Last news in Fakti

22 Юни, 2021 18:45 3 201 40

Днес се навършват 80 години от началото на Великата Отечествена война

  • втората световна война-
  • казахстан-
  • ссср

През 1941-1945 година в Казахстан са мобилизирани 1 милион 196 хиляди души, в допълнение към 178 хиляди военнослужещи в армията на СССР, призовани преди 21 юни 1941 година

Днес се навършват 80 години от началото на Великата Отечествена война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Великата Отечествена война на Съветския Съюз през 1941-1945 година влезе в историята като част от Втората Световна война 1939-1945 година. През годините на Великата Отечествена война Казахстан бе част от СССР като съюзна република – Казахска ССР, затова влезе във войната от момента на нахлуването на армиите на нацистка Германия на територията на Съветския Съюз на 22 юни 1941 година.

През 1941-1945 година в Казахстан са мобилизирани 1 милион 196 хиляди души, в допълнение към 178 хиляди военнослужещи в армията на СССР, призовани преди 21 юни 1941 година. Така, в боевете за Родината участват повече от 1 милион 366 хиляди казахстанци, или 22,2% от предвоенното население на целия Казахстан, което тогава е 6 милиона 151 хиляди души.

Освен бойните части в Казахска ССР са сформирани трудови армии. В тях чрез военни комитети са насочени 700 хиляди души. Тези трудови армии са строили стратегически обекти не само в републиката, но и близо до фронтовата линия. В редиците на трудовите армии се вливат както етнически казахи, така и други казахстанци, а също така преселници. В годините на войната милион и половина души са предислоцирани в Казахска ССР – евакуирани и изселени.

Казахстан се превърна в мощен арсенал на фронта. Икономиката на републиката преминава на военен режим: до минимум се съкращават разходите за мирни цели, много предприятия преминават към отбранително производство, в полза на такива предприятия се преразпределя работна ръка, суровина и машинно оборудване. През военните години Казахстан става място за евакуация на хора, производствен потенциал и културни ценности от прифронтовата линия. Казахстан зае водещо място в производството на мед, олово, бисмут, молибден, полиметали, необходими за военната промишленост. Отбранителните заводи на Казахстан започват да произвеждат нови образци оръжие, снаряди, мини. Селските труженици на Казахстан изпълниха своя патриотичен и трудов дълг: за периода от 1941–1945 г. те дават на фронта и страната 5829 хил. т хляб, 734 хил. т месо и много други хранителни продукти и суровина за индустрията.

Всеки четвърти казахстанец е бил или на фронта или работил в сферата на отбраната. Процентът на мобилизацията в Казахстан е един от най-високите в СССР и двойно надвишава процентът на мобилизация в нацистка Германия.

По официални данни, Казахстан е изгубил на фронтовете на Великата Отечествена война 602 928 души, от тях 125 500 са етнически казахи. В тази статистика не са включени онези казахстанци, които са били призовани в армията извън пределите на републиката, които не са се върнали от трудовите армии и починали от получените рани. Загубите на Казахстан са почти равни на военните загуби на две съюзнически армии – САЩ (417 хиляди) и Великобритания (380 хиляди).

Бойци от Казахстан са участвали във всички битки. С бойни медали и ордени на СССР са наградени повече от 100 хиляди воини от Казахстан, а повече от 500 души са удостоени със званието Герой на Съветския Съюз. Сред тях са казахски девойки – картечар Маншук Маметова и снайперист Алия Молдагулова.

4 казахстански военни летци Талгат Бегелдинов, Леонид Беда, Иван Павлов, Сергей Луганский два пъти са удостоявани със званието Герой на Съветския Съюз.

В Битката за Москва, започнала в края на септември 1941 година специално се отличи сформираната в Казахстан 316-та стрелкова дивизия под командване на генерал Иван Панфилов. Изключителен стоицизъм и героизъм проявяват бойците-панфиловци от стрелковия полк под командване на Карпов и батальона под командване на старши лейтенант Бауржан Момъшулъ. Дивизията води ожесточени боеве с превъзхождащ я четири пъти противник. Подвигът на двадесет осемте панфиловци, изпречили се на пътя на 18 танка и множество пехота стана един от ярките символи на битката за Москва.

Хиляди казахи активно участват в партизанско движение на окупираните от врага територии. Казахстанци участват и в освобождението на Източна Европа.

Големият казахски поет Джамбул Джабаев специално в подкрепа на жителите на обсадения Ленинград написа своето известно стихотворение „Ленинградчани, деца мои“.

На 30 април 1945 година в 14.25 часа казахстанецът лейтенант Рахимжан Кошкарбаев и редник Григорий Булатов едни от първи закачили на главния вход на Райхстаг червеното знаме на Победата.

През август-септември 1945 година казахстанските войници на Далечния Изток активно участват в разгрома на Квантунската японска армия, съюзник на нацистка Германия.

Днес по повод тъжната годишнина президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев написа: „В боевете загина всеки втори войник, призован от Казахстан. Имената на загиналите герои завинаги ще останат в паметта на народа. Нашата задача е да не допуснем подобна трагедия да се повтори“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатанистите

    5 30 Отговор
    Празнуват
  • 2 Софиянец

    8 36 Отговор
    Велика за шайка кашкаваладжии родни, за нас нищо добро не е донесла

    Коментиран от #9, #36

  • 3 Сатанистите

    3 27 Отговор
    Събрали се на сатанински огнен ритуал

    Коментиран от #7

  • 4 БСП=герп=сдс

    37 5 Отговор
    Дано повече не се повтори!!!
    И добре, че е бил Съветският съюз за да обърне хода на войната.
  • 5 Русофобска сган

    23 4 Отговор
    и тогава е подскачала от радост,но на Девети си го е получила в пълна програма.И сега нещата вървят натам..
  • 6 СЛАВА РОССИИ

    22 6 Отговор
    Никто не забыт ничто не забыто.
    п.п.
    И само да добавя: И никой от новите фашисти няма да бъде пропуснат.

    Коментиран от #14

  • 7 Домъчня ли ни за "ритуала"

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатанистите":

    Дай го споко,ще има реминсценция..

    Коментиран от #13

  • 8 пешо

    19 0 Отговор
    моме/невесто, да се представи информация за казахстан - хубу, бива. ама, не си ли давате сметка, ти и "менторите", че е некоректно и непочтено, да не кажа долно да се представя информация по този начин, само и само за да се премълчи заслугата на съветския съюз като цяло и на русия в частност?
    плувайте.
  • 9 Софиянец ли си наистина?

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Щото Чърчил беше ви подхванал за "поле с картофи" но Грузинецът го спря.Сигурно дядо ти се е довлякъл след Девети да става "момче-столичанче"..Жалко че "летящите крепости" бяха възпрепятствани.Иди та им поднеси два стръка на паметника,на Козяк е.И им се поклони до пъпа..
  • 10 Demonaz

    1 17 Отговор
    Муахаха и какво празнуват по-точно ? Хо й за сесере. Петолъчките ,сатанисти и безбожници ли МУХАХА!
  • 11 Всичко е объркано

    9 8 Отговор
    Дали победата на русите, не коства на целия свят живот в един по добър свят, не като днешния?
  • 12 свидетел

    5 11 Отговор
    и много бели направиха у нас като окупатори в състава на трети украински фронт ! пиянство, кражби, изнасилвания и т.н. доста жертви дадоха на наша земя, разстреляни от нквд за зулумите си .....
  • 13 Хаххахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #7 от "Домъчня ли ни за "ритуала"":

    1961г кпсс приема новата програма,която обявява предстоящия триумф на сесесере в съревнованието му със сащ.Хрушчов тържествува в очакване на историческия триумф.Обявява се, че "комунизмът е светлото бъдеще на човечеството. Програмата постановява, че към 1970г съветското производство ще надхвърли "при най-предпазливи оценки" това на Америка с 5%,а към 1980г тъй наречение социалистически лагер ще реализира 60% от световното производство, докато на "империалистичекия лагер" ще се падат помалко от 30%.Всичко това означава,че дори в сферата жизнените стандарти съветският съюз ще надмине САЩ "и заедно с това ще дойде най-късият работен ден,изобилие на материални блага и дори по-висок стандарт на живот за всички работници".Тези твърдения биват представени като НАУЧНИ открития...Още чакат
  • 14 Hess

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "СЛАВА РОССИИ":

    Айнес тагес вир верден вийдеркомен!

    Коментиран от #38

  • 15 az #Победа76

    16 4 Отговор
    Вечна слава на войните освободители! Никой не е забравен! Нищо не е забравено!

    Коментиран от #16

  • 16 Hess

    7 15 Отговор

    До коментар #15 от "az #Победа76":

    Кви освободители ве,окупираха половин Европа,маша на евреите и тяхно отроче,цирей на лицето на земята(говоря за СССР,не за Русия)

    Коментиран от #19

  • 17 Вечна слава на героите

    16 4 Отговор
    Паднали в свещената Отечествена война в СССР! Поклон пред жертвите, измъчвани и убивани по всякакви начини, пред децата и всички невинни! Никога да не види светът подобно изтребване на рода човешки!
  • 18 Дзверь

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ... изпречили се на пъта на 18 танка и множество пехота ...
    Обичам българския език. Авторке, четеш ли си написаното? Редактираш ли го или го пускаш веднага?
  • 19 az #Победа76

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Hess":

    Не забравяй, че това което стана след '45г. беше взаимно договорено в Техеран, Потсдам, Ялта...

    Коментиран от #20, #23

  • 20 За облъчените

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "az #Победа76":

    Вече има интернет

    Коментиран от #28

  • 21 ей комунистически боклуци

    1 6 Отговор
    стига ни занимавахте с тъпата си борба за определение да бъдете леви хомота

    Коментиран от #25

  • 22 извод

    4 2 Отговор
    Който е спечелил победата нека си празнува,но нека не забряваме че България е на губещата страна!
  • 23 Hess

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "az #Победа76":

    За това и пиша,че са еврейска маша,манипулирана и употребена,ако Молотов-Рибентроб се бе запазил,сега света би бил Рай...особенно за съюзните държави,но си мисля изобщо и за целия свят!
  • 24 Катък Айран-Бозаев

    3 2 Отговор
    Туй се едно чета вестник Правда от 5 март 67- ма ,малееййй
  • 25 Такива като теб

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "ей комунистически боклуци":

    Да бяха останали в бухенвакдските пещи.
  • 26 Статистика

    0 7 Отговор
    Много правилно си пишат за Казахстан! От Узбекистан са мобилизирани двойно повече войници, над половината са загинали. Също и от Азербайджан, Туркменистан, Грузия, Армения, Таджикистан, Беларус и разбира се от Украйна. Най-голямия съветски въздушен ас е украинец-Кожедуб! Най-добрите танкови асове също са от Украйна. Стига с тази глупост че Русия била победила Германия сама! От 1941 година започват масовите бомбардировки на английски и американски бомбардировачи над Райха. Унищожени са над 65 града, между които индустриални центрове като Рощок и Рур. През пролетта на 1943г САЩ и Великобритания нахлуват в Италия и това е всъщност втория фронт, а Нормандия е вече трети през юни 1944 година.

    Коментиран от #27, #33, #39

  • 27 Дядя

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Статистика":

    Ееей големи специалисти и историци се извъдихме! Ти да не си онзи дето и за Шипка обясняваше как само украинци и финландци се сражавали? Заради такива философи, като теб две световни войни бяхме от страната на булката!
  • 28 az #Победа76

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "За облъчените":

    Както и западни пропагандни митологеми! :)))

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Подкрепени

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "az #Победа76":

    С документи.
  • 30 Истината обича светлината комуне

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "az #Победа76":

    Кое ще отречеш?Гладомора в Украйна ли,или договора на сесесере с нацистка Германия?Малко трудно.

    Коментиран от #35

  • 31 ЗАГУБИЛАТА ВОЙНАТА ГЕРМАНИЯ

    0 0 Отговор
    ЗА ЧЕТРИ ГОДИНИ ИМА НАД ДВАДЕСЕТ МИЛЯРДА ЕВРО ИНВЕСТИЦИИ В РУСИЯ !!!САЩ ВЪПРЕКИ САНКЦИИТЕ ИМАТ ПРОЕКТ ЗА НАС ДРИДЕСЕТ МИЛЯРДА ДОЛАРА ИНВЕСТИЦИИ В БИВШИЯ СЪЮЗНИК РУСИЯ!ДРУГИ ИНВЕСТИЦИИ ИМАТ ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ!!!!ЕДИНСТВЕНИЯ ПО_БЛАГОСКЛОНЕН ПАРТНЬОР НА РУСИЯ Е..ТОЧНО ГЕРМАНИЯ!ДА ЖИВЕЕ ПРИРОДНИЯ ГАЗ😀
  • 32 Костова

    0 0 Отговор
    Госпожа Атанасова е зациклила на Казахстан,като да той основно е изнесъл на гърба си и войната и победата. Най - потърпевша от всички републики е била Белорус. А за изхода на войната са допринесли всички участници.
  • 33 Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Статистика":

    Русия никъде не казва, че е победила сама. А украинстата власт сама се изключи от Победата. Те празнуват през нощта 8-ми срещу 9-ти май някакъв си ден на Европа. Тази година за първи път Зеленски си спомни публично дядо си, герой от ВСВ, а после отново се зае с русофобски лозунги.
  • 34 az #Победа76

    0 0 Отговор
    Оценка на загубите на съветските републики във ВСВ:

    Азербайджанска ССР - 300 000.
    Арменска ССР - 180 000
    Беларуска ССР - 2 290 000
    Грузинска ССР - 300 000
    Естонска ССР - 80 000
    Казахска ССР - 660 000
    Киргизка ССР - 120 000
    Латвийска ССР - 260 000
    Литовска ССР - 375 000
    Молдовска ССР - 170 000
    РСФСР - 13 950 000
    Таджикска ССР - 120 000
    Туркменска ССР - 100 000
    Узбекска ССР - 550 000
    Украинска ССР - 6 850 000
  • 35 az #Победа76

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Истината обича светлината комуне":

    Много пропуски в знанията имаш:
    "Голодомор" има в целия СССР, а не само в Украинска ССР! И причината е, че внимание(!!!) западът настоява да получава не парични знаци или злато за изплащане на заемите, които е отпуснал на СССР, а зърно!!! Оттам и недостигът му в СССР, което причинява глад. И второ СССР е последната страна в Европа сключила договор за ненападение с Германия (т.н. пакт "Рибентроп-Молотов"), ....

    Коментиран от #37

  • 36 Баба ти

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    щеше да на абажур, mалоумнико!
  • 37 Безмислено

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "az #Победа76":

    е да им обясняваш на тия gлупаци каквото и да е.
  • 38 Hess

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Hess":

    ПРЕВОД:"Един ден ние ще се завърнем"...
  • 39 Hess

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Статистика":

    Моята прабаба загива при най-бруталната бомбардировка,над Дрезден-13-14.02.1945,над 250 000 цивилни жертви,за първи път се използва напалм,деца бягат в пламъци по улиците...Това са американските и английски демократи,радетели за мир и хуманност..Но не се очудвам,същите "демократи"хвърляха от самолети писалки и играчки със експлозив над София,най-често,техни жертви са били бедните деца,повдига ми се от лицемерие...
  • 40 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣ 🇧🇬🇷🇺

    4 1 Отговор
    Слава на СССР и на Червената армия!