световна война с трима участника - Хитлерова Германия напада Полша, после Съветския съюз напада Полша, делим Полша и устройваме ПАРАД НА ПОБЕДАТА. Сега нали казват - ПАРАДЪТ НА ПОБЕДАТА. Аз им казвам - дайте първият ПАРАД НА ПОБЕДАТА да си спомним! 22 септември 1939г. в Брест, Гудериан и Кривошеин приветстват победоносните войски разгромили Полша."

    Коментиран от #139

  • 139 Смехотворно

    0 2 Отговор

    До коментар #138 от "Виктор Суворов":

    Пак твое тълкование.
    Пактът си е пакт, но във всички световни библиотеки се кава, че Началото на ВСВ е започната от нацистка Германия. Да, СССР окупира малко по-късно Полша, и ... спира до тук. И двете войни са регионални. Но ПОСЛЕ нацистка Гемания ПРОДЪЛЖАВА ПЪКЛЕНОТО си ДЕЛО. Аншлусира Австрия. Окупира Чехия, Холандия, Дания, Норвегия, Франция и Втората световна война пламва. Ако СССР е прична за разпалване на ВСВ, защо световният МИРОТВОРЕЦ САЩ не обявява война на СССР, а обявява война на нацистка Германия? Но съвременнот зомбирано младо поколение, с промити мозъци от джендерско-либералната идеология си тълкуват историята по собствен начин.

    Коментиран от #141

  • 140 Орки отдыхают на Мальдивах

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Джуджета":

    Да, вие сте шегаджии)) Украинците навсякъде пишат, че са копали Черно море)) И ти си измислил боговете. Украинците те ухапаха?
  • 141 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #139 от "Смехотворно":

    Цитирах Виктор Суворов, не е толкова трудно да се сетиш. Същият учен доказа с факти, че Хитлер е нападнал изпреварващо СССР, за да се защити от подготвяното нападение на Сталин срещу Германия. А и цяла плеяда руски учени успяха да изкарат на бял свят достатъчно фактология и документи за цялата истина около ВСВ. Така че, който иска може да се запознае. Но за бетонните глави...нелечимо е положението. Хитро е да контрапуктираш с джендъризъм и либерализъм, ако трябва да сме коректни нео-либерализъм, но от гледна точка на нормалността и те са също толкова зловредни, колкото интернационалният комунизъм на СССР и национал-социализъмът на Хитлер. Все са леви идиотщини със експортни амбиции.

    Коментиран от #142

  • 142 Чети Чети

    1 0 Отговор

    До коментар #141 от "Българин":

    Чети, чети млади момко, но не си губи времето с разни пропагандни материали. Нацистка Германия напад ВЕРОЛОМНО СССР. На Сталин са донасяли, че Германия струпва войски на границата със СССР, но Сталин ги е "отрязвал" и заявявал, че Германия не може да нападне СССР поради договора за мир "Рибентроп-Молотов". Ето защо, СССР не е имал никакви войски на границата. Това е една от причините Вермахта да напредне само за няколко дни дълбоко 150 до 300 км навътре. СССР не е планирал война срещу Нацистка Германия по това време. И това всеки го знае. Но, някои хора се опитват да пренапишат историята за да може да промиват мозъците на неукото младо поколение.

    Коментиран от #143

  • 143 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #142 от "Чети Чети":

    По добре ти чети, а не ми говори за глупостите, които "всеки" знаел. По онова време, това което беше за "всеки" беше партиздат и комунистическа пропаганда. Не случайно за комунистите е казано че никога нищо ново не научавате и нищо старо не забравяте. По времето на Елцин архивите бяха отворени и много учени успяха да оползотворят тази възможност, защото диктатурата на Путин вече не позволява този достъп. Защо ли? Само че тези учени успяха да напишат стотици книги, благодарение и на които днес можем да си допълним познанията. А ако си направиш труда да сравниш въоръжението на Сталин и това на Хитлер ще зяпнеш от учудване какво преимущество имат руснаците. А за нападателната доктрина на съветите отдавна всеки що годе начетен човек е наясно. Вкарайте си га най-накрая в главите, че за Втората световна война еднакво виновни са и СССР и Германия.
  • 144 Заблуден си

    2 0 Отговор
    Пълна заблуда си. Вермахта в началото на войната разполага с много по-силна армия по всички показатели. И ако не е била налудничавата заповед на Хитлер да спре настъплението на танковата армия на Гудериан към Москава, и да отклони главния удар на юг, за да обкръжи Киев (което успява и пленава огромна руска армия), Москва щеше да падне, защото Сталин няма никаква готова армия да я защитава. Грешката на Хитлер се оказва фатална. Вермахта се забавя, идва лошото време, кал, студове. Немската армия не е със зимно облекло. Сталин пуска своите резерви сибиряци, и ... битката за Москва е спечелена. Силите на Вермахта са отблъснати, но настъплението на Червената армия постепенно се неутрализира и се стига до равновесие през цялото лято на 1942 г. Преимуществата на Червената армия се проявяват малко по-късно, едва след Сталинградката битка. Всички заводи са изнесени зад Урал и започват да бълват танкове, оръдия, самолети... СССР има доставка на камиони и други средтва от САЩ. Чети и се ограмотявай млади момко. Точно това са анализи на Западни историци. Да, 1944 и 1945, г. превъзходството на Червената армия е очевидно.
  • 145 Заблуден си

    1 2 Отговор
    Съгласно пакта на Молотов – Рибентроп от август 1939 г. Германия и Съветският съюз разделят Полша и обозначават своите „сфери на влияние“ във Финландия, Румъния и балтийските държави.
    В нито един западен учебник, обаче този пакт не се счита за начало на Втората световна война. Навсякъде историците твърдят, че ВСВ започва на 01. септември 1939 г. с нахлуване на Вермахта в Полша. На 03. септември Англия и Франция обявяват война на Германия. Макар, че тези държави е трябвало да обявят война на Грмания много по-рано, защото след 1933 година Хитлер игнорира решенията на Версайския мирен договор, който забранва на Германия да има голяма армия. Хитлер стъпква този договор и започна да се готви за "Поход на изток", за разширяване на своето "жизнено пространство". Купи си и "Майн кампф", поня я има и на български, защото сигурно не знаеш друг език.
  • 146 финал

    1 5 Отговор
    А защо Путин забранява да се четат тези архиви? Защото там са отразени много грешки на на руското командване, допуснати в началото на войната. Тези грешки са довели до много големи загуби в жива сила, бойна техника, огромна пленена армия. Сега за силата и единството на руския народ, тези истини не са нужни. Освен това западните историци ще започнат да злоупотреп=бяват с тях. И аз да съм на мястото на Путин ще забраня този достъп. Той е свързан с ровенето на човешки съдби. Това за руският народ днес не е нужно. Да, много от битките, Червената армия ги печели с огромни жертви. Но желанието на руския народ да бъде свободен е надделяло!
    Момче, спирам доту, понеже си губя времето с теб. Отивай да си учиш уроците.

    Коментиран от #147, #148

  • 147 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #146 от "финал":

    Да трудно е да кажеш истината, а тя е, че хитлер просто ги изпревари...Cтaлин бeшe кaчил aрмийтe cи нa влaкoви eшaлoни и oфoрмил aтaкувaщи клинoвe...Гeрмaнцитe гo изпрeвaрихa и гoлямa чacт oт cъвeтcкaтa вoeннa тeхникa, тaнкoвe, oръдия, e унищoжeнa дирeктнo във вaгoнитe. Извадените от укритията самолети пък са унищожени на пистата... Ocвeн тoвa, CCCР нe e пoдгoтвил пoзиции нa aрмиятa зa oтбрaнa, a зa нaпaдeниe, кoeтo улecнявa вклинявaнeтo нa нeмцитe и плeнявaнeтo на нaд 2 МИЛИОНА coлдaтa oщe в първитe месеци....
  • 148 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #146 от "финал":

    Боже, Боже, колко си индоктриниран със стари клишета и нови опорки. Да, от мъжки пол съм, но не съм ти момче. Може да си измисляш "реалност" и след това сам да си вярваш в нея, но с това няма да промениш ФАКТОЛОГИЯТА. И не ги пиша тези постове за такива, като тебе, защото отдавна съм проумял, че от човек може да деградираш до нивото на комунист, но обратното е невъзможно.
  • 149 Илиев

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Статистика":

    За скапаните панелки ли думаш?
  • 150 Само за сведение

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Признателен":

    Каква точно е връзката между тези факти?
  • 151 Кузя

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Благодарен":

    Абе,що не пишеш че нямаше ток,и светехме като дискотека, произвеждали....🤣🤣🤣🤣🤣измекияри...развалени компоти и домати за съветския съюз...
  • 152 Язе

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Благодарен":

    Гледа се какво сме продали, а не какво сме произвели. Вие комунягите така и не разбрахте какво е това нещо икономика, пазар и финанси. И понеже произвеждахме много, некачествено и нямахме шанс да пробием на кой да е пазар се оказа, че още плащаме за тая гяволия. А, и СИВ не беше пазар. Това беше един вид икономическа казарма. Всички страни си гледаха интереса само ние изпълнявахме чинно каквото кажат от Москва. Резултата е повече от очеваден.
  • 153 Плюя ви на лицето

    0 0 Отговор
    На сички комунисти вие сте капиталистически предатели техни агенти
  • 154 бай Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Благодарни сме ви че откъснахте Македония и я додохте на Сърбия и на Путя че продължава да ръси глупости за езика.
  • 155 1001011

    0 0 Отговор

    До коментар #106 от "Благодарник":

    Началото на разработването на българските микрокомпютри започва през 1979 г. Първоначалните модели ИМКО (Индивидуален Микро Компютър) са разработени и произведени от ИТКР (Институт по Техническа Кибернетика и Роботика) към БАН през 1980 г. само в 3 броя. IBM 610 от 1957 г. В края на 60-те години пак IBM произвежда и IBM 5100. Не 10 месеца а 23години след IBM.всеки един Правец е или пълен или близък до оригинален IBM Apple всякаво инфо има в нета полека...Сега разбрали защо бяха със същите "възможности" но никога по големи.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания