Last news in Fakti

19 Август, 2021 21:20 6 426 36

"Като гръм от ясно небе": как августовският пуч доведе до края на СССР

  • ссср-
  • пуч-
  • михаил горбачов-
  • борис елцин-
  • генадий янаев

В ранните часове на 19 август 1991 държавната телевизия съобщава, че вицепрезидентът Генадий Янаев с декрет е назначен за държавен глава на СССР

"Като гръм от ясно небе": как августовският пуч доведе до края на СССР - 1
Снимка: DW

"Новината дойде като гръм от ясно небе": на 19 август 1991 комунистически хардлайнери искат да сложат край на реформите на Горбачов. Пучът има за цел да спре разпада на СССР, но в крайна сметка постига точно обратното.

„Разбира се, че бяхме разтревожени. Всички изпитваха тревога. Само си представете: седиш си край моста на река Москва и изведнъж покрай теб преминава танк“, спомня си Наталия, която в онези години е била на 40. На това място край Белия дом, както в Москва наричат правителствената сграда, преди 30 години се разиграват драматичните сцени на опита за държавен преврат, който в крайна сметка маркира началото на края на Съветския съюз.

Когато танковете излязоха по улиците на Москва

В ранните часове на 19 август 1991 държавната телевизия съобщава, че вицепрезидентът Генадий Янаев с декрет е назначен за държавен глава на СССР. Президентът Михаил Горбачов повече не можел да изпълнява задълженията си - по здравословни причини.

В нощта срещу 19 август малка група консервативни функционери на Комунистическата партия решава да сложи край на реформаторските усилия на Горбачов. По това време съветският ръководител се намира на полуостров Крим, където прекарва отпуската си. Именно там Горбачов е задържан от пучистите.

Политиката на Горбачов за "гласност" и "перестройка" - тоест, за дълбоки реформи на съветския строй, среща въодушевена подкрепа и одобрение на Запад. Цари атмосфера на промени и взаимно сближаване между Изтока и Запада. В самия Съветски съюз обаче цари криза, включително остър недостиг на храни.

"Беше времето на перестройката, в обществото кипяха различни настроения“, спомня си Наталия. „Но като цяло ситуацията беше относително стабилна. Затова новината за пуча дойде като гръм от ясно небе. Никой нищо не знаеше, никой не беше подготвен за такъв развой на събитията. Изненадата беше огромна, беше по-силна дори от страха“, казва Наталия.

Но когато танковете излизат по улиците на Москва, хората масово се стичат, започват да издигат барикади, да образуват човешки вериги, да полагат цветя в дулата на оръдията, да раздават пелмени на войниците.

"Това беше моментът, в който мнозина си казаха: сега или никога. Сега мога да съм свободен, сега мога да се боря за правата си, сега мога да взема нещата в свои ръце“, спомня си историкът Алексей Меркиш, който в онези години е бил студент.

Краят

Войниците постепенно започват да се побратимяват с демонстрантите и така само три дни по-късно на опита за преврат е сложен край. Горбачов се завръща обратно в Москва, но властта му се изплъзва завинаги. Новият силен човек е вече Борис Елцин, който изпъква с решителната си позиция срещу пучистите.

Не след дълго настъпва онова, което опитът за преврат всъщност иска да осуети - Съветският съюз се разпада окончателно. И до днес много от някогашните съветски граждани смятат Горбачов за гробокопача на СССР. А Путин дори нарече разпада му "най-тежката геополитическа катастрофа на века".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    38 16 Отговор
    Ех, да бяха обесили Горбачов!:((((

    Коментиран от #34

  • 2 Дали ще

    5 10 Отговор
    съм пръв?
    Да живее другарят Путин, другарят Елцин (дано се опрвви човекът щото нещо много пие), другарят княз Юсупов, другарят Байдън и другарят Тръмп.
    Другарките Меркел и Клара Цеткин също да живеят.

    Коментиран от #5, #16

  • 3 шумци

    11 13 Отговор
    Глупости, перестройката е стратегия на комунистите за надграждане на нивото. Сега властта пак е тяхна, но хората са "свободни" и нямат голяма опозиция. Репресивния апарат вместо да хаби ресур да подслушва кой говори против Партията се е насочил към хибридна война.
  • 4 Сатана

    21 7 Отговор
    След този пуч беше ясно,че на Русия и трябва човек врял и кипял в битките с враговете на Отечеството.Неслучайно Елцин избра Владимир Путин.Той е бил подготвян един ден да бъде Президент на Русия.

    Коментиран от #7, #25

  • 5 не си комуне

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Дали ще":

    А Роза Люксембург?

    Какво мислиш за 9.9.1944?

    Коментиран от #15

  • 6 Монгола

    19 7 Отговор
    А Соросландските щати ще се делят с ядрени ракети с малък обсег от 500 до 2000 км!
  • 7 шуме

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    СССР ли предпочиташ пред Царска Русия?
  • 8 СССР ☭

    20 4 Отговор
    Голям разпад на СССР от 24 000 000 кв км стана 19 000 000 кв км!
  • 9 ЕЛЦИН

    10 17 Отговор
    ЕЙ ТОВА ЩЕ СТАНЕ С ПУЧИСТИТЕ НА РАДЕВ
  • 10 ЕВРО НЮЗ

    13 12 Отговор
    ВЕЧНА СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ, ИЗПРАВИЛА СЕ ОТ РАЗВАЛИНИТЕ.. ВЕЧНА СЛАВА НА ИМПЕРАТОР ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН
  • 11 КОТарАК

    18 6 Отговор
    това са процеси , които беше неизбежно да се случат в СССР/ ПОРАДИ ЖЕЛАНИЕТО ДА ПОМАГА И ДА ДОКАЖЕ , че СОЦ. строй е по-добър от запада се изхаби и загуби. а краварите само трупаха капитали и експлоатираха но монетата се обърна
  • 12 жожето

    10 10 Отговор
    Путин е комунист.
  • 13 каскети

    1 11 Отговор
    СССР е смъртен враг на Русия, те са водили война.
  • 14 все тая

    11 12 Отговор
    Градският пролетариат продължава да живее в панелни блокове и мизерия.
  • 15 Другарката

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "не си комуне":

    Роза Люксембург твърдо нье.
    В учебника по история и бях нарисувал мустаци.
    Излиза че съм бил дидсидент.
  • 16 Пич

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дали ще":

    Елцин умря през 2007г

    Коментиран от #33, #35

  • 17 Седесарят.

    9 9 Отговор
    Русия е велика сила,!!!.Там нещата се случват,по Ал Грандиосо,,..СССР беше тромава машина,сега е в първа категория.Ресурсите на ,,Земята се изчерпват ,,.Ще поживеем у ще видим ..Путин е артист., магьосник..!!,,.Нормален ,човек,свят, не трябва да си развалят ,отношенията с Русия..Велика,!!!
  • 18 ХУМОР САТИРА И ТАНКОВЕ

    5 9 Отговор
    ТАЯ[...........]ОТ КАК СЪЩЕСТВУВА ,ПРОБЛЕМИТЕ ВСЕ С ОРЪЖИЯ И ТАНКОВЕ РЕШАВА!ТИЯ И ЗАПЕК НА КРИВОТО ЧЕРВО С ТАНКОВ СНАРЯД ПРОЧИСТВАТ😬😬😬
  • 19 Кремълски бандит

    8 10 Отговор
    На кремълските слуги не им остана сллнка от лизане на з.... :))
  • 20 Да, това е ”най-тежкката

    18 9 Отговор
    геополитическа катастрофа на века” и една огромна радост за Запада, защото заграби ресурси и превърна част от източноевропейците в роби.

    Коментиран от #24

  • 21 jorj

    11 18 Отговор
    Най-регресивната, най-човеконенавистна политическа система, най-човекоубийствена империя, просто казано от великия РЕЙГЪН - империя на злото.

    Коментиран от #23, #26

  • 22 Рико

    6 7 Отговор
    20 милиона организирани комунисти! С всичките им конгреси, пленуми; обкоми, совкоми; организационна машина, политическа подготовка ... Елцин ги забрани и гък не казаха! Това е най-мащабното доказателство какво стадо са - каквото каже царя, това е, дори да ... ги забранява.
  • 23 Дърт пее..раст...

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "jorj":

    Най,най,наййй,найййй,нанайййй...Ооооооох,
  • 24 Рико

    9 9 Отговор

    До коментар #20 от "Да, това е ”най-тежкката":

    Какво са ви "заграбили". Отидоха и взеха каскета на Ленин! Какво е това дето са ти го "ограбили", та само глупости говорите. Какво си имал та да ти го "грабят". Говорите глупости , а им и вярвате - е,това е вече медицински случай.
  • 25 Рико

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    Какви "врагове"? Тогава бяхте със свалени гащи и не само че нищо не можехте да направите, а и не знаехте какво да правите. Свободният свят ви отвори врати, подаде ръка, легитимира ви като държава. Ако не бяха тези действия, такъв кървав хаос щеше да настане в територията ви, че още да се гърми там, на принципа всеки срещу всеки.
  • 26 В.В.П.

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "jorj":

    Хубаво е ,че Рони,Хубавеца,не вижда ,как избягаха САЩ от Афганистан..А през 1986,4 ч,увещаваше на 4 очи,красавеца Горби,да излязат от Зоната,Че не добре видяно,че не е човешко,демократично ,,че светът е демократичен и малък,красив и нежен ....У Бла,Бла.. Рони Хубавеца!!
  • 27 Ляв плюс

    4 2 Отговор
    "....реформаторските усилия на Горбачов.....срещат въодушевена подкрепа и одобрение на Запад..." - без съмнение - резултатите ги видяхме. Докато цяла Източна и Средна Европа наивно вярваше, че постига истинска Свобода и Демокрация, западните Атлантици вече са крояли лукавите си планове за Хегемония, Световно Господство и унилатерален Нов Световен Ред чрез Глобализация смазваща националните икономики и суверенитет. Каква наивност се оказа пост-социалистическият ни морал.......
  • 28 Русофил плюс

    3 2 Отговор
    Дори тези, които успяха да се устроят на Запад трябва да знаят, че това не беше безкористно подаване на ръка. Западът по това време имаше крещяща нужда от евтина работна ръка и разнообразяване на имигрантския поток, който до тогава доминираше от Азия. Всичко това, разбира се, беше в ущърб на бившите социалистически държави, за чийто просперитет Западът не иска да мисли дори и днес.
  • 29 Написаното в тази статия

    3 3 Отговор
    ... е рядка простотия! Ооо, тя е писана от дойното зеле..това обяснява всичко, включително защо изобщо не трябва да се коментира. Убий простака с мълчание... са казали мъдрите хора.. Ще ги послушам!
  • 30 Варна

    5 3 Отговор
    Глупости!- Причината за разпада си остава Горбачов, на който Запада плати едни пари. - Той се изнесе в Швейцария и няма един работен ден от тогава. А заплатата на държавен секретар едва ли би му позволила да живее 30 години без да бачка. Това е истината! . Друга няма!
    Запада през 90- бе на прага а нова криза отново предизвикана от тях самите, както всички световни икономически кризи. САЩ и Япония по това измислят нови числа за да отчитат дълговете си, а ЕС я е докарал до средно 70% дългове спрямо БВП. Единственият начин да отложат кризата е като разбият бившият ДО за да могат да си продават боклуците и да ни превърнат в потребители.
    Онези, които сме свидетели на събитията все още сме живи, така че помним истината!

    Коментиран от #36

  • 31 no name no face no number

    5 0 Отговор
    За съжаление с помоща и на американски снайперисти капиталистите победиха за сега
  • 32 ДаЗдраПерМа

    3 0 Отговор
    Важното е че Буш старши първи разбра от Елцин по телефона че СССРето вече го няма, дори Горбачов хабер си няма а термина разпад се отнася към химическите съединения (например разпадат се на сол и вода) а тук имаме унищожаване което продължава и до ден днешен.
  • 33 аааааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    ТОЙ "КОМЕНТАР 2" Е ВСЕ ОЩЕ ПРЕДИ 2007,Ч Е И ПРЕДИ 2000
  • 34 rambaldievskievich

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Ех, да те обесят теб!...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Рико

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Варна":

    Варна, гнилата круша сама си пада от дървото. От собствената си тежест; от собствената си гнилота; от собствената си несъстоятелност. Не търсете заметресения ,урагани и външни сили! Отвън не е имало деиствия, само думи, но думите си ги имаше от 1917. Значе не с думи на критика е съборен режимът. Това беше една фалшива система, живяла фалшиво и умряла закономерно. Пак ще го напиша - несъстоятелна система! Отделните персони са много малки за да удържат или съборят несъстоятелното, то само си отмира.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания