Last news in Fakti

16 Юни, 2021 23:00 5 182 63

Байдън vs. Путин - за какво говориха двамата лидери

  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • русия

Не мисля, че между мен и президента на САЩ е имало враждебност, каза след срещата стопанинът на Кремъл

Байдън vs. Путин - за какво говориха двамата лидери - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато руският президент Владимир Путин и американският Джо Байдън се видяха за първи път лице в лице край красивото Женевско езеро, Русия провежда най-голямото военно учение в Тихия океан след края на студената война. На по-малко от 500 км от американския щат Хавай са разположени 20 руски бойни кораба, придружавани от помощни плавателни съдове, подводници, както и над 20 изтребителя. Според британския в. “Дейли мейл” така Москва до последния момент се е опитвала да окаже натиск американската страна да бъде по-отстъпчива.

Най-значимото международно събитие от началото на годината се проведе в сряда в Женева в атмосфера на силно напрежение, но малцина очакваха от него сериозен пробив. И Кремъл, и Белият дом дадоха предварителна заявка, че няма да има чудеса.

Срещата САЩ-Русия на най-високо ниво в женевската вила “Ла Гранж” се проведе в момент, когато отношенията между двете страни са на най-ниската си точка, особено след като Байдън нарече Путин "убиец" и обяви, че той няма душа. Ясно е, че въпреки желанието оттогава насам да се намери някакъв баланс в политическите контакти, различията остават почти непреодолими

Не мисля, че между мен и президента Байдън е имало някаква враждебност, каза Путин на пресконференцията след срещата, която даде първи. Той определи тона между двамата като конструктивен и посочи, че един от въпросите, по които е постигнато съгласие, е посланиците на двете страни да се върнат на постовете си.

В момента те не изпълняват задълженията си заради влошените дипломатически връзки. Путин посочи също, че при разговорите е имало желание за взаимно разбиране и за сближаване въпреки различните позиции по много теми.

Друга важна договорка е било започването на консултации, за да бъдат избегнати хакерски атаки в бъдеще. Очакваше се Байдън да натисне Путин именно по този въпрос, тъй като в последните месеци държавни институции и частни компании пострадаха от киберпрестъпления, за които е заподозряна Русия. “И двете страни имаме известна отговорност в това отношение”, каза руският президент.

“Този човек знаеше, че е нарушил закона в Русия. Той бе осъден два пъти”, каза още Путин, без да споменава името на опозиционера Алексей Навални, който е в затвора. “Този господин направи всичко, което искаше”, каза руският лидер и посочи, че при това положение не вижда причина неговият случай да бъде обсъждан.

Бил е засегнат и конфликтният въпрос за Украйна. Но що се отнася до евентуалното членство на Киев в НАТО, “нямаме за какво да говорим”, отсече Путин.

Екипът на Джо Байдън е гледал пресконференцията много внимателно, за да може американският президент да се възползва максимално от възможността да говори втори, писа Си Ен Ен.

По-рано през деня Джо Байдън първи кацна още във вторник вечерта в Женева, след като в предишните дни успя да си осигури силен коз - подкрепата на седемте най-силни икономики в света (Г-7), както и на партньорите си от НАТО и ЕС. Според западни анализатори основната цел на лидера от Вашингтон сега е да стабилизира, доколкото е възможно, отношенията с Москва, за да може да се съсредоточи срещу очертаващата се все по-голяма опасност - Пекин.

Путин от своя страна изчака до последния момент, за да се присъедини към двустранната среща на върха. В интервю за Ен Би Си в началото на седмицата той също извади своя коз - нарече отношенията с Китай “стратегическо партньорство” и се похвали, че те никога в историята досега не са били толкова добри. Подобна безоблачна китайско-руска идилия е онова, от което САЩ най-много се притесняват.

Срещата започна точно според предварителната програма малко преди 14,30 ч българско време. Някои медии не пропуснаха да отбележат, че този път Путин, прочут с непрекъснатите си закъснения за международни форуми, е пристигнал навреме. За срещата си с Доналд Тръмп през 2018 г. руският президент е закъснял с 45 мин.

Стопанинът на Кремъл дори пристигнал първи с лимузина руско производство “Аурус”. Двамата президенти бяха приветствани от домакина - държавния глава на Швейцария Ги Пармлен, който им пожела ползотворен диалог и взаимно разбирателство. След това се здрависаха и веднага влязоха във вила “Ла Гранж”, като само помахаха на репортерите, без да кажат и дума.

По-късно в пълната с исторически книги библиотека на швейцарската резиденция от XVIII в. Путин и Байдън позираха в компанията на държавния секретар Антъни Блинкън и на руския външен министър Сергей Лавров. Виждаше се как американският президент казва нещо на руския си колега, който стоеше с каменно лице.

Минути наред двамата изобщо не се поглеждаха в очите. Снимки след това обаче бяха документирали събеседниците усмихнати.

Според Си Ен Ен Путин е благодарил на събеседника си за инициативата да се срещнат. Той казал още, че в отношенията между Русия и САЩ има натрупани много проблеми, които изискват разговори на най-високо ниво, и че се надява тези разговори да бъдат продуктивни. Байдън изразил надежда двамата да работят по проблемите от взаимен интерес.

В началото на разговорите той нарекъл САЩ и Русия “две велики сили”, подчертавайки, че няма намерение да подценява руската роля в световните дела. Си Ен Ен отбелязва, че репортерите на конкурентните медии са създали хаос в библиотеката и в мелето повечето реплики на двамата президенти не са били чути. Дори се наложи Белият дом да уточнява, че кимване на Байдън не е било отговор на зададен му въпрос дали вярва на Путин, а просто поздрав към пресата изобщо. Американският президент не е отговарял на никакви въпроси, каза негова говорителка.

Първият кръг на преговорите в тесен формат приключи около 16,30 ч българско време. След пауза от около 15 мин те продължиха заедно с целите делегации. Два часа по-късно и разширеният формат приключи, преди лидерите да дадат отделните си пресконференции.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лефски съм мене руснаци ме обесиха

    12 93 Отговор
    Слава на саш и нато

    Коментиран от #9

  • 2 Иван

    13 76 Отговор
    Рублата пада доларът скача.Путин па го е размазал.

    Коментиран от #24

  • 3 Гошо

    42 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Байдън vs. Путин - за какво говориха двамата лидери
    За какво са говорили това са дедо Джо може да каже ,друг никой Всеки ден ако го питат всеки ден по нещо ново ще казва от срещата
  • 4 Преводач

    27 1 Отговор
    Ами приказваха си пичи масали.
  • 5 бесни старчета

    24 9 Отговор
    СРС от срещата:

    - Наборе, въртят ме коленете.

    - На мен пък простатата ми се обажда.

    Коментиран от #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 За салфетката от Ялта

    16 3 Отговор
    Други въпроси имате ли?А отговорите да ви кажа ли?
  • 8 DARK RED AMERICAN ❌

    5 48 Отговор
    Днес беше действащ президент Доналд Тръмп сигурно яко се е смял на тия двамата бай дрън издънката дементна и путя джуджак кремълските плешиво гномче на токчета и с прашки по сутиен Тръмп се е смял и си е казал Джендъри Сър с руснаците само твърдо се действа ,а не с меки сини китки като бай дрън дементния изтърсак.😉😂😂 Вече няма Америка Русия има БайдъноПутинска джендърска прегръдка😉😂😂

    Коментиран от #56

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Грух

    42 8 Отговор
    Да живее Путин Великий !
    Слава на Русия !
  • 11 Ванче до иван#2

    29 2 Отговор
    А петрола се вдига,ти да видиш
  • 12 DARK RED AMERICAN ❌

    5 40 Отговор
    Вижте ги само хвани плешивото гномче путя джуджак,😉😂 за врата ,и избий зъбите на дементния некролог шизофренията гръцка бай дрън пълни нещастници и смешници са и двамата клоуни изгубили връзка вече с реалността😉😂😂 Доналд Тръмп виж ги бе тия двамата само връщай се по скоро в белия дом и вкарвай света в ред и шамаросвай путя джуджак отново по врата,😉😂😂

    Коментиран от #26

  • 13 Мда

    14 4 Отговор
    Какво са говорили, няма значение. Гледат ни сеира и вдигат наздраве...
  • 14 DARK RED AMERICAN ❌

    2 44 Отговор
    Ако Тръмп беше отново президент на плешивото джудже путя ще се да му фръкне цифката като на бит циганин през носа,😉😂😂😂
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Джо синьото око

    34 3 Отговор
    Пенсията Джо е на колене пред хиперзвука на Путин!
  • 17 DARK RED AMERICAN ❌

    1 31 Отговор
    Да ви е.... И на двамата нещастници такива Байдрън дементния и Путя джуджак😉😂😂
  • 18 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "бесни старчета":

    Това ти си говориш с комшията, но Байден и Путин са обсъждали малко по-различни теми.
  • 19 Blackthorn

    17 1 Отговор
    Това НИКОГА няма да разберем! (или ще научим от историците след десетилетие да речем)
  • 20 Двама Кукумицини

    4 10 Отговор
    Се срещнаха да оправят лудницата
  • 21 София

    45 3 Отговор
    Русия е разположила бойни кораби и подводници на 500 км от САЩ. Както винаги руснаците са готови и да се защитават и да нападат. Не искам да живея в Русия но спя спокойно, докато Русия съществува.

    Коментиран от #31

  • 22 DARK RED AMERICAN ❌

    3 26 Отговор
    Абе в тоя сайт много минуси хем от обратни некадърни американофили, и хем от кухи ватници рублерасти получавам що тъй 😉😂😂

    Коментиран от #27, #28, #33

  • 23 Фифи

    2 19 Отговор
    Дядото го нарече убиец. Това изобщо не е злобно. Може би е комплимент в Русия.

    Коментиран от #46

  • 24 Фифи

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    С един долар хляб не мога да си купя. Рублата дали е нагоре-надолу. Хората в Русия си живеят добре.
    Щом руснаците изпращат долари на събародниците сиД в България не ми се ще да казвам пак да си гледаме нашия двор.
  • 25 DARK RED AMERICAN ❌

    2 23 Отговор
    Да си изхода и на двамата нещастника на главите им тия демокрасти и бай дрън издънката дементна проста ще погуби напълно Америка докато путя джуджак им го сложи на Рашките още от преди 20 години. Ама са си го казали мъдрите господ е събирач😉😂😂
  • 26 Някой

    24 1 Отговор

    До коментар #12 от "DARK RED AMERICAN ❌":

    Ходи да пиеш белина, че вируса настъпва. Следвай неотклонно съветите на оранжевото тупе, Доналд фа Кен Тръмп
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Стефан

    8 1 Отговор
    За черен хайвер върху препечена филия намазана с краве масло,кисели краставички курнишони и руска жива вода( водка)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 София

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "DARK RED AMERICAN ❌":

    Не бе.. гледам да взема само полезното и от двата полюса, това е равновесие и дипломация.
  • 36 Иван

    13 2 Отговор
    Това е най-грозната снимка на боклука Байден, която някога съм виждал.

    Коментиран от #42

  • 37 Някоя си

    12 1 Отговор
    Клонинга на Байдън,да го бяха посастарили малко ....??? Провал..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Грух

    24 2 Отговор
    ФАЩ сдадоха позиции и се разлагат необратимо. Цял свят разбра вече.
  • 40 Gost

    21 3 Отговор
    “ Американският президент не е отговарял на никакви въпроси, каза негова говорителка.” - а, той знае ли, че не е отговарял? Щото, нали …. да не се уточняваме след това!
  • 41 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "Иван":

    То па тяхното е една душа, думи нямам! Кажи еврейска душичка и цял свят се смее.
  • 42 Някой

    4 20 Отговор

    До коментар #36 от "Иван":

    А боклука Путин е най-фотогеничното плешиво гнусно джудже
    P.S. Не е успял да порасне от злоба

    Коментиран от #63

  • 43 Рубльов

    2 2 Отговор
    Колко ли водка изпиха на срещата

    Коментиран от #58

  • 44 БиБиблиотека

    4 0 Отговор
    В библиотеката са си говорили за библиотекарите а библиотека идва от библия която е първата печатна книга напечатана от Гутенберг в Лайпциг
  • 45 Шах мать родину зовет

    2 3 Отговор
    Да се срещнат американски и руски шах мать сто и да видим кои са по добри Фишер победи Спаски 1972 в рейкявик

    Коментиран от #48

  • 46 Хахаха

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Фифи":

    Байдън след това се обади на Путин и ,, те са се разбрали". Путин го каза на пресконференцията си, на която присъстваха журналисти на руски и западни медии. Това може да означава само едно - извинения.
    За разлика от пресконференцията на Байден, където руските журналисти не бяха допуснати. Ето още един пример, кой следва дем. принципи за свободата на словото.
  • 47 mi6osp

    10 0 Отговор
    Мотото на Путин при срещата беше : Русия се върна!. Мотото на Байдън така и не стана ясно.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бай Дън

    7 0 Отговор
    Сега къде бях и какво правих? Абе майка ми ще ми каже...или пък беше леля ми? Ааа сетих се, жената бе, ако я намеря къде е!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Чукче Левче

    10 0 Отговор
    Той дедо бай Дън може ли да си спомни за какво са си говорили или американците ще разчитат на подслушвателните си технически средства за да узнаят за какво са си говорили и какво са си обещавали?! Много го товарят тоя стар човек тия американци - ще вземат да му се стопят и изпушат старите "лагери" (и без това не са много качествени)!?
  • 54 ттт

    7 0 Отговор
    Каква стана тя? Ще връщат дипломатите. Байдън официално обяви руските за шпиони и ги изгони. Сега Байдън пак официално разрешава руските шпиони да се върнат в САЩ. Няма защо да се крият зад дипломатически длъжности. Могат официално да бъдат назначени като "Главен руски шпионин", "Заместник главен руски шпионин" и "Редови руски шпиони". Съответно американските служби да бъдат инструктирани да им оказват пълно съдействие за събиране на необходимата информация.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Седесарят.

    3 0 Отговор
    Посмели се на тоя глупав свят,определили,цени на петрола,газта,злато титан,и др..Ей такива неща..Украйна ,Донбас,Крим,,за туй се съмнявам да са говорили.!!.Там е Путин и Шойгу..Айде!!

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 рада дълбоката

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Седесарят.":

    Най правилното определение - театър за простолюдието ....Посланици , Северен поток ... пускаме ги , спираме ги . Имаше един филм от близкото минало на който прозвуча крилатата фраза " да го дух.т бедните "
  • 60 Путин е там.

    4 1 Отговор
    Чука се на вратата. Кой е? -казва Путин. Разрешете да вляза другарю полковник? - отговаря му байдън. Ти кой пък беше? - ПИТА Путин. На вашите заповеди се явява редник Байдън тавариш полковник!! Разрешете да остана? Спокойно,спокойно Боря ние тип те бяхме забравили но като режисирахме изборите успяхме да те включим! Сега по въпроса за северен поток 2 искам още малко да се опъваш и горещиш!! И какво е това бе убиец? Виноват тавариш Путин!!Исках да е достоверено и да изглежда че съм смел? Така още някоя годинка и съм решил ефрейтор да те пправя !! СЕГА ДЕЙСТВАЙ ЩЕ АНЕКСИРАМ САЩ!! НАЛИ ИМА ТОВА ЗА ТРИ МОРЕТА А НАШЯ ДЕВИЗ Е РУСИЯ НА ТРИ КОНТИНЕНТА!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 123

    3 1 Отговор
    Слава на Русия
  • 63 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Някой":

    (боклука Путин е най-фотогеничното плешиво гнусно джудже P.S. Не е успял да порасне от злоба)
    P. S. Модератор на тоя фалшиво Краварски сайт, той й той е ама най-фотогеничното плешиво баш-баш гнусно джудже, Щом до сега, за толкова сур.белюк време не ми е изтрил поста от тука
    Егати й сайта,Егати й панаира.
Новини по държави: