Last news in Fakti

1 Юли, 2021 10:14 1 793 5

Почина авторът на Споразумението от Преспа

  • адамандиос василакис-
  • преспа-
  • гърция-
  • северна македония-
  • македония-
  • споразумение-
  • дипломат-
  • оон

Спорът за името завърши със Споразумението от Преспа

Почина авторът на Споразумението от Преспа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцкият дипломат Адамандиос Василакис, който беше главен преговарящ на Атина в инициираните от ООН преговори за името на Северна Македония, почина на 79 години, съобщи в. "Катимерини", предаде News.bg.

Роден на 13 юни 1942 г. в Хиос, Василакис се присъединява към външно министерство в Атина през 1972 г. и по време на мандата си служи на ключови позиции в Европейския съюз и ООН. През 2002-2007 г. той е постоянен представител на Гърция в ООН, докато от 2005 до 2006 г. той представлява Гърция в Съвета за сигурност на ООН.

От 2007 г. той представлява Гърция в 27-годишния спор със Северна Македония, посредник на който е Матю Нимиц, американският дипломат, който служи като специален представител на ООН за спора за наименованието между Гърция и бившата югославска република Македония - като тогава се наричаше държавата. "Министерството на външните работи скърби за загубата на посланик Адамандиос Василакис, отличен дипломат, който бе предан на родината си и беше модел и източник на вдъхновение за всички, които имаха късмета да се срещнат с него", се казва в изявление на министерството.

"Той служи на Гърция с честност, достойнство и вяра в дълга", продължи министерството, а външните министри Никос Дендиас и бившите колеги на Василакис изразиха своите "искрени съболезнования" на семейството и роднините му. Спорът за името завърши със Споразумението от Преспа, което беше подписано на 17 юни 2018 г. на церемония на високо равнище в гръцкото гранично село Псарадес на езерото Преспа, от тогавашните външни министри Никос Коциас и Никола Димитров, в присъствието на съответните министър-председатели, Алексис Ципрас и Зоран Заев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Александър Македонски

    7 0 Отговор
    Такъв дипломат като него ни трябва и на нас. Мир на праха му
  • 2 Брендица

    2 1 Отговор
    Господ си знае работата ! 28 години гърците разиграваха македонците-българи. Споразумението за името "Северна" е абсолютна подигравка, при положение, че съществува Пиринска Македония в България !

    Коментиран от #5

  • 3 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Жалко че е починал. Трябваше да го поканим да изготви и нашето споразумение с РСМ,тъй като очевидно ние не можем,въпреки аргументите ,фактите и доводите които имаме против македонските сръбски агенти.

    Коментиран от #4

  • 4 Брендица

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Павел пенев":

    А против българите на Кан Котраг какво имате? Явно са доста добри щом все се намира някой да ги оплюва?!
  • 5 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Брендица":

    А там няма ли и друга Македония около Кукуш и Серес и нататък към Солун.
    Я по-убаоо гледай Македония, какво сте се облещили македонистите към Пиринска Македония, заедно със Сърбия и Русия
Новини по държави: