Last news in Fakti

1 Юли, 2021 13:21 2 382 16

„Тайното общество“ на ККП

  • китайска комунистическа партия-
  • тайно общество-
  • 100-годишнина-
  • си цзинпин-
  • противници

Скриването на вътрешното напрежение позволява на ККП да представи стоманена фасада на своите врагове

„Тайното общество“ на ККП - 1
Снимка: Shutterstock

Управляващата комунистическа партия в Китай, която в четвъртък празнува своята 100-годишнина, се характеризира с потайност, водейки втората по големина икономическа сила в света, пише АФП, предаде Actualno.

Основана като незаконно марксистко подземно движение в Шанхай преди век, впоследствие тя се води от строгия контрол на информацията, наблюдението и прочистването на несъгласните.

Кои са членовете?

Партията претендира за 95,1 милиона членове, но пълният списък с имена не се оповестява публично. Далеч не е лесно да се регистрирате, със строг двугодишен процес на кандидатстване, по време на който се подбират кандидатите с безупречна лична история.

Това е втората по големина политическа партия в света след партията Бхаратия Джаната на индийския премиер Нарендра Моди, която има 180 милиона членове.От последните данни, публикувани от Организационния отдел на ККП, само 6,5 милиона членове са работници и 25,8 милиона са земеделски работници - в сравнение с мнозинството от 41 милиона професионални специалисти и 19 милиона пенсионирани кадри.

„На конференциите на партийни представители от най-високо ниво можем да видим, че това е чисто политическа партия, съставена от бюрократичната класа“, каза базираният в Пекин политически анализатор У Цян.

Как се финансира?

Бюджетът на ККП не се оповестява публично, доколкото личното богатство на нейните лидери е изключително чувствителна тема.

Членовете на ККП внасят до два процента от доходите си в партийни каси. През 2016 г. официално списание съобщава, че общият размер на вноските за предходната година е бил 7,08 милиарда юана (1 милиард долара), но вноските са само малка част от доходите ѝ. Партията е начело на финансова империя и директно управлява компании, хотели и фабрики, заяви Жан-Пиер Кабестан от Хонконгския баптистки университет.

Междувременно заплатите и привилегиите на лидерите ѝ остават неизвестни. Няколко чуждестранни медии претърпяха наказание за отчитането на огромни и незаконни състояния, направени от китайските лидери и техните семейства чрез доходоносни инвестиции, често скривани в данъчни убежища или чрез сложни финансови структури с неясна собственост.

Разследване на агенция Блумбърг от 2012 г. оцени, че близките роднини на президента Си Цзинпин притежават активи на стойност милиарди юани.

Колко жертви?

Повечето чуждестранни учени по история на Китай смятат, че между 40 и 70 милиона души в Китай са загинали в резултат на политиката на партията от идването ѝ на власт през 1949 година.

Те включват многобройни вътрешни чистки, Големият скок напред - катастрофалната икономическа политика на Мао Дзедун, довела до смъртта на десетки милиони от глад - репресии в Тибет, продължилата десетилетие културна революция и репресиите на площад Тянанмън през 1989 г.

Китай многократно се сблъсква с обвинения в насилствено вземане на органи от затворници, и по-специално на членове на забраненото духовно движение Фалун Гонг - обвинения, които Пекин винаги категорично отрича.

Правозащитните организации казват, че около един милион уйгури и други малцинства в Синцзян са били затворени в лагери за интерниране - според Пекин, за да изкорени ислямския екстремизъм - заедно с исканията за наложена стерилизация и принудителен труд.

Кои са нейните противници?

През годините са задържани или арестувани стотици хиляди активисти, адвокати и защитници на правата на човека. При управлението на Си пространството за гражданско общество се сви.

Повече от един милион служители са наказани при репресиите срещу корупцията, въпреки че критиците твърдят, че кампанията е послужила и за прикритие за прочистване на политически съперници.

Репресиите през 2015 г. засегнаха стотици адвокати и активисти за правата на човека, докато в Хонконг десетки бяха обвинени по обширен закон за националната сигурност, който криминализира всичко, което се смята за подривна дейност.

Партията наистина се гордее с истинска подкрепа - включително от онези, които са се възползвали от неотдавнашния икономически бум в страната и групи от млади националисти, - но строгият контрол върху медиите също така зачестява докладите, които намекват за критики и контрол на онлайн дискусиите.

Тайни срещи

Заседанията на ККП включват конгрес на всеки пет години, който обикновено завършва с почти единодушното приемане на решения.

Заседанията на високо равнище на 200-членния Централен комитет се провеждат при затворени врати, както и тези на Политическото бюро. Държавната телевизия излъчва по-късно официално одобрено комюнике.

Дебатите, ако има такива, не се оповестяват публично."Скриването на вътрешното напрежение позволява на ККП да представи стоманена фасада на своите врагове и тези на Китай", обясни Кабестан.

Затворената ѝ природа я прави "най-голямото тайно общество в света", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 из Европа

    14 4 Отговор
    и Азия броди чумата на комунизма(социализма)

    Коментиран от #2, #3, #6

  • 2 Ха ха ха

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "из Европа":

    трябва да се реже до основи/до корен, за да няма последици !
  • 3 Булгарбаши

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "из Европа":

    В Северна Америка и Западна Европа броди чумата на сатанизма.........
  • 4 Напълно

    9 9 Отговор
    ... нормална капиталистическа гледна точка!!!! Всичко им е потайно, трудно се ставало член и т. н. !!! И все пак макар че ККП стана ревизионистка, опортюнистическа, далеч от заветите на Мао ние ги поздравяваме с годишнината и нека преразгледат отново теорията на марксизма и да станат авангард на световното комунистическо движение. Ние здравомислещите хора по света ще ги подкрепим в трудния път по премахване на капитализма и установяването на новото по-прогресивно общество- комунистическото!!!

    Коментиран от #8, #15

  • 5 Ким Буш

    15 6 Отговор
    Много льош тоз комунистически Китай,ей!? Друго си е да стане либерастки, та ционисткия Запад да грабят с пълни шепи природни бигатства и експлоатират работната ръка..., съсипят икономиката им и отпускат заеми и подаяния..

    Коментиран от #14

  • 6 Гост като гост

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "из Европа":

    Да ама са по-добре от Европейския съюз.

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Бай Шиле

    3 2 Отговор
    Ясно е,че ККП са лоши хора и разбойници.Виж Демократическата партия на Хилари се е друга бира.При тях няма крито покрито.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Щирлиц

    5 1 Отговор
    Статийката защо няма гриф "платена публикация"?
  • 10 Име

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост като гост":

    То затва бъкано с чайник в европейския съюз нали
  • 11 Хаха

    3 2 Отговор
    И стоманената фасада рухва рано или късно.
  • 12 Бай Кольо

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост като гост":

    Като са по добре, колко емигранти от ЕС има в Китай и колко Китайци в ЕС
  • 13 За недоразбралите какво се случва ......

    2 2 Отговор
    Никакви банкери и никакви Рокфелери нямат думата - това което става е заплануваните превръщане на Китай в единствена супер сила и съкращаване на бялото население с вируси, ваксини, ниска раждаемост! Както и преместването постепенно на икономическия център на планетата в Китай, Хонг Конг Дубай и др. Азиатски центрове- в Китай освен генетичното размножаване вече наредиха всеки Китаец да има поне по 3 деца! Всичките ви президенти и кабинети са купени от Китай и получават нареждания от китайски лекета предатели милиардери като Бил Гейтс, Елин Маск и др. А те от своя страна се отчитат на компартията в Китай където са производствата им! Разбрахте ли конспирологи и всички останали?!!
  • 14 Смех

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ким Буш":

    А то щото китай не експлоатира работна ръка
  • 15 14/88

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Напълно":

    ККП не е никаквя партия а ми мафиотска орга изация на държавно ниво по нищо неотличаваща се от Якудза Ндрагета и тн.
  • 16 Да попитам

    1 1 Отговор
    А колко са жертвите на демонокрацията?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания