Last news in Fakti

18 Юни, 2021 19:30 5 848 31

Как в Северна Македония коментират визитата на Зоран Заев в София

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • българия-
  • европейски съюз

Факт е, че блокадата на преговорите с ЕС ще се отрази на съвместните инфраструктурни проекти и с България

Как в Северна Македония коментират визитата на Зоран Заев в София - 1
Снимка: БГНЕС

Какви компромиси предложи македонският премиер Зоран Заев в спора с България и какво постигна той по време на визитата си в София? Коментари на македонски наблюдатели.

На сайта на македонската редакция на ДВ Костадин Делимитов припомня, че окончателното решение за преговори с ЕС ще се вземе на срещата на върха на европейските лидери през следващата седмица в Брюксел. Наблюдателят отбелязва в тази връзка, че ЕС не е успял да намери решение, за да отприщи преговорите, като повлияе на българската позиция и коментира: "Надеждите за обрат в последния момент, благодарение на посещението на Зоран Заев в София, умряха".

Според автора, обрат със сигурност е "възможен, но шансовете за това не изглеждат добре, дори на теория“. Делимитов пише: "Това развитие е неприятно и потискащо за македонската общественост, която е изправена пред ново изпитание - да покаже зрялост, търпение и способност да устои на това предизвикателство".

Щетите за македонската икономика

Авторът на коментара се пита дали политиците ще съумеят да неутрализират и вредните последици за македонската икономика, която и без това се намира в период на продължителна рецесия, без да има признаци за бързо възстановяване.

„Факт е, че блокадата на преговорите с ЕС ще се отрази на съвместните инфраструктурни проекти и с България. Те са в режим на изчакване от доста време, но сега ще се забавят още повече“, се казва в коментара.

Цитиран е и представител на бизнес средите в Северна Македония, който твърди, че в действията на правителството в Скопие има повече демагогия, отколкото прагматизъм. „Няма никаква визия, стратегия или концепция. Мисля, че се разчита твърде много на подкрепа отвън и не се отчитат нашите вътрешни интереси“, казва експертът и предупреждава, че се очакват сериозни щети за македонската икономика.

А тя, според Делимитов, се намира в състояние на тежка рецесия. По-нататък той отбелязва, че сивата икономика, нелоялната конкуренция, корупцията и въпросът за върховенството на закона са проблеми за македонската икономика, които са дори по-големи от проблемите с България.

Компромисите, предложени от Зоран Заев

Коментар на Катерина Блажевска за македонската редакция на ДВ обобщава и някои от реакциите на българските медии, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в София. Отбелязва се, че македонската общественост не е била запозната с предложенията, които Заев е направил в София, докато някои български медии вече спекулирали по темата.

Цитирани са източници в правителствените среди на България, според които, Заев е предложил пет варианта за компромисно решение на спора с България. Единият от тях съдържал варианта да се каже, че българи и македонци говорят на същия език, който обаче международно е признат като два различни езика.

В София Заев заявил още, че ако България подкрепи началото на преговорите на РСМ с ЕС, то македонците ще направят необходимите компромиси по оспорваните исторически теми. Заев подчертал още, че очаква нов стимул за работата на съвместната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на РС Македония е поставил на масата за преговори, се отнасяло до ускоряването на железопътния проект Гюешево-София.

Правилна ли беше тази стъпка

В коментара на Катерина Блажевска се цитира позицията на българското министерство на външните работи. В нея София подчертава, че рамката за преговори между двете страни относно присъединяването на Скопие към ЕС остава непроменена. Както и че са необходими гаранции за спазването на Договора от 2017 година, които за момента все още не били предоставени.

„На фона на тази позиция на София в Македония се питаха дали посещението на Заев в София изобщо е правилна стъпка“, коментира Катерина Блажевска и цитира в отговор самия премиер Заев, който заяви: "И самата среща е стъпка напред към намирането на решение, което да е в интерес и на двете страни. Само така ще имаме подкрепата на гражданите на двете страни".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайо

    32 12 Отговор
    Не съм крив аз,че на Бойко Борисов вече не му става!И виаграта не помага.

    Коментиран от #27

  • 2 Разбраха ли

    34 9 Отговор
    Че Бойко падна с 200

    Коментиран от #25

  • 3 Десислава Атанасова

    33 13 Отговор
    Долу ГЕРБ

    Коментиран от #5

  • 4 Бойко Методиев Борисов

    16 12 Отговор
    Долу герб! Омръзна ми от ПКП,звучи като БКП! Записвам се в бандата на Дългото и Тошко Африкански,дайте един химикал!
  • 5 Атанаска Десиславова

    6 21 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Атанасова":

    Горе ГЕРБ!!!!
  • 6 Перо

    41 0 Отговор
    Въртят,сучат,”макетата”,все си мислят как да заобиколят българските условия и да се пишат тарикати.Кога ще разберат,че не успорването на историческата истина и език ще е най-добре за тях и ще тръгнат напред,без да слугуват на анти-българския проект на друга държава.

    Коментиран от #26

  • 7 ученик

    10 12 Отговор
    къде бяха българчетата, в 1992 година, когато Железния Фил, дето още е на държавна работа, като конституционен съдия, признаваше наред, Босна, пък Словения, пък Македония, защо не протестираха и не си търсеха правата тогава, нима онази Македония, и онзи идентитет, дето го имаше тогава в 1992 година, са различни от тези в момента, съвсем същите са си

    Коментиран от #14

  • 8 Този проект жп линия, със Скопие е

    16 0 Отговор
    Дъвка от 60-70години!!не върви вече, петсиониран е!!!
  • 9 Другия с коня

    30 1 Отговор
    Ми кво да правят Макетата - да си признаят,че азбуката им е модифицирана Българска азбука през 1945 година от Руския Окупатор ли????Че държавата им започва през 1991 ва ли????Не че нещо ще се промени,ако си го Признаят,обаче искат малко Кьотек,малко кандърми и ще стане.....
  • 10 Спас безделника

    46 0 Отговор
    А БЕ ЗАЙО, ГЛУПАВ ЗАЙО! НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРАВИШ НА ПАЛЯЧО, А ТРЯБВАШЕ ДА ЗАПРЕТНЕШ РЪКАВИ И ДА СИ СВЪРШИШ ДОМАШНАТА РАБОТА. ОРЕВАХТЕ СВЕТА, ЧЕ ЕВРОПА НЕ СИ БИЛА СВЪРШИЛА РАБОТАТА, НЕ СИ ИЗПЪЛНЯВАЛА ОБЕЩАНИЯТА И ОЩЕ КУП ГЛУПОСТИ, А ТИ И ТВОИТЕ ОРТАЦИ ОЩЕ НЕ СТЕ СИ СВАЛИЛИ ТИТОВИТЕ ФУРАЖКИ, ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ ЧИПА В МОЗЪЦИТЕ Е КЛЕЯСАЛ. ЗАЙО, ЧЕСТНО ВИ КАЗВАМ: НЯМАТЕ МЯСТО В ЕВРОПА, СЪС СЕБЕ СИ НОСИТЕ САМО КОНФЛИКТИ И ТЕЖКИ БОЛЕСТИ. НЕ СЕ НАТИСКАЙТЕ, НЯМА СМИСЪЛ!
  • 11 Дългият

    30 0 Отговор
    Тези трябва да са доста задръстени за да си мислят че ще променим позицията си по проблема.Явно и другите страни разбраха какъв е проблема и не се опитват да ръсят акъл да направим компромис.Като дърво без корен са макетата...

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Умен по цялата глава

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дългият":

    Проблема,който не смеят да си признаят Червените македонски цървули е,че все повече " македонци" получават Български паспорти и гражданство ,за да измъкнат семействата си от Македонската комунистическа разруха и накрая там ще останат само албанци и ИндоЕвропейците- Роми.....
  • 13 Зайо

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "Дългият":

    Бойко Борисов ми обеща за едно чекмедже да ни пусне в ЕС.
  • 14 Поп Андрей

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "ученик":

    Не са същите чадо. Тогава татко ви беше Великиот Саше Македонски, а сега не знаете кой е татко ви но плюете по майка си.

    Коментиран от #23

  • 15 Тревичка та ми

    2 1 Отговор
    Моля купете
  • 16 джаич

    16 1 Отговор
    Он Заев е клоун од циркус Балканикус , бере лобеници и пипони во Струмица и будали и абдали во Софиjа . Се извинувам бугари Заев е несериозен човек , не се секираjте и лутете !

    Коментиран от #17

  • 17 маке

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "джаич":

    Искам да знам какво точно иска България от Северна Мокедония ? Това което , аз до тук разбрах ( може и да греша ) е : 1. идентитетът - да признаят , че до 1944 г. са били българи , а след тази дата са станали македонци . 2. историята - античната история е на Гърция , средновековната история е на Византия , България и Сърбия , възраждането е история на България , Гърция и Сърбия . 3. културата е византийска . 4. буквите и писмеността са български . 5. църквата сега е сръбска , ама преди 1912 г. е била българска Екзархия , а по-преди това гръцка на Вселенската Патриаршия . 6. няма македонци , а има българи , гърци , власи , сърби , албанци , турци , гюпци , торбеши , помаци , бошнаци , сафарадски евреи , гасмули , цинцари , арменци , черкези и малко гагаузи и много понтийци и караманлии заселени след 1922 г. в последствие на катастрофалната гръцко-турска война и клането в Смирна .

    Коментиран от #20, #30

  • 18 Полковник РУМНО

    12 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 19 😁😁😁😁

    1 1 Отговор
    С какво го гостихте Заев я напишете какво са яли,с глупости не ни губете времето
  • 20 правдолюб

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "маке":

    Егати мешанията , много объркана работа , но все пак защо мразят така яростно България , след като са българи ? Българите също са хора .Тези наши братя сутрин мразят албанците , на обяд мразят гърците , след обяд мразят българите , след вечеря мразят сърбите и преди да си легнат мразят себе си , сънувайки мразят и турците защото са били 500 г. под тяхната власт !
  • 21 тодор живков

    2 4 Отговор
    Я от турците и циганите направих българи първа категория - на всичките им смених имената , непослушните изгоних в Турция и вижте сега къде в София във Факултето , кв. " Христо Ботев " , Орландовци и Филиповци има цигани с турски имена , всички са с български , даже станаха и по бели поради смесените бракове , чисти българи непоръбени .
  • 22 Брендиманска

    3 0 Отговор
    Снимката кърти. Заев пред Гърбът на Република България, нашия човек се отместил встрани
  • 23 ученик

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Поп Андрей":

    нещо не си в час май, антиквизацията беше проект на Груевски, от втората половина на 2000-те години, заедно със Скопие 2014, докато принципите на идентитета им са установени от АСНОМ в 45 година, и те никога не са се отказвали от тях, вземи прочети малко и се поинтересувай, преди да коментираш и да даваш мнение

    Коментиран от #24

  • 24 Поп Андрей

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "ученик":

    Различни книги четем чадо. Моите са стари и вехти с пожълтели страници но на тях по им верувам, от колкото на новите книги с лъскави корици. Здрав и жив бъди, пък с времето може да ти просветне, ако можеш и да мислиш, а не само да четеш.
  • 25 ДаЖивейБългар

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Разбраха ли":

    Джaмбaзчeтo зaюзaeв чaкa Бългaрия дa гo мoли зa признaвaнe нa бългaритe в рcм , зa дa пoчнe дa ce пaзaри кaтo ром нa oриeнтaлcки пaзaр, дa пoлучи oтcтъпки Нищo cрeщу Вcичкo.Прeдлoжeниeтo e гaврa c Бългaрия и тoй ce гъбaркa c нac,зaщoтo щe ни cлoжи cлeд гюптитe /цигaнитe / и хунзитe /плeмe oт пaкиcтaн / , a зaeднo c нac и хървaтитe. Тaкa пoдчeртaвa, чe мaкeдoнцитe нямaт нищo oбщo c бългaритe,чe ca дрeвeн нaрoд,c прeтeнции зa Бългaрcки тeритoрии /Блaгoeвгрaд и Кюcтeндил /,зaщoтo тaм живeeлo мaкeдoнcкo мaлцинcтвo /cтoтинa плaтeни oт cърбо-мaкeдoния oт OМO,нo c приcъдa cрeщу Бългaрия/.Щe ни взeмaт и кирилицaтa и 14 вeкa oт иcтoриятa и Oхридcкaтa aрхиeпиcкoхия.и вcичкo. Прaвдaтa и иcтинaтa са нa нaшa cтрaнa.Ceгa нe cмe cлeд НЬOЙ,a cлeд Дeйтън .Иcкaйтe мaлкo oт крaднaтитe oт бoкo Бoк...лукa кинти,зa ca oбяcним нa cвeтa нa чия cтрaнa e прaвдaтa. Мaкeдoнcкитe лидeри ca мнoгo пoдгoтвeни зa рaзликa oт нaшитe глaвoци,пoдли дeмaгoзи,вeрoлoмни измaмници,нo прoглушихa cвeтa,чe ca им длъжни,бeз тe дa жeртвaт нищо oт cвoятa измиcлeнa митoлoгия.Cъбудeтe ce cтрaхливи,и малосушни бългaрcки пoлитици и диплoмaти.Бългaрия винaги oт вac e губилa и cтрaдaлa.Нe e caмo дa cи гeрoй нa бoйнoтo пoлe. Cъceдитe oт нac винaги ca яли бoй,нo нa прeгoвoритe ни взeхa вcичкo.Дaвaйтe cмeлo,рaзoбличaвaйтe,ясно,грубo и бeзцeрeмoннo,нaзoвaвaйтe нeщaтa c иcтинcкитe имeнa,нaкaрaйтe ги те да сe oпрaвдaвaт и oбяcнявaт,ТE a нe НИE.Бългaрcкият нaрoд e зaд вac , нe ce cтрaхувaйтe.Нападението е защита
  • 26 EU нанай

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Каракачавов Бил " татар "-синеок , рус , висок ....А мургавелковците от титова сърбомарсиания , "словени , ха, ха , ха "- кривокраки , ситни ,мургави та чак патладжанести , с дръпнати очи чорные , нагли и крадливи , без чувство за мярка , лъжат като една дърта гьюптанка , кога да ги пребиеш и заплюеш е безнадежно късно. Очевадно е ,че цялата политичарска класа на рсм е от записаните в така наречената констетуция Гюпти /ром/и Хунзи/от пакистан/..Крадливи и лъжливи Наглеци , ЗА ВАС ЕУРОПСКАТА УНИЯ , НАНАЙ !!!Казано на вашия бащин език , майчивият ви е Български селски диалект. Титовите мекераета и деривати , агентите на УДБАта от бившите републики да не си въобразяват , че могат да превърнат ЕС в КЛОАКА , в една нова титова югославия с табиетит им. НО МЪРСИ ! ! ! НО ПАСАРАН ! ! !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 МЕКО КАЗАНО

    1 0 Отговор
    ЗАЕВ Е ЛЮБИМЕЦ НА МАКЕДОНЦИТЕ - КРАДЦИ СЪЩО КАКТО ТУК Е ЛЮБОВТА КЪМ БОЙКО -- НЯМА РАЗЛИКА , ДВАМАТА АКО ПОПАДНАТ В ТЪЛПА СА ФАТАЛНО СБЪРКАЛИ , ТОЛКОВА ГИ ОБИЧАМЕ !
  • 29 Име

    1 0 Отговор
    Всякакви преговори със българите е губене време
  • 30 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "маке":

    Точно си разбрал, врху това трябва да забравят че българите са били другари със Хитлера и всичко което си наброял да бъде прието като най голямо добро чинение от българската страна
  • 31 Полковник РУМНО

    1 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
Новини по държави: