Last news in Fakti

27 Май, 2021 14:32 6 626 52

Новите роби: как Русия съживява ГУЛАГ

  • гулаг-
  • русия-
  • ссср-
  • лагери-
  • роби-
  • затвор-
  • руски затвори-
  • владимир путин-
  • робски труд

Точно както по съветско време, днешна Русия иска да използва "доброволния труд" на затворниците за гигантските строежи на путинизма. Това ще ги превърне в роби и ще възроди ГУЛАГ.

Новите роби: как Русия съживява ГУЛАГ - 1
Снимка: Shutterstock

Руските власти възнамеряват да подменят трудовите мигранти от Централна Азия със… затворници. Това предложение за пръв път в пряк текст направи Федералната служба по изпълнение на наказанията. И начаса се оказа, че сред ръководството на Русия няма противници на идеята. Подкрепа за нея оповестиха Министерството на правосъдието, Следственият комитет и дори Валерий Фадеев, председател на Съвета за правата на човека. За този Съвет трябва само да уточним, че не е обществен, а е към президента Владимир Путин.

Властите твърдят, че за „трудоустрояването“ на затворниците има както пазарно, така и юридическо основание. Но дали да им вярваме?

Робски труд за гигантските проекти на путинизма

Всъщност новата идея изобщо не е нова: затворниците в Русия открай време полагат труд. Федералната служба по изпълнение на наказанията е един от най-едрите работодатели в страната, а нейният „персонал“ нито може на своя глава да прекрати трудовия договор, нито да поиска повишение на заплатата. За учредяване на собствен синдикат пък и дума не може да става.

Оборотът от труда на затворниците възлиза на милиарди, установява разследване на „Новая газета“ и „Трансперънси Интернешънъл“. В системата процъфтява и корупцията. Бившият шеф на Федералната служба Александър Раймер дори сам попадна зад решетките заради измами. А днес тъкмо тази комерсиализирана, обрасла с десетки фирми и податлива на корупция служба иска да се захване с „насочването“ на затворниците към „доброволен труд“.

Шефът на Министерството на правосъдието Константин Чуйченко, който е състудент на бившия премиер Дмитрий Медведев, казва съвсем откровено, че новият проект се бил родил в резултат от големия интерес на властите към „крупни инвестиционни проекти, при които числеността на лицата, изтърпяващи наказания под формата на изправителен труд, ще съставлява хиляда и повече човека“. С други думи: точно както по съветско време, тук става дума за използването на затворници в гигантските строежи на комунизма. И по-точно - на путинизма.

Обещават на хората работа по специалността и достойно заплащане. Но в очертаващата се схема те всъщност ще бъдат просто ресурс, който Федералната служба ще разпределя между държавните и комерсиалните поръчки. Точно както навремето Петър Първи разреши крепостните селяни да се закрепостяват не само към земята, но и към фабриките. Тоест, в това отношение Русия има доста по-стар и по-богат опит от съветския ГУЛАГ. Макар че ГУЛАГ е нещо безпрецедентно в световен мащаб, като се имат предвид размерите на принудителната трудова експлоатация на затворниците.

Чудно ли е при това положение, че успоредно с изграждането на нова „затворническа трудова империя“ руските власти правят и цинични опити да реабилитират старата? Стига се дотам, че в държавна медия откриваме рубриката „ГУЛаг“, а статии описват съветските лагери като „социален асансьор“ за най-бедните прослойки в СССР, които трябвало да бъдат щастливи, че в лагерите ги хранят по три пъти на ден, а понякога дори ги лекуват.

Самият Съветски съюз, особено по времето на Сталин, определено не изглеждаше като рая на земята, но в ГУЛАГ беше много, много по-страшно от живота на средностатистическия гражданин. Не говоря само за това, че шансовете да излезеш жив от лагера, дори когато си с относително кратка присъда, не бяха окуражаващо високи. Имало е периоди, в които там е умирал всеки пети затворник.

Няма никакъв смисъл да спорим с циничната аргументация, че „строежът на столетието“ през 21 век трябвало да се изгражда отново с трудовата сила на затворниците. Авторите на подобни статии очевидно не са чели разтърсващите описания на Александър Солженицин и Варлам Шаламов - на тях явно им стигат книгите, които описват Сталин като ефективен мениджър. Нека обаче само за миг да си представим завод на „Тесла“, където работят хиляди затворници. И рекламния слоган: „Ръчното сглобяване - по-благонадеждно от Ролс Ройс!“.

ГУЛАГ 2.0?

В цялата тази дискусия на преден план излиза един ключов въпрос: за доброволността на въпросния труд. Та нали срещу Китай например постоянно се отправя обвинението, че използва принудителния труд на затворници?

Разбира се, руските власти непрекъснато уверяват, че всичко ще бъде организирано на пазарен принцип. Затворниците щели да бъдат трудоустроявани според специалността им и щели да получават адекватни заплати. Което очевидно означава заплащане, сравнимо с това на трудовите мигранти от Централна Азия. Сега вместо тези хора, на акулите на руския бизнес ще бъдат хвърлени затворниците. Това важи на първо място за строителния бранш, където винаги трябват голям брой ниско квалифицирани работници.

А след като са ниско квалифицирани - за какви адекватни заплати можем да говорим? Същото важи и за така наречената „доброволност“. Добре известно е, че и в момента в затворническите колонии, където функционират някакви производствени предприятия, затворниците са принудени да работят. За методите на тази принуда можем само да си правим догадки.

Та нали добре знаем, че в структурите за изпълнение на наказанията в Русия изтезанията са нещо обичайно. Признава го дори споменатият министър Чуйченко, макар да използва предпазливия израз „отделни недостатъци“. А там, където изтезават, просто не може да става и дума за доброволен труд. Затова не е случайно, че руските власти се опитват да поизлъскат имиджа на ГУЛАГ: в сегашната ситуация и при този подход към темата нищо друго не им и остава.

Автор: Иван Преображенский * Той е кандидат на историческите науки, експерт по Централна и Източна Европа и автор на седмична колонка за Руската редакция на Дойче Веле.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ххх

    50 11 Отговор
    Хаирлия да е. Следва Белене, свинеферма... и всичкото ГЕП-ераст там. Да "забавлява" прасчовците.

    Коментиран от #41

  • 3 сила

    40 9 Отговор
    нищо ново,върти сучи пак до Сталин опираме.....
  • 4 560

    72 12 Отговор
    Статия на Сорос / Д. Веле / . А реално затворниците може да ги кефи да излязат ок клийте особено ако скъсят и присъдите . . . физическа работа - най-добрият лекар за болната психика
  • 5 TOTO

    54 11 Отговор
    ДОИЧЕ ВЕЛЕ БЕЗ КОМЕНТАР
  • 6 чичо Том

    21 29 Отговор
    Старата песен,,един ден от живота на Иван Денисович,,в нов вариант! Солженицин е велик пророк на новото време!
  • 7 msc

    63 12 Отговор
    Значи руснаците са изобретили затворническият труд - ти да видиш-а защо ми се струва че първите концентрационни лагери са дело на британците?.Тази медия DW трябва да бъде забранена както и други подобни на нея - да не е либерално но вижте как плакнат мозъци.
  • 8 Тук кога?

    59 6 Отговор
    115 хил затворници в сащ са в частни затвори, което е 8.4 пр от всички, сащ са страната с най много затворници като абсолютно число в света!!! Какво мислите правят в частните затвори тези 115 хил!?!?! Не нанкат на топло като българските! Всеки осъден да лежи трябва да работи, от къде на къде хем сбъркал, хем ще го издържаме? Нужда от пътища по селата колкото искаш....
  • 9 КОНТРАТА

    34 2 Отговор
    Само каторга е истината, да се научат шпоните да не рабитят за чужди разузнаваня срещу собствената си държава!
  • 10 ДжафДжаф

    35 6 Отговор
    То хубаво ама киселото зеле са пропуснали, че в европейска България също съществува правилото 2 за 3! 2 дена работиш и ти се признават за три. Представителите на бизнеса у нас също могат да ползват услугите на Казичене например. Спомням си, когато общашките надници по обектите бяха по 25-30лв, Казичене предлагаше работна ръка за по 8лв! Проблема беше, че мотивацията беше толкова низка, че и при 8лв пак не се връзваше сметката. Иначе в самото Казичене произвеждат разни работи, които можеш да
    си купиш, но доколкото знам качеството е низко и всичко май мирише на далавера от страна на на затворническата администрация. Що се отнася до Русия.....! Е, на скоро имаше публикации на тема Навални. Отказал да работи, дори спалното помещение да чисти и както се разбра никой не го закача. Има си мангизи явно, пазарува си в лагерния магазин и никой не го принуждава. Така, че отново фейк нюз!!
  • 11 Реалист 2

    37 2 Отговор
    DW неосведомени ли са, или не им пука как плюят Русия ? Май повечето хора не знаят, че полагането на труд в българските затвори си го има от царско време, през комунизма и в днешно време . Това наналява присъдата. Мискя, чи и в щатите го има.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 троцки

    9 32 Отговор
    Путин е по нагъл демагог от Борисов и Лукашенко,но пред Америка и Великобритания скимти,подвива опашка и се подмокря!Ким Чен Ун има по достойно поведение на държавник от мижитурката путинска.

    Коментиран от #25

  • 15 Kcaniba

    19 2 Отговор
    Не бре, ба курорт да са бандюгите!!!
    Значи, тези бизкоплатените, соросидни статийки забавляват просто!
    Много са свалили нивото от времената на ГУЛАГ.
    В БГ е соросиден ГУЛАГ, където пенсията не стига на хората да си платят сметките дори! Където виждаш хиляди да си ггворят сами по улиците. Където да си евтиноплатената работна ръка в Германия е престиж!!!

    Коментиран от #49

  • 16 Затворът

    18 3 Отговор
    ... трябва да превъзпитава. А възпитанието се извършва с труд. Не може да се мандахерцаш нагоре надолу и да лежиш по цял ден!!!!
  • 17 пак не разбрал

    26 4 Отговор
    Ония с оранжевите гащиризони, дето копат и ма'ат с лопатите по магистралите и жп. лините в САЩ, бригадири ли са ?
  • 18 Ужасонн

    16 3 Отговор
    Навсякъде трябва да и така!!!!! Няма са да лежат и да ги храни държавата! Навсякъде безплатно за изкупуване на вината да бачкат по строежи от обществено и национално значение!!!
  • 19 Ами прави са

    13 2 Отговор
    вместо да лежат по цял ден и да се чудят каквиглупости да измислят,е най-добре да се полага труд,хем труда вчовечава,хем си съкращават престоя,та по-малко да ги издържат хората отвън,а и никъде не е написано че като са в панделата не трябва да работят. Ще строят за благото на родината щом са влезли вътре,вместо да и пакостят. Само така трябва,ред и дисциплина.
  • 20 pbdan

    15 1 Отговор
    След като нашите съдилища масово присъждат кръвнина по 100-400 хил.лв на убийци, тия престъпници нямат банкови сметки с такива суми. Например Мартин от Сотиря осъден на доживотен затвор и 600 000лв. кръвнина откъде ще ги вземе? Да работи доживот и да плаща месечни вноски на семейството, дано си родят или осиновят детенце подпомагани с тия пари.
  • 21 Сандо

    7 1 Отговор
    Подготвят терените за мераклиите от НАТО.ДВ с право се притеснява,че доста германски мераклии за ново жизнено пространство поработиха здраво за да поправят резултатите от лошото си поведение.
  • 22 pbdan

    14 1 Отговор
    В затворите преди е имало тухларни фабрики - за затворници които имат да изплащат кръвнина или глоби - задължителна работа. Сега лежат по цял ден и през нощта тормозят по-слабите. Я цял ден 12ч. пред пещта после ще спят като заклани.
  • 23 Диверсант

    20 3 Отговор
    Еерогейският съюз превърна 2, 5 милиона българи в роби, изоставящи корените си, скитащи се немили недраги търсещи нископлатена работа.. Наглеци, тръгнали да гледат Русия.

    Коментиран от #28, #50

  • 24 Другия Пешо

    4 14 Отговор
    Няма нищо ново във факта, че от 1917 г Русия е един ГУЛАГ. Те са свикнали и нямат нищо против. Нека само нашите петоколонници да отскочат до там и поживеят десетина години и да видим каква песен ще запеят.

    Коментиран от #30

  • 25 Ти да не си

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "троцки":

    висока температура и да бълнуваш врели не кипели. Путин не скимти на никого,като се сго..сат нещата на него му скимтят. Ходещия некролог и геронтофила подвиват опашки пред него,да не говорим за осторвинете уроди.
  • 26 Ю.кортес

    4 11 Отговор
    Сибир по начало е колонизиран с криминали и политически затворници.
    Има цели градове които са възникнали с такова население.Просто,традицията продължава

    Коментиран от #27

  • 27 pbdan

    13 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ю.кортес":

    На запад дори цели континенти са били заселвани със затворници и каторжници - Сев. Америка, Австралия.
  • 28 Да, бе

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Диверсант":

    Робите, не плащат данъци :-) Или ний сме от специалните.
  • 29 ДаЗдраПерМа

    1 1 Отговор
    първо предложението е за доброволен труд по договор, второ заплата от 200-210хил руб на месец което прави към 2000евра това второто чак не е за вярване
  • 30 Няма проблем

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Другия Пешо":

    Дай ми пари и отивам, че с наличните и половината път няма да мина? Ще ти благодаря...
  • 31 Рико

    1 7 Отговор
    Собственият им опит не им ли говори? При СССР през Гулаг минават десетки милиони - по един метър на човек магистрала да бяха направили, до Марс щяха да стигнат. А то и метър нямаше когато СССР умря. Насила нищо не става, а и като прибавим генетичото бездарие на руските ръководители - и от това нищо добро няма да произлезе.
  • 32 Тук не е ГУЛАГ ...

    7 0 Отговор
    ... и ние не сме затворници, а единствено и само сме последни в ЕС, определени за "пазачи" на външните граници на "съюза", с нисък статус и жизнено равнище или ясно казано ПОСЛЕДН, ОПАШКАРИ, СЛУГИ на ЕС. Но сме първи в "ПЛАЧ НА ЧУЖДИ ГРОВИЩА" наследство от 500 години "ГУЛАГ", тук.
  • 33 Светослав

    9 0 Отговор
    И тук трябва да стане така! Баба ми на 79 беше обратна от две циганчета. Те са на свобода и продължават да безчинства в селото, а аз съм с ограничителни заповед да не ги доближавам.Защо ли?
  • 34 Светослав

    7 0 Отговор
    И тук трябва да стане така! Баба ми на 79 беше обрана от две циганчета. Те са на свобода и продължават да безчинстват в селото, а аз съм с ограничителни заповед да не ги доближавам.Защо ли?
  • 35 Питанка

    6 0 Отговор
    А чужденци ще приемата ли в тия нови ГУЛаг-и?! Да им пратиме без пари БОКо + Шиши, караПрас, Цаци, Гешо, Крадлев, Пиги сВинетката, алкохолизирания Московски циг@нин-убиец на дете, мАнгела вазелин-МОМЕ алкохол Джнадбаз с бомбичките и пиратките, ......?!
  • 36 ДаЗдраПерМа

    4 0 Отговор
    офф чак сега обърнах внимание кое е автора, експерт по източна европа от колектива Ходорковски
  • 37 баба Яга

    6 2 Отговор
    Ясно - в Русия е лошо, а как е в САЩ?

    Коментиран от #38

  • 38 Ром ама кубински

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "баба Яга":

    Лично сам видал пандизчии да събират боклуци около магистралите в града(намиращ се в Сащ).В Русия не знам как е. А иначе някъде на запад имаше табели Арбайт Махт Фрай,значи това са западни ценности и следователно нищо лошо.

    Коментиран от #42

  • 39 dfu

    7 0 Отговор
    Не само доброволен труд в кавички без кавички трябва да има за затворниците, а даже и недоброволен. А който не бачка - няма да яде.
  • 40 ПУТИНИЗЪМ

    0 7 Отговор
    КАТО ПРИ....КОМУНИЗМА
  • 41 Hнн

    1 11 Отговор

    До коментар #2 от "ххх":

    Колко болен мозък трябва да си за да искаш да храниш свине със сънародници или просто да си от полезните идиоти на руската идея за управление!
    Да закрепостиш хора освен към земята и към фабриката супер напредък за мужиците, дори самият Корольов е бил в трудов лагер с избити зъби от някое "умно нквд комисарче" та лично Туполев го е измъкнал за космическата програма! Неслучайно самите мислещи руснаци си наричат подобието на държава "рашка-говняшка"
  • 42 ДаЗдраПерМа

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ром ама кубински":

    това е надписа над входната врата в Освиенцим или Заксенхаузен

    Коментиран от #48

  • 43 big

    9 1 Отговор
    Това е труд, дали ГУЛАГ или не, при работа там се намалят присъдите, както навсякъде по света. Убеден съм, че и затворниците в Германия имат право на труд и чрез него си намалят присъдите. В България е същото. Труда не е задължителен, например Навални отказва да работи и не работи - пие чай и се разкарва в помещението, когато според някои медии умираше от болежки!
  • 44 Русия 24 тв

    4 1 Отговор
    Значи ако джендър убие нормален човек отива в западен затвор с 12 звезди , тренира си като афроамериканците с гиричка и го пускат пак да извърши престъпление. Русия е в правото си да ги използва не им трябват милиони тъмнокожи мигранти от турските републики на централна азия
  • 45 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Това е чудесна новина и с приоритет в новите лагери- целия ЕС.
  • 46 хахаха

    8 2 Отговор
    че къде не така, бе господа дойчезелеви? всички сме гледали американски филми как затворниците строят пътища...или това е саде за киното? :))) а в България тия с леките присъди си работят навън....
  • 47 Новите роби

    3 1 Отговор
    са дигиталните роби. Инфорсърите на масовата дигитализация са новите робовладелци, които ви карат да предлагате личните си данни в мрежата, без право на избор.
  • 48 сВИКВАЙТЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "ДаЗдраПерМа":

    по радио Меджик ФМ, ей така по няколко пъти ни го повтарят "Работа, работа, работа".
  • 49 Пияндурник

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    А в русия за какво им стигат ?? Вече и за водка нямат ! Забравили са какво е долни гащи там са много скъпи и са само вносни защото технологията за производство на долни гащи е прекалено напреднала и сложна за руснаците!! Ама то там купона едва сега започва ! Голяма веселба ще падне !!
  • 50 Пияндурник

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Диверсант":

    Пич !! Няма по голяма емиграция от загиващата русия !! Вие сте плъзнали навсякъде по света !! Нашите ще се върнат защото ще има къде но вашите никога няма !! Ако света си отвори границите за руснаците там след един ден и безсмъртният полк няма да остане!!
  • 51 Хахаха

    3 0 Отговор
    Само не са написали, че заплатите на затворниците стигат до 240 хил. рубли. Не знаех, че на робите се плаща повече от господарите някъде.
  • 52 Съдията Дред

    1 0 Отговор
    Труда в тамошните колонии наистина е доброволен, макар и по ниско платен. Всички искат да работят , защото и там важи зачитането на два работни дни за 3 дни изтърпяна присъда. Там дори за работа в по тежки условия се зачита ден за два. Разбира се, факт е и това, че който не иска да работи , е нон стоп дежурен по чистотата. Апропо, в момента в Уса-то има повече затворници на милион население, отколко е имало по времето на Сталин. И там затворите са на практика предприятия. Особено доходни за ръководителите им.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания