Last news in Fakti

23 Юни, 2021 12:25 3 020 31

България държи в ръцете си съдбата на преговорите с ЕС

  • северна македония-
  • българия-
  • албания-
  • ес-
  • членство-
  • скопие

Европейският съюз призна, че на Балканите е необходима яснота

България държи в ръцете си съдбата на преговорите с ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Базираното в Тирана електронно издание Albanian Post коментира решението на България да запази ветото за започване на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз в статия, озаглавена „Балканска блокада за балканската интеграция“, предаде агенция "Фокус".

„Беше юни 2018 г., когато Съветът на Европа свика редовно заседание на външните министри на страните-членки. По това време едно от заключенията на срещата беше следното: интеграцията и започването на преговори с Албания и Северна Македония не са съществени за Европейския съюз. Днес обаче няма останал стар или стратегически вакуум по въпроса“, пише изданието. Германският държавен министър за Европа Михаел Рот описа задължението на Съюза към албанците и македонците с думите: „Откриването на преговори за Албания и Северна Македония се превръща в морален проблем за ЕС“.

В публикация в „Туитър“ няколко часа преди да бъде взето окончателното решение, бившият албански министър на външните работи Дитмир Бушати коментира ситуацията, в която се намира Албания днес. Той описа като „европейски морален проблем“ задънената улица, в която се намират преговорите. Интензивният юни не даде очаквания резултат за Албания. Септември и словенското председателство този път трябва да се очаква да донесат други подходи, заключават от редакцията. За анализатора и изследователя по международни отношения Джулиан Зила всички условия явно са изпълнени и от двете страни. Но ветото на София наказа и страната, която нямаше тежест на гърба си. „Решението се взема за двете страни. Този път имаше ясна препоръка за започване на преговори с двете страни. Неотдавнашното развитие около ситуацията с преговорите обаче напълно противоречи на препоръките“.

„България не взе предвид призивите. Парадокс е, защото когато Албания и Северна Македония получиха одобрение от наистина скептични страни като Нидерландия и Дания, те останаха на същото място заради България“, коментира известният журналист Бен Андони. Това обаче е реалност, оформена в рамките на ЕС, според Андони. Формулата дава възможност да има такива бариери. „Не е изненадващо, ако в бъдеще гърците направят същото, което българите направиха със Северна Македония. Намирам за досадно и прекомерно начинаещи страни като България да постъпват по този начин“.

Мнението на двамата анализатори съвпада за едно: Албания има прозападен подход и двете страни ще продължат да се надяват на Европа. „Членството в ЕС е стратегическа цел както на Албания, така и на Северна Македония. И двете страни ще продължат да се надяват на започване на преговори“, казва Зила. Андони допълнително уточнява, че албанският подход е толкова прозападен, че цялата интеграционна документация е адаптирана за тази цел. Но за него е изненадващо, че на Запад това се чете по различен начин. „Не е изненадващо, че в бъдеще ще се появят неевропейски или антиинтеграционни сили. Не можете вечно да чукате на врати, които не чуват“. „Европейският съюз призна, че на Балканите е необходима яснота“. Това е позицията на Зила, попитан какво трябва да направи ЕС, за да възстанови доверието на Балканите в Съюза. Най-вече фактите за него са свързани с въпроса за мажоритарното взимане на решения, като по този начин се елиминират възможните вета.

Но Андони смята, че от ЕС липсва искреност. „Не беше необходимо да инвестираме толкова много“, коментира той по повод посещенията, направени от министър-председателя на Албания Еди Рама през седмицата преди решението през юни. „Изглежда посещенията бяха напълно напразни. Това е така, защото българското правителство не уточни позицията си“. Именно България се превърна в пряк блокиращ механизъм за започване на преговори между Съюза и двете балкански държави. Далечната в европейското физическо пространство Португалия ще напусне председателството на ЕС на 1 юли и ще го предаде на географски по-близка държава до Балканите - Словения. Страната, която се е ангажирала да разреши българо-македонския диалог, все още не е поела юздите на играта. Балканската блокада е това, което трябва да се деблокира, за да се проправи път за двата региона към различно бъдеще. (Не) балканска България държи в ръцете си съдбата на преговорите с Европа.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    40 0 Отговор
    Един път нещо да зависи от нас
  • 2 ЪРП

    40 3 Отговор
    МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ ДА СИ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ И ДА СИ ПРИЗНАЯТ ,ЧЕ СА ЧИСТОКРЪВНИ БЪЛГАРИ, А НЕ НЯКАКВИ ПАЛЯЧОВЦИ ОТ РОДАТА НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ!!!!!!

    МАКЕДОНСКИ СЪНАРОДНИЦИ, ВРЕМЕ Е ДА ПРИЗНАЕТЕ , ЧЕ СА ВИ ПРОМИВАЛИ МОЗЪЦИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД И ДА ОСЪЗНАЕТЕ ,ЧЕ ВИЕ СТЕ ЧИСТОКРЪВНИ БЪЛГАРИ, ЧЕ СМЕ ЕДНА КРЪВ!!!!!!!

    ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ ОТНОВО ДИРЕКТНО КЪМ БЪЛГАРИЯ, КАТО СИ РАЗРУШИТЕ МЕЖДИНТА ГРАНИЦА С БЪЛГАРИТЕ, ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ИЗМИСЛЕНАТА И НАТРАПЕНА ГРАНИЦА!!!!!

    НИЕ ВИ ЦЕНИМ И ОБИЧАМЕ!!!
    ОСЪЗНАЙТЕ СЕ И НЕ РОБУВАЙТЕ НА БЯСНАТА АНТИБЪЛГАРСКА ПРОПАГАНДА, КОЯТО НИ РАЗДЕЛЯ С ГРАНИЦА ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ!!!!!!!!

    ВЕКОВЕ ПРЕДИ ТОВА СМЕ БИЛИ ЗАЕДНО ЕДИН РОД И РОДИНА!!!!!!!!!

    Коментиран от #28, #29

  • 3 Дългият

    43 1 Отговор
    Защо всички критикувате БГ а не наложите на РСМ да приеме истината.Радев и Правителството да вземат фактите и да ги запратят в лицата на тези непросветени люде...Никой не го интересува отношенията ни с РСМ...всичко е Геополитика...

    Коментиран от #8

  • 4 Нямаме крачки назад!

    38 1 Отговор
    Ще се държим като на Шипка,до последно! Иначе Сюлейман Безумни ще ни налази отвсякъде!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха-ха

    17 1 Отговор
    Известният журналист Бен Андони :-) :-) :-)
  • 7 Калмук

    37 1 Отговор
    "... Намирам за досадно и прекомерно начинаещи страни като България да постъпват по този начин“." ... Значи за НЕначинаещите Холандия и Дания - може ?! С този език и отношение, албанците неслучайно са в компанията на РСМ ... и да не се сърдят на българите.
  • 8 Един от всички

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дългият":

    Много точно казано! Никой на запад не пита защо ни е такава позицията. Външно категорично я определи, а разните там журналя (явно мисирките са във всички държави) се правят на ударени, че нямаме такава. Или макетата да се взимат в ръце, или да си сърбат попарата. А есовците да внимават много. Защото България не е никак малка и всякаква преса срещу нашия суверенитет ще доведе до обратното противодействие, което да е много рязък завой на Изток. Китайците си имат Солун, защо да не напарвят Варна и Бургас? А и Путин вече излиза от зоната на мълчанието и ясно заявява позиции. Та есовците много да внимават в картинката, щото не сме 1990. Милена вече е зряла жена.....

    Коментиран от #13

  • 9 Пак да кажа

    23 0 Отговор
    Европа не е готова да приеме Албания и РСМ в съюза! Тя няма достатъчно килии които да поберат криминалния контингент който ще се изнесе нагоре! Особенно албанците са народ за който кражбата е религия! Без да искам да ги обиждам, но опитът ми с тях(18 години) това показва!
  • 10 пак не разбрал

    18 0 Отговор
    Каква ли ще е реакцията на нашите мисирки по въпроса : ''Намирам за досадно и прекомерно начинаещи страни като България да постъпват по този начин.'' ?
  • 11 Допускам че РСМ и Албания

    12 0 Отговор
    За момента нямат място в ЕС. Поне не и следващите 10 години. И едните и другите са същата стока като нас. Ще гледат облагите, а отговорноста им ще е да гласуват безропотно предложенията на СЪЩЕСТВЕНИТЕ страни в ЕС. Не мога да разбера как на Нидерландия не им е ясно точно това.
  • 12 Нормален човек

    14 0 Отговор
    Толкова тъпотии скоро не бях чел. Почти ми заприлича на Северномакедонска Уикипедия. Но човека е прав за едно -ние допускаме всеки да се упражнява на наш гръб и след това трябва едва ли не да се оправдаваме. Много хора се опитват да пречупват позицията ни през тяхната призма. Това е недопустимо. И въпреки всичко лъжите продължават. Не сме активни, оставяме инициативата на други и те започват да ни убеждават какво искаме. За пореден път призовавам хората, отговарящи за Външно - срещи с ЕС и настояване за натиск върху Северните Немакедонци да започнат да защитават правата на малцинствата и да спрат с езика на омразната. Тяхното поведение е укоримо от всякаква гледна точка.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дивуй

    3 0 Отговор
    Егати тъпата цензура,иначе разни ислямисти могат да си пишат тука и пропагандират
  • 17 No comment

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Намирам за досадно и прекомерно начинаещи страни като България да постъпват по този начин“
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Един от всички

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "В ЕС,НО ИЗВЪН НАТО":

    Много глупости си написал. Някои сме живяли по това време и много добре знаем за какво става въпрос. За 9 мил България със суверенитет и уважение, здравеопазване, образование и т.н. Сега какво имаме? За разграбването - нали точно новите господари инсталираха шайката и ограбиха всичко - природните ресурси за чужди компании, трохите за плебса. Недей да говориш глупости! На Изток се заражда бъдещето на света, дано само по-далеч от китайците. И да - не искам да сме сметището на европата и колонията на усата!
  • 20 Бивш канадец

    12 0 Отговор
    От ЕС непрекъснато ни пеят, че трябва да има върховенство на закона!? ОК, ми нали и ние това искаме - има подписан договор с макетата - нека просто си изпълнят задълженията по този договор и пито - платено!

    Коментиран от #24

  • 21 Ще има и още

    13 0 Отговор
    Много плюят по механизма държава-член да налага едностранно вето. Особено ако е "нова", особено ако е малка, особено ако е "(не)балканска". Надяват се този механизъм да бъде премахнат. И забравят че някой ден когато и те станат членове на ЕС, и те ще са нови, и те ще са малки, и те ще са балканци. И единственият способ да отстояват ключови тяхни интереси ще е единствено и само правото на вето. Как ли ще разсъждават тогава ?
  • 22 Какво те учудва?

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "В ЕС,НО ИЗВЪН НАТО":

    Нормално е като сме били зависими и са ни отнели зависимостта да рухнем! Цаката е да сме в съюз, но независими! Представи си алкохолик, да му вземеш бутилката, ще агресира и рухне след това. Но ако алкохолика е умен и да му вземеш бутилката, той ще си е скрил нейде някоя друга..
  • 23 Ха ха ха

    10 0 Отговор
    Пeт пaри нe дaвaм , кaкви ги бръщoлeвят нEкви тoлeрacти в брюкceлcкo , вeтo дo дупкa , и стига c тия мaнтри зa брaтcкия нaрoд в cкoпcкo . Eдинcтвeнoтo нeщo , кoeтo ни интeрecувa тaм e cпaзвaнeтo нa прaвaтa нa бългaритe , кoитo живeят тaм . Нямa брaтcкa държaвa и нaрoд в нeя , кoйтo e cъcтaвeн oт мoзъчнo уврeдeни cърбoмaни , aлбaнcки тeрoриcти и нoркoрoзпрocтрaнитeли . Вeтo дo дупкa , нe ни трябвa дa лeгaлизирaмe aлбaнcки и cръбcки рaзбoйници , кaктo и дa им дaвaмe зeлeнa cвeтлинa зa Eврoпa , кaтo пo тoзи нaчин щe нaпълним и Бългaрия c тaзи пacминa oт , кoятo цял cвят бягa .
  • 24 ДС некадърници

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Бивш канадец":

    Точно по международното право такъв един неравнопрвен и изнудвачески "Договор" е недопустим и невалиден! Пък и е писан от ДС-приравнения за юрист-международник - "д-р по международно право и междудържавни отношения" на ЮЗУни Красимир Дончев Каракачан, завършил семестриално пропагандна специалност в ТърнУни, но ДС-накичен с диплома за "историк" на СофУни!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Коментатор

    13 0 Отговор
    По каква логика Европейския съюз опакова Албания и Македония България не спира Албания и тя по никакъв начин не е виновна затова че Македония не спазва договорите си. Добре да се припомни че Албания призна българско малцинство да своя територия
  • 27 66666

    6 0 Отговор
    От всички Балкански държави , Албания се държи най добре с нас , уважават ни и имат добро отношение към България . За съжаление заради нашите "братя" спираме и тях без да го заслужават . Дано са намери наш държавник да се извини на Албания и да им обясни разбираемо положението в което ни вкараха тези от БЮРМ !
  • 28 Искапен ти вели

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "ЪРП":

    Кој тоа те излажал? И кое ти е нивото на интелегенција та дури и си поверувал во таа фантазмагорична приказна? Оф море со кого си имаме работа, душобол...
  • 29 Борис_София

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЪРП":

    Сложих ти минус, първо не знам какви бонбонки взимаш, но не ти е ок. Второ, недей да крещиш, виж кога се пише само с главни букви. Иначе по темата, забрави за тия от Северна чукария. Те като чуят за българи и гняв и омраза ги обзема, въпреки че бабите и дядовците им са 100% българи. Така са ги научили сърбите, така и ще бъде занапред. Ако изчезне омразата срещу България и спрат с фалшификация на българската история, то Северна Чукария ще изчезне като държава. Не ни трябват, да се връщат към сърбите или направо да стават албанци. Но да оставят българската история, спират да просят български паспорти и там на античното килимче при Монастир, има 37 джамии да свикват.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Карлово

    1 0 Отговор
    Според мен,ЕС трябва да подкрепя нас и да натиска Македония,а не обратното.Все пак ние сме държава членка.Това което прави ЕС е недопустимо.Този ЕС въобще не ги интересува за нашите ценности като отделна държава,защо нас трябва да ни интересуват техните евроатлантически ценности.Те не уважават нас,ние защо трябва да уважаваме тях??????Моите ценности са Стара планина,Родопите,Рила,Пирин,златните полета на Добруджа,черно море,хан Аспарух,Левски.Родината ми е ценна!!!!!!!
Новини по държави: