Last news in Fakti

2 Юли, 2021 12:15 2 049 25

Словения ще сдобрява спешно София и Скопие

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски-
  • словения

Външният министър Анже Логар ще посети България в най-скоро време заради спора със Северна Македония

Словения ще сдобрява спешно София и Скопие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Словения Анже Логар заяви, че една от първите му предстоящи визити ще бъде в България във връзка с ветото на страната ни за започване на преговори със Северна Македония.

Вчера Словения пое от Португалия шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

Министър Логар изрази надежда, че след извънредните парламентарни избори у нас ще бъде сформирано правителство с голямо мнозинство, така че да бъде работещо, в т.ч. и по този въпрос. Той подчерта, че спорните въпроси трябва да се решат между двете страни и заяви:

„Една от страните има своите резерви към Северна Македония. Това означава, че трябва да ги елиминираме и да намерим решение, което ще удовлетвори страните-членки и няма да затрудни процеса на преговори, както и да отвори да отвори кутията на Пандора“.

Министърът припомни, че Северна Македония и Албания са изпълнили изискванията за започване на преговори и затова следващата стъпка трябва да бъде започването на междуправителствена конференция с тях.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    40 2 Отговор
    Словения е част от романтичните спомени за Югославия. За тях македонците са прави, а българите лъжат.

    Коментиран от #21, #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Точно така

    23 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Една от страните има своите резерви към Северна Македония. Това означава, че трябва да ги елиминираме

    Човекът идва за да елиминира резервите ни.

    Коментиран от #23

  • 4 Дано тези

    34 3 Отговор
    Дано тези словенци, като португалците, си направят труда да прочетат малко история. Португалците ги говореха и те в началото едни, но Радев, като им обясни историята на България, им стана ясно, че все едно Бразилия да им казва, че говорят бразилски.
  • 5 Не дей

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "аз съм готов":

    ...!!! Че да не стане, като Азърбайджан и Армения!!! Всички арменци се надъхваха пред компютрите и в края на краищата... нищо!!! Само дето се наложи спешно ВП да ги оправя!!! Е разделиха се и с територия!!!
  • 6 гост

    16 2 Отговор
    Словения да каже, къде и морския нос, който след влизане в ЕС трябваше Хърватия да й върне... където остана и договора ни с БЮРМ
  • 7 Да му

    17 0 Отговор
    пуснат мак. филма " Освобождението на Скопие!" "изфабрикуван" след 2015г. и след това да му пуснат записите на Радио Гласът на Америка, радио Лондон, радио Москва които предават новината за превземането на Скопие от БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, да му покажат доклада на генерал Уолтър Оксли (ръководител на британската част на Съюзническата контролна комисия в България, изпратени до ръководството на британското военно министерство както и щаба на Обединените съюзнически сили в Средиземноморието) и на човека ще му стане ясно как стоят нещата! Време е калинките от външно да се размърдат!!!!Да му напомнят, че Българската армия воюва да свободата на западните балкани до15 май 1945г. с все още оказващите съпротива части на Вермахта и хърватските войски в Австрия, Словения и Босна., в двете фази участват над 500 000 хиляди българси войници и даваме десетки хиляди убити и ранени войници, така че да ни наричат фашисти не е коректно!!

    Коментиран от #12

  • 8 Макетата да си изпълняват договора...

    9 0 Отговор
    Точка по точка, стриктно и последователно и може да влезнат в съюза на Джендърите, след едни двайсетина скопиянски ПРАЙДА пред паметниците на всичките откраднати ,,национални герой "на СЕВЕРНА Македония...в центъра на Скопие...
  • 9 Александър Македонски

    11 0 Отговор
    Този човек добре ли е със здравето? ще го цитирам"Една от страните има своите резерви към Северна Македония. Това означава, че трябва да ги ЕЛИМИНИРАМЕ"

    Съвсем ясно казва че трябва да елиминира възраженията на България. Ще ми бъде чудно ако България не възрази на неговото посещение у нас по повод такова изявление
  • 10 Александър Македонски

    9 0 Отговор
    Нека да добавя че господин Логар твърди че спорните въпроси трябва да се решават между двете страни тоест между България и Македония. Добре но щом е така каква работа има той да идва у нас нека ние да си решим спорните въпроси сами.
  • 11 Павел пенев

    8 1 Отговор
    Щом Словения и Илхан Кючук ще ни решават спорните въпроси с РСМ, всичко е ясно. Резерви не трябва да имаме, и забележете- нашите съюзници от ЕС са против нас. Що за съюз е това?
  • 12 Абсолютно си прав

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да му":

    Дори правителството до девети септември да е било с фашистки уклон то след това нашата армия е воювала срещу всички фашисти и правителството не е било фашистко когато сме освобождавали Македония
  • 13 Самуил-български

    8 1 Отговор
    Вето до дупка!
    Казах!
    Тия таралясници докато не им уври главата в най добрият случай след десет години може и да влязат !
  • 14 Свен

    6 0 Отговор
    Каква Словения, какви 5 лева. Я да си гледат вътрешните проблеми. И без това са си бивша Юго - простотия!
  • 15 днес

    7 0 Отговор
    Кога Словения стана самостоятелна, кога си написа историята, кога тръгна да учи България с история от 1300 години????
  • 16 .......

    6 0 Отговор
    ИМА ЛОГИКА ,,МАКЕДОНИЯ,, Е ОТКЪСНАТА ОТ БГ НА КОНГРЕС НА КОМИНТЕРНА В ЕЗЕРОТО БЛЕД В СЛОВЕНИЯ
  • 17 .......

    4 0 Отговор
    АКО ПАЗЯТ СНИМКИ И ДОКУМЕНТИ ОТ СРЕЩАТА НА КОМИНТЕРНА В СЛОВЕНИЯ ДА ГИ ПРЕДОСТАВИ
  • 18 ГЕРБ

    3 0 Отговор
    Айде да не ни се месят Аман от доброжелатели
  • 19 Рони

    3 0 Отговор
    А няма нужда и така сме си добре
  • 20 Полковник РУМНО

    4 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 21 Към МВнР,EU нанай

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глупости":

    Бившите югопровинции, са само АДМИНИСТРАТИВНИ ОКОЛИИ на Титовата комунистическа диктатура, така че за история и граници не може да се говори според международното право. Титовите околии превърнаха конкурса Еуровизия , в юговизия,на принципа ти на мене,аз на тебе,а художествените состойнства са последното нещо на което обръщат внимание.Трябва, високо и ясно да заявим на Евросъюза,че както е тръгнало,титовите мекерета ще го превърнат в югосъюз,за който не сме кандидатствали .Ако сме искали , щяхме да сме в титовата диктатура..Да се определи на ротатицонен принцип,само една от бившите околии да има право на глас.Сега и с преговорите за ЕС, нахално ни притискат убразования ,с история, която може да се напише на SMS- Словения , македония /югозападна България , Босна, Хърватска.Черна гора е уникален случай, като страна победителка в І световна война , тя изчезва , анексирана от сърбия.Същото е чакало България , ако и тя беше в Антантата, слоред руските планове .Опитите на нашите съседи не успяха единствено заради президента на САЩ Уидроу Уилсън.Към нашето МВнР , искайте повече от максималното , втвърдете тона към сърбомарсианците , по -твърд , по -дебел , крив във всички посоки.Няма македонска история преди 1991г., или след 2018 от когато е рсм.Всичко преди това е българска история -НЕ ПРЕПЛЕТЕНА , НЕ ОБЩА , НЕ СЪВМЕСТНА , САМО БЪЛГАРСКА !!! Ако сакат и да е тяхна , да си признаят , че тогава са били българи..Северомарсиански идентитет , след2018г. .Така , ка
  • 22 Към МВнР,EU нанай

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глупости":

    Към нашето МВнР , искайте в пъти повече повече от максималното , втвърдете тона към сърбомарсианците , по -твърд , по -дебел , крив във всички посоки.Няма македонска история преди 1991г., или след 2018 от когато е рсм.Всичко преди това е българска история -НЕ ПРЕПЛЕТЕНА , НЕ ОБЩА , НЕ СЪВМЕСТНА , САМО БЪЛГАРСКА, не мултиспектърна !!! Ако сакат и да е тяхна , да си признаят , че тогава са били българи..Северомарсиански идентитет , след2018г. .Така , като сега се пазари , като на хайван пазар заюзаев, като ромски джамбазин .Искайте 200, за да се спазарите на 100%.За тях сторическа истина и други принципи не важат . Има дати , задължително да влязат в договорите.
  • 23 КъмМВнР,EU нанай

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Точно така":

    Важен етап от развитието на македонската тематика представлява събитието от 2 август 1944г. На тази дата се провежда първото заседание на АСНОМ (Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония) в манастира "св. Прохор Пчински" и провъзгласява Вардарска Македония за съставна федерална република на Югославия. Взети са редица важни решения: АСНОМ е обявано за върховно законодателно, изпълнително и представително тяло; Декларация за права на гражданина на демократична Македония; обявен е македонският език за служебен в македонската държава. Няма избори, постовете се заемат от стари комунисти с авторитет. Създадена е първата свободна македонска държава, в която влиза като равноправен член във федеративна Югославия.1 В българската столица идват дори Светозар Вукманович-Темпо (създателят на Македонската комунистическа партия- МКП) и секретарят на ЦК на МКП Лазар Колишевски. Те нанасят критики върху политиката българските комунисти спрямо развитието на македонския въпрос и настояват за по-скорошно обединение на Пиринска Македония към "държавата- майка" със столица Скопие. Движението за активна денационализация и антибългарска пропаганда в македонските земи добива все по-големи размери. Започва изопачаване и фалшифициране на историческото минало и дейността на ВМРО. Извършва се подмяна на българските фамилни имена, преименуване на сгради, исторически паметници и т.
  • 24 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПРЕЗ ЦЕЛИЯТ СИ ЖИВОТ СЪМ ЖАЛИЛ НАЙ-ИЗТОРМОЗЕНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД - МАКЕДОНСКИЯ !?!?!? НО ДНЕС ВИЖДАМ "МАКЕДОНСКАТА ФАЛАНГА "---ОТ ШИПТЪРИ : ВСЕКИ ХВАНАЛ ЗАДНИЯ ЗА ....... , А ЗАДНИЯТ МУ Е "БРЪКНАЛ С ПРЪСТ " !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 25 С копие и С меч

    0 0 Отговор
    Сдобряване значи - Скопие да признае , че МакедонскИЯТ език е БЪЛГАРСКО НАРЕЧИЕ ! Че тяхната искория е всъщност крадена от БЪЛГАРСКАТА ! Че , ако изкъпеш един македонец , той се превръща в ЧИСТ БЪЛГАРИН ! Това е !
Новини по държави: